středa 28. listopadu 2012

Domácí mandlová mouka

Mandlová mouka se používá v hodně receptech, co se mi líbí, jako třeba v paleo receptech. Poslední dobou jsem vyřadila většinu výrobků z mouky, a proto při pečení hledám způsoby, jak ji nahradit. Mandlovou mouku, stejně jako třeba kokosovou, pohankovou nebo jáhlovou apod., v obchodech u nás většinou neseženete. Tak zbývá možnost si ji buď za draho objednat, nebo vyrobit po domácku.
Na internetu jsem shlédla spoustu videí, jak ji vyrobit, tak jsem se do toho taky pustila, a pak jsem ji hned zapojila do jednoho paleo receptu, na který se můžete ještě dneska těšit

INGREDIENCE + POMŮCKY
- 500 ml mandlí (lepší je, když použijete blanšírované, tedy oloupané, mouka pak bude jemnější)
- Stolní mixér
- Velké sítko (s jemnými dírkami)

POSTUP
1) Polovinu mandlí dáme do mixéru a v pársekundových intervalech pouštíme mixér na plný výkon (pustíte, vypnete, pustíte, vypnete...)
2) Dokud nedocílíte jemné "mouky"
3) Mouku prosyjete přes sítko do mísy, zbytky ze sítka dáte zpátky do mixéru, přidáte zbytek ořechů, znovu mixujete a opakujete celý postup

A to je vše :)
(na obrázku není mandlová mouka, ale fotka mé starší snídaně :D)

13 komentářů:

  1. jak jednoduché :)
    Díky za tip

    OdpovědětVymazat
  2. Môžem sa Ťa opýtať akú máš teraz váhu a aká si vysoká? Si veľmi chudučká.
    Silvia

    OdpovědětVymazat
  3. Ja ju kupujem v lidli, 200 gr za 2 €,ale asi vyde lacnejšie z vlastnej vyroby:) ja ju používam na pečenie.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc zajímavé..a ted by to chtělo nějaký recept z té mouky a určitě se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já už děěsně dlouho chci vyzkoušet kaši z kokosové moučky! Normálně se pomele strouhaný kokos a udělá se to jako krupice... Ale nemůžu se k tomu nějak odhodlat! :X :D Jinak o to paleo a raw se zajímám taky a strašně ráda študuju, jak pečou a jak se stravují :)

    OdpovědětVymazat
  6. slyším poprvé, děkuji za tip! :))
    Opravdu je to jednoduché! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Jak dlouho vydrží tato podomácku vyrobená mouka? asi ne moc dlouho že? aby nezhořkla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nejlepší je vzít jen přiměřené množství mandlí a vždy si to namixovat jen k aktuální spotřebě. Určitě se to nijak rychle nezkazí, ale přesto bych to dlouho neskladovala ;)

      Vymazat
  8. Jak doma udělat kokosovou mouku prosim? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta doma bohužel udělat nejde :(

      Vymazat
    2. Kokosova mouka se vyrabi ze strouhaneho kokosu. Po namoceni mame kokosove mleko, sedlinu ususime,rozemeleme a mame kokosovou mouku ;-)

      Vymazat
    3. Kokosova mouka se vyrabi ze strouhaneho kokosu. Po namoceni mame kokosove mleko, sedlinu ususime,rozemeleme a mame kokosovou mouku ;-)

      Vymazat
    4. Hezký den, uniká mi důvod, proč strouhaný kokos vůbec namáčet, když ho pak zase sušíme...děkuji.
      HanaS

      Vymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D