pátek 1. června 2012

Domácí kokosové máslo

Ahoj lidičky :-)
Po ochutnání burákového i mandlového másla, do kterých jsem se naprosto zamilovala :-D, jsem se rozhodla trochu zaexprerimentovat. Jelikož jsem velká milovnice kokosu ve všech podobách :-D jasná volba padla na kokosové máslo, ale ... :-D Proces který má trvat tak 20 minut mi zabral přes hodinu, kuchyň (včetně mě + psa) byla celá bílá (hádejte od čeho-no jasně že od kokosu :-D) neustále jsem střídala všechny možné nástavce na mixér (a že jich doma máme :-D) ale máslo nebylo pořád máslem, tak jsem si poupravila recept, a vznikla z toho moje další závislost kterou bych si nejraději servírovala servíruji velkou naběračkou :-D



SUROVINY
- 2 šálky jemného kokosu (strouhaného neslazeného)
- Pár lžiček medu
- Lžíce olivového oleje
- Asi šálek mléka
- Javorový sirup

POSTUP
1) Kokos nasypeme do mixéru a mixujeme asi 15 minut
2) Přidáme med, olej a sirup a nakonec doléváme mlékem do požadované konzistence
3) Dáme do nádoby a skladujeme v lednici :-)



13 komentářů:

  1. to by mi určitě taky chutnalo:) a kuchyň by byla bílá, vždycky ji celou zašpiním, když se pokouším vařit:DD a jak to máslo jíš? na pečivu? :) může to být dobré třeba i do waflí nebo ovesné kaše....mmmm musím to zkusit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou si je dávám na pečivo, k tomu oříšky a tak :)) Jinak si třeba trochu zamíchám do jogurtu nebo taky do té kaše, jak píšeš :) (zkrátka to cpu skoro všude, kam se dá :D)

      Vymazat
  2. Oooch! ♥ Miluji kokos! Je javorový sirup nezbytností, případně - lze jej něčím nahradit? Vypadá to skvěle! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš jej nahradit třeba medem, nebo sirupem z agáve :) A nebo prostě ochutnáš a ani to doslazovat nemusíš :)) Jinak pokud máš dobrý mixér, ani nemusíš dolévat to mléko a olej. Tento recept je už dlouho, co jsem jej dělala, a když jsem jej pak opakovala znovu, tak jsem byla trpělivější - je to jako s máslem z jiných oříšků - stačí je mixovat hodně dlouho (těch 10 - 15 minut) a oni pak začnou pouštět své přirozené oleje a vznikne z toho to máslo :) Stejné je to s kokosem. Ale právě když jsem jej dělala poprvé, tak jsem tam přilila i to mléko, protože mě to nebavilo to tak dlouho mixovat :D

      Vymazat
  3. Ahoj toto je fakt super recept chcem sa opytat davala si to do normalneho mixera s nozikmi alebo do toho kde sa robia kokteily a je to lepsie s mliekom, olejom a javorovym sirupom alebo bez a ako dlho sa mixuje bez mlieka alebo ako to zistim vdaka za odpoved

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já jsem jej dělala v mixéru, který vypadá nějak takto, ale trochu starším :D-
    http://data.vsedomu.cz/elektro/0003/460/stolni-mixer-philips-hr-2074.jpg
    No a jde to udělat i jen a pouze z kokosu, bez přidání těch ostatních věcí, ale chce to silnej mixér a trpělivost, trvá to tak do 15 minut, zkus ještě kouknout na video tady-
    http://www.youtube.com/watch?v=MMfkjGUX2ew

    OdpovědětVymazat
  5. AHOJKY TENTO RECEPT JE SUPER A UZ SOM SKUSALA TIEZ VELA RAZ ALE NIKDY MI NEVYSIEL JA MAM MIXER ZNACKY MASTERCHEF JE DOST SILNY A AKO DLHO SI HO TY MIXOVALA MYSLIM LEN TEN CISTY KOKOS DIKI

    OdpovědětVymazat
  6. tak jsem vyzkoušela a je naprosto luxusní! Díky! Je to moje první domácí máslo, jelikož je kokos celkem levný a zrovna jsme ho měli doma dostatek, tak padl výběr zrovna ne něj :) Aspoň jsem takhle získala odvahu na další másílka :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj prosim tě můžu se zeptat jak dlouho tohle kokosové máslo vydrží?
    Zkoušela jsem si udělat a také bylo všechno od kokosu ale už mám hotové a dala jsem celou sklínku do lednice a i když je fakt boží tak vím že to hned tak nesním (budu si šetřit) takže jak dlouho to VYDRŽÍ aby se to nepokazilo?

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. akurát som dorobil, nepotreboval som nič iné, len strúhaný kokos ;p ničím som ho už nedosladil a je fantastickéééééé!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D