sobota 7. června 2014

Cheat meals - the good, the bad and the ugly

Nazdárek lidičky!
Hrdě mohu říct, že jsem ve zdraví přežila jeden z nejnáročnějších týdnů ve škole (proč taky psát testy tak nějak rovnoměrně v průběhu celého roku, když si učitelé mohou většinu z nich naskládat do předpředposledního týdne a totálně nás tak vydrtit a zbavit posledních zbytků života? :D) 

Ale dnes mi parádní leg day a poté cheat meal (a příjemná společnost :3 :D) skvěle zvedly náladu. A právě o tzv "cheat meals" bude dnešní článek.


Když jsem v minulém článku napsala, že si teď cheat meal každý týden dopřeju, většina z vás určitě nevěřila vlastním očím nebo to brala za opožděnej apríl. Já, která tu na blogu mám dokonce článek o "nebezpečí", které pro nás představují sacharidy (z doby mé "paleo éry" xD), se najednou cpu každej týden donutama/piknikama nebo kdo ví čím? Wtf?? 

Ale jo, je to tak. Mnohým z vás jsem tím ale udělala určitě i radost - to soudím hlavně z toho důvodu, že mi už asi 15 na fb napsalo tip na to, co si mám dát na svůj příští cheat meal :D (klidně v tom můžete pokračovat, na výběr toho je totiž fakt spousta ;) :D)


THE GOOD 
- Začneme tím, proč je cheat meals vhodné zařazovat. 

Hlavním důvodem proč do nich jít je podle mě toto - pokud ze dne na den změníte způsob stravování a "zakážete" si dobroty, které máte rádi (či milujete nebo dokonce zbožňujete) a dřív jste je jedli skoro na denním pořádku, je docela velká pravděpodobnost, že toto odpírání jednoho dne nevydržíte a v Bille nebo Albertu sežerete půlku oddělení se sladkostmi. Toto samozřejmě povede k tomu, že ze sebe pak budete zklamaní a buď si řeknete, že jste si tímto veškeré své snažení pokazili a vrátíte se k starému (a ne zrovna dobrému) způsobu stravování, nebo se zase dáte na dietu a odříkání, po nějaké době zase dojde k přežíračce, a tento "cyklus" se bude opakovat pořád dokola.

Tím, že si na každý týden naplánujete 1, 2 dny, ve které si budete moci dopřát nějaké to jídlo nebo skladkost, kterou máte rádi (a které tak nějak ani zdaleka neodpovídá přímo zásadám zdravého stravování :D), takovým záchvatům přejídání můžete s velkou pravděpodobností zabránit. Ta vidina, že máte třeba ve středu a v sobotu cheat meal vás tak drží nad vodou v ostatní dny! :D

Cheat meal se často zařazuje hlavně když jste na redukční dietě -  po nějaké době na dietě (= snížený příjem energie), se vám začne zpomalovat metabolismus, což je přirozená odpověď organismu a jeho adaptace na nižší příjem kalorií. S velkou pravděpodobnosti se pak stane, že zezačátku tuky mizí, ale po pár týdnech se hubnutí zastaví a ať se snažíte jak chcete, ne a ne s tím pohnout. Co teď? Začít dělat hodiny kardia? Ještě víc snížit příjem? 
Právě cheat meal se jeví jako taková dobrá možnost řešení. Ikdyž se to zdá divný, tak to fakt nepokazí vaše snažení ani vám po tom nenaroste druhá hlava nebo okamžitě špek na břiše (fakt nebojte, ověřila jsem to a není to tak xD)

Tím, že si cheat meal při dietě dopřejete, metabolismus jednoduše nakopnete a to hlavně pokud se vaše hubnutí zastavilo a nevíte, co dál. Mohla bych tu napsat nějakej odstavec plnej vědeckejch pojmů a cizích názvů a hormonů a popsat, jak to všechno v těle funguje, kterýmu by rozuměla asi tak pětina čtenářů (neříkám, že zrovna já bych mezi ně patřila xD), ale já to radši napíšu takto lidsky a polopaticky - takže tak jak to chápu nejen já, ale snad i všichni moji čtenáři :D

Další věcí jsou různé společenské akce, oslavy, svatby... Já například nejsem z těch , kterým vadí si v kině vytáhnout cottage, krabičku s jídlem na zastávce nebo uprostřed nákupního centra nebo neustále odmítat na návštěvách cukroví, zákusky atd... Ikdyž tím třeba někoho urazím - that is NOT my problem! :D Někdy je ale fajn vybočit ze své tradice a třeba na svatbě nebýt zase za outsidera díky tomu, že 100 lidí má nějakou svatební hostinu a jen vy tam vytáhnete krabičku rýží a masem :D Jako jde to, ale existuje lepší možnost - na ten den si prostě dopředu naplánovat cheat day, před oslavou dát brutální trénink nohou a pak neurazit svoji babičku tím, že kvůli své dietě neochutnáte její "legendární" koláč/muffiny apod.. :D

THE BAD 
- Všechno má ale samozřejmě své klady i zápory, a to bohužel i cheat mealy! Ikdyž je to nejspíš těžko uvěřitelné :D


Jak bych začala..mmm.. asi takto xD - Nic, co by vybočovalo ze ''zdravého'' způsobu stravování jsem do té doby, než jsem s cheat mealy začala, neměla asi tak 3 roky (přežíračku po soutěži fakt nepočítám, to jsem byla jak smyslů zbavená!) - žádnou sladkost apod. A jak tak dlouho nic nezdravého nemáte, ztratíte vlastně to pojetí o tom, jak to vůbec chutná → nic vás neláká. U nás doma mohly být všude po bytě pozotvírané čokolády a chipsy a gumové medvídky (jak to taky často bývá, mám mlsné rodiče :) xD), ale já kolem toho vždy chodila úplně v klidu. Ale od té doby, co mě přítel naučil na cheat mealy (ano, byl jsi to ty, styď se! :D), mě věci dost často lákají - protože už vím, jak je to dobrý :D V tom asi vidím největší ''problém'' :D


Dalším problémem je to, že máte tolik věcí na výběr, co můžete ochutnat, ale vy se nedokážete rozhodnout! Vždyť oddělení se sladkostmi je tak rozsáhlé! :D (ok uznávám že takovej problém mám asi jen já, takže to neberte moc vážně xD)

THE UGLY
- A to nejhorší nakonec. Jakej je nejhorší fail co se týče cheat mealů (bože, to slovo bych asi neměla skloňovat v češtině že xD)? Pokud sami sebe nedokážete ukočírovat a cheat MEAL se změní v cheat DAY, kdy se celej den jen přežíráte, naberete 6 kilo (jo, i to jde za den :D) a večer sami sebe litujete, je vám blbě a pomalu se nemůžete pohnout z toho jak jste plní, není to zrovna nejlepší.
Takto fakt ne, ju?



A kdy je nejlepší cheat meal zařadit? 
- To záleží hlavně na vás, ale já to dělám tak, že to dám po tréninku nohou a zadečku - mám pak pocit, že všechny ty rychlý sacharidy (nejčastěji z donutu nebo pikniku :D) jdou přímo do svalů a ty nohy a zadek okamžitě rostou (jooo zatím nemám potrvzené jestli to funguje, ale za pár let vědci z Karlovy univerzity určitě přijdou s výzkumem, který tento můj dojem potvrdí! Možná bych si na to měla udělat patent už teď xD)
 
 

Ták a teď by mě lidi zajímalo, jestli cheat meal zařazujete a pokud ano, co si nejraději dopřejete? A nebo co byste doporučili příští týden mě? :D Já už mám totiž dnešní cheat meal za sebou, takže mám dost času na to si to pořádně promyslet - protože věřte mi, toto je fakt hrozně důležité a budu na to myslet celý týden! xD

31 komentářů:

  1. Tak jo, jsi moc hodná, že jsi nás všechny ujistila o tom, že to opravdu nebyl opožděný apríl, teď už ti všichni určitě věříme a můžeme se ve svých životech posunout dál xD!! Nikčo, dej si nějakej cheat meal i za mě! Všichni mi nadávají, že to moc hrotím, ale já se znám. Hlavně z období, kdy jsem vůbec necvičila a jedla a jedla (nezdravě samozřejmě). Myslím, že bych spadla nakonec do poslední kategorie = 'A když už jsem v tom cheat režimu, tak sežeru všechno, na co přijdu' a to bych samozřejmě nechtěla! :D Třeba to do budoucna jednou ukočíruju a dopřeju si taky něco hříšně dobrýho a nezdravýho .. :D Zatím si fakt dej za mě! Ale nevím co, když už si nepamatuju, co jak chutná .. :D Řekla bych batát, protože je to dokonale dokonalý, ale to se za cheat meal moc považovat nedá,no .. :D Já to promyslím a dám ti vědět! :D

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Já si taky občas dám něco, co není úplně clean, jsem taky jenom člověk :D A vřele doporučuju na další cheat meal Milku Oreo, nebo Ritterku s tou sušenkou uvnitř!
    Jinak chtěla jsem se tě zeptat, jaké jsou podle tebe dobré zahraniční stránky o posilování? (znám jenom bodybuilding a ty český víceméně všechny řekla bych :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si to nikdy neplánuju, prostě to občas přijde samo :D. Ale rozhodně věřím v prospěšnost občasného cheat day (jo, klidně celej den, nemyslím tím přežíračku, ale prostě si dát třeba pizzu k obědu, odpoledne nějakou sladkost apod.). Posledně jsem takové ,,cheat days" měla trochu neplánovaně dva za sebou - oba dny bez tréninku, první den byly k večeři dva řízky, druhý den dopoledne fidorka, k obědu pizza a odpoledne pytlík bonbonů :D - a na váze kilo dole+svaly na břiše, který se mi doteď tolik neukázaly, tak kde to jsme :D. Ale tohle dopustím tak max. jednou za měsíc, jinak by to asi bylo kontraproduktivní. Navíc na to nemívám chuť, radši svoje zdravý jídla, ale tohle jsem spíš jedla, protože jsem nic jiného neměla a nebyla jsem doma.

    OdpovědětVymazat
  4. A co když si chci dát jednou za dlooouhou dobu cheat day?a přiberu třeba 6 kg?to jako nesplaskne za pár dní na normál?nebo nějak míň jíst třeba míň sachrů? :D chtěla bych si udělat výlet do prahy a dát si pořádný cheat day, ale bojím se, že ten tuk co jsem za těch x měsíců spálila clean eating bude jenom zbytečně vyložené úsilí, asi by mě trefilo! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jooo cheat meal...ten já taky zařazuji, někdy až moc :D Bohužel často to dopadá, jak popisuješ v té druhé až třetí části. Pak se po nějaké době naštvu a krotím to. Budu na tom muset taky víc zapracovat no a vychutnat si jej jedn 1-2x do týdne :)

    Každopádně myslím, že to asi dost lidí "potěšilo", že si jej teď dopřáváš :D Většině - včetně mě - asi přišlo nereálné jíst 3 roky pořád 100% clean. Ono je to super, ale život se mi zdá přecejen příjemnější, když si člověk udělá občas radost i v tom jídle :) Zvlášť, když je to tak dobré!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi šla na plastiku jo ? Hm...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla, po plastice (asi myslíš prsa že?) nemůžeš skoro 2 měsíce cvičit a ja s cvičením fakt nepřestala. Proste nabírám na váze a nabírám i tuk a trochu povyrostly xD

      Vymazat
    2. :DDDDDDDDDDDDD to je poznatek :D
      já si tě nikdy nedokázala představit s čokoládou u pusy :D teď už možná trochu jo :D

      Vymazat
  7. Ja to mám podobne, jem zdravo každý deň a nejaké 2-3 jedlá do týždňa si doprajem, ak na nich mám chuť, nenutím sa, to príde nejak samo :-) Je to buď pizza na obed (nie celá, rozumné množstvo), koláč s kamarátkou na kafe a pod. Podľa mňa ide veľa o psychiku a nebrať to ako príležitosť sa prejesť alebo si niečo vyčítať. Uspokojím tým svoje chute a ďalší mesiac nemusím napr.pizzu ani len vidieť.
    Akurát teraz v leto to bude skôr cheat drink u mňa :-D (milujem mohito a vychladené víno k večeri )

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný článek a konečně nový!Zase jsi mně nechala tak dlouho čekat!! I když ty staré pročítám pořád ;-) bohužel i já mám místo cheat meal většinou cheat day,protože si řeknu, že už mám stejně celej "jídelníček" podělaný,musím se to naučit krotit. Jakožto cheat meal bych si dala třeba oběd v restauraci (pizza,plněný knedlíky,je toho spousta :-D) a samozřejmě nějaký fajn dezertík k tomu ;-) zrovna včera jsem si dala pizzu a přitvrdila to Mc Flurrym :-D vybírej vybírej a další články ať tu jsou dřív ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. já když chci tak si dopřeju více toho co obvykle jím. Věřím, že to někomu prospěje, ale asi bych si to nedoporučovala lidem, kteří trpí ZP a jejich cheat meal přejde to neskutečnýho přežeru i na více dní.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem poctivej IIFYMák, takže tyhle dobroty mám poměrně často a cheatday neplánuju
    AAALE :D o víkendu, kdy jsem doma a nic moc nedělám my to sem tam ujede o pár set kalorií. Zas tak pevnou vůli totiž nemám :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já snad začnu cheatovat, abych měla tvé tělo :D (ne, pro mě se ZP minulostí to moc není, stejně v objemu člověk moc chutě nemá :))
    A víš co někdy zkus? http://www.benandjerry.cz/prichute teď v létě krásně zchladí a nebudeš od ní upatlaná, jako od rozteklé čokolády na donutu ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Já nemám cheat nějak přesně plánovaný, ale občas si dopřeju - většinou tak dvakrát do týdne, občas třeba i víckrát. Nijak to neplánuju, dělám to, jak se mi hodí - třeba když jdeme někam na výlet, tak si dám něco sladkého, nebo si dáme cider a něco dobrého na pojídání na večer k filmu. Jednu dobu jsem jedla striktně jenom zdravě, ale takhle je to pro mě lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělý článek - jak stvořený pro mě :D (ne, dobře, nebudu si ho přivlastňovat, myslím, že se tu našlo více lidí :D). A asi máme podobné chutě, protože taky nzbožňuju donuty! A opravdu, nejlepší jsou ty z Lidlu plněné čokoládou nebo vanilkovým krémem ♥ Já bohužel ale patřím mezi ty, co si dopřejí 1 cheat meal a potom další a další, prostě se ty chutě rozjedou a po donutu si dím ještě zmrzlinku a čokoládku. A muffinku. A další čokoládku. :D No prostě cheat day jak vyšitej. Ale zase to není 2x týdně, snažím se to udržet 1x do měsíce :) váha sice po tomto hříšném dni trošku stoupne, ale srovná zpátky během pár dní :) (a to je daň, kterou jsem pro tento dokonalý den ochotná zaplatit :D)

    OdpovědětVymazat
  14. Taky chci nabrat v té vrchní části těla :D:D

    Cheat meal...asi nepraktikuji, ale s chutí si dám jednou týdně něco fakt zléééého :D...kousek čokolády, hoooodně bramborové kaše atd. Vypadáš úžasně!!

    OdpovědětVymazat
  15. No cheat meal... já se toho prostě bojím.... :D nevím proč ale bojím se toho :D radši si každej den jedu to svoje zdravý jídlo, na který jsem si už zvykla a mám ho ráda... je teda ale zase pravda, že jsem už zapomněla jak která sladkost chutná.... čokoládu jsem neměla půl roku a sušenky nebo něco podobnýho ještě dýl a je to divný, ale nechybí mi ...
    ale vím, že bych cheat meal měla zařadit vzhledem k tomu že vážím 41kg a měřím 167cm.. ale prostě nevím jak no :D
    taky ses bála dřív ty cheat meal zařadit???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vážíš fakt maličko, já jsem nejméně měla 39 kg na 166 cm a to to se mnou bylo fakt zlý... Pořádně se do toho nabírání opři a ani cheat mealů se bát nemusíš! :D :)) držím palce, dáš to!

      Vymazat
    2. Jak to myslíš to zlý? Jako zdravotně nebo psychicky? Vím, že ty ses z toho dostala fakt úspěšně a jsi můj velký vzor, ale bojím se dávat si velký porce jídla a podobně a navíc jsem se stala závislá na zdravém jídle a neumím si představit jíst jinak než jím teď... Je to strašně těžký... :/

      Vymazat
    3. Jak fyzicky, tak psychicky ;) Snaž se přes to pomalu přenést a větších porcí by ses určitě neměla bát!

      Vymazat
    4. Cheat mealů se bát nemusíš, na druhou stranu, zařadit bys je měla jen dle vlastních potřeb a chuti. Při Tvé váze bych spíš doporučil cheaty nezařazovat, ale držet se svého a kvalitně nabrat. Při té čistotě ve stravování, které dodržuješ, se nabírá nejlépe. Cheaty, tím spíš, když budou energeticky vydatné, Ti akorát rozhází nabírací/spalovací mód, ve kterém bys při onom kvalitním nabírání mohla být.

      Vymazat
    5. Samozřejmě že ikdyž chceš přibrat, tak stále můžeš jíst jen zdravě, já to tak taky dělala. Jen když budeš mít na něco chuť, třeba na něco sladkého, tak se toho prostě nebát a neomezovat se a sem tam si něco klidně dát ;) Jestli chceš poradit třeba s jídelníčkem, napiš mě zprávu na FB na stránku Beautygloss a můžem to probrat ;)

      Vymazat
  16. A jak ho máš naplánovaný?jako dezert třeba po obědě nebo snídani, nebo jako svačinu, nebo když máš chuť?
    A zajímal by mě, ale přímo cheat day :D co když těch 5 kg třeba přibereš, tak to pak zase půjde dolů, když zase klasicky navážeš ( s tím bych problém neměla) spíš se bojím, že když jsem konečně spálila tuky a poprvé se mi podařilo si udržet i navíšit svaly i při hubnutí tuku, tak se bojím, aby se zase neukázali, protože jsem celkem vyrýsovaná a dalo mi to práci tak se toho bojím, ale po nekonečném clean bych prostě takovžý megacheatday chtěla :D nevadilo by mi klidně pak třeba si dát tři dny odlehčený jídelák, ubrat na sacharidech, ale bojím se, že přiberu tuky a pak jak to budu dávat rychle dolů příjdu i o svaly kvuli sachrům, nebo prostě ten cheat day a pak normální jídelák a vrátím se do normálu?protože vím že budu oteklá :D prosím odpověz, takys měla po soutěži přežíračku, tak jak se to na tobě projevilo? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani za jeden celý ''cheatday'' samozřejmě nepřibereš tuky :) To akorát kdyby se takový přežírací den opakoval příliš často. Může se stát, že se celej den přejídáš a máš pak na váze o 5 kg víc (často třeba lidi co mají hned po kulturistické soutěži) - ale to neznamená, že jsi za den nabrala tolik tuku - je to jen voda a to jídlo v těle :D, když další den zas najedeš na normální jídelníček, po 2 dnech máš ty kila z jednodenního přežeru dole.. :)
      Jak jsem já měla po soutěži přežíračku, tak se to neprojevilo nijak :D Akorát mi bylo blbě jak jsem se přejedla a ráno jsem mělao 1 kg nahoře :D

      Vymazat
    2. A co když tam zůstane půlka těch kil? :D jakože ne vše, ale třeba dvě kg, nebo fakt půjde zpátky? jinak děkuju za rychlou odpověď! :)

      Vymazat
    3. :D fakt se neboj, za jeden den kdy se přežereš dlouhodobě nenabereš a ty kila hned zas půjdou přirozeně pryč :D jen bacha aby se takovej přežírací den neopakoval moc často, to by už bylo horší... :) Proto je spíš vhodnější zařazovat jen jedno cheat jídlo každý týden ;)

      Vymazat
  17. 3 roky jsem nedala do pusy sladký, když nepočítám ovoce - na tom ujíždím, takže to vůbec nebudu ani zavádět....žádné chutě mě nemučí, nejlepší mls je pro mě namačkaný banán + další ovoce (jahody, borůvky,maliny, kiwi...) + 5 lžic vloček + kupa skořice + vanička tvarohu, to je jediné jídlo, na které už od probuzení myslím, jinak neznám "Mít na něco chuť"... cheat meal jdou mimo mě a nejsem jejich zastánce, když někdo chce jíst zdravě, tak ať tak jí pořád a drží se svých zásad. Zvláště pak lidé, co chtějí hubnout, upínat se k nějakému dni, kdy můžu zhřešit mi přijde nesmyslné, protože pokud žiji zdravě, tak pro mě nezdravé jídlo definitivně skončilo a neberu ho v potaz.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  18. Já teda provozuji Cheat meal celkem často :D aspoň pak nemám takové tendence se přežírat... moje závislost je popcorn, ten si třeba 2x do měsíce dopřeju a šíleně se na něj těším:D jinak čokoládky ani moc nemusím, to si koupím radši tu 80% té nesním aspoň tolik :D

    PS: Mám pocit, že jsem tě potkala jednou v Blansku v posilovně, je to možné? :D Jo a seš krásná! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jo jo, v Blansku v posilce jsi mě určitě potkat mohla :D :) Snad jsem nepůsobila nějak nesympaticky, v posilovně totiž vždycky nahodím kamenný výraz a soustředím se jen na cvičení... jinak jsem fakt v pohodě :DD :)

      Vymazat
    2. Nee, já jsem tě jen zahlídla chviličku v šatnách :D a působila si normálněěě neboj :D :)

      Vymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D