středa 20. června 2012

Těstoviny se špenátem a riccotou

Špenát je jedno z nejneoblíbenějších jídel malých dětí. Já jsem taky dlouho nebyla výjimkou, nejspíš nám ho všem zhnusila podivná zelená hmota ze školní jídelny :D Až nedávno jsem mu dala znovu šanci, a zachutnal mi ;)

COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT ? ;D
- Jedl ho Pepek námořník !!! :D
- Skvělý zdroj železa


(dospělá žena potřebuje 18 mg denně, a 1 šálek vařeného špenátu ho obsahuje 6,5 mg)
- 1 šálek obsahuje 56 % doporučené denní dávky vitamínu A (po uvaření dokonce 377 % !)
- Hodně vitamínu C a taky lutein, který je dobrý pro oči a snižuje riziko šedého zákalu

INGREDIENCE
- Těstoviny (já použila špaldové vrtulky)
- 2 polévkové lžíce riccoty
- 2 stroužky česneku
- Kousek cibule
- Olivový olej
- Čerstvý špenát
- Oregáno
- Drhnutá bazalka
- Sůl a pepř

POSTUP
1) Uvařte těstoviny, aby byly aldente ;D
2) Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno
3) Na pánvi rozehřejte asi lžíci olivového oleje
4) Na pánev přidejte česnek, cibuli a, oregáno a bazalku a chvíli opékejtr
5) Přihoďte omyté listy špenátu, které jste předtím natrhali na kousky
6) Chvíli restujte, přidejte riccotu, osolte a opepřete
7) Nakonev vmíchejte těstoviny, promíchejte a můžete podávat ;)

UPGREADY
- Přidejte mozzarelu, nasekané mandle či kešu oříšky, na závěr posypat parmazánem ;)

8 komentářů:

  1. jsem stejný případ, špenát jsem neměla ráda kvůli školní jídelně, ale posledních pár let ho miluju:) a tyhle těstoviny vypadají moc lákavě!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně takhle to mám nejradši a nebo ještě aglio olio jsou výborné!

    OdpovědětVymazat
  3. kde kupuješ riccotu?:D nikdy jsme ji v obchodě neviděla, a jak vlastně chutná?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Riccotu jsem dost dlouho nemohla sehnat, nakonec jsem ji objevila v kauflandu, za nějakých 35 korun. O pár dní později jsem ji ale viděla i v bille, kterou mám kousek od domu, tak už se na ňu zase chystám ;D Jinak ta chuť... Noo :D já nevím jak to popsat, je taková krémová, a chutná jako něco mezi cottage, tvarohem a jogurtem :D Doufám že sis tu chuť dokázala vybavit ;D Takhe samotnou bych si ji asi nedala, ale třeba s pečivem, medem, nebo oříškama (já ty ořechy fakt cpu úplně kamkoli ;D) by byla určo dobrá ;) Já ji zatím pouze přidávám do těstovin, kuskusu a nebo do omáček k masu ;)

      Vymazat
  4. Mňam to vypadá nádherně, víš že jsi moc šikovná? :-) Riccotu jsem zatím použila jen do cheesecaku, nikdy mě to nenapadlo i tak do slaného jídla, musím to napravit, já mám zajetý stereotyp, že všude dávám zakysanou smetanu, ale tohle je fajn změna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee :D moc děkuju, to je pocta od takové kuchařky jako jsi ty ;) Vařit mě baví uz od malička, dřív jen nejaké ty koláče a buchty, a od nějakých 10 let i normální jídla, často vařím třeba tátovi, protože chodi pozdě z práce (hladový ;D) a neví, co by snědl ;D Sice na to moje zdrave papání moc není, takže mu třeba udělám nejake steaky nebo jeho oblíbené řízečky ;D A já zase nepoužívám tu zakysanou smetanu :D ale hodlám to změnit ;D

      Vymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D