sobota 22. prosince 2012

Paleo a vše okolo

Styl paleo stravy je mi čím dál bližší, proto jsem se rozhodla sepsat článek se všemi důležitými informacemi a mými poznatky o paleo stravě.

''Nepředstavujte si to tak, že se od rána do večera cpete syrovým masem, ubytujete se v jeskyni a budete lozit po stromech'' :D

S pojmem 'paleo' jste se možná setkali v poslední době ve spojení se slovem 'dieta'. Ale měli byste vědět, že paleo je spíše takový životní styl. Není to něco, do čeho se na pár dnů pustíte, shodíte pár kilo, a pak se vrátíte ke svým koblihám a chipsům. Je důležité pochopit, jak 'moderní' strava působí na naše tělo.

Už podle názvu poznáte, že paleo strava je spojována s paleolitem, tedy vývojem člověka před 2 miliony let, až do příchodu zemědělství. Strava se z nějakých 80 % skládala z toho co člověk získal lovem, tedy živočišného původu (primárně tuky a bílkoviny), a rostlinného původu (zelenina a ovoce). Pak přichází zásadní zlom, tedy příchod zemědělství zhruba 15 000 let zpátky. Tehdy se lidé naučili zpracovávat obilí, tudíž se začala měnit skladba naší stravy až do dnes, kdy primární energii přijímáme ze sacharidů a tuky a bílkoviny jsou tím spíše potlačeny. Navíc velkou součástí jídelníčku nejsou ani tzv. 'skutečné' potraviny, ale spíše různé průmyslově upravené potraviny. Sacharidy tvoří primární část naší stravy - slazené nápoje, džusy, musli, sladké kávy, jogurty, přílohy, dezerty, ovoce, pečivo....
Naše strava tedy změnila směr a odklonila se od toho, jak jsme byli geneticky naprogramováni a jak jsme se 2 miliony let utvářeli. Ta doba od příchodu zemědělství, tedy o nějakých 400 generací zpátky, dodnes, zkrátka nestačila na to, abychom se všichni adaptovali na obilí (celiakie), lepek apod..

Taky bych hned na začátku ráda dodala, že existuje 'základní paleo' a 'primal'. Paleo je poněkud striktnější

ZÁKLADNÍ PALEO


- Myslím, že pyramida naznačuje vše. Dodržováním tohoto režimu se dokážete udržet na spotřebě cukrů do hranice kolem 80g/den. Což je podle některých výzkumníků právě hranice, kolem které se pohybovala spotřeba cukrů pravěkých lidí v závislosti na oblasti, ve které žili.

PRIMAL PALEO


- Tzv. primal strava je o něco objektivnější. 'Povoluje' také mléčné výrobky - mléko, sýry, máslo - vše plnotučné, neochucované, co nejkvalitnější. Také povoluje některé potravinové doplňky, jako proteinový prášek, a občasné pochoutky (kvalitní čokoláda), jak můžete vidět na spodní pyramidě.



Já se držím právě primal stravy. Ale dodržovat tuto stravu není pro každého. Několik desítek let jsme bombardováni tím, že tuk je špatný, tloustne se po něm, ucpává cévy, apod. Když se ale podíváte na kultury, které se stále živí tím, co jim okolí nabídne (něco jak paleo), nenajdete u nich skoro žádná moderní onemocnění (např. u eskymáků)
Doktoři vytvořili potravinové pyramidy, ve kterých hlavní součástí jsou obilniny (kterých bychom podle nich měli konzumovat 6-11 porcí denně), tedy říkají, že sacharidy by měly být hlavní součástí našeho jídelníčku. Tuky jsou až nahoře, tedy co nejméně. To můžete vidět na pyramidě níže.

 

A jak se naše společnost vyvíjí? Ubývá snad onemocnění? Obezity? Ne, naopak všech těchto civilizačních onemocnění dramaticky přibývá. Není tedy něco špatně?

Paleo strava počítá s tím, že přijímáte hodně tuků, přiměřeně bílkovin, a málo sacharidů. A je to chytré. 1 gram sacharidů má 4 kalorie, 1 gram bílkovin také, ale 1 gram tuku má 9 kalorií, tudíž nám dodá více energie. Tuky i bílkoviny jsou pro tělo esenciální - tělo je potřebuje k přežití.
Sacharidy jsou při trávení rozloženy na glukózu, kterou tělo používá jako palivo. Tělo potřebuje cca 70 gramů denně glukózy, pokud ji nedostane, je schopno si ji procesem jménem glukogeneze získat z tuků a bílkovin. Žádná skupina sacharidů není považována za esenciální - můžeme bez nich přežít.

Čím více sníte sacharidů, tím více tělo vyloučí inzulínu a snaží se glukózu získanou ze sacharidů dodat orgánům ke zpracování (využití). Zatímco reakce inzulínu na tuk a protein je minimální (ovšem nikoliv nulová), sacharidy naopak sekreci inzulínu maximalizují

Mimochodem inzulín je ten hormon, který může za to, že lidé tloustnou. Pokud sníte jídlo, které obsahuje sacharidy a tuky (a málo proteinu - klasický oběd), tak tělo nejdříve zpracovává cukr a začne jej nabízet orgánům jako glukózu. Tím pádem dojde k nakopnutí, získání rychlé energie, ale pokud zrovna nesportujete, tak tělo začne ukládat cukr jako tuk a už se nedostane k využití přijatého tuku z jídla na energii (a také jej uloží).

Pokud si dáte jen jídlo obsahující tuk a protein, nedojde k inzulínové reakci a tělo využije přijatý tuk na energii.

Tělo také reaguje na pokles inzulínu = dostanete hlad, takže neustále jedete na takových vlnách a jakmile nápor inzulínu odezní, máte hlad.. proto potřebujete jíst každé tři hodiny, nebo se dostáváte do situací, kdy cítíte nepřekonatelný hlad. To ale známe, ne lidi? Mě se to stávalo často - i po velkém talíři ovesné kaše se spoustou ovoce k snídani jsem měla po chvilce hlad, když jsem si dala na svačinu ovesné sušenky, po chvilce zase.

ČEMU SE PŘI PALEO VYHNOUT?
1/ Nejezte jednoduchý cukr - slazené nápoje, cukrovinky, musli, čokoládu
2/ Vyřaďte produkty z obilí (lepek)
3/ Nejezte luštěniny (arašídy jsou taky luštěniny!!!!)
4/ Vyřaďte rostlinné oleje, soju, slunečnicový olej
6/ Zvažte vyřazení mléčných produktů (třeba jen dočasné pro zjištění, zda máte alergii)
 
A CO CHOLESTEROL?
Další věc, kterou nám po 50 let vědci předkládali. A to, že:
 
a) Přijímání nasyceného tuku a cholesterolu ve stravě zvyšuje hladinu “špatného” cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko srdečního onemocnění.
b) Snížení příjmu nasyceného tuku a cholesterolu nás chrání proti srdečnímu onemocnění.

A teď se podívejme, co nám říkají důvěryhodné vědecké výzkumy publikované v předních ověřovaných časopisech za poslední dekádu:
  1. Přijímání nasyceného tuku a cholesterolu snižuje typ cholesterolu spojovaný se srdečním onemocněním.
  2. Nahrazení nasyceného tuku a cholesterolu sacharidy snižuje “dobrý” (HDL) cholesterol, zvyšuje hladinu triglyceridů a zvyšuje riziko srdečního onemocnění.
= Jinými slovy, to, co nám prezentovaly zdravotnické “autority” poslední půlstoletí jako radu, jak se vyhnout srdečním chorobám, je vlastně způsobuje.

A CO MÁM JÍST?
- Pokud se rozhodnete přejít na paleo či primal stravu, může se vám stát, že nebudete vědět, co jíst. Ale to je hloupost. Na internetu, převážně na anglických stránkách, najdete tolik skvělých receptů, až vám z toho budou oči přecházet. Od paleo pizzy, chleba, muffinů, lassagní, ''těstovin'' atd..Tady jen pár příkladů

paleolifestyle.cz
paleoparents.com
nomnompaleo.com
paleomg.com

Pokud by vás zajímalo něco dál ohledně tohoto stylu stravování, doporučuju v češtině shlédnout toto video - je to rozhovor s Petrem Márou, jedním z propagátorů palea u nás. Právě paleo mu úspěšně pomáhá s nemocí 'ulcerozní kolitida'.

A CO JÁ?
- Hej lidi, toto je blog vo mě, tak sem musím napsat i to, co paleo dělá se mnou,néé? :D

- Jak už jsem psala, vydala jsem se cestou primal. Ani nevím, jak jsem se k tomu rozhodla. Začala jsem hledat recepty na nějaký chléb bez mouky, který jsem si chtěla upéct, dostala jsem se na anglické stránky a tam už jen jelo paleo. Tak jsem se o tom začala zajímat, a zaujalo mě to. Musím říct, že to nedodržuji na 100 %, nikdo po nás nechce, abychom se řídili nějakými předem určenými plány a tak. A určitě uhodnete, že já to porušuji právě v arašídech a fazolích :D (to arašídové máslo je závislost největší :D). Ale dodržuji ostatní principy. Už skoro měsíc jsem neměla žádnou obilovinu, nic z mouky, žádný kuskus, ovesné vločky, těstoviny, chleba. Zato jsem hodně navýšila konzumaci tuků. Uvažuju, že ho navýším ještě víc. Paleo i primal jsou velkými zastánci slaniny, kterou cpou i do různých sušenek (z mandlové mouky) a vypadají velmi lákavě! :D S mými experimenty vás budu  určitě informovat! :D Taky bych vyvrátila fakt, že na paleu zhubnete! Já přibrala další 1 a půl kila. Ale cítím se daleko líp. A přesně jak jsem psala víš, nemám skoro hlad. To se u mě skoro nikdy nestávalo. Teď se do dalších jídel musím někdy i nutit (stále chci přibrat), jinak bych třeba od oběda už ani neměla hlad. A to je těma tukama, který mají daleko větší sytící schopnost, než sacharidy, kterých jsem předtím tolik konzumovala! Navíc, i přes nárust hmotnosti, mám zase plošší břicho, zkrátka méně tuku na něm, to poznám :) A rozhodně nepociťuju, že bych měla méně energie z nedostatku sacharidů. Prvních pár dnů jsem ji trochu pociťovala, přece jen, když přejdete třeba z nějakých 200 g cukru za den na méně než 100, je to rozdíl. Ale tělo se postupně začne přizpůsobovat, aby energii namísto z cukrů využívala z přijímaných tuků. Tomuhle procesu se říká ketoza, ale o tom někdy později, já musím jít zdobit stromeček :DD
 
A co vy? Jaký je váš názor na paleo? Máte s tím zkušenosti? :)

31 komentářů:

  1. zajímavý článek :) děkuji za objasnění

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;-) jsem ráda, jestli jsi se dozvěděla nejake pro tebe zajimavé info ;-))

      Vymazat
  2. Úžasně napsaný článek! Na takový bych si asi netroufla.. Ale vystvětlila si to dokonale.. Myslím, že to po Vánocích zkusím... Začla bych i hned, ale teď je všude samé lákadlo ve formě cukroví, že bych to asi nevydržela... :D
    S arašídy budu mít probléém :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No máš pravdu, článek byl nadlouho, ale jsem ráda že vám něco přinesl, jelikoz kdybys na netu chtěla něco najít, jsou tam hrozně odborné sáhodlouhé texty :-D

      Vymazat
  3. Super článek, moc děkuji za vyčerpávající informace. Teď už je mi aspoň jasné, o co jde :) Rozhodně je to zajímavé, ale osobně bych do toho nešla. Možná zkusit nějaký recept, ale ne na 100%. Znám sebe a vím, že bych u toho nevydržela, jenom by mě stresovalo, že něco "musím" a "nesmím" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že jsem článkem ti to pomohla si ujasnit a zjistit, o co jde ;-) Ale tam zase nejaka přísná pravidla nejsou, hlavne u toho primal. Navíc se pořád mění nazory na určitě potraviny, jako brambory a bila ryze. Takze doporučují je na 30 dni vynechat, uvidíš jak se budes cítit. Pak je třeba zase na pár dni zařadit občas, a jestli ti to bude dělat dobře, tak je můžeš jíst. Je to o tom zjistit, jak jiste potraviny působí na tvoje tělo ;-)

      Vymazat
  4. zní to zajímavě :) ale já až takový masožravec nejsem :D (ale bez masa bych taky nemohla být:)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý.. obdivuju tvoje zapálení :)
    A nude někdy ten článek o bodyrocku, prosíím? :) moc by mě to zajímalo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, nějak se mi to vykourilo z hlavy :-D Dneska ho napíšu ;-)

      Vymazat
  6. No každý má takový svůj styl víceméně a každý ví co jeho tělo chce. Taky bych se do toho nikdy nepustila a radši zůstala u toho co vím, že na mě platí.
    Ale úplně ti věřím že máš dost energie. Lidské tělo je neuvěřitelně přizpůsobivé. Utneš mu sacharidy, tak si poradí jinak :)
    Děkuju za vyčerpávající článek, určitě to dalo spoustu práce.
    Ty paleo recepty se mi ale hrozně líbí, ale jen tak pro změnu, ne napořád :) Slanina v sušenkách tedy ne ale ty ostatní :D Tak nás prosím dál zásobuj :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, je každého věc, jak se bude stravovat, musíme so vybrat, co nám vyhovuje, a mě tohle :-) A moc děkuju za pěkný komentář, recepty vás budu zásobovat i nadále, to se vůbec neboj ;-D

      Vymazat
  7. Fajn článek, o paleo jsem se dost zajímala, ale zajímala jsem se i to, jak to v našem těle při metabolizování živin funguje a nakonec jsem paleo zavrhla. Oni ani lidé v paleu neměli tolik potravy jako máme dnes, stávalo se, že pár dní vůbec nejedli a proto neměli možná takové zdravotní následky, když pak snědli hromadu bílkovin a tuků. Stačí si nastudovat odborné texty (a teď myslím skutečně odborné texty, lékařské), co s lidským tělem udělá nadměrná konzumace bílkovin dennodenně po delší dobu (a proč spousta kuturistů trpívá ve vyšším věku dnou a jsou odkázáni na dialýzu).

    Ty chodíš k nutriční terapeutce po anorexii, že? Ona ti tenhle jídelníček schvaluje? Neznám žádného vysokoškolsky vzdělaného terapeuta, který by toto schválil člověku bez předchozí poruchy příjmu potravy, natož holce po aně ;-) Jak jsem psala na blogu Fitness-girl - některé paleo recepty se mi líbí a praktikuju je, ale paradoxně až přidání sacharidů z původních cca 180g na 300g/denně (dlouhé, cukrů mám minimum už pár let) mi zapříčinilo nárůst svalové hmoty rychlostí 0,75kg/měsíc (víc žena bez anabolik nenabere ;-) ) bez příbytku tuků.

    (mmch - jen mozek studujícího člověka denně spotřebuje kolem 100-150g glukózy ;-))

    OdpovědětVymazat
  8. Já nevím, jestli jsem to tam nenapsala jasně, ale paleo neznamená cpát se bílkovinama a úplně omezit sacharidy. Má se jíst hodně tuků, přiměřeně bílkovin a méně sacharidů. Vím, ze nadměrná konzumace bílkovin muže být toxická. A taky neni nutné být tzv. Low carb (tedy a nízkým příjmem sacharidů), to je pro ty, kteří se do palea pustí a taky chtějí shodit něco na váze. Těch sacharidu je skutečně méně, ale to oproti ´normalni" stravě, kdy se pohybuje u někoho i na 300 g za den, zato v paleu je těžší se dostat nad 100, kdyz ho dodržujes na 100 %, což já občas ne (fazole, arašídy). A kdyz chces na paleu přibrat, tak proste přidas víc ovoce ktere ma hodne sacharidů, a zeleninu. A ano, chodím k nutriční, a na posledni návštěvě mi jidelnicek velmi chvalili,to bylo při nájezdu na primal, a to jsem tam uz měla obilniny jen parkrat za týden. Každopádně psala jsem, že kazdej je jinej, kazdymu vyhovuje něco jiného ;-) Ale moc děkuju za informace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak to tedy nechápu. Pokud máš mít nějaký denní příjem energie a takřka vyřadíš sacharidy a držíš bílkoviny na zdravé normě (tj. 1,2g/kg při sportovním zápřahu), tak přijímáš denně přes 150g tuků jen aby ses dostala na nějakých 8tis kJ? (což je cca udržující energetický příjem slečny tvého věku, výšky, váhy a výdeje). Jestli ano, tak OK. Sama dost dobře vím, že tuky při sportovním zápřahu neovlivňují kardoivaskulární systém tak špatně, jak lékaři strašívají. Já jimi rozhodně nešetřím, jím cca 10 vajec týdně a přesto mám "zlý" cholesterol těsně nad dolní hranicí normy a viscerální tuk takřka žádný (což je ovšem docela problém)

      Add ty sacharidy - když jsem hubla, tak jsem měla sacharidů cca 180g (strašná blbost, teď už to vím), pak jsem přešla na udržující jídeláky s cca 240g sachrů a zhubla strašně rychle 4kg tuku (!!), po rozhodnutí se nabrat to zpět jsem zařadila těch sachrů kolem 300g, narostly mi svaly, něco tuku se ještě spálilo a tuk se dostal daleko pod normu (naposledy měřeno 18,5%). Teď mám opačný problém - potřebuju si aspoň nějaký tuk nechat a už nic nehubnout, ale tělo je nastarovaný na "nic si neukládám, všeho mám dost"

      Vymazat
  9. Ahoj, zní to zajímavě a článek je fakt super.Přemýšlela jsem, že bych to možná i zkusila. Jen bych se chtěla zeptat čím nahrazuješ pečivo? Když jsem měla anu tak je sice pravda, že jsem pečivo vůbec nejedla,ale tedka si je tak 5krát do týdne dám a nějak si je neumí odepřít :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda pečivo nijak nepostrádám, a nikdy jsem ho nějak moc nejedla. Ale i při paleo stravě pečivo můžeš, ale zkrátka si je musíš upíct sám, a to bez obyčejné mouky. Používá se na to hlavně mouka mandlová (nebo z jiných druhů ořechů) a kokosová. A nakonec je to pečivo ještě daleko lepší, než normální :) Tyto recepty najdeš hlavně v angličtině, když si zadáš do google ''paleo bread'', najde ti to spoustu receptů, pak je taky dobrý se kouknout do komentářů, jak to ti, co už recept zkusili, povedlo. Já jsem si třeba už dělala i paleo pizzu, ''bramborovou'' kaši (brambory se při paleo nejedí), a nějaké malé bulky z kokosové mouky. Je teda fakt, že já si zatím peču jen 'sladké' recepty, jako různé muffiny, sušenky a tak, všechno z té mandlové mouky, ale už se chystám i na ten chleba, tak až přijdu s nějakým dobrým receptem, zveřejním ho :)

      Vymazat
  10. Ahoj,

    mohla bys alespoň napsat nějaké jídelníčky, co teď teda jíš a kolik toho je? Moc si to totiž neumím představit. Jo, a ta mandlová mouka - znáš její zastoupení sacharidů, lipidů a proteinů? Já jsem to hledala, ale nikde jsem to nenašla. Děkuji a přeji veselé Vánoce :-) R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pravděpodobně bude mít stejné zastoupení živin, jako normální mandle, pokud bude 100% (což by být měla ! ). :)

      Vymazat
    2. Jídelníčky možná někdy zveřejním, ale zatím se mi do toho nechce :D Zkrátka hodně masa, vajec, másla, ořechů, oleje (nepřipálené) ty lít na všechno :DD), zelenina a ovoce, nějaké ty mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a pod... Ta mandlová mouky by fakt měla mít stejné živiny jako normální mandle, ale o ty kalorie a tak se já moc nezajímám :D

      Vymazat
  11. Dotaz :D Taky potřebuju přibrat. Plavu (kdysi závodně) a teď pravidelně chodím do fitka - miluju to. Prostě posiluju, dřepuju, atd. :) A chci se zeptat, jestli ty, kdyby jsi se o paleu dozvěděla dřív, tak bys začla nabírat paleem. A taky se ptám, jestli budu mít opravdu dostatek energie na sport :) jestli třeba nejdřív nemám nabrat bez palea a pak začít s paleem?! :) snad mě pochopíš :D díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Dobrá otázka. Já myslím, že bych se do toho hnedka nepustila, chtěla jsem totiž nabrat rychleji, a ikdyž i na paleu přibírám, tak je to možná jednodušší při normální stravě. Když totiž najedeš na to paleo, tak ze začátku můžeš mít problém co a kolik toho máš jíst, tak abys třeba ze začátku nezhubla. Je tam důležitý se fakt nebrat těch tuků, který ti ty sacharidy nahradí, když jich budeš mít dost, energii mít budeš, já mám ještě větší než dřív :) Tak podle mě jestli ti chybí ještě hodně do váhy, na kterou se chceš dostat, tak s paleem trochu počkej, a zkus to až později, a uvidíš jak ti to bude vyhovovat :)) Hodně zdaru v dřepování!! :))

      Vymazat
    2. Zdravíčko ! :D :) Ve spěchu, všechno to napsat (když to mám ještě čerstvě v hlavě) jsem zapomněla pozdravit. Dobrá tedy. Děkuju moc ! Dřepy jsou nejlepší na můj plochý zadek (teď je už ale alespoň větší -.- :D :) ) takže děkuju a hodně štěstí ve fitness ! :)

      Vymazat
  12. Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli jíš přílohy a jestli jo tak jak často :)
    Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) V paleu se přílohy nejedí, takže ne. Přílohama myslím těstoviny, chleba, jáhly, kuskus, polenta, rýže a tak. Jsou totiž z obilovin. Ale když si chci nějakou přílohu dát, tak si upeču něco doma z ořechové mouky, receptů je plno. A jde třeba udělat i falešná bramborová kaše, kdy místo brambor použiješ vařený květák a rozmixuješ ho se spoustou másla a trochou soli, to je mňamka :)

      Vymazat
  13. Ahoj, ještě mě tak napadlo, jak na tvůj způsob stravování reagují rodiče,protože já tedy nevím jestli by mi dovolili být bez příloh a tak. Mám totiž pocit, že by mě opět podezírali z anoreie :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to záleží na tvých rodičích a taky na tobe. Jestli víš opravdu že do toho chces jít a neni to jen nejaky chvilkový výmysl :D Musíš jim to dobře vysvětlit, a ukázat jim, že jídla která si budes dělat jsou vyvážená a nebudeš zase hubnout, proto by ses měla že zacatku vážit aspon každý týden aby ses ujistila že nehubnes ;) Mi rodiče na to nic neříkali, mamku to zajímalo, tak jsem ji vysvětlila co a jak ;)

      Vymazat
    2. No, já bych to chtěla zkusit, jestli uvidím nějaké změny nebo tak,protože je fakt, že po jídle plném sacharidů jsem dosti unavená, ale znám své rodiče a těm něco vysvětlit :D
      Zvážit bych se taky občas chtěla, ale díky mému nadání "znič všechno co můžeš" už nám nejde třetí váha :D a další už v plánu snad ani není ( o mixérech snad radši pomlčím :D)
      Ještě teda přemýšlím jak bych to vyřešila se školní jídelnou no...Každopádně je to zajímavý způsob života a za zkoušku nic nedám

      Vymazat
  14. Vypadá to moc dobře, ale nepřežila bych bez arašídů, ovesných vloček, pečiva, müsli, ... Jím strašně málo maso a chci se konečně odhodlat ho znovu normálně jíst, ale nejde mi to. Přibrat a mít plošší bříško -> sen! :D Furt jsem si nenašla cestu, jak zdravě přibrat a přitom zároveň "zhubnout" na bříško :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě se právě nějak zázračně zatím daří - přibírám, ale bříško se mi nějak zpevňuje. Určitě to nějak zvládneš, přibírání je sranda ;DD

      Vymazat
  15. Článek je napsaný suprově a snad mu nic nechybí. Pokud ano a člověk se toho chce dozvědět opravdu vše, může zkusit tento online kurz. Já mám s paleo zkušenost asi rok a už bych neměnila. Cítím se lépe, nemám ty stavy, kdy jsem byla zcela vyčerpaná, což mě docela ubíjelo.

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem o paleo stravě četla poprvé někdy před pár lety a přišlo mi to vlastně celkem jako hloupost. Poslední dobou se o to začínám ale zajímat čím dál víc a docela uvažuji nad tím, jestli to taky nevyzkoušet. Povedlo se mi teď nedávno narazit na tento článek kde mají ty benefity fakt dobře popsané. Si tak říkám, že za zkoušku nic nedám.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D