pondělí 11. března 2013

365 maratonů za rok

Ahoj lidi! :)
Dneska jsem si pro vás připravila článek, který (kupodivu :D) nebude jen celý o mně, ale zase jedna zajímavost ;) Ale k tomu se dostanu až za chvilku, nejdříve budete muset přežít pár mých vykecávacích poznámek ;D

Nejdřív bych chtěla říct, že nějak nestíhám odpovídat na vaše komentáře :D Ale co nejdřív na případné otázky odpovím, tak si nemyslete, že vás ignoruju ;D Jinak jste si možná všimli, že jsem taky podlehla a založila si formspring. No, vzhledem k mýmu talentu na tyto věcičky to byl celkem výkon :D A taky to tak dopadlo - někdo mi už psal, že mi to nějak nefunguje :D Tak jestli chcete, můžete to zkusit a kdyžtak mi dejte vědět, co jsem zase udělala špatně :D

No, nebudu se zase vykecávat, včera to myslím stačilo :) Takže zpátky k tématu článku :)

Nedávno jsem si přečetla článek o muži, který uběhl 365 maratonů za sebou. To je nemožný, řekla jsem si hned, a určitě nejsem sama! Ale ne pro muže se jménem Stefaan Engels!


Tento chlapík potom, co v roce 2008 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů za to, že za rok uběhl 20 triatlonů, se v roce 2010 rozhodl, že je čas posunout laťku zase o něco výš. A to o dost, už jen při pomyšlení na to by většině z nás běhal mráz po zádech :D

Stefaan uběhl jeden maraton každý den celý rok. 365 maratonů. Žádný odpočinek. Žádné výmluvy.


Při rozhovoru s novinářem svoji zkušenost popsal takto -
,, Nepovažuju svůj 'maratonský rok' za trápení. Beru to jako obyčejnou práci. Běhám stejně, jako třeba Honza odvedle chodí každý den ráno, ikdyž se mu do toho třeba nechce. Stane se, že se mi běhat nechce, ale prostě to udělám. Pak doběhnu, dám si sprchu, jdu na hodinu na rehabilitace a to zakončí můj den. ''

Budíček. Vstát. Běžet. Nabýt síly. A zase zopakovat. To je mi hold odhodlání!


Stefaanovi je nyní 50 let a sportu a běhání se věnuje od 25 let. Za svůj život už uběhl asi 700 maratonů. Když se rozhodl pro svůj maratonský rok, chtěl se samozřejmě s někým poradit ohledně připravy a podobně. Nikdo se ale nenašel, kdo by mu dal nějaké rady, všichni to považovali za šílenost. Tak si vzal rok připravy a běhal víc a víc. Každý týden víc kilometrů, bez oddychu.

Tvrdí, že nejhorší byly první 4 měsíce. Spal 12 hodin každý den a často potřeboval masáže, protože ho ráno 'bolel celý člověk' ;)  Každý měsíc zhubl 2 kila, což byl problém. Nechal si udělat nějaké vyšetření krve, jestli je všechno OK, ale ono to nebylo OK. Byl unavenej. Takže zpočátku byl problém víc po té fyzické stránce. Ale po nějakých 5 měsících se to změnilo. Tělo si na to zvyklo a přijalo každodenní maraton. Každý den běžel 4 hodiny a zbytek dne odpočíval, ale nastaly spíš psychické problémy. Ze začátku si říkal, že rok uteče brzo. Ale nakonec to pro něho bylo, jako by běhal 5 let, takže ze 70 % to celé bylo o psychice.

Každé ráno bral 25 různých doplňků a minerálů. Jelikož za každý svůj běh spálil zhruba 6000 kalorií, jedl co chtěl. Doktoři mu sice doporučovali nějakou speciální stravu, ale on nechtěl. Jedl prostě hodně, spoustu sacharidů a taky pil každý den 4 litry vody + nějaká ta pivečka a vínečka večer. A každý den 5 banánů ;))

Rozhovor s tímto běžcem si můžete přečíst zde
Oficiální stránku můžete zkouknout zde

Tak co, troufl by si někdo z vás? :-))

26 komentářů:

  1. Frajer! Dá se snad jenom obdivovat:-)

    OdpovědětVymazat
  2. :-O panejo... tak to docela obdivuju... přijde mi to jako bláznovství teda, ale je to vážně super :)

    OdpovědětVymazat
  3. ani za zlatý prase... magor ten chlap xD

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj :) moja otazka nebude zrovna k clanku, ale chcela by som sa opytat, ci nevies poradit ako bojovat s celulitidou? ja som so svojou postavou spokojna, nie som az taka vymakana ako ty ale snazim sa, cvicim kazdy den bodyrock, plavam aj lyzujem,zdravo papkam, ale tej celulitidy sa nie a nie zbavit :/ inak mas super blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) No já s ní zatím (bohudík) problémy nemám, ale pokud cvičíš, pravidelně se hýbeš a jíš zdravě, mohlo by to být kvůli změně hormonů, třeba v pubertě, těhotenství, menopauze, nebo po používání hormonální antikoncepce, nebo třeba z moc kávy, stresu, alkoholu... Mohlo by pomoci třeba saunování a otužování, aby se podpořil lymfatický systém. Ale nejhlavnější je omezení kofeinu a alkoholu, pohyb a zdravá strava :)
      Držím palce v boji ;))

      Vymazat
  5. tak tomu chlápkovi patří velký obdiv! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéjej, zase nějakej, co chce vyčuhovat z davu. To je blázen :D, chudák tělo :D
    A chudáci klouby.

    OdpovědětVymazat
  7. U tehle lidi me vzdycky napada, kde berou penize na zivobyti, protoze nepracuji xD rikam si, ze kdyby byli zajisteny, tak by to zvladlo hodne lidi, protoze by se nemuseli venovat nicemu jinemu xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že tihle lidé si vydělávají právě tímhle - mají sponzory...

      Vymazat
    2. To je fakt, on taky odpovídal v tom rozhovoru, že to dělá aby na sebe upozornil, takže asi tak :)

      Vymazat
  8. Tak to je šílené a úžasné zároveň :D Ale zaslouží di fakt obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  9. Wau, tak tenhle člověk má můj obdiv. Je důkazem toho, že aby člověk zjistil své hranice, musí je překročit. Já se snažím začít s běháním, zatím mě to baví, tak doufám, že mi to půjde líp a líp a bude mě to bavit víc a víc .. (chtěla jsem se nakopnout koupením běžeckých bot od Adidas - Boost - ale za 4000,-? Byla jsem nucena od "nakopnutí" ustoupit a běhat dál v teniskách za 300,- :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, 4000? To bych za kecky asi nedala, zvlášť když dokážu všechny boty hrozně rychle zničit a zabahnit :D Tak držím palce v běhání ;)

      Vymazat
  10. ten chlap je šílený, ale má můj obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  11. Je to borec :) kdo říká, že je něco nemožný tak ať si přečte tenhle článek :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak na to bych si netroufla asi nikdy...

    OdpovědětVymazat
  13. Frejer s velkým F!

    http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. TAk to je fakt borec! MUsel mít obrovské odhodlání.Pro mě je tohle nepředstavitelné! blázen. Ale má můj velký respekt:)

    OdpovědětVymazat
  15. já chci články s recepty :( žádný už nepřidáváš :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DD to jsi první, kdo si nestěžuje že vám dělám chutě s recepty :D Ok, zase nějaké budu přidávat, zkouším nové věci :) A raději paleo nebo normální?

      Vymazat
    2. já miluju všechny tvoje recepty, asi 12 jsem zkoušela a všechny byly super a fakt chutné. Ty recepty mi fakt chybí :( :-))

      Vymazat
  16. teda tak toho pána musím jen a jen obdivovat:)
    Formspring funguje jen těm, co tam jsou přihlášení, ptát se můžou jen ti, co tam mají účet - založ si radši Ask.fm, tam se může ptát kdokoliv :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za radu! Zkusím ten ask, ale já si s tím formspringem dala 'takovou práci' :DD

      Vymazat
  17. No tak to je masakr, pro mě úplně nepředstavitelné :)

    OdpovědětVymazat
  18. Právě zkouším menší odvar: 12 dní - 12 maratonů
    https://www.facebook.com/Dvorak.Stepan/media_set?set=a.10201212187967307.1073741849.1249177100

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D