sobota 14. září 2013

Dem delts

Ahoj lidi!

Hlásí se vám pěkně nachcípaná Beautygloss, to je super že? :D Poprvé za hodně dlouhou dobu. Takže teď do sebe valím horkej čaj a vypadám jak chodící zombie. Jak já miluju podzim! Hnusný počasí, zima, všichni jsou bledí jak stěna, škola se začíná rozjíždět a lidi pšíkají a marodí. Né, vůbec bych nechtěla zpátky těch krásných 30 ° a krátký trika a to všechno :'-(


Tak, to těch mých výlevů by bylo dost. Sama nesnáším lidi, co si pořád na něco stěžují a kritizují :D
Dneska jsem byla na přednášce Honzy Cahy v Brně o doplňcích výživy ve fitness. Přednáška trvala (i s krátkou pauzou) 6 hodin, což je dost, ale hrozně mě to bavilo a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. Kdybychom se tak o takových tématech učili ve škole, to bych tam chodila opravdu ráda. A kdybychom měli i hezkého učitele, bylo by to ještě lepší :-D


Probrali jsme všechno - proteiny, gainery, spalovače, aminokyseliny, nakopávače, iontové nápoje, proteinové tyčinky... Mě by navíc taky zajímalo něco víc o dopingu a zakázaných látkách, to by si ale asi zasloužilo celou svou vlastní přednášku :D Ikdyž právě o tom čtu knížku a už tu o steroidech byl i článek, tak bych se zase dozvěděla něco nového třeba.


Navíc jsme měli na ochutnání některé proteiny. Já už 2 z nich měla doma, ale pak tam byl ještě od nějaké zahraniční firmy (jejíž název si už nepamatuju :D) protein s příchutí kiwi. Z něj jsem ale měla celkem respekt a neodvážila jsem se do něj jít :D


No a na závěr se ještě na přednášku dojel Tomáš Horák. Měli jsme možnost mu dávat otázky ohledně tréninku, stravy a suplementace. Je zrovna v dietě a chystá se myslím za 2 měsíce na další závody, tak nám pak i zapózoval (bez trika, heč! :D). A teda - dost dobrý. Od té doby co jsem natáčela ten jeho trénink - zde - se teda o dost změnil!


No nic, zase bych se měla vrátit ke mně, že? :D Jak jsem psala už v minulém článku (nebo možná ne, už nevím :D), tak proběhla změna jídelníčku i cvičebního plánu. Energetický příjem se celkově o trochu snížil, za což jsem ráda, protože mě nebavilo až tak moc papat pořád :D A trénink se z 4 dní v týdnu navýší na 5, jupi jupi jou! Tréninkový split si pak budete moci přečíst na stránkách osvalech.cz, ale já vám článek ještě připomenu, nebojte (bude zveřejněn v pondělí asi :D)

Od začátku změny jídelníčku a cvičebního plánu (navýšení sacharidů, trénink 4x týdně...) jsem nabrala necelých 5 kg (za asi 2 měsíce) Je to celkem dost a jasně, není to 100% svalová hmota :D Ale vypadám o hodně líp, ramena rostou, nožky rostou, zadeček roste. A břišáky jsou kupodivu stále celkem vidět (někdy se schovají no :D)


Největší radost mi ale dělají ramena, jak rostou. Jednu dobu jsem je totiž vůbec nemohla trénovat (tak před 3 měsíci) a proto nevypadala zrovna k světu. Alespoň už vím, že právě u nich je extrémně důležitá technika a taky provádění cviků na všechny 3 části ramenního svalu. Protože právě tu přední část (prostě rameno zepředu) má většina lidí ''přeposilovanou''. Je to celkem jasné. Oči máme vepředu a tak všechno děláme před sebou -  tlačíme do dveří, přenášíme věci z místa na místo... a pak se hrbíme u počítače. Ale nejsou to jen tyto věci, co takovou svalovou disbalanci vytvářejí. Souvisí to i se cvičením. Tuto chybu dělá většina začátečníků. Začneme prostě chodit do posilky abychom byli silnější a na jaké svaly se asi tak nejdříve zaměříme? No na ty, které vidíme, ne?



Takže prsa, biceps, břicho, ramena (tlaky nad hlavu, upažování)... U cviků na tyto partie navíc většinou používáme tlakové cviky. Ty by ale měly být v rovnováze s tahovými, jinak dochází právě k tomu, že některé svaly jsou ''přesílené'' a některé naopak oslabené. Svaly musí být ale vyvážené, jinak v budoucnu může dojít ke zranění, které vás od tréninku odstaví úplně. Mě to teda od tréninku neodstavilo, ale zabránilo mi to kompletně v tréninku ramen a hrudníku. Měla jsem totiž ''přesílenou'' přední část ramene a oslabenou tu zadní. Nejhorší bylo, že pro mě i obyčejný pánský klik byl kvůli tomu problém. Takže po tom, co jsem se bolesti zbavila, jsem měla celkově ruce slabší, ale už jich zase třeba 20 pánských v pohodě zvládnu (správnou technikou, kdy je celé tělo v jedné rovině a hrudí se dole dotknout země a nijak s sebou nešvihat a podobně! :D)


Super článek je například tento - největší chyby v tréninku ramen. Doporučuji přečíst. Já vám prozatím poradím, abyste do tréninku zařadili cviky na zadní delty - upažování s jednoručkami v předklonu, obrácený peck-deck, přitahování s velkou čínkou v předklonu (je to sice cvik na záda, ale ta zadní ramena se při něm taky zapojují)... Abyste neskončili jako já dřív, tak bacha! :D

32 komentářů:

  1. to je neskutečný, jak se tvoje tělo pořád vyvíjí a zlepšuješ se, obzvlášť když tě sleduju od úplných ručičky-jako-tyčinky začátků :))
    Paráda, jen tak dál! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Nikolko... už se těším na článeček... chjo... ty do toho jdeš prostě na 100% a já ti to tak závidím xD... já se snažím,a le někdy to prostě na 100% nejde :-( drž se,... doufám, že vyhraješ nějakou pěknou cenu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. nedas zase fotky v plavkach nech je lepsie vidiet zmeny? mohla by si dat take kde budes stat a potom v poze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, už mám i jedny z těch soutěžních plavek, tak až bude čas, fotky pořídím :)

      Vymazat
    2. super, tesim sa :-)

      Vymazat
  4. Náhodou, teraz ti to veľmi sluší, zmena ti prospela :)

    OdpovědětVymazat
  5. Koukám, že vločky ti prospěly už nejsi žádný tintítko. Já pro změnu hubnu, tak mě snad oblíbená ranní vločková kaše nenažene do objemu.. :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Musim rict ze z Honzy jsme mely strach jak nas bude mucit a zatim je to moc na pohodu ;-) sympatak ;-) prednaska musela byt super a to je nejak na lozvani nebo verejne? tve telo se meni opravdu k obrazu dokonalosti ;-) a jak to mas s treninkem kdyz jsi nemocna?

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky, je mi lito ze jsi nemocna :(
    Kolik dni si ted budes muset dat od cviceni pauzu nez se vylecis?
    Preji brzke uzdraveni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Pauzu jsem neměla, ty dny kdy jsem cvičit v posilce měla, tak jsem cvičila :D Ale byla jsem nemocná jen 3 dny a už jsem zase zdravá, takže to je v poho. Když už na mě nemoc skočí, já s ní rychle zatočím!

      Vymazat
  8. Moc Ti to sluší, pěkný článek. Toho předchozího jsem se docela lekl :). Jen tak dál! Já pokračuju ve svém nabírání 4kg za měsíc. Taky dost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Páni, proč ses ho lekl? :DD A tobě držím palce v nabírání taky! :)

      Vymazat
  9. Po shlédnutí tvého blogu mám vždy dilema s mojí postavou :X :))) jsi vážně skvěla :))) a jen tak dál :))

    http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj :)
    Vypadáš čím dál víc božsky, moc se mi líbí ta větší ramena a celkově působíš silněji, příště nám ještě vyfoť nohy třeba jen v kraťasech :) no a bříško máš vysvalený furt krásně.

    OdpovědětVymazat
  11. 5kg za dva měsíce je bych řek i přiměřený... Je nesporný že nezanedbatelnou část tvoří voda, takže toho tuku zas tolik nebude.
    K čemu bych ale chtěl něco napsat, to jsou kliky. Asi jsem ti to už někdy psal, a možná to vypadá, že to přeháním, ale jsem přesvědčený, že ne. Osobně (mimo jiné) na klikách stavím. Obávám se, že stejně jako 9 z 10ti klikujících lidí je nechodíš se 100% technikou - a to je škoda, protože výborně technicky provedené kliky přinesou daleko lepší progres. Neznám tě, a tak ti nemůžu s jistotou říct, že nedáš 20 kliků, ale nevěřím tomu. Zkus opravdu jít přes techniku a klidně skončit po 5ti - pokud budou technicky správné, dají ti víc, než 20 nekvalitních.
    http://gymnasticswod.com/content/push-progression-pt1 - zhruba takto vidím kvalitní kliky (špičky z druhé strany nejsou důležité). Důležité je postavení lokte, pohyb ramene, tlačení lopatek od sebe, pauza mezi opakováními... Z videa uvidíš nejlíp. Pak napiš jak ti jdou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na video jsem koukala a kliky správně dělám, ale teda ty špičky mám dané normálně :D Máš pravdu v tom, že dřív jsem kliky dělala špatně a možná i to mělo nějaký vliv na to rameno potom. Teď se soustředím fakt na tu kvalitu :)
      Ale většina kluků (pokud už kliky dělají), je u nás v posilce dělá teda špatně (takové to pérování na místě :D)...zrovna včera to byl moc zajímavý pohled na jednoho z nich :))

      Vymazat
  12. Honza je naš tělocvikář. Bohužel trénuje jenom kluky. Ale v zitra ho mám na jednu hodinu.

    OdpovědětVymazat
  13. Wow! :) Dlouho jsem tě nenavštívila a koukám na ty změny jako blázen! Vyrýsovaná! Mazec!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vyrýsovaná jsem byla dřív víc, teď jsem hlavně nabírala :)

      Vymazat
  14. Prajem skoré uzdravenie, ja som na tom podobne. Tých 5 kg naviac ti pristane, je to vidieť. Ináč, tiež po prečítaní "z místa na místo... a pak se hrbíme u počítače." ste sa vystreli?? :D :D Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) A zdravá už jsem, nemoc na mě skočila jen na 3 dny a už jsem v pohodě :D

      Vymazat
  15. Taky na mě vlezla nějaká nemoc.. nebo to byl možná jenom stres, ale děsně mě bolelo v krku, celej otekl :/, takže jsem akorát jedla kašičky, pila čaj a spala..

    OdpovědětVymazat
  16. ty seš úžasnáá! jedeš jak mašina uplně :)
    a ty přednášky.. tyjoo jak já bych tam taky zašla! uplně mě hrozně tyhle tipy naplňujou :D

    OdpovědětVymazat
  17. Níky,chodíš ještě někdy běhat nebo už by to bylo na škodu?

    OdpovědětVymazat
  18. Moc ti to sluší jak nabíráš, stává se z tebe ženská :)..a tvé postavě to lichotí :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D