pátek 24. května 2013

Bacha na ty ořechy! + 3 nové paleo recepty

 Ahojky :)

Venku je tak hnusně, až se mi z toho dělá blbě! Co to je, v květnu a ještě když mám volno? :( Já chci na brusle, na kolo.. ale to né, tam musí být 10 ° a slunko ani nevykoukne. No, nebudu vás tím otravovat, určo to štve i vás :D

Ale zato pro vás mám tři nové recepty. Tentokrát zase potěším i paleo jedlíky! V premiéře jsem tedy dělala i lilek. Na recept jsem použila jen půlku jednoho lilku, jelikož jsem nevěděla, jak mi to zachutná. Ale příště udělám celý, je to fakt dobrota ;D

První recept je na brokolicový nákyp. Ale noták, netvařte se tak zhnuseně, když se řekne slovo 'brokolice'! Já vás vidím! :D Já měla brokolici (stejně jako mrkev, špenát, vepřové,...) dlouho zhnusené díky školní jídelně. Ale věřte mi, že brokolice nemusí být jen něco rozvařeného nechutného, co nám tam servírovali. Naopak je to skvělá dobrota! Jedná se o podobný recept, jaký jsem použila na Květákovou pizzu (můj momentálně druhý nejoblíbenější recept! :D) a musím říct, že tento je opravdu na podobné úrovni :)

BROKOLICOVÝ NÁKYP
 
Vlevo je masová směs (recept níže) + květákový nákyp + cherry rajčátka = aneb menší svačinka :3
INGREDIENCE
- 1 čerstvá brokolice
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 1 lžička oregána
- 1 lžička bazalky
- 4 sušená rajčata v oleji, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 50 ml kvalitního rajčatového protlaku (já měla 100% z rajčat)
 
POSTUP
1) Troubu předehřejeme na 180 °
2) Brokolici umyjeme, osušíme, rozebereme na kousky a pak po částech rozmixujeme v mixéru na ''brokolicovou rýži''
3) Pak brokolici smícháme s ostatními ingrediencemi
4) Tuto směs nalijeme do zapékací misky, uhladíme a pečeme cca půl hodiny (v polovině pečení plech otočíme - ale né vzhůru nohama! :D). Doba pečení závisí na velikosti pečící mísy - brokolicová směs by měla být tak 1,5 - 2 cm vysoká a pak to bude těch 30 minut
 
Další recept je na boloňskou omáčku. Jeden recept na ni se tu už objevil - Paleo boloňská omáčka. Tento je však mnohem rychlejší a dělala jsem jej tentokrát z kuřecího masa. Skvěle se bude hodit třeba k cuketovým těstovinám. Já si ji dala jen tak k pečenému lilku a plátku té květákové pizzy, jelikož mi cuketa došla (:D)

 
BOLOŇSKÁ OMÁČKA S KUŘECÍM MASEM
 
 
INGREDIENCE
- 1 kuřecí prso
- Cca 100 ml rajčatového protlaku (já měla 100% z rajčat)
- 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
- Špetka pepře
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička oregána
- Olivový olej
 
POSTUP
1) Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na menší kousky a pak po částech rozmixujeme v mixéru
2) Cibuli nakrájíme na kostičky
3) V pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme cibuli a restujeme, dokud lehce nezezlátne
4) Pak tam flákneme i maso, osolíme a opepříme a mícháme, dokud maso není hotové
5) Pak přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, bazalku a oregáno
6) Mícháme ještě takové 3 minutky, ochutnáme a případně přidáme sůl/ještě trochu bylinek podle chuti
 
No a na závěr tu máme ten lilek. Nejdříve jsem to plánovala tak, že udělám ''Lilkové lasagne'', ale skončila jsem jaksi v polovině receptu. Ale skvělé to bylo i takto. Pokud budete chtít lasagne udělat, připravte si boloňskou omáčku s masem (ten recept výše) a taky pečené lilky (recept níže). Pak to uděláte normálně jako při přípravě obyčejných lasagní - na dno zapékací misky dáte plátky opečeného lilku, potřete masovou směsí, pak opět lilek a pokračujete dál. Vrchní vrstvu by měla tvořit omáčka. Pro primal jedince můžete vršek posypat nějakým kvalitním sýrem či nakrájenou mozzarelou. Pak to už dáte celé jen zapéct a máte supr paleo lasagne ;)
 
PEČENÝ LILEK
 
INGREDIENCE
- 1 lilek
- Olivový olej
- Pár stroužků česneku
- Sůl
- Citronová šťáva
 
POSTUP
1) Lilek oloupeme (kdo nechce, nemusí, ale myslím, že bez slupky je to lepší) a nakrájíme podélně na ténké plátky (cca 0,5 cm)
2) Pak plátky lilku rozprostřeme třeba na plech, každý lehce osolíme a necháme cca 30 minut ''vypotit'' = pustit vodu
3) Poté si vezmeme utěrku/kapesník papírový a přikládáme na lilky, abychom je zbavili zbytečné vody
4) Předehřejeme troubu na 180 °
5) V misce si smícháme trochu olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a prolisovaný česnek a touto směsí každý plátek lilku z obou stran lehce potřeme
6) Lilky naskládáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby na cca 30 minut, v polovině pečení každý lilek otočíme naruby, aby se upekl i zespodu (výsledek by měl být lehce zlatavý na povrchu)
 
No, a možná si všímáte, že se v mých receptech už téměř nevyskytují žádné ořechy. Kromě trošky, která se přidá do těsta na květákovou pizzu a občas arašídového másla je už skoro nejím. A to je u mě dost nezvyklé, nepřipadá vám? :D
 
Zleva květáková placka + cuketové těstoviny se sušenými rajčaty + cherry rajčata + 1/2 avokáda + 2 míchaná vajíčka = skvělá svačinka
Toto téma jsem už naťukla ve článku Proč na vás paleo nefunguje. Zezačátku, kdy jsem na tuto stravu přecházela, jsem na blog přidávala spousty receptů na různé paleo dobroty. Z nich bych vyzdvihla třeba oříškový páj, skořicové šneky  nebo tyto nadýchané sušenky. Z mého pohledu jsou paleo recepty daleko chutnější, než ty ''obyčejné'' - nevím, vždycky mi ty různé české buchty a koláče připadaly hrozně suché, cukrová vata se nechutně lepí na zuby, z gumových medvídků mě bolí čelisti (:D).. Zato všechny recepty, jejichž základem jsou ořechy (téměř všechny paleo recepty), jsou úžasné samy o sobě, rychlé a plné chuti.
 
Avšak, jak už jsem několikrát psala, chutě se mi úplně změnily. Zezačátku jsem hledala alternativy na má stará jídla (sušenky, muffiny, chlebíky..), teď hledám nové suroviny, nová jídla, nové recepty. A téměř všechny jsou ''naslano'', na sladké ani nepomyslím. Problém je v tom, že zezačátku jsem i já paleo stravu prezentovala hlavně prostřednictvím těchto náhražek a paleo sladkostí. Naštěstí už jsem došla do stádia, kdy vím ''co a jak'' a stravuju se podle paleo principů (vše co nejblíž přírodě, nepříliš upravené, bez přídatných látek,..), ale zároveň tak, abych dosahovala svých cílů (proteinový prášek). Tím narážím na komentář, který právě kritizoval moji snahu o konzumaci ''přírodních'' potravin, ale cpu do sebe ''chemickej protejn''. Nojo, protein beru ihned po cvičení, jelikož má rychlou vstřebatelnost a je to pro tělo výhodnější, aspoň z mého pohledu. Tím jsem ale trochu odbočila
 
V názvu článku vám radím, ať dáváte bacha na ořechy. Proč?
No, naštěstí už pominula doba (ve větší míře), kdy se všichni báli tuků a toto slovo pro ně byla úplná hrozba. Snad na to z části v některých případech mám i já svůj podíl :) A to je jen správně. Ale i tady máme nějaké hranice (bohužel :D)

Týká se to hlavně těch, co se rozhodnou přejít na paleo stravu a pustí se do toho jako já - paleo muffiny na snídani, paleo lívance s masem na oběd, paleo chleba na svačinu a na večeři zase ty lívance. Samozřejmě teď i trochu přeháním, ale jen tak pro představu :)

Vemte si toto - šálek mandlové mouky obsahuje okolo 90 mandlí. Když si z šálku uděláte třeba lívance, tak (pokud nejste velký jedlík), uděláte z toho třeba dvě porce. A právě to se nezdá - na posezení pak zkonzumujete třeba 3 hrsti ořechů, to byste asi jinak neudělali. Nebo právě u výše zmíněného receptu na paleo oříškový páj - já jsem hold ''rozežranec'' a dokázala jsem půlku koláče sníst na posezení. Vždyť ''je to paleo''! Když se kouknete do ingrediencí, zjistíte, kolik jsem toho na posezení spořádala (a že jsem k tomu měla nějaký doplněk! :D)

Další věcí je kyselina fytová. Té se obecně i při paleo stravě snažíme vyhýbat, jelikož je považována za ''antinutriční látku'' - snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u člověka (i u zvířat). Je přítomná ve všech semenech (i ořeších) a to proto, aby nevyklíčily dříve, než budou vhodné podmínky. Takovým pomyslným ''králem'' v obsahu fytátů jsou luštěniny a obiloviny, to je jeden z důvodů, proč se při paleo stravě tyto potraviny nekonzumují. Ale jak už jsem se zmínila výše, fytáty jsou právě i v těch našich ořeších a semenech. Dá se proti tomu bojovat namáčením - aspoň 4 hodiny, pak vysušit.. To však určitě většina z nás nedělá :D

Například takové mandle jsou před oxidací ochráněna slupkou a vitamínem E. Když mandle rozemelete, jakoby odstraníte ten ochranný povrch a tak zvyšujete riziko, že mandle začnou oxidovat. Ale to záleží i na kvalitě ořechů a jejich čerstvosti - čím déle se ořechy skladují, tím více jejich zdravé tuky oxidují (mění svoji strukturu na takovou, která je pro zdraví nevyhovující, někdy i škodlivá..)

Když kupujeme ořechy, neměly by být tečkované a zvrásněné, místy zbarvené dožluta (tuk zoxidoval)
Ty ořechy, které se prodávají již oloupané (bez slupky), jsou z 80 % ''poškozené'', korunu tomu dáte, když si koupíte ty obalené v čokoládě :D

Nejlepší je si tedy na podzim utrhnout pěkně venku vlašák a čerstvý si ho vyloupat. I tady si vybíráme raději ty kusy, které mají neponičenou skořápku (tj - nepronikal do nich vzduch)

V souvislosti s tím bych taky zmínila to, že ve stravě je důležité vyrovnat hladinu omega 3 mastných kyselinami (ryby) a omega 6 (právě ořechy,..). Obě tyto kyseliny jsou esenciální, tělo si je nedokáže samo vytvořit a tak je musíme přijímat ze stravy - více v tomto článku.

Jak tedy nejlépe do svého jídelníčku zařazovat ořechy, aby pro nás měly ''ty správné účinky''? :)
- Ujistěte se, že ve stravě máte dostatek omega 3 mastných kyselin (například z rybího tuku)
- Ořechy tepelně neupravujte
- Nejlépe uděláme, když si je dáme třeba do zeleninového salátu (tuky ke vstřebávání vitamínů) a taky do těch jídel, kde je převaha sacharidů (vločkové kaše, krupice, jogurty) a kde hrozí, že vám zvýší hladinu cukru v krvi
- A hlavně - konzumujte je s mírou :)
 Více třeba v tomto článku.

Ve stravě (i v životě) se prostě musíme naučit tak nějak vyrovnat na jedné straně radosti a potěšení, na druhé naše zdraví. Pokud ořechy berete jako potěšení, jezte je, ale berte ohledy na to, aby pro vás dělaly tu nejlepší ''službu'' ;)
 


29 komentářů:

  1. Všechno to vypadá opět tak perfektně! Já tě prostě žeru. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj dobry clanok ja mam orechy rada ale ich cena v obchode je dost vysoka takze si ich kupujem sem tam a arasidove maslo zboznujem ale davam si ho len raz do dna. Myslim ze vsetko treba jest s mierou.

    OdpovědětVymazat
  3. Sice je 10° , slunce se neukázalo 2 dny .. ale nic mě neodradilo od toho abych nešla na brusle! :D Ani ten chladný vánek :D
    Mě brokolici nikdo nikdy neznechutil ! :D naštěstí ani květák, lilek .. jenom cuketu, když dělali cuketové řízky! BRR. Ale ty už jsou zažehnané a cuketa je kámoš! :D
    No já bych na paleo asi vážně jít nemohla.. miluju jogurty a sýry.. nemusím maso a nemám ráda ořechy :D
    Řekla bych že skoro na každé potravině by se dalo najít "něco špatného" .. až teda na zeleninu a část ovoce.. ale už by se zase dalo polemizovat. Každý si musí najít to své :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě za brusle obdivuju, já na nich zas jezdím když je třeba 30 stupňů :D

      Vymazat
  4. hodně dobrý článek, ani by mě nenapadlo že loupané ořechy toho ztratí tolik oproti těm "čerstvým"
    a pečený lilek znám a miluji, dnes na obídek bude!

    OdpovědětVymazat
  5. Super recepty, ten brokolicový nákyp si udělám a nápad s paleo lasagnemi mě úplně dostal! :)) S těmi ořechy je to složité, škoda, že se nedají jíst neomezeně jako zelenina - ikdyž to mi jejich cena nedovolí...ale zrovna ty mandle by na tom měly být nutričně nejlépe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý druh ořechů má svoje výhody a různé zastoupení těch živin a tak, ale všechny se pak chovají stejně (to s tou oxidací a podobně..) :)

      Vymazat
  6. Oxidace se netýká jen ořechů, ale i semen, taková drcená lněná semínka je ta nejhorší koupě co může být. Ještě plísně jsou problém, není to tak dávno co jsem chtěla koupit buráky neloupané a když jsem viděla ty fleky na skořápce, tak jsem pokladní řekla ať se nezlobí, ale že se ji nevezmu z důvodu plísně a co myslíš, šly zpátky do prodeje. Ořechy jím a někdy i více, ale vybárám si.
    Lilek jsem chtěla dělat nyní o víkendu, ale nakonec nebude, protože budeme v období oběda rozlítaní a pro sebe se mě ho nechce dělat, dělám ho ale trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ale já beru ořechy a semena jako podobnou věc, tak jsem to v článku asi moc neodlišovala :D A lilek bude snad příště, pak hoď určo i svůj recept na blog ;)

      Vymazat
  7. měla bych na tebe otázku, nikdy jsem si nevšimla, že bys jedlůa ryby nebo plody moře a co ovoce - jíš či nejíš.:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak ryby jím občas - chutná mi třeba losos nebo pstruh. Ale mořské plody, to ne-e :D Jinak z ovoce jím teďkom avokáda, jinak moc ne, jsem spíš zeleninová :)

      Vymazat
  8. No ta svačinka je nádherná, asi se inspiruju, ale bude to moje véča :D
    A s těmi ořechy máš pravdu, hodněkrát jsem o tom už četla. Upřímně, když vidím prodávat oloupané ořechy (slíknuté mandle :D nebo nedejbože drcené lískáče, vlašáky), tak to neberu.
    Jinak těš se na letní sezónu a pocestné prodejní stánky s cuketami, rajčaty a okurkami! To bude rááááj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D to už se těším, už mě neba vykupovat albert! A ještě víc se těším na čerstvý rajčata ze zahrádky :33

      Vymazat
  9. počasí se prý už příští týden má zlepšit, tak snad to klapne!:D taky už chci na kolo.. konzumaci ořechů teď musím trošku hlídat, mít 100g tuků na denní příjem je přeci jen trošku děsivé, zvlášť když na to moje tělo nění zvyklé a hlavně chce ještě hubnout:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě právě štve, že mám volno a je hnusně. Příští týden zas budu trpět ve škole, to je mi jedno, jak je venku :D A já to myslela akorát ohledně ořechů, ty tuky být výš můžou, z jiných zdrojů (ryby, oleje, maso, avokáda...)

      Vymazat
  10. Odepíšeš mi už prosím? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D zííítra! Já jsem předvčerejškem na většinu mailů odpovídala, tak jsi asi někde víc vzadu, promiň :)

      Vymazat
  11. všechno vypadá tak nádherně, ty bys mohla být food stylista :D jo oříšky moje milovaný, už se je snažim trochu krotit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) děkuju za pochvalu, ale mám se ještě dost co učit (většinou to všechno akorát naplácám na talíř, toto je výjimka :D)

      Vymazat
  12. Brokolicový nákyp asi vyzkouším, vypadá super! Já jsem náhodou brokolici ve škole měla ráda.. akorát jsme vždycky dostali akorát takový malý bobánek, aby se neřeklo :D
    A proč piješ po tréninku protein, když se mají doplňovat spíše sacharidy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste měli dobrý kuchařky.. :D A já si hned po cvičení dám protein a cca hodinu po cvičení normální jídlo sacharidy + proteiny. Ale uvidím, co mi napíše trenér ;)

      Vymazat
  13. já se při slově brokolice nemračím, naopak! tu fázi, kdy jsem překonala odpor ze školní jídelny už mám za sebou (ale kapustu asi jíst nebudu nikdy, stejně tak játra:D)
    a dostala jsem chuť na celou tu "svačinku", samá jídla co mám ráda:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda - játra bych nikdy nevzala do pusy :D A kapustu jsem zatím měla jen párkrát, tak ještě uvidíme :D

      Vymazat
  14. super recepty! moc ráda se od tebe zase inspiruju ;) myslíš, že bys zas přidala do nějakou ukázku tvýho jídelníčku ? až budeš mít čas a chuť samozřejmě :) děkuju ^^

    OdpovědětVymazat
  15. To jsem ráda, že se líbí ;)) A jídelníček zase nějaký přidám, ale momentálně čekám na ten jídelníček od trenéra, tak potom :)

    OdpovědětVymazat
  16. Brokolici miluju a lilek mámted doma, takže děkuju za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  17. :OO brokolicový nákyp chci hned. teď. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D