sobota 20. dubna 2013

Proč na Vás paleo nefunguje + Kokosové kari s vepřovými nudličkami

Ahoj lidi! :)

Dneska pro vás mám opět článek 2v1, a dokonce další recept! :D Byla jsem doplnit svoje zásoby zeleninky a nákup jsem vám vyblejskla. Minule jsem si koupila tu cuketu jen jednu, nevěděla jsem, jestli mi bude šmakovat. Ale dneska jsem teda musela běžet pro další 3, aby mi je nááhodou někdo nevykoupil :D


K tomu jsem ještě taťkovi kupovala rohlíky, ty se ale na fotku moc nehodí, takto je to hezky barevné! :D Ale teda jak jsem ty rohlíky nabírala, u jednoho jsem viděla zapečenou mouchu ://// Fuj, úplně se mi navalilo. Pak se nedivím, že jsem už tolikrát v telce viděla reportáže o tom, jak někdo v chlebu našel zapečenou krysu, brouka, nebo podobnou havěť! Jasně - bílkoviny navíc, ale i tak je to dost nechutný...

No, přejdeme od hnusu k dobrotě :D Už jsem vám psala, jak jsem si poslední dobou oblíbila vepřové maso. Vlastně jsem je teťka měla už asi 5 dní v kuse každý den :D Strašně jsem si oblíbila recept na nudličky s arašídovou omáčkou. Tento originální recept je sice na kuřecí maso, ale stejně se dá použít i to vepřové, a chutná mi to asi ještě víc! :D Ale já jsem chtěla zkusit zase něco nového a napadla mě kombinace s kokosem. Tak jsem zaimprovizovala a pustila se do toho. A musím říct, že se to moc moc povedlo :)

INGREDIENCE
- Zhruba 150 g vepřového masa (já měla myslím pečeni)
- Zhruba 250 ml kokosového mléka (necelá plechovka)
- Sůl
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml vody
- Kokosový olej
- 1 malá čili paprička
- 2 velké lžíce kari koření

S cuketovými placičkami, ham ham! :D

POSTUP
1) Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky
2) Ve wok pánvi (nebo hrnci) rozehřejeme lžíci kokosového oleje
3) Mezitím si smícháme maso, sůl, kari a nakrájenou čili papričku
4) Poté tuto masovou směs vhodíme do rozpálené pánve a restujeme zhruba 3 minuty, až je maso ze všech stran hotové
5) Poté přidáme nakrájenou cibulku a restujeme další 3 minutky, pak prolisovaný česnek a restujeme další 2 minutky
6) Přilijeme vodu a po chvilce kokosové mléko, plamen ztlumíme na střední stupeň a za poměrně častého míchání vaříme (dusíme?) zhruba 15 minut, až je maso měkké

Teď se pustím k tématu. Jde o paleo stravu. Spousta z vás mi už napsala, že jsem vás svým blogem inspirovala, s paleo (primal)  stravou jste taky začali a že vám to vyhovuje. A to jsem moc ráda! :)

Pak jsou tu i tací, kteří ''paleo'' stravu zkoušeli ale poté si přečtete komentáře typu ''Paleo mě nepomohlo zhubnout'', '' Nějak mi to nesedělo'' nebo ''Není to vhodné na dlouhou dobu'' a jim podobné. Ale je nutné si popravdě říct - opravdu se jednalo o ''paleo stravu''? 

Jak už jsem psala v článku Mýty o paleo stravě, někdo to může pochopit tak, že bude jíst maso celý den. V  případě může dojít k problémům se zažíváním a pak tvrzení ''Při paleu do sebe nedostanu dostatek vlánkiny, budu se muset vrátit zpátky k svým cereáliím''.


Nebo se dáte jen na takové ''polo paleo'' - většinu času jíte podle palea, ale pár dní v týdnu si sem tam dopřejete nějaký ten chleba, pečivo, vločky... Pokud ale máte (byť nezjištěnou) alergii na obiloviny, tak pár porcí během týdne absolutně stačí k tomu, aby to bránilo vašemu bříšku aby se ''uzdravilo'' a nakonec v důsledku ani nesklizíte výhody, které paleo strava nabízí.

Dalším argumentem je to, že dojde k snížení výkonnosti ve sportu, k únavě, díky nedostatku sacharidů. Takže - ikdyž jsem to už několikrát psala - paleo neznamená žít ''low-carb'', nemusíte se dostat do ketózy. Svoje množství sacharidů ve stravě musíte přizpůsobit vašim cílům, kterých se snažíte dosáhnout (hubnutí, nabírání..) a vaší fyzické aktivitě. I tak se ale nemusíte dostat na úplnou nulu (to snad ani nejde, pokud jíte skutečně zdravě). Základem palea je totiž taky spousta čerstvé zeleniny, což vlastně sacharidy jsou. Dále můžete zařadit sladké brambory (batáty), které jsou také skvělým zdrojem sacharidů a přitom nemají ''vedlejší účinky'', jako třeba obiloviny a podobně.

Strava bez náhražek a příliž zpracovaného jídla (kterou bezpochyby paleo strava je) je nejzdravější pro každého. Pak je na každém, aby vyřadil potraviny, které mu nesedí (mléčné výrobky, ořechy...).


Pak tu mám další věc. Určitě si pamatujete, jak jsem jednu dobu přidávala spousty receptů na různé paleo muffiny, lívanečky, sušenky a podobně. Hledala jsem tím alternativu za svoje dřívější dobroty, takže jsem to v podstatě jen prohodila.

Až postupně jsem přešla na to skutečné ''real foods'', tedy skutečná jídla, né jen náhražky za jídla ''normální''. V tom je možná kámen úrazu u mnoha z těch, kteří třeba paleo otestovali a ''nesedělo jim''. Když budete každý den péct spousty paleo koláčků, chlebíků, sušenek, tak ty kalorie prostě naskakují. Možná jsem to i já ze začátku trochu špatně prezentovala, sama jsem musela přijít na to, jak paleo má skutečně vypadat. Není to o tom si místo obyčejného rohlíku dát pečivo z mandlové mouky, aby to bylo skutečně ''paleo''. Není to o náhražkách. Je to o tom najít skutečně jiný styl stravy. Stejně jako vegetariáni se snaží všechno ''zvegetariánizovat'', tak i paleoliťáci chcou všechno ''zpalealizovat''. Není nic špatného si tu a tam dopřát muffin z mandlové mouky či paleo lívanečky, zvlášť když vám tyto věci zezačátku chybí oproti vaší předchozí stravě. Ale hlavní je soustředit se na ty ''real foods'', jak už jsem psala :)

Další věc je přejídání se ořechy. S tím má většina z nás problém :D Ale platí to i tu - jejich konzumaci musíte přizpůsobit svým cílům a necpát se jimi od rána do večera (jak už jsem psala výše). Takže - ''Don't go nuts on nuts'' ;D

Problémem může být i to, že se stále bojíte tuků. Tuk vás ale zasytí, je důležitý pro vstřebání důležitých vitamínů... však článek Proč jsou tuky cool se tu už objevil ;) Ale chybou je, když lidé za paleo považují třeba talíř vařených kuřecích prsou a k tomu dušenou brokolici. Tak nedělejte tu chybu -  s takovou stravou to daleko nedotáhnete, pak na paleo akorát budete nadávat, jak vám nevyhovuje a zbytečně ho zatratíte.

Může se taky stát, že jíte moc málo. Obzvláště ženy si často dávají jídla příliš málo, ale ke konci dne jim začne tělo dávat signál, že má hlad a tak pak splácají všechno, na co přijdou. Tak nenechte, aby se to stalo i vám. Jezte jídla bohatá na živiny a vitamíny, žádné prázdné kalorie a když máte během dne hlad, dejte si menší svačinu. Pokud máte furt hlad a pak vás často chutě strhnou k špatným volbám jídla, tak prostě nejíte dostatečně.

Pak tu máme další problém. Tím je to, že příliš cvičíte. Přetrénování vede k stresu a to k vyšším hladínám kortizolu, což způsobuje nárust na váze (tuky kolem bříška...). To platí hlavně o lidech posedlých kardiem a vytrvalostními sporty. Daleko lepší volbou je posilování kombinované se sprintem, HIIT cvičením, než hodina kardia každý den.

Můj přestup na paleo stravu neproběhl ze dne na den, jak už jsem se párkrát zmínila. Nejdřív jsem hledala náhražky za svoje dřívější oblíbená jídla, protože jsem na ně bývala zvyklá, ale postupem času jsem je vyřadila, protože mi už nechybí. Takže pokud pořád ještě tápete v tom, jak tomu paleu konečně přijít na kloub, tady je krátké shrnutí -

x Jezte spoustu zeleniny, kvalitního masa a ryb, vajec a zdravých olejů (kokosový, olivový)
x Konzumace semínek a ořechů přizpůsobte cílům, kterých chcete dosáhnout
x Do svého života zařaďte přirozený pohyb, člověk se narodil k tomu, aby se hýbal, a ne k tomu, aby celý den ležel jak plástev u televize a jen se přesouval autem z místa na místo
x Cvičení volte kratší, ale zato intenzivnější
x Dostatečně spěte, nestresujte se blbýma narážkama ostatních a hodně pijte :D

42 komentářů:

  1. Děkuji moc za článek, přesně takový jsem teď moc potřebovala.
    Od pondělka najížím na primal, původně jsem chtěla až od příštího pondělka ale nebudu to oddalovat (na zítra jsem muži slíbila špenát a z knedlíku se nevykroutím). Bohužel moje rozhodnutí padlo až po tom co jsem udělala objednávku u Mixitu za cca 700,- Kč :) No nevadí, už mám tak trochu naplánované co budu jíst, ať vím co nakoupit. A ač vím že ty jsi odpůrcem všeho počítání a vážení, stejně se musím pochlubit jak mi to pěkně vychází (předpoklá dám, že až se nauřím odhadovat, přestanu vážit) bílkoviny do 120g, sacharidy do 150g a zbytek tuky.
    Doufám že to mám tak nějak pěkně a že mi to bude vyhovovat a nebude absťák ze sacharidů, ale nejspíš ne normálně je mám jen asi do 230g. Jinak asi jsem pako, ale už jak nad tím teď poslední 3 dny silně přemýšlím, mám normálně pocit že už teď jsem silnější :)
    Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se reaguji, ale pokud vážíte o hodnĕ více jak 60kg a hodnĕ moc cvičíte, tak 12og bílkovin je v pořádku, pokud ne tak zmenšete bílkoviny na 1,5g /na každé aktuální kilo vaší váhy. Protože jinak zatížíte jatra a ledniny natolik, že by jste mohla mít zdravotní problémy v budoucnu. Paleo je sice zdravý styl stravování, ale tĕlo má své limity, jednek nezpracuje více jak 25g bílkovin v jedné dávce a pak nezpracuje vicé v celkové davce na den a vaše tĕlo. Snad si můj koment přečtete, než začnete.

      Vymazat
    2. Děkuji moc za Vaše rady.
      Mám asi 63kg a moje cvičení je takové spíš střední - na rozehřítí 10min kardio a pak 1-2 HIIT (ZWOW). Těch 120g beru jako maximum, spíš bych to chtěla držet kolem 100g.
      Pokud máte ještě nějaké nápady a rady klidně mi písnite na můj email SvetlaBlaBla@seznam.cz.

      Vymazat
    3. Ta 100 je optimální :-) Pokud by Vás něco zajímalo klidně písněte vy. Mám sradkas@seznam.cz

      Vymazat
    4. Tak snad ti to bude vyhovovat! :) Máš pravdu - já si žádné poměry ani počty živin nepočítám, tak nějak to odhaduju :) Ale žádný expert nejsem, takže bych nerada poradila špatně :) Zatím ahoj!

      Vymazat
  2. Ahoj krásko. :)
    Přesně co jsi napsala, jsem si možná myslela o paleu.. jako, věděla jsem, že je to určitě skvělý, ale nějak jsem si nemohla představit, co ten člověk pořád jí... jím zdravě, ale samozřejmě i sacharidy jako vločky.. ty jím třeba na snídani.. a docela bych to chtěla vyzoušet, ne že by mi můj nynější styl nevyhovoval, ale zajímá mě to jaké to je a kdo ví, třeba mi to bude vyhovovat víc než moje nynější stravování. jen by mě zajímalo co tak jíst co je dobrý, aby se mi to pořád neopakovalo dokola to jídlo.. mohla by jsi mi napsat (nebo pokud tu už takový článek je?) nějaký tvůj den a co za něj sníš? já bych asi neměla inspiraci co k snídani, co k masu na oběd atd.. moc děkuju za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě moc zajím jídelníček tak pro inspiraci. A měla bych dotaz, zkoušela jsi si udětal třeba srdíčko k obědu?
      Dík

      Vymazat
    2. JJ taky se přimlouvám za jídelníček prosím

      Vymazat
    3. Dneska do článku jídelníček přidám, chystám se taky dávat více inspirací na recepty a jídla, abyste měli představu :)

      Vymazat
  3. Koukám, že jíš čím dál víc vepřové maso...taky jsem hrozný vepřožrout :D Máš nádhernou postavu, ty tvoje fotky mě vždycky nakopnou :))

    OdpovědětVymazat
  4. O paleu čtu hroznĕ ráda, ale pozor na množství bílkovin viz výše můj koment. Zase jsi vykouzlila svým článkem úsmĕv na mé tváři, protože vidím tu tvou zapálenost, já taky taková byla, ale již jsem umírnĕná a můžou za to lidi a jejich reakce a nepochopeni mojí osoby a meho koníčka, proto jsem založila blog a jsem v tomto internetovém svĕtĕ kde si hledám tu svou skupinku co má stejné zájmy jako já.:-)
    Budu se zase tĕšit na tvůj další článek.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak s bílkovinami snad problém nemám, byly doby, kdy jsem to s nimi opravdu přeháněla, ale teď bych neřekla. Ikdyž si tedy ty poměry nepočítám, no :) A jsem ráda, že tě moje články baví! :)))

      Vymazat
  5. "bílkoviny navíc" haha:D
    receptík vypadá super! :) mňam
    paleo jsem ještě nezkoušela, takže názor nemůžu přihodit :) neumím si představit nejíst pečivo, vločky.. :D stačí mi jeden den a je mi zvláštně :) myslíš, že to prostě pro někoho není?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když to vyřadíš, musíš ty sacharidy něčím nahradit, abys měla energii. A to jsou ty tuky :) Je to pro každého, jen musíš najít správný poměr všeho tak, aby ti to vyhovovalo :)

      Vymazat
  6. Beauty nemáš email nebo facebook? Měla bych na tebe ještě pár dotazů ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, ja patrím k tým, ktoré paleo strave v čase jeho boomu začalo zaraďovať do stravy a tak trocha experimentovať. Síce som si na raňajky nechala jáhlové/pohankové vločky, ale celý deň som už prílohy nejedla a musím uznať, že som bola naopak oveľa menej unavená a nechodila na mňa taká tá únava po jedle :) Taktiež som nevylúčila mliečne, horkú čokoládu a sójovku, všetko som ale jedla v miere. Kokosový, olivový olej do každého šalátu a taktiež som si 1-2 do týždňa upiekla orechový chlieb a jedla som ho samozrejme s rozumom a nie plátok s 2000kj 5krát denne :) Obmedzila som cardio a začala cvičiť so Zuzkou, pretrénovaná nie som určite.
    Avšak aj tak výsledky sú skôr opačné, mám pocit že 2 kg ktoré som pribrala sú len tuky, tak ako si spomínala, že sa vytvorili tuk na bruchu pri extra množstve cardia, mne sa vytvoril teraz a to som mala skôr pocit, že pri tejto strave mám brucho akoby prázdnejšie a menej nafúknuté. Neviem, budem sa snažiť troška experimentovať, zrátať 1 deň kalórie (omg, to je hrozná práca), ale kedže nemám za cieľ chudnúť ale len spevnovať postavu a budovať silu (ale nie na úkor ďalších 5kg) dúfala som, že nejakému veľkému obmedzovaniu a preratávaniu sa vyhnem (myslím v zmysle KJ).
    Môj komentár je asi trocha zmätený, ale také sú aj moje pocity, ale mám na teba 2 otázky. Čo paleo a ovocie? Nejak mi nejde do hlavy, prečo nie, chápem, že "je to čistý sacharid,.." avšak ak paleo nie je založené na totálnej minimalizácii sacharidov a ide skôr o raw stravu, prečo by ten 1-2 kúsky ovocia denne, neboli v poriadku. A druhá otázka je, či náhradkami jedla myslíš aj obyčajný mandľový chlieb, květákovo-mandľový zklad pre pizzu a pod.? Pretože, mňa na tomto type stravovania zaujalo práve to, že aj takéto základne potraviny sa dajú uvariť bez sacharidov a napr. chlieb som začala jesť po niekoľkých rokoch a tak to bola pre mňa naopak príjemná zmena čo sa týka chutí a nových potravín.
    Ďakujem, ak sa to dá pochopiť a na moje otázky prípadne reaguješ :) Viem, že nie si expert a jediný zdroj na paleo, ale ty to vieš stále tak pekne zrozumiteľne napísať :) Tak krásny zvyšok víkendu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, nevím, co jsi mohla udělat špatně, že ti tam tuk narostl, někde musí být zakopaný pes, tvůj jídelníček neznám, tak nemůžu posoudit :) A ovoce můžeš, to je jasné, ale já bych řekla, že je lepší se spíš soustředit na zeleninu a ovoce volit spíš to míň sladké, a sušené ani moc ne. Já z ovoce jím poslední dobou akorát avokádo :) A jasně, jsou to náhražky, ale třeba taková krusta z květáku na pizzu, to bych do toho moc neřadila. Spíš ty chleby, muffiny a tak, kde ta kalorická hodnota díky ořechům dost naskáče a pro toho, kdo chce hubnout to může být pak problém, když tu konzumaci přepískne...
      Jestli se budeš chtít ještě na něco zeptat, klidně napiš, budu ráda :))

      Vymazat
  8. Dokázat jíst skutečné jídlo, to bych taky chtěla.
    Jen ti chci říct, že tě moc obdivuju od čeho jsi se dopracovala až k tomu jak teď úžasně vypadáš a jaký k tomu máš přístup :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ten recept vypadá vážně zajímavě, akorát to chilli by mě asi odrovnalo.
    Já jsem chtěla paleo stravu taky zkusit, ale vzhledem k tomu, že moc nevyhledávám maso ani vajíčka, usoudila jsem, že já bych na to asi neměla nervy:D Každopádně neříkám, že některé paleo recepty se mi nezamlouvají, ba naopak. A určitě s tebou souhlasím,že pokud to někdo dělá jen napůl, asi to nemá žádný smysl:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak paleo klidně jde zkombinovat i s vegetariánstvím, ale pak mi to přijde takové moc..těžké? Nevím, když ti maso a tak nesedí, asi je lepší se do toho nepouštět :)

      Vymazat
  10. Máš naprosto dokonalou postavu! To tvoje břicho a ruce? tak pevné a svalnaté:o
    Co cvičíš? chodíš do fitka? :)
    Ten recpt vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu :) Jo, chodím teď zhruba měsíc do posilovny a k tomu doma dělám hiit cvičení :)

      Vymazat
  11. :-) zatám se na paleo nechystám, ale ráda o tom čtu informace a třeba jednou.. Kdo ví :-)

    OdpovědětVymazat
  12. děkuju ti za pochvalu fotek, od tebe si toho vážně hodně cením, jsi má obrovská inspirace!:)
    paleo mě hrozně zajímá, akorát si vážně nedokážu představit život bez sacharidů. jasně, šlo by o to, jen si zvyknout.. ale tak třeba, jednou..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hlavně že jsem v článku psala, že paleo neznamená low-carb, takže to není bez sacharidů! :D Ale to nevadí, napíšu to znovu :D A jednou to třeba zkusíš :)

      Vymazat
  13. Ahoj s tim paleem si myslim, ze si to opravdu na zacatku predstavila trochu v jinem svetle(to ti nechci nic vycitat jen jak to na me pusobilo) muj tatka jednou podle paleo jedl a bylo to hlavne a tucnym mase a zelenine a nekdy orechy, zato kdyz sem to videla u tebe pripadlo mi to hlavne o orechach :D a jak si sama rikala o ruznych susenkach a muffinech, proto mozna hodne holek nebylo spokojenych kdyz to zkousely s timto zpusobem a treba jeste pribraly. jinak sem se chtela zeptat jak to mas ty ted s arasidovm maslem??vim ze kdysi si psala ze sporadas klidne pres pulku sklenice...je to furt stejne??kdyz ted jis jinak nebo se ti i tohle zmenilo?? a jeste sem chtela radu prave s orisky ....je to ma nejvetsi zavislost ale mela sem prejidaci obdobi kvuli ktereho sem pribrala 8 kg hlavne kvuli oriskum a ted to chci zase zhubnout ale zaroven bych chtela opatrne zacit jist orisky ale v primerenem mnozstvi??? nevis jak na to ??kolik ted jis priblizne g orechu ty?? jinak mooooc ty to slusi a mas uzasnou postavu. katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) máš pravdu no, jednou mi něco psal i nějaký anonym, předtím jsem se nad tím tolik nezamýšelela, ale nakonec jsem došla k tomu, že měl pravdu :) Arašídové máslo, no, to jím pořád, ale už ne tolik, jako dřív, vlastně je to jediná 'nepaleo' věc, kterou tak konzumuju, ale beru to jako skvělý zdroj tuků a doma mám nakoupených ještě pár sklenic, potom už přejdu asi čistě na mandlové a tak :) A páni - 8 kilo kvůli ořechům? Tomu říkám pěkná závislost :D A já už ořechy ani moc nejím, občas si jen hodím nějaké do salátu, takže tak menší hrst každý den :) A děkuju za pochvalu, jestli budeš mít ještě nějaké otázky, klidně napiš :)

      Vymazat
  14. Ráda bych jedla stejně jako ty, ale není to úplně možné, tak se snažím si aspoň zařazovat víc těch ořechů a dělat si různé ty lívanečky, chlébíky atd. a musím říct, že ikdyž ty sacharidy v jídelníčku dost mám, tak nepřibírám tuky (teď to musim hoodně zaklepat, aby se tak nestalo :D) ale řekla bych, že to jde pomaličku naopak a za měsíc jsem přibrala 3 kg svalů, jsem spokojená, řekla bych, že teď jím nejlíp za celou tu dobu co se fitness věnuji (něco málo přes 1 rok, ale ty začátky se moc nedají počítat..) prostě je asi každé tělo jiné a vyhovuje mu něco jiného, jsem ráda, že jsem se už konečně tak nějak našla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jak že nemůžeš jíst jako já? A já v jídelníčku sacharidy mám, vždyť jsem to v tomto článku i psala! :DD Je super, že ti tato strava vyhovuje :)

      Vymazat
  15. Nechtěla by jsi ještě k tomuhle článku dodat třeba tvůj týdenní paleo jídelníček?:) Aby jsme měli zhruba představu?:)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,
    máš to fajn, bohužel moje dvoutýdenní snaha o paleo dneškem definitivně skončila.. :-( Začlo to už včera, byly jsme s mamkou nakupovat a ona se dost blbě dívala na to co kupuju - plno ořechů, kokosový mlíko, kopa zeleniny, ovoce, vajíčka, avokádo atd. No a dneska jsme byli doma přes poledne sami, já a bráchové a měli jsme navařený těstoviny s kuřecím jako čínu. No a já samozřejmě jsem jedla jen to kuřecí a místo toho jsem si k tomu udělala salát s ořechama a zeleninou.
    Mamka teď přišla a zistila, že většina zeleniny padla a i plno těch ořechů a asi to prostě v ní vřelo už včera. Začla, že tohle prostě nejde, že nemůže do mě investovat 5x tolik co do bráchů. Že nemá absolutně nic proti tomu abych jedla zdravě - že naopak bude velmi ráda, že ani nechce abych jedla jak bráchové, kteří do sebe cpou vesměs jen bílý rohlíky, nejlevnější salámy apod. Že bude leda ráda pokud budu jíst zdravě, že klidně můžu kupovat i celozrnný pečivo, ovoce, zeleninu, ale že prý všeho s mírou a že vzhledem k tomu, že nemám žádnou nesnášenlivost lepku apod. (což je pravda), že nevidí jediný důvod proč bych nemohla jíst těstoviny, rýži apod. a že takhle dál ne.
    Bohužel jsem stejně stará jako ty a samozřejmě se v tomto směru ještě musim podvolit, když to jíst nebudu, budu o hladu.... sama si to platit nemůžu a do peněz to leze hodně, chodim sice na brigádu, ale to nestačí a víc času kvůli docela náročné škole nemam...
    Tak ať se ale tobě daří a jsem ráda, že jsi si na to zvykla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto, že ti to nevyšlo :( Je fakt, že já za jídlo utratím taky celkem dost, konkrétně za zeleninu :D Ale zase si nekupuju oblečení, makeup a tak, tam zase ušetřím :)
      Děkuju za podporu, ať se daří i tobě :)

      Vymazat
  17. U mě je to podobně jak s anonymem ↑ ...akorát že u mě mamce vadí i to, že chci jíst zdravě..dříve jsem trpěla PPP tak je z toho dotěď trochu vyděšená.
    btw máš nádherný vlasy! ...postava ideální samozřejmě :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasy? :D to jsem ráda! Ikdyž tam tedy moc vidět nejsou :)) A to je hold těžký, chápu, že mamka má strach, aby jsi do toho znovu nespadla :( Ale čas od času doma určitě nějaké zdravé jídlo prosadíš i pro ostaní :)

      Vymazat
  18. No já nevím s paleem teprve začínám, tak ještě nevím jak to finančně vychází a na druhou stranu je pravda že levnější potravina než ovesné vločky snad ani neexistuje, ale když si na njakej paleo chlebík namáznu máslo tak mi to hned naskáče. Když budu na primál a dám si tučný tvaroh a ovoce tak to taky není drahá záležitost. A maso? Co takhle plíčka, srdíčko, jazyk, ocásek? Nemusí to být hzrovna svíčková, moc pěkný je i hovězí hřbet.A ovoce a zelenina mám vyzkoušené, že je levnější u vietnamců než v marketě. A to ani nemluvím o tom, že nemusíte mít ten nej extra panenský olej, ale i sádlo je supr...

    Měla bych docela surný dotaz, teda dva - co paleo a škvarky? To je můj občasný hřích proti konvenční zdravé stravě...

    A hlavně, moc moc moc bych byla vděčná a šťastná za inspiraci na jídelníček. svačinku, snídani...

    A v poslední řadě - jasně paleo a sladké jde dohromady, ale tak občas, ale uděl si chlebík a dát si např. každý den krajíček podle tebe taky není košér?

    Děkuji S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě že ty 'vymoženosti' jako paleo chléb a tak ani dělat nemusíš, jak jsem už psala :) Na finance to náročné být taky nemusíš, já rozhodně nejvíc utratím za zeleninu, takže už se těším jak v létě (snad) bude většina z ní levnější než teď přes zimu :) Taky to je daný tím, že pořád přibírám, takže toho jídla i víc potřebuju :D A různé vnitřnosti určitě špatné nejsou, ale já to vůbec nemám ráda, možná ty plíčka bych zkusila, ale srdce a tak, to nee :) A sádlo bych taky nezavrhovala, pokud ho má člověk rád. Vždyť na něm dělávaly naše babičky :)) Škvarky při paleo nevadí, ale zase tu konzumaci přizpůsob svým cílům :)) To stejné s konzumací těch paleo chlebíků a tak, já je třeba už ani nedělám, protože mi nechybí, ale záleží to na tobě :) Jídelníček přidám do dnešního článku :)
      Zatím ahoj! :)

      Vymazat
  19. Tobě to tááák sluší, zlato naše! Opravdu čím dál víc krásnější. Nestačím zírat :)
    Receptík je pěkný, vepřové mám taky docela ráda, ale ještě víc hovězí. To je moje. A souhlasím s tím, že cuketa je skvělá, taky ji mám ráda.
    Já svoje polopaleování vzdala, moc mě to nebavilo a rodiče taky občas tak divně pokukovali. A já mám přílohy ráda a vyhovují mi, takže proč ne :) Víš, já nechci tvou stravu nějak urážet (chraň bůh, když ti tak svědčí!), ale mě příjde, že když vyřadíš i napodebiny chlebíků, lívanečků, sušenek a ještě mléčné výrobky, tak ta strava je strašně jednotvárná a co vlastně pak jen jíš? Maso, maso, maso, rostlinné oleje, máslo, vejce, ořechy taky minimálně, avokádo, zeleninu a občas batáty? Mě by to teda asi unudilo a přestalo za chvíli chutnat. Myslím, že je to až hodně přísné a už hodně dávno pravěcí lidé si domestikovali zvířata, která dojila. A bobule a různé druhy ovoce taky sbírali. Takže proč to teď nejíst? Možná to špatně píšu jako neznalec, ale tohle je můj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D a to tam ani nemám obličej! Né, moc děkuju za pochvalu :))
      Hovězí mám ráda, když ho připraví někdo, kdo to umí (což já ne :D) - jak už jsem ti psala, vždycky z něj mám nakonec hmotu tvrdou jak podrážku :( Ale já se k té supr přípravě taky dopracuju! :)
      A je škoda, že jsi s tím skončila. Strava rozhodně jednotvárná není, stačí mít fantazii nebo alespoň inspiraci, které je na zahraničních stránkách hodně :) Chystám se teď přidávat víc receptů, poslední dobou zkouším hodně nových ingrediencí a receptů, tak bych chtěla ostatní přesvědčit, že paleo opravdu nudné není :)

      Vymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D