úterý 16. dubna 2013

Skinny-fat a něco více

Ahoj lidi! :)

Dneska to bude taková směs všeho možného (i nemožného :D). Nevím, jak vy, ale já takové články můžu!

Tak, začneme cvičením. Jsem ráda, že pár z vás už zkusilo můj boží kettle-burpee pyramid workout, ve kterém si pěkně procvičíte burpees a uděláte jich rovnou 210 dohromady :D No, koho by to nelákalo! Zveřejním vám sem i můj dnešní workout. Teda, nezdá se to, ale makačka byla :D

Celkem - 4 kola na čas
Můj čas - 14 minut 20 sekund
 
10x competition burpees
10x left hand swing (7,5 kg)
10x výskok na bednu do squatu
10x right hand swing (7,5 kg)
10x one leg walkout burpee + pushup (v polovině vyměnit nohy)
7x clean and press (20 kg)
 
Tak, to by bylo :) Zítra chystám nějaký krátký sprint venku, pokud bude hezky. Do 10 minut maximálně. Udělám to na intervaly - 1 minuta běžet úplně na maximum, 20 sekund odpočinek. To jsem zvědavá, jak na mě budou lidi koukat, když tam budu pobíhat jak debil sem a tam :D Na žádný dlouhatánský běh se nechystám, to se fakt nebojte, na to mám svoje tělo moc ráda :D Jen tak pro zpestření :)
 
O víkendu se chystám na další sport venku. Vyhlídla jsem si tady jeden kopec, může mít tak 500 metrů a je dost prudký. A jednou týdně si k němu nakráčím a co nejrychleji ho vysprintuju. Pokaždé si změřím čas a budu sledovat, jak se zlepšuju :) Nezabere to víc jak nějaké 2 minuty, ale přesto! :) Co vy, nechcete do toho jít se mnou a sledovat takto svoje pokroky? Vyhlídněte si někde v okolí v přírodě nějaký kopec a taky to můžete zkusit :)
 
´To mi připomíná, že bych mohla změnit svůj ''workout playlist''. Já jsem totiž taková, že si oblíbím tak 3, 4 písničky, poslouchám je pořád (ale opravdu pořád :D) dokola a po chvilce se mi omrzí. To ani nemluvím o tom, když na vás Kelly Clarkson řve''what doesn't kill you makes you stronger!'' a vy zrovna umíráte u 50. kliku :D To se vám ta písnička pěkně rychle omrzí a musíte si do mobilu nahrát nějaké nové songy. Tady je seznam takových mých ''stálic'', co se hudby na cvičení týče
 
Jak můžete vidět, je to dost rozmanitý, nemám nějakýho oblíbenýho zpěváka nebo skupinu, líbí se mi od všeho něco (až na Evu a Vaška :D - znáte? :D)
 
Nyní se velmi ''plynule'' přesuneme k tématu dnešního článku. O skinny-fat jsem toho napsala už spoustu, ale přesto se k tomuto tématu vrátím.
 
 
Většina holek/slečen/žen má cíl když zhubnou ztratit přebytečná těla. Ideálně tak na velikost S, že? Jen poznamenám, že já už mám některé rifle i M, ale to je trochu mimo :D. Řekněme tedy, že zhubnou a do toho magického ''eska'' se narvou. Ale co pak? Tělo by mělo být také pevné, funkční a hezky tvarované. Takovou postavu má ale poslední dobou málokdo, bohužel. Když se nebudu zabývat vyhublými modelkami, což je už všeobecně známo, že to není zdravé, jak tedy vypadají ženy přijímané společností jako štíhlé? Většina z nich bohužel spadá do kategorie skinny-fat.
 
 
Tato postava sice vypadá dobře oblečená, ale když pak osobu vidíte v plavkách/v převlékárnách, je to něco jiného. Ploché zadečky, hubené ručičky. Horní polovina těla hubená, na spodní se ale stále drží tuk (v podstatě od bříška dolů), celulitida, rosolovitý vzhled. Takto by tělo zdravého člověka vypadat moc nemělo. Je to postava, která je často vytvořena špatným cvičením a špatně zvolenou stravou, která je často propagována v dámských life-style magazínech a webech. Sportovní činnost skládající se převážně  z aerobiku, zumby, spinningu, dlouhých kardio lekcí a strava založená hlavně na sacharidech ( = cereálie, ovoce, jogurty - reklamy na ně ani nebudu zmiňovat). Strava je často v kalorickém deficitu, s převahou sacharidů a nedostatkem bílkovin a tuků, které jsou ve stravě nejvíce potřeba.
 
 
K tomu připočteme pravidlo ''v 5 hodin jím naposledy''. Proč je zrovna ta 5 taková magická? :D
Dalo by se říct, že ti, co propagují tyto zaručené fitness typy a ''zdravé'' jídelníčky jsou možná ve spolupráci s firmami na výrobu krémů proti celulitidě, přípravků na hubnutí a zpevńujících tělových mlék, protože dodržování takové diety se nakonec projeví v jojo efektu, ochabnuté kůži, ztrátě svalů, rozhozením hormonů a zvýšením kortizolu, nakonec (společně s ostatními faktory) ke vzniku celulitidy. Tak my držíme dietu, a nakonec z toho budeme mít ještě celulitidu, jo?! Pro některé to bude asi překvapení, ale pro informovanější už asi ani ne.
 
 
Celková změna stravy a cvičení je pro hodně lidí velmi těžká. Je obtížné uvěřit něčemu, co jde přesně proti tomu, co nám tak dlouhou dobu všichni doporučovali jako to ''zdravé'' a ''nejlepší''. Proč omezovat kardio a místo toho tvrdě dřít v posilce a při HIITech, když všichni tvrdí jak je kardio nejlepší na shazování tuku? Můžete argumentovat tím, že nechcete vypadat ''nasvaleně'' a ''kulturisticky'', ale takové ženy své svaly budují často před 10 let. Sleduju web pár kulturistek a tak jsem se toho tam něco načetla. Chce to spoustu konstatního úsilí, rozhodně se vám tato postava neutvoří, když budete chodit 5x týdně do fitka a zvedat těžké váhy, když k tomu navíc nebudete žrát jako kombajn (jako já :D) a brát různé steroidy.
 
 
S tím, co nám dlouhou dobu propagovali jako zdravé souvisí i taková potravinová pyramida.
Podle ní máme jíst hlavně cereálie, spoustu vlákniny, ovoce, mléčné výrobky, musli tyčinky, pečivo, celozrnné těstoviny, brambory, rýže... Až nad nimi jsou podle pyramidy bílkoviny a až nakonec tuky. Kde se ale vůbec tato pyramida vzala? Já se o to moc nezajímala, dokud jsem jedla ''normálně'', ale po přechodu na primal jsem si to vyhledala. Vznikla mezi 50. a 60. lety v USA, sestavila ji komise FDA, aby podpořila energeticky bohatou ale poměrně levnou stravu pro lidi oslabené válkou, ale také proto, aby podpořila farmáře a zemědělství v těchto poválečných letech. Tato pyramida byla tedy ze základů postavena na obilninách, aby se podpořil jejich odběr a trh s nimi spojený. V té době to ani tolik nevadilo - lidi pracovali na polích, neměli k dispozici jídlo kdykoli si pomysleli, žádné fastfoody, a tudíž potřebovali více energie než my dnes. Příkladem je ovoce - není na něm nic špatného, ale dietářky často dělají tu chybu, že to s ovocem přehánějí a třeba večer si dají ovocný salát plný těch vitamínů. Dostanou do sebe na noc tedy tolik energie, která by vystačila i na pár hodin cvičení, na které se (když si odmyslím tedy nějakou tu vášnivou večerní líbačku) už asi nechystají.
 
Pak jsem psala o těch cereáliích, pečivu... To souvisí hlavně s lepkem, které tyto potraviny obsahují. A víte, že ani nevadí, že NEjste alergičtí na lepek? Lepek mimojiné taky zvyšuje hladinu estrogenu v krvi. Čím víc lepku, tím vyšší estrogen. Špatný poměr estrogenu vůči ostatním hormonům vede taky k tomu, že se tuk drží (nebo usazuje) přesně na těch našich ''oblíbených'' místech (břicho, boky, stehna)
 
Zmíním i problém s bílkovinami. Podle mě je nejlepší zdroj bílkovin maso a vajíčka. Někdo má z masa hrůzu (teď nemyslím jen vegetariány) - že způsobuje například rakovinu (ne, ale taky k tomu musíte konzumovat zeleninu a dostatek vlákniny), že se blbě tráví (ne, pokud maso dobře upravíme a zvolíme kvalitní kousek). V dietách často jako jediným zdrojem bílkovin jsou jen jogurty a sýry. Co teda s tím jogurtem? Podle Morávkové vám dokonale zlepší zažívání a budete mít ''spokojené bříško''. Ale jak už jsem psala v článku o laktóze, naše tělo s ní a s mléčnými tuky moc dobře nehospodaří. Já netvrdím, že bychom měli mléčné výrobky škrtnout úplně, ale měla by nám stačit tak 1 porce denně. Nejlépe si vybírat ty polotučné nebo tučné.
 
Podle mě je tedy nutné celkově změnit svůj styl, a to cvičení, i potravu, pokud se chcete (i já) někam dopracovat, a taky u toho zůstat. To se asi mnoha lidem nelíbí, nechce se nějakým způspobem ''omezovat'' a ''hlídat''. Čím víc se v něčem omezujete, tím víc ale hrozí riziko selhání. Musíte to změnit tak, aby vám to vyhovovalo a byli jste schopní se tohoto stylu už držet. Pokud něco milujete a tvrdíte, že bez toho nepřežijete, tak to nevyhazujte, ale rozumně to zařaďte do svého ''systému''.
Proto odsuzuju různé nárazové diety, ať už se jedná o nějaké zeleninové, ovocné, ananasové... U toho prostě nemáte šanci vydržet dlouhodobě a akorát si úplně rozházíte metabolismu, což pak bude stát hodně úsilí, abyste ho zpátky rozjeli.
 
 
 
Mě třeba vůbec nepřipadne, že bych se v něčem omezovala. Po přechodu na primal mě třeba občas chyběly nějaké ty ovesné sušenky, které jsem dřív často jedla, tak jsem pak hodně pekla a vymýšlela různé ''paleo alternativy''. Ale postupem času ty chutě na takové vychytávky vymizely, nemám na to vůbec chuť a chutě se mi úplně změnily, takže ani nemám potřebu si dávat nějaké ''hřešící dny'' či ''hřešící jídla'', abych si na chvilku ''vyhodila z kopýtka''. Pro mě každé jídlo, co za den jím, je úžasné a ''hříšné'', ikdyž je zdravé (tedy zdravé podle mě :D), tak pak nemám vůbec nějakou potřebu se někdy dojídat či toužit po něčem, co bych měla ''zakázané''. Protože zakázané ovoce chutná nejlépe, když si něco zakazujete, budete to chtít ještě víc. Já si nic nezakazuju, a tak mě nic neláká :D
 
Jak to máte vy, omezujete se v něčem? Našli jste už svou ''ideální stravu'' a potravinovou pyramidu, která vám svědčí?

31 komentářů:

  1. no a co říkáš na ten argument, že paleo je nesmyslné protože nebere v potaz evoluci? je to zakonzervování nějakého stavu v přírodním procesu...justsayin
    jako baví mě tě číst, máš fakt hezky načteno a rozumíš tomu (ne na to kolik ti je, ale prostě obecně ):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak podle té 'paleo teorie' je to tak, že lidské tělo se během toho poměrně rychlého přestupu na tu zemědělskou stravu nestihlo přizpůsobit, ale to já samozřrejmě tvrdit ze svých zkušeností nemůžu :D Já to beru podle sebe - zkusila jsem to, a nikdy mi nebylo líp :)

      Vymazat
    2. Muzu se zeptat, jaka jsi krevni skupina? Podle teorie krev. skupin by se tato Paleo metoda hodila na kr. sk 0, coz je nejstarsi krevni skupina, avsak kdo ma A, tak ma prirozene nechut k masu, bud odmala, nebo pozdeji a maso pro nej vhodne neni ...

      Vymazat
    3. Muzu se zeptat, jaka jsi krevni skupina? Podle teorie krev. skupin by se tato Paleo metoda hodila na kr. sk 0, coz je nejstarsi krevni skupina, avsak kdo ma A, tak ma prirozene nechut k masu, bud odmala, nebo pozdeji a maso pro nej vhodne neni ...

      Vymazat
    4. Ja si osobne myslim, ze krvna skupina dieta je blbost, mam A a 3-4 porcie masa su mi malo, maso milujem :-)

      Vymazat
  2. Jé, další workout! Určitě ho zkusím :) A k té stravě...myslím, že jím celkem vyváženě, nepočítám si teda kolik sním za den bílkovin, sachrů a tuků nebo nedejbože energie (nejsem moc dobrá počtářka :D), ale asi jen tak ze zvědavosti to jednou zkusím. :) Lákalo mě i paleo/primal, ale ovesných vloček a mléka se asi nedokážu vzdát :)

    OdpovědětVymazat
  3. odvahu do běhu ti závidím:D já pohledy lidí nesnáším... s tou pyramidou máš asi pravdu, ale přijde mi článek zase trošku postavený pro chválu palea:D já jím všeho tak nějak akorát, prostě na co mám zrovna chuť :) ale je pravda, že občas se musím jít "dojíst" což ty teda asi neznáš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem s paleem do nebes spokojená. Dřív jsem měla po obědě plný břicho asle chyběla mi energie tak jsem si dala čtvereček čokolády a buch, byla pryč celá a já spokojená a tlustá :D

      Vymazat
  4. Dj Fresh - Hot right now u téhle máš špatný odkad (jen pro informaci), a jinak zajímavý článek a ta pyramida mě překvapila:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já třeba sprintuju tak, že desetkrát přesprintím most, který strašně duní - a to jsou teprve pohledy :D
    Jo, snažím se přidat tuky a ubrat sacharidy, jenže nějak nevím, jak na to...Zkouším třeba ořechy, polotučné mléko, víc vajec. A tady končím. Nějak nevím, jak tam toho víc propašovat...:/

    OdpovědětVymazat
  6. Achjo, skinny fat postavu mám asi já :D ale bohužel od jakživa...Ale snažím se s tím něco dělat, tak jsem zvědavá jestli se to časem zlepší :)) Musí, jinak už se asi zblázním :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok, ja sa neobmedzujem, ak mám na niečo chuť, proste si to dám. Diéty sú kravina, ktorá má len krátkodobý efekt. Zdravo žiť je štýl navždy, nielen na pár mesiacov. Zo stravy som absolútne vylúčila zemiaky, chleba, ryžu, strukoviny, cestoviny, skrátka všetky prílohy ani ma nenapadne, že by som si na obed niečo také dala, ide proste o zvyk. Jediné, na čo si nenechám šahat sú vločky jáhlové, pohánkové a ražné, mňam! :)Inak písala som podobný článok, s tým skinny fat súhlasím, baby si nedávajú poriadne do tela, lebo sa boja svalov. Paradoxne tuk im nevadí :) http://zudofit.blogspot.sk/2013/03/my-sa-svalov-nebojime.html

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek, souhlasím že když si něco odepíráš, akorát to vede k zhřešení..
    Já si našla cestu v mojí "polopaleo" :D sacharidy jím spíše k obědu a dopoledne, odpoledne už ne, a radši dávám přednost bílkovinám, zelenince a tučíkům (:D) Ale samozřejmě, když mám chuť k večeři k salátu si dát celozrnný rohlík, striktně to teda neodmítám (lítala bych pak ze spaní k bochníku, je mi to jasný! :D)
    Skinny fat jsem byla já, jak už jsem několikrát říkala, přišla jsem o prsa ale prdel jako vrata zůstala pořád..
    Teď už se to alespoň vyrovnává, třikrát sláva! A mám každým dnem pevnější tělíčko!

    OdpovědětVymazat
  9. Tvé články jsou příjemnĕ čtivé :-) . Máš pravdu, že když se okolo sebe rozhlédnu takje mnoho lidí co mají s postavou problém. Já naštĕstí celulitídu nemám,jen placatý zadek na kterým makám, ale asi to užlepší nebude v 44 letech, jsem s postvou spokojená ikdyž tam rezervy ještĕ jsou a tak makám i přes zákaz. Svůj styl stravování jsem si našla již před pár lety a jsem spokojená, prakticky praktikuji paleo nevĕdomky už 4 roky a dostala jsem se k nĕmu přes vitariánství, vlastnĕ až díky tobĕ jsem ho mohla pojmenovat:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Svou ideální stravu jsem už našla. Za mě jednoznačně paleo:D Nepřipadá mi, že bych se v něčem omezovala a nějaké hřešící dny nevedu, protože prostě nemám chuť na sladké a takové věci:D Ale je pravda, že druhý týden co jsem přecházela na paleo, jsem měla takové chutě na sladké, že mě z toho pořád bolela hlava a klidně bych snědla i kilo cukru:D

    OdpovědětVymazat
  11. I když už jsem tyto články četla milionkrát neustále mě baví...Dlouhé kardio už dávno nepraktikuji. i když jsem včera byla běhat..ale to rozhodně nebudu chodit každý den a navíc nohy a břiho mě pekelně bolí, takže se asi i posilovaly..:D
    Zrovna včera jsem ale koukala na jednu spolužačku, která si stoupla a odcházela na záchod z přednášky. měla normálně džíny ale jak šla, tak jsem uplně i přes ty džíny viděla to vlnění na zadku....nebylo to vůbec hezké. S tou stravou to mám různě..zatím nemůžu být bez sacharidů..hlavně na snídani ale snažím se je omezovat a zatím studuji v čem všem najdu zdravé tuky abych právě mohla sacharidy nahradit tukem, protože jinak bych měla neustále hlad..:)

    OdpovědětVymazat
  12. O paleu už jsem přečetla tunu článků (i všechny tvoje :-D) a jsem čím dál víc přesvědčenější, že je to to pravé pro mě a pro moje tělo (výsledky už se dostavují). Navíc jsem díky paleu zjistila, že trpím nesnášenlivostí laktózy, ze které plynulo spousta problémů a ty jsou teď fuč :-D Takže paleo za mě palec nahoru.
    Zajímalo by mě ale, co si myslíš o ketogenickém paleu a jestli jsi ho třeba taky zkusila?
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o ketóze jsem už něco četla, ale (myslím) že jsem se do toho stavu zatím nedostala :) Ale mohla bych o tom napsat nějaký článek :)

      Vymazat
    2. To bys určitě mohla :-) Já jsem v ketóze už asi měsíc, sacharidy čerpám jenom ze zelené zeleniny, do 30g denně a hubnutí se po delší době zase nastartovalo, takže super. Určitě to ale nehodlám držet nějak dlouhodobě, i když si popravdě nedovedu představit, čím navýšit později sacharidy, protože jsem odvykla banánům a ovoci vůbec (které jsem vlastně nejedla moc ani předtím)...ale to se vyřeší :-)
      Veronika

      Vymazat
  13. Jde vidět, že tomu rozumíš. Opět Ti tady budou někteří odporovat, ale jak jsi psala už před delší dobou, každý to má jinak. Inspirovat se ale můžeme všichni :) Já Ti věřím, dává to hlavu a patu a je to logické :) Díky za songy, všechny je znám, ale když si je představím při cvičení, tak to musí fungovat parádně!
    Тнє ∂ιαяу σƒ ριєяєттє on WordPress

    OdpovědětVymazat
  14. Heheh, ja som teraz tak trochu (trochu dosť) skinny-fat... :D A ty máš niektoré rifle M? To ja som musela byť anorektička a pred anorexiou... :D Ale ty narozdiel odo mňa máš super postavu (narozdiel odo mňa aj pred takými 2-3 rokmi).

    OdpovědětVymazat
  15. Nechtěla bys někde zas vypsat, co za den sníš? Mě by totiž ta hříšná jídla zajímala! :D Jestli jsou v nich ořechy, sem s tím!! :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě bych se chtěla zeptat na tvůj mail, potřebovala bych se tě na něco zeptat a je to trošku osobní.. Nechci aby si to tu někdo četl...

      Vymazat
    2. "seš" zlatoooo! :* Děkuju! :)

      Vymazat
  16. Tvoje články nemají chybu.
    Momentálně co se týká stravování tak se stále hledám, ale bohužel mi paleo moc nesedlo. Fascinuje mě, ale nějak mi to až tak moc nevyhovuje. Mám k tomu svoji teorii - moji předci pochází z úrodné delty Nilu a jedli od nepaměti nekvašený chléb a zotročil se je faraon. To někdy v době kdy tady byla doba bronzová (pokud se nepletu). Pro ně bylo jednoduší si vyhrabat někde něco než lovit. Za to zdá se že tvoji předci pochází ze severu, kde nic nerostlo a proto si museli něco ulovit... Možná je to teorie úplně mimo, ale mě se zdá že mi to tak pasuje. :) Jinak přece jen mám blíž ke všeobecně doporučovanému rozložení živin ale tolik sacharidů jak se doporučuje nějak nejsem schopna přijmout, tak to raději nehrotím a jedu si svou vlastní cestou. No je tonto můj komentář taky trošku mimo, ale považovala jsem za důležité se rozdělit o mou teorii proč paleo není pro všechny
    S.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj beautifilgloos, ráda bych se tě zeptala jestli si už úlne vyliečiná s anorexie? Zda si už zdravá po všech stránkách? Velice děkuji za odpověď: D

    OdpovědětVymazat
  18. Parádní článek! Vůbec jsem neměla tušení, jak, proč kdy, kde vznikla potravinová pyramida, takže jsem se dozvěděla zase něco nového. Jinak s tím "zakázaným ovocem" mám podobnou zkušenost jako ty. Dřív jsem si občas dala jedny svoje oblíbené sušenky. Nedávno jsem ale svůj režim trošku víc upravila k lepšímu a když mi pak kamarád donesl moje oblíbené sušenky, dala jsem si z balíčku jednu a zjistila jsem, že to není už takový velký požitek jako dřív. No je to možný! :D Nějak mi přestaly chutnat, takže mi tady leží balíček otevřených sušenek a já nevím co s nima :D

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj :) Mám na tebe otázku.. Ptám se tebe,protože tě mám ráda a jsi mi moc sympatická a taky díky tomu,že jsi měla poblémy s ppp. Po touze za krásnou postavou jsem začala po jídlech zvracet. Bylo tomu tak,že jsem nakonec zvracela každý den. Svůj příjem jsem snížila,snažím se jíst pod 5000kj.. Problém je v tom,že jsem už od unora nedostala měsíčky. Já vím,že je to nejspíše mojí chybou. Jenže já se bojím začít jíst hodně,že všecho zase přiberu a budu vypasená :( Nezlob se za tento typ komentáře,vím,že tyhle lidi nemáš ráda..

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkně jsi to napsala a všechno se tak krásně, přímo samo, čte! :)
    Já nevím, jestli jsem svou pyramidu našlu, ale teď se mi podařilo pár dní trochu vyjet ze své zajeté normy a za vlast padlo pečivo a víc ovoce, které jsem předtím stáhla. Ovoce ne úplně, ale pečivo jo. Takže nevim, ejstli mi to jen chybělo, nebo to bylo všechno jen nějaká povolnost. Ale vím, že mě to akorát rozrušilo, bylo mi divně a cítila jsem se unaveně, zlobila jsem se trochu na sebe. A to nechci, takže makám na tom, aby se dařilo a já z toho měla radost jako vždycky. Omezovat se taky nemusím, nejím přes moc něco, co mi fakt nechutná, jen proto, že to je nějaké extra zdravé nebo co :D A to, že tě nic neláká, ti závidim, to já mívám takové to nutkání zobat atd. Ale vím, že to není potřeba těla, ale jen špatné podněty z hlavy, které musí pryč :)

    OdpovědětVymazat
  21. Četla jsem tvůj článek o lepku... A nemyslím si ze jeden kus pečiva za den, který si dávám by bylo moc. Mě to jako svačina do školy vyhovuje. Neřekla bych ze třeba ryzovy nebo kukuřičný chlebicky místo toho jsou vhodnejsi...co myslíš?

    OdpovědětVymazat
  22. Bylo provedeno taky mnoho studií na to poválečné a skromné stravování. Lidé byli na rýži, bramborách a obilninách a paradoxně byly mnohem zdravější. Docela paradoxní. Když se pak vrátili na bohatou stravu, tak zase trpěli nemocemi ;).

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D