sobota 25. května 2013

Krémová zeleninová polévka

Ahoj lidi! :)

V některém z minulých článků jsem se vám ''chlubila'', že jsem si pořídila chřest. Tak to jste určitě čekali, že na něj brzo budu skládat ódy a zahltím vás nějakými chřestovými recepty, že? :D No, chyba lávky. Dnes jsem si jej připravila. Pěkne jsem jej očistila, oškrábala, osolila, pokapala olivovým olejem, dala do trouby na 14 minutek, vytáhla, ochutnala, ušklíbla se, vyhodila. A takto skončila moje aférka s chřestem - blbý, že? :D

Naštěstí jsem natolik moudrá, že jsem nepoužila všechen chřest, který jsem koupila, ale jen pár ''stonků'', takže zbytek je zachráněn a věnuji ho asi na charitu :D To se hold stává - i mistr kuchař se někdy utne. A sice neříkám, že mě se to stává nějak extra často, ale když už, tak to stojí za to :D

V8m tu prezentuji ty svoje dobroty, přidávám recepty a vychvaluju, co jsem si zase uvařila dobrého. Ale to je jen jedna část mince, přece vám sem nebudu psát, co jsem v kuchyni zase připálila nebo pokazila! :D

Já v kuchyni často a ráda experimentuji. Sice se třeba inspiruju nějakým receptem, ale nakonec to stejně většinou dělám podle sebe. Z velké části mi to vychází a vznikají delikatesky. Ale..

Hehe, zas nějaká ''extra důležitá'' :D To jen, aby tady furt nebyly fotky mých bicáčků/kvadráčků/břišáčků/lýteček/stehýnek.. :D
- Stačí se přehmátnout a už místo skořice do jablečných muffinů sypete slušnou dávku černého pepře (ať žijí skleničky na koření bez popisů!)

- Může se stát, že máte příliš mnoho těsta a moc malé formy na muffiny. A co udělá inteligentní osoba (jako třeba já?)? No jasně že já to tam prostě všechno nacpu až po okraj! Pak se ani nestačím divit, když otevřu troubu a místo roztomilých muffinků na mě tam zlostně zírají obrovské přetékající hroudy čehosi neidentifikovatelného a celý spodek trouby je ozdoben těstem. Ještě, že už nepeču :D

- V době svého ''né-ten-tuk-není-zdravý'' období, kdy jsem se všechny recepty snažila hrozně ''odtučňovat'', jsem se chystala na placky z rýžové mouky. A jelikož nejsem asiat, našla jsem si i recept. Samozřejmě jsem všechno dodržela až na to, že jsem vynechala všechno máslo/olej, co tam bylo a to dokonce i při smažení samotných placek. To, že místo vláčných rýžových tortil, které jsem očekávala, jsem vytvořila létací talíře tvrdé jak kámen, se ani nemusím zmiňovat...

No, to by raději stačilo, nebudu si tu před vámi kazit svou pověst :D Jinak opravdu (až na menší výjimky) vařím jako ostřílený kuchař, faktis! A to si hnedka dokážeme!


Polévky moc často nedělám, ikdyž je mám dost ráda. Nejraději mám dýňovou, brokolicovou, rajčatovo-bazalkovou nebo třeba batátovou. Recepty budu přidávat až je znovu uvařím, abyste měli i fotky :) Dnes tu pro vás mám však recept na polévku, kterou jsem dělala v premiéře! A teda - určitě si pošmáknete :)

INGREDIENCE
- 4 větší mrkve
- 5 pastiňáků
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka kokosového mléka (cca 300 ml)
- 200 ml vývaru (kuřecí/zeleninový) - nebo vody, to ale musíte polévku více dochutit
- Troška petržele
- Sůl a pepř
 
POSTUP
1) Všechnu zeleninu si očistíte, mrkev a pastiňáky nakrájíte na menší kostky, česnek a cibuli na malé kostičky
2) V hrnci rozehřejete olivový olej a přihodíte nakrájenou cibulku. Restujete, dokud lehce nezezlátne, pak přidáte česnek a vzápetí pokrájenou mrkev a pastiňáky
3) Restujte cca 2 minutky a pak zalijte vývarem/vodou a přidejte kurkumu, petrželku, osolte a opepřete
4) Vařte zhruba 30 minut, dokud není zelenina měkká
5) Poté hrnec oddělejte z plamene, pokud tam bude až příliš tekutiny, trochu jí slijte (záleží na tom, jak hustou polévku chcete), přilijte kokosové mléko a rozmixujte ponorným mixérem
6) Poté ještě můžete osolit/opepřit dle chuti a podávat :)
 
S polévkou můžete samozřejmě experimentovat a přidat třeba batáty, celer, brokolici... Fantazii se meze nekladou :) Kokosové mléko jí dodá takovou exotičtější příchuť - můžete zkusit použít i třeba mandlové nebo tak, ale nevím, jestli to ''bude vono'' :) Kokosové mléko seženete třeba v kauflandu nebo albertu - zkontrolujte složení, ať víte, že nekupujete nějaké gumy a podobně (dají se sehnat ty kvalitní ;))
 
Co vy a polévky? A jaké jsou nejhorší zážitky v kuchyni, co se vám přihodily? :D

15 komentářů:

  1. Miluju polévky s kokosovým mlékem! Nejradši asi dýňovou, kokosové mléko a špetka chilli:)
    Jinak..chřestová sezońa se u nás doma hodně odrazila. Bylo to poprvé,co jsem odmítla něco, co mělo zeleninový základ:D Máma se divila (ale ve skrytu byla určitě ráda,že jí toho víc zbyde!!):D

    OdpovědětVymazat
  2. Polévka se mi moc líbí, mám ráda mrkvičky :)) jen by mě zajímalo, jak moc se pastinák liší od petržele, je to poznat? :) Tvé zážitky mě pobavily, ale holt si tím projde každá kuchařinka! Můj nejhorší zážitek asi bylo pečení cukroví, tuším na Vánoce dva roky zpět (to jsem jedla ještě jak nezavřená :D)...peču si tak linecké, najednou koukám v půlce pečení do trouby a vykrajovaná srdíčka úplně spálená - no co myslíš, blondýna zapla troubu na režim grilu místo pečení :D naštěstí to odnesla jen jedna várka :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nezdary ve vaření, to je moje parketa. :D Ale co, chybami se člověk přece učí, že?
    Chudinka chřest, já ho miluji! Nechceš mi ten zbytek poslat? :D Například zrovna zeleninové polévka je z něj výborná. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Chřest mě taky nijak moc neslovil... přidávala jsme ho spíš do "omáček"... ale nijak jsem si to prostě neužívala no... xD

    POlévky miluju! ;-) a co se kuchyně týče xD ač je mi 22 skoro a v kuchyni se motám už tak od 12 let, tak sem tam taky perlím xD nejsi sama neboj xD

    OdpovědětVymazat
  5. Mě chřest teda chutná, dělala jsem s ním takový salát s vajíčkem, hodně mi to připomínalo vánoční bramborový salát, akorát bez brambor, možná si ho zítra udělám zas:D Ale kdybych si měla vybrat, lepší chřest je ten zelený než bílý, ale chápu, že někomu to prostě nechutná, mě poprvé taky nechutnal, jde taky o úpravu:)
    A ty muffiny mi taky občas přetečou:D A nebo si hodně často vezmu při vaření mnohem menší misku, než potřebuji:D
    A polívečky miluju, v zimě jsme je s mamkou jedly skoro každý den k večeři:D Hrášková, brokolicová, rajčatová nebo dýňová!:)
    A jinak na fotce ti to moc sluší, jsi krásná:)

    OdpovědětVymazat
  6. Chřest jako polévka se neda zkazit, a pak pokračovat .

    OdpovědětVymazat
  7. ¨Sůl místo cukru do kokosové buchty. :( :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jo zážitky v kuchyni..těch mám taky požehnaně :D Tolik misem jsem roztavila, chňapek zažehla, těsto bylo v přiškvařené na spodu trouby nejedenkrát a o luštěninách spálených na uhel ani nemluvím :D Jsem prostě talent jak se patří, jednu dobu se mi všichni pořád taky smáli - no naštěstí už taky tolik nepeču a má jídla jsou o dost jednodušší :D

    A polívka vypadá skvěle, takovou bych si klidně hned dala :)

    OdpovědětVymazat
  9. Chřest jsem nikdy nejedla, ale mám ho v plánu ochutnat.. Jednou :-D Jinak s těma muffinama jsem na tom uplně stejně.. Je mi líto těsta.. Tak to tam prostě nacpu :-D Polévka vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj krásko!
    Ten recept na polévku vypadá výborně, nejvíc se těším na brokolicovou, tak si ji brzo uvař :D a k tomu chřestu - není tvoje, ani chřestova chyba, že ti nechutnal. Myslím že chřest je nejošemetnější zelenina, do které ses mohla pustit, protože většina toho co je v obchodech je z dovozu - třeba dva dny se natřásají někde v přechlazených boxech na cestách a byly sklizeny o týden dřív.
    Chřest se musí jíst čerstvě sklizený (maximálně druhý den), aby měl tu chuť, po které lidé baží, jinak to chutná jak voskovky :D

    OdpovědětVymazat
  11. Tak přemýšlím co se mi kdy přihodilo v kuchyni ale žádná velká katastrofa mě nenapadá kromě spálené buchty nebo podobných klasických problémů :D Já moc polívková nejsem, nejradši mám rajskou s rýží a v létě nebo spíš na jaře miluju zeleninovou polévku :) A jsem takový barbar že mi chutná gulášová z pytlíku ve které plavou kousky rohlíku (které jsem tam samozřejmě naházela já :D) ale tu jsem dlouho neměla, jelikož pytlíkové polívky jíme když "vaří" taťka (to není často) nebo když jsme na dovolené (a to je max. jednou za rok). Navíc už mám tak nějak v povědomí že co je z pytlíku není tak úplně zdravé :D Každopádně ta tvoje polévka vypadá skvěle, jestli se ode mě někdy dočkáte polévky tak to bude právě krémová :D :)

    OdpovědětVymazat
  12. Však to je jasné že ne vždycky se všechno vyvede :) Zkus chřest dušený, chutná mi víc, ani by mě nenapadlo ho teda péct :D
    Polívky mám hrozně moc ráda, hlavně ty krémové, brokolicovou, květákovou(třeba s nivou nebo vlašáky) a rajčatovou(s parmazánem a pistáciema) a i v létě třeba studenou hráškovo-okurkovou :)

    OdpovědětVymazat
  13. já ani nemusím vařit, aby se mi něco stalo - stačilo mi, když jsem si rozsypala protein na zem, to je horor :D

    OdpovědětVymazat
  14. Prosíííím, prosííím, jak děláš batátovou polévku? Mám jich doma mraky koupených v akci a nevím, co s nimi:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Přiznávám, že... já se nikdy nepoučím. Vždycky leju do muffinových formiček úplně všechno. Občas přetejkaj, no. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D