pondělí 6. května 2013

Restovaný květák s tahini zálivkou + Co je ketóza?

Čáuvec! :)

Tak, dneska se cítím jako přejetá parním válcem. Hrůza, jak ta škola dokáže pokazit náladu :D

Hned ze začátku mám pro vás typ na 2 slovenské eshopy. Na eshopu symphytum.sk najdete paleo mouky (chia mouku, mandlovou,...), různá přírodní sladidla a oleje, tak tam můžete zabrousit. Druhý odkaz je na kokosovysvet.sk, kde najdete například kokosový olej, mléko, mouku, vodu a tak, a navíc i paleo těstoviny! Takže pokud se chystáte přejít na paleo a bez nich si ten přechod prozatím nedokážete představit, můžete to prubnout ;) Já se bez nich naštěstí obejdu, cuketa je daleko lepší ;)

No a teď mám pro vás připravený další recept. Recept na restovaný květák jsem sem už přidávala nedávno, ale přidám ho znovu, protože mi hrozně chutnal :D Tentokrát jsem si k němu připravila i tahini zálivku. Pokud nemáte rádi tahini, tak jej můžete v zálivce nahradit třeba jiným oříškovým či semínkovým máslem :)

RESTOVANÝ KVĚTÁK S TAHINI ZÁLIVKOU
 
 
INGREDIENCE
Květák
- 1 celý čerstvý květák
- Sůl, skořice, olivový olej 

Zálivka
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Špetička soli

POSTUP
1) Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem
2) Květák nakrájíme a rozebereme na menší růžičky, rozházíme rovnoměrně po plechu, zakapeme olivovým olejem, posypeme solí a skořicí a rukama to všechno proházíme ;)
3) Vložíme do trouby cca na 30 minut, během pečení párkrát promícháme

Na zálivku si všechny ingredience rozmícháme v mističce, případně můžeme přidat trochu více vody, aby měla správnou konzistenci ;) Květák podáváme zalitý právě touto zálivkou :)

No a abychom nebyli jen o zelenině, připravíme si k tomu i nějaké dobré masíčko, né? :D Tentokrát jsem dala přednost kuřecímu.

KUŘECÍ ROLKY S RAJČATOVOU OMÁČKOU
 
 
INGREDIENCE (1 osobička)
- 1 velké kuřecí prso
- 2 lžičky oregána
- 2 lžíčky bazalky
- 6 lžic rajčatového protlaku (já měla 100%)
- cca 8 sušených rajčat
- Špetka soli
 
POSTUP
1) Troubu předehřejeme na 200 stupňů
2) Maso si očistíme a nakrájíme na tenčí plátky
3) Každý plátek lehce osolíme a posypeme bazalkou a oregánem, poté na každý dáme zhruba lžíci rajčatového protlaku (něco si necháme na později do receptu) a rozetřeme
4) Na každý plátek pak ještě dáme pár sušených rajčat a stočíme je do rolek
5) Rolky vložíme do zapékací misky vedle sebe, potřebe zbytkem protlaku, poklademe zbytkem sušených rajčat a posypeme oregánem a bazalkou
6) Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut, ale kontrolujeme ;)
 
 
Teď se ještě podíváme na zoubek sacharidům, našemu oblíbenému tématu :D V době, kdy jsem jedla ''zdravě'' - tedy spousta celozrnných potravin, těstovin, rýže, cereálií a mléčných výrobků - jsem sacharidů určitě konzumovala spoustu (ještě s těmi mými mega porcemi :D), ale bylo to na úkor tuků, které jsem naopak skoro úplně vynechávala. Teď už víte, že to mám naopak, a že mi to vyhovuje. Když se bavíme o paleu, v souvislost přijde taky pojem ''ketóza''. O co se jedná?
 
No, začneme trochu zlehka. Nedávno jsem se dočetla, že průměrný američan za den spořádá 90 g cukru (cca 22 lžiček) a drtivá většina toho je skrytá v potravinách, do kterých by to člověk (který se zdraví moc nevěnuje) ani neřekl - však víte - pěčivo, musli, přeslazené jogurty, nápoje... ale třeba i uzeniny a podobně. Jak už jsem psala mnohokrát - dnešní strava je na sacharidy a škroby velmi bohatá, v podstatě představuje hlavní zdroj příjmu.
 
Už například v článku Mýty o paleo stravě, jsem psala, že paleo se nerovná low carb. Nemusíte (a ani se tam nedostanete, pokud jíte dostatek zeleniny) se dostat na nulu. Když tělu nedodáváme dostatek sacharidů, tak se dostane do stavu, kterému se říká ketóza. Palivem pro tělo jsou tuky, cukry a bílkoviny, jak asi mnozí z nás ví. Tělo ale mezi nimi moc nerozlišuje - pro spalování ve svalech musí každou tuto složku rozložit na ATP. Když tedy ze stravy podstatně vyloučíme sacharidy, tělo bude spalovat tuky a bílkoviny.
 
Když mám prej furt ty ''stejný pózy'' ;D
 
Někde se můžem dočíst, že ketóza není pro tělo přirozená. Tak například mozek - jede sice na glukózu, ale dokáže pro svou činnost využít i ketony (kterých má při low carb dost). No, i tady ale záleží na tom, jak si to sami přeberete. Je spousta lidí, kteří jsou na tom low carb paleu, dostali se do ketózy a vyhovuje jim to. Z článků jmenuji například tento od Jana Habicha , toto video s Petrem Márou  a článek i s fotkami od Jirky Zemana. Odkazy jsem vám sem dala taky proto, abych vám o pozitivech palea nebásnila furt jen já :D No ale - zpátky k té ketóze. Pokud tedy tělu nedáváme energii ze sacharidů, mělo by si ji začít brát z tukových zásob - to by bylo supr, ne? Ale není to tak jednoduché - přeměna tuků na glukózu (z níž se v buňkách tvoří energie) je pro tělo celkem snadná, ale sama vyžaduje ke svému spuštění ty sacharidy. Pokud je  nemá k dispozici, vytváří si ketony a když jejich koncentrace překročí v krvi určitou hranici, dostaneme se tedy právě do stavu ketózy. Pokud se tělo dostane do energetické tísně, začne spalovat tkáň (bílkoviny přítomné v podobě svalů) - to se ale stane i při trvalých dietách o velmi nízkém přijmu celkové energie. 
 
Hold musím říct - přeberte si to podle sebe. Ketóza má spoustu příznivců, ale i spoustu odpůrců, je to na vás. Já osobně, jelikož mám dost pohybu a snažím se ještě ty svaly nabrat, do ketózy bych fakt nešla. Ikdyž - nemůžu říct, zda jsem se do toho stavu ještě nedostala - příjem ani množství sacharidů si nepočítám. Když ale vezmu v potaz, že každý den sním asi tak 2 kila zeleniny, tak mi to ani nehrozí :D Takže - jaké jsou mé typy?
 
1) Sacharidy úplně nevyřazujte (ani pri paleu, stejně to není jeho podstata) - mají svou roli při udržování a budování svalů. Stavba svalů totiž není závislá jen na množství aminokyselin z bílkovin, které přijmeme, ale jistou roli tam hraje taky inzulín - hormon, který je uvolňen po konzumaci sacharidů. Abychom zajistili maximální využití sacharidů na stavbu svalů a né pro uložení do tuků, bude záležet na zvolení správných typů sacharidů a kdy a v jakém množství je přijmeme.
 
Ale já nezklamu! Stejně sem ty fotky dám! :DD
 
Nejlepším zdrojem je podle mě zelenina, s tou nešlápnete vedle. Ano, zelenina je ve skutečnosti sacharid, který má jako bonus vlákninu, vitamíny, minerály a podobně ;), ale většina z ní má nízký glykemický index (jak rychle se cukr po konzumaci uvolňuje do krve).
 
Zelenina která není bohatá na škrob (zelená zelenina, papriky, rajčata, okurek, kedlubny...) jíme hojně, bez nějakého omezení. Ty druhy bohatší na škroby (tuřín, hrášek, kukuřice, brambory, mrkev..) si vybíráme spíš v první půlce dne nebo po tréninku a v rozumnějších porcích.
 
O tom, jak jíst po tréninku, jsem už psala článek. Ještě se k tomu ale ve zkratce vrátím - zhruba 60 minut po tréninku se otevírá ''anabolické okno'' -  v tuto chvíli je dobré si dát (společně s proteiny) i nějaký sacharid s vyšším glykemickým indexem - banán, sladké brambory.., jelikož urychlí ''vypuštění'' inzulínu, který právě v tuto chvíli poputuje hlavně na obnovu a regeneraci svalů, než aby se uložil jako nějaký nový polštářek na bříšku :)
 
Ale i tady platí - musíte se řídit svými cíly a vaším stavem. Pokud máte sedavou práci, denně cvičíte jen chvilku a máte více tuku, který potřebujete shodit, potřebujete těch sacharidů daleko méně, než nějaký aktivní sportovec. Samozřejmě to závisí i na věku, váze, výšce...
 
Ale nesmíte zapomenout na to, že když ty sacharidy snížíte tak, jak jsem to udělala já, a budete je konzumovat tedy hlavně ze zeleniny, tak musíte zvýšit množství tuků ve stravě! Já osobně jsem poslední dobou víc zařadila do jídelníčku právě zeleninu bohatší na ty škroby (celer, petržel..), a na čas nehledím, jelikož stále nabírám ;)
 
Jo a musím se vám pochlubit, že mi dokonce začali psát i sportovci (kluci! ;D) na mail ohledně palea. Jeden z nich je atlet, druhý běžec. Ach, konečně nějací sportovci v mém okolí! :D


85 komentářů:

  1. ahoj, chtěla bych zkusit paleo ze zvědavosti, jak to vůbec probíhá vyřadit sacharidy, jaks e budu ten den cítit,jak to zvládnu atd. takže bych to chtěla zkusit na jeden-pár dní. zajímá mě tvůj názor- myslíš, že je blbost tak zničehonic snížit počet sacharidů a zkusit to spíš postupně, anebo myslíš, že by mi to nic neudělalo?:)
    jinak potřebuj tip- co s kokosovým krémem? mám ten v plechovce z alberta a nějak nevím co s ním, nejsem moc na nějaké omáčky atd. spíš bych ho chtěla použít za čerstva jestli to jde, nemášnápad? díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začít můžeš prakticky z hodiny na hodinu. Já osobně začal tak, že jsem si po obědě řekl, že od teď už jen paleo a bylo to. Nekoukej na to jako na dietu, kdy hladovíš. Je to právě naopak. Můžeš jíst lahodný jídlo a zároveň zdravě.

      Vymazat
    2. Ahoj! :) Já myslím, že to taky můžeš zkusit prostě ze dne na den. Ale nedělala bych to, pokud je to jen takový nějaký nahodilý rozmar a pak se vrátíš zase k normálu, ikdyž je to fakt na tobě ;) Jinak kokosový krém, tak moje oblíbená kombinace je rozmixovat ho s avokádem, banánem a kakaem, nebo jen s avokádem ;) Nebo si můžeš najít nějaký recept na kokosové kari s masem, něbo nějakou zmrzlinu... ;)

      Vymazat
  2. Na jednej strane rozumiem tomu čo hovoríš a dáva mi to zmysel, avšak na druhej strane riešiť sacharidy v zelenine (doobedu mrkev a poobede rajčata) ide už mimo mňa. Popravde som mala o paleu trocha krajšie predstavy, myslela som že je to kombinácia raw stravy, kvalitného mäsa a zdravých tukov, stále mám ale čím viac pocit, že je to o tom dostať sa do ketózy alebo starý atkinson zabalený v "zdravej strave".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paleo ale vůbec není o ketóze! Ketogenické paleo pouze volí ti, co chtějí pořádně nastartovat metabolismus a urychlit hubnutí, nebo ti co to dělají ze zdravotních důvodů, viz třeba Petr Mára. Klasický jedlík palea se do ketózy třeba ani nikdy nedostane, pokud to cíleně nechce. Stačí si dát jeden banán a zeleninový salát a už se do ketózy nedostaneš. O tom to prostě není.
      Jinak přechod do ketózy není otázkou dnů, spíš jde o týdny, kdy se tělo adaptuje na ketony a všechno se ustálí, takže pak můžeš do ketózy a z ní jednoduše vycházet a využívat jejích benefitů dle potřeby, nebo v ní zůstat delší dobu, jak je libo.
      Já třeba přijímám denně zhruba 30g sacharidů a to všechny ze zeleniny a ořechů, takže jsem v ketóze. Funguju úplně normálně, myslí mi to a jsem happy. Nehodlám to tak držet dlouhodobě, plánuju ještě tak měsíc dva, ale momentálně mi to vyhovuje
      Veronika

      Vymazat
    2. Juliinko, je to přesně jak píšeš. Paleo rozhodně není o počítání ani sacharidů ani kalorií ani ničeho jiného. Problém je v tom, že si ho každý ohýbá podle svého. Jako vždy jsme my Češi papežtější než papež a ženeme se do extrémů. Jsou i jiné stránky o paleo a tak je potřeba si ty informace dát nějak dohromady a vyvodit si vlastní závěr. Já teď například sleduji www.paleodietapocesku.cz a tam zase jedí sacharidy ve velkém.
      Eva

      Vymazat
    3. Vždyť jsem to v článku i psala, nemusíš se do ketózy dostat nutně, záleží to na tobě, na tvých cílech, aktivitě...

      Vymazat
  3. Nejlepší je, že nabíráš, ale vypadáš lépe a lépe! Dřina se vyplácí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsi tak nádherná, to je snad noční můra! Namouduši dělej pózy jaké chceš, vždyť ta tvoje tvář... "vypadá jako by ji vytesali andělé!" (citát ze Shreka, nojo:D)
    Nicméně s těmi cukry musím souhlasit, tedy s tím, že jich Američané snědí tolik, až z toho pálí oči (a žáha). Při mém pobytu v NY jsem vše důkladně dokumentovala a NEVĚŘILA BYS, jak je tam všechno sladký. Ale fakt VŠECHNO!
    Celozrnný chleba. Necelozrnný chleba. Vafle. Plátkový sýr. Arašídový máslo. Ještě ke všemu veškerá ta sladkost pochází z kukuřičného sirupu, takže to pak nechává takovou divnou pachuť v puse... nebo alespoň v mojí puse tomu tak bylo :D
    A mají divný slaný máslo a to je hnus, velebnosti!

    Musím ti pogratulovat k získání přízně a důvěry pánů sportovců, to se jen tak nevidí!
    Zvládni to zítra ve škole, nebo to tam alespoň nezapal, což reálně hrozí u mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky hodně zarazilo v USA i to ovoce..Nejenom,že je všechno identicky gigantický,ale tak hrozně sladký jablka jsem nikdy nejedla:D Nehledě na to,že jsem koupila grep, protože miluju kyselé věci a myslela jsem si,že jsem omylem koupila červený pomeranč..Na to mi host-máma přítele řekla, že je to opravdu grep a jak to můžu jíst,když je to tak šíleně kyselý..:D
      Tak já radši nechci vědět, jak se to tam pěstuje..

      Vymazat
    2. Jé, ty jsi zlato, Artyčoku :D (nebo jak ti mám říkat? :D). Já sice v americe nebyla, ale když mi to popisujete i vy, tak tam asi ani nechci :D Děkuju za reakce! ;))

      Vymazat
  5. Poslední zbytky tahini včera padly na hummus:/
    A jen pózuj! Nám to nevadí!:D

    OdpovědětVymazat
  6. Mám chuť na květák, škoda té nekřesťanské ceny! :D Ketoza je pro pálení tuků fajn, ale je to ze začátku hodně nápor na psychiku, každý to nevydrží..a rozhodně by měla být ketoza přerušovaná - tělo by to mohlo hodně zblbnout...je to vlastně princip CKD, ale i tam se zařazuje ten jeden carb up den v týdnu, takže všeho s mírou! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě překvapuje, že vůbec nejíš ovoce...

    Týna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, jednu dobu jsem byla taková 'banánová lejdy', ale už jsem se přebanánovala :D Na ovoce si počkám od nás ze zahrádky, na jahody, maliny a tak ;) Jinak teď z ovoce jím avokáda

      Vymazat
  8. Postava perfektní.. :D proč se pořád opakuju ? :D Škola je pěknej hnus :D Jinak, jsme stejně starý :))) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, a mě to fakt nevadí, že mi ji pochválíš :D

      Vymazat
  9. Kde ty nakupuješ mandlouvou mouku nebo kokosovu mouku? Máš nějaký tip? nebo to kupuješ na těchto slovenských stránkách?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj ;) Tak s kokosovou moukou ještě zkušenosti nemám, ale jinak bych ji objednala odněkud z netu. A mandlovou (i kešu, para, slunečnicovou..) mouku si vyrábím normálně doma -zadej si do googlu "domácí mandlová mouka" a vyjede ti odkaz na můj článek ;)

      Vymazat
    2. Kokosová mouka se dá koupit jako jemně strouhaný kokos třeba v Tescu (aktuálně v akci 500 g za 40 Kč), totéž mandlová mouka - jde o mleté blanšírované mandle. Prodávají je v takových oranžových pytlících, na název firmy si nevzpomenu, ale určitě to najdete.

      Vymazat
    3. kokosová mouka a jemně strouhaný kokos není to samé;)
      Můžeš to z toho strouhaného ale udělat:)
      http://paleohacks.com/questions/65721/can-i-make-paleo-bread-using-shredded-coconut-instead-of-the-flour#axzz2SbhBVK9K

      Vymazat
    4. My bad, někde jsem četl, že je to stejné, ale jak vidím tak není. Díky za info :)

      Vymazat
    5. Jojo, kokosová mouka má jiné vlastnosti než normální kokos, takže se i při pečení chová jinak ;) Myslím, že se během nějakého procesu zbavuje ten kokos tuku (bohužel pro nás :D), takže ta mouka je taková sušší ;)

      Vymazat
  10. Není nic jednoduššího než si zakoupit testovací proužky v lékárnĕ na ketozu. Já se do ketozy dokážu dostat hned první den,takže není pravda, že to trvá týden, ale je to dost krutý.
    Beuatygloss mĕ ani nepřipadá, že jíš megaporce, připadají mĕ normální podle fotek, ale možná se mýlím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, proužky DiaPhan stojí pár korun a je to spolehlivý ukazatel ketonů v moči.

      Vymazat
    2. Hmm to je zajímavé ty proužky, to děkuji za tip, asi vyzkouším, abych věděla zda jsem v ketóze.

      Vymazat
    3. ketóza se dá poznat i podle zápachu z úst ;-)

      Vymazat
    4. Myslíš ten pocit, jako když ti v puse chcípnul mýval? ;)

      Vymazat
    5. Ano dá, ale jistotou jsou testovací proužky na moč.

      Vymazat
    6. Tak to zkusím, děkuju za typ! ;) Se zápachem z úst (snad :D) problémy nemám :D

      Vymazat
  11. Mě by zajímalo, jestli při přechodu na paleo jsi omezila i ořechy? Některé zdroje uvádí že ten první cca měsíc by měly být vyřazený jak ořechy tak pro primal mléčné produkty.
    Ale myslím si, že když to s něma nebudu přehánět, že je vyřazovat nemusím.
    Někdy jdu na vše strašně vědecky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj ;) Tak nejdřív jsem je jedla opravdu hodně, ale jak jsem si to postupně víc nastudovala a přicházela na pravou podstatu, tak jsem je dost omezila. Obsahují totiž kyselinu fytovou, které se při paleu snažíme vyhýbat (jinak je třeba v luštěninách a obilovinách - a to ve větší míře). Dá se proti tomu bojovat namáčením, ale stejně by se jich nemělo konzumovat přespříliš ;)

      Vymazat
  12. Konečně nějaký sportovec? :D Já jednoho sportovce mám až v moc velké blízkosti :D víš co to je chodit s mistrem čr 2012? :D

    OdpovědětVymazat
  13. Víš proč ti ta škola tolik nejde? Proč se nedokážeš učit? A nesváděj to na lenost nebo cokoliv, protože sama víš, že nejsi, máš vůli.. ale máš nedostatek sacharidů, které neumožní tvému mozku tolik pracovat a nezvládneš se soustředit popř. systematicky učit. Stává se z tebe doslova 'pračlověk' .. alespoň to si myslím já.
    Kdybys komukoliv na ulici řekla, že hrášek by měl jíst jen v dopoledních hodinách, tak tě asi prohodí oknem:D
    Podle mě je tohle akorát jiná forma PPP .. tohle už není o 'zdravém životním stylu'.
    Navíc hrozně mi vadí, jak píšeš 'zdravý' a do uvozovek že celozrnné výrobky, atd.. Je to ZDRAVÉ - ok nebudeš z toho mít formu jako na nějaký mistrovství, ale prostě to k životu patří, nemůžeš být celý život na paleu nebo bez ZÁKLADNÍCH ŽIVIN, je 21.století, člověk se přizpůsobuje a i tím se jeho organismus mění.. Co třeba v Asii, kde je hlavní pokrm rýže už několik stovky let?? Zvláštní, že lidi tam žijou viď?
    Nebo je taky hodně sporný, že furt dáváš za příklad 'extrémní ameriku'.. matika ti asi taky moc nejde, protože 'průměr' je hodně blbé slovo.. stačí pár obyčejných a pár nadprůměrů a obyčejní jakoby nebyli.
    Ne neříkám ti, ať přestaneš psát, je to tvůj blog, ale abys používala občas trošku ten mozek a zkoušela se na to podívat i z jiných pohledů, protože tohle začíná být extrémní, co tu píšeš..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by ti prospělo podívat se na základy antropologie, konkrétně evoluci rodu Homo. Zjistíš, že člověk chodí po Zemi statisíce let, během kterých sbíral a lovil potravu. Strava bohatá na sacharidy přišla až díky zemědělské revoluci před zhruba deseti tisíci lety.

      Paleo jedlík sacharidy přijímá v ovoci a zelenině, nikoliv z pečiva, potažmo z obilnin. Má jich tedy méně, než běžný strávník, který zpravidla patří do té části populace, která trpí nadváhou nebo některou z tzv. civilizačních chorob, které člověk v paleolitu neznal.

      Sám jsem už celou řadu týdnů v ketóze díky nízkosacharidové stravě, kterou jím kvůli nalomenému zdraví, ke kterému jsem se prožral tunami pečiva, koláčů, příloh a sladkostí. Živím se prací intelektuálního charakteru a rozhodně nepociťuji nějakou nedostatečnost, spíše naopak. A to nemluvím o tom, že Beautygloss nízkosacharidovou stravu nejí, takže tvůj argument je lichý.

      Vymazat
    2. Promiň mi, ale nedá mi to a musím komentovat.
      Neznám moc 17tiletých holek co by žraly školu...
      To že Beauty je schopná a ochotná nastudovat to co potřebuje svědčí o tom, že mozek zdá se funguje :)
      Nejsem odborník, ale vidím to podle sebe, myslím že paleo či primal jsou vhodné pro ty, koho trápily PPP, protože se nic nepočítá a neváží.
      Rýže neobsahuje škroby.

      Vymazat
    3. mozek bych sem nemotal, ale je pravda, že ano, možná v paleolitu jedli míň sacharidů, ale nejedli ani to co jí Beautygloss a hlavně žili trochu jinak a v jiném prostředí.... jak jsem psala, oni neměli ani kuřata, hovězí, batáty a restovaný květák se skořicí a o tom to je, to se nedá srovnávat, prostě to byl jiný život.
      Stejně tak se dá argumentovat, že v minulém století např. lidé zase jedli sacharidů mnohem víc a plno lidí říká, že byli zdravější. Mám teď na mysli naše "babičky", který měly maso jednou za týden a jinak byly o kaších a bramborách...

      Vymazat
    4. rýže neobsahuje škrob? novinka :DDD

      Vymazat
    5. Pocestný:
      rýže neobsahuje škrob? Tak myslím že tvoje komentáře zde jsou opravdu věrohodné :D :D

      Vymazat
    6. Tohle je častá mýlka všech, kdo o paleo zakopnou poprvé. Paleo neznamená, že zalezeme do jeskyně a budeme se cpát syrovým masem oškrábaným z uloveného králíka - dneska samozřejmě mamuta neseženeme, ani primitivní ovoce či ořechy. Paleo stojí na tom, že pochopíme princip stravování té doby a zařídíme se podle něj - tedy jíme živočišné tuky, zeleninu, ovoce a ořechy, přičemž vynecháme průmyslově vyráběné potraviny.

      Naše babičky skutečně měly maso jednou za týden a jinak byly o kaších a bramborách. Dnes nezřídka umírají na rakovinu či komplikace spojené s cukrovkou, přičemž nárůst těchto onemocnění koreluje s nárůstem podílu sacharidů v naší běžné potravě. Korelace samozřejmě neznamená okamžitě příčinu, ale k zamyšlení by to vést mělo.

      Smyslem paleo stravy tedy není žít jako lidé v paleolitu, ale upravit stravu tak, aby nám nezpůsobovala problémy (alergie, intolerance, záněty) a byli jsme dostatečně vyživeni.

      Vymazat
    7. To je přesně ono. Přiznám se, že označení paleo mě trochu vytáčí, ale princip se mi natolik líbí, že primal formu zkouším také.
      Ale to už by bylo hraní se slůvky :)

      Vymazat
    8. To jsou argumentace, ve všem souhlasím s Icemanem.:-)

      Vymazat
    9. Tobě by zase prospělo podívat se na základy dějepisu.
      Jo jasně ve starým Egyptě nebyli závislí na úrodní sklizni obilí či tak, vůbec nebyla zemědělská činnost nejdůležitějším faktorem pro existenci státu (kolik že státu bylo postaveno na pastevectví?) Nemluvím o evoluci, ale o vývoji člověka - kdy přišly největší změny pokroku? Před 2mld. lety to asi nebylo, když mluvíme vzhledem k naší moderní společnosti. Kdy docházelo k největšímu rozvoji?

      A zajímavý.. znáM DOST normálních lidí, co jí NORMÁLNÍ potravu - tzv. vše a rozhodně nemají obezitu.. Dnešním problémem není jídlo, ale pohyb. Lidi jsou akorát líní.

      A mluvím k Beautygloss a myslím si to oprávněně, mozek bez cukru (ano cukr!! řekla jsem to slovo) nemůže fungovat dlouhodobě, narušuje to určitým způsobem soustředěnost a celkově ovlivňuje jeho funkce.

      Aaaano - brambory rozhodně můžou nalomit zdraví. Genius:D
      A pro někoho, kdo trpěl/trpí PPP to rozhodně není vhodné - protože tu jsou furt 'zakázané a povolené' .. Kdyby ji teď pozval někdo na oběd a dali si hawai pizzu, tak se vsadím, že udělá scénu, jak nechce..

      Vymazat
    10. Uvědomuješ si, že starověký Egypt vznikl před cca 5000 lety, tedy uprostřed doby, do které dnes datujeme období neolitu, jakožto období agrární revoluce? Státy a obecně větší spolky obyvatel začaly vznikat až díky zemědělství, s čímž přišly války, nemoci apod. Už zde nebyla nutnost kamkoliv vyrážet, sbírat a lovit. Stačilo obdělávat pole a s relativně malou námahou bylo možné nasytit mnohonásobně větší počet lidí.

      Nikdo nepopírá, že od doby, kdy zemědělství začalo hrát prim, se vývoj dral kupředu mnohem dynamičtěji, ale to jen díky důsledkům, které zemědělství přineslo jako vedlejší efekt, což jsem popsal výše. My se ovšem nesnažíme něco zvrátit. Jíme pro nás vyhovující potraviny a bavíme se mezi sebou o zkušenostech. Nikdo z nás neběží tvořit zákony zakazující sacharidy ani nekandiduje s podobným programem do Evropského parlamentu.

      Ohledně normálních lidí, co jedí normální potravu si může každý udělat závěr sám. Jedna věc je mít normální postavu (kterou jsem měl taky) a druhá věc je zdraví. Pokud budu konkrétní, tak já osobně jsem se i přes normální postavu díky stravě bohaté na sacharidy dopracoval k nealkoholické steatóze jater, žlučníkovým kamenům, lupům a akné a to vše přes to, že jsem třikrát týdně po dvou hodinách cvičil v posilovně, hrál jsem badminton, plaval, běhal a autem jsem jel dvakrát do měsíce. Musel jsem na operaci, kde jsem o kameny přišel spolu se žlučníkem. Vzal jsem to jako nakopnutí ke změně a výsledek je po několika týdnech úbytek váhy o 12 kg, 10 cm v pase, lupy pryč, akné pryč, lépe spím, lépe se soustředím, nemám neustále hlad a nejsem po každém jídle jako balón. Paleo pro mě funguje, pomáhá mi dosahovat cíle, kterým je úplné uzdravení jater a snížení váhy do přijatelných mezí.

      Mozek bez cukru opravdu nefunguje, proto si glukózu tělo umí samo vyrobit z tuků pomocí glukoneogeneze a to v potřebném množství.

      Myslím, že ti zcela uniká podstata věci a to je to, že se snažíme jíst tak, aby to prospívalo našemu zdraví. Nikomu tím neubližujeme, notabene ne tobě, tak nerozumím těm plamenným projevům, kterými nás tady oblažuješ.

      Vymazat
    11. Počkat - kdo napsal, že mi to ve škole nejde, že se nesoustředím? (reakce na úplně první koment). Jako já patřím k těm nejlepším ze třídy. To, že mě to tam nebaví a nudím se tam, to je věc jiná! :D V tom rozhodně problém nemám, už několik let po sobě mám na výzo samý jedničky, ikdyž teď mi to trochu kazí fyzika, které vůbec nerozumím :D

      Na zbytek dotazů si myslím, že už velmi výstižně odpověděl Iceman, takže moc děkuju. A jestli si pod pojmem paleo představujete, že budete jíst syrové maso a bydlet v jeskyni, tak se trochu zamyslete, najděte si nějaké informace a pochopte to, než začnete mít takové blbé narážky :D Je to o tom jíst potraviny co nejméně průmyslově upravené, naslouchání potřebám vlastního těla...

      Vymazat
  14. Ahoj, opět mi to nedá nezareagovat... když pominu to, že jíst 2kg zeleniny denně rozhodně nic zdravýho není, protože je to extrémní nápor na střeva, pak i kdyby, tohle ti dodá cca 50g sacharidů... což je směšné, takže v ketoze bud jsi, nebo se do ní brzo dostaneš. A dál, víš ono to taky není tak jednoduché, jde taky o vstřebatelnost, a zrovna ze zeleniny je kvůli vysokému obsahu vlákniny vstřebatelnost skoro nulová, spíš to dodá vitamíny a minerály. Je sice hezký, že si čteš na netu odborný články, ale tak jednoduchý to neni, a ne nadarmo se tohle studuje roky na vš... jasně, neber to zle, určitě toho víš víc než řada holek v tvém věku, ale hodně věcí přehlížíš, takže časem na to snad zas přijdeš. A zkus si taky vypočítat kolik jíš bílkovin, aspoň zhruba v gramech, mně totiž přijde že to máš hoodně přes 1.2-1.5g/kg váhy, což je tak max co bys měla, pokud si nechceš odrovnat ledviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšeš několikrát, že to není zdravý, ale přesto se Beautygloss cítí mnohem lépe, než když jedla zdravou racionální stravu. Zvláštní, ne? Co se týče sacharidů, kdyby jedla za den 2kg - čemuž nevěřím :D - a pokud by to nebyla jen zelenina typu okurka nebo rajče (rozuměj voda), tak se ketóze vyhne. Ovšem pokud by tolik zeleniny nejedla a další příjem sacharidů by nebyl - čemuž taky nevěřím - tak by ketóza mohla nastat a to by nebylo dobrý.
      Jinak co se týče bílkovin - držíš paleo dietu - dietu, která se zakládá na principech výživy lidí v pravěku - a motáš do toho doporučený denní příjem bílkovin na kilogram váhy? :D

      Vymazat
    2. ok, takže lidi v pravěku jedli kuřata, hovězí, květák, cukety, vepřový... a žili jako my dneska....

      Vymazat
    3. Btw. lidé v paleolitu se dožívali 30 let... :D Ono to že si ničim ledviny nepocituju a neprojeví se to dlouho... ale to je fuk

      Vymazat
    4. Co je tohle za argumentaci? Beautygloss zcela určitě nesní 2 kila zeleniny za den, to bych při jejím věku považoval za eufemismus. V každém případě patrně jí, tak jak momentálně potřebuje - nabírá svalovou hmotu, nehladoví a prospívá.

      Na celý problém je třeba se dívat z biochemického hlediska. Vůbec nejde o to, zda jedli mamuta či vepřové, ale zda jedli živočišné tuky, proteiny a sacharidy ve formě zeleniny či ovoce, přičemž sacharidy byly zastoupeny nejmenším poměrem.

      Co se týče dlouhověkosti, tak na to mohu říci jen to, že s tehdejší úrovní lékařské péče (nula nula nic - absence léků, očkování, chirurgie, atd.) a s ohledem na způsob života (lov, výpravy, nestálé počasí), je nabíledni, že nestihli s prominutím kadit do plen.

      Vymazat
    5. Nevím, ale asi se tu ěnkdo snaží za každou cenu si prosadit svoji pravdu...že ty jsi ta "vystudovaná nutriční"?
      Pokud je člověk zdravý, tak jeho ledvinám ani zvýšený příjem bílkovin nevadí, to zaprvé. A za druhé, nechápu sice co máte proti ketóze, já jsem v ní už taky poměrně dlouho a žádná negativa nepociťuju, spíš naopak, ale Beauty určitě v ketóze nebude...sacharidy jsou jednak v zelenině, v ovoci, ale i v ořeších, v kokosovém mléku atd...ono se to napočítá. Já kolikrát musím dost pečlivě počítat, abych se udržela v ketóze, protože můj práh je zhruba 40g sacharidů, žádných 50, ono se to totiž u každého liší a každý si musí najít tu svoji hranici.
      Veronika

      Vymazat
    6. Jestli budu mít se střevy nějaký problém, určitě ti dám vědět, ale zatím fungují fakt na jedničku. Příjem se počítat nebudu, ani žádné zastoupení živin..tak, jak jím, mi to vyhovuje ;)

      Ke komentáři, že v pravěku neměli kuřata a podobně - hele není to o tom jíst syrový maso nebo mamuta, kterýho si ulovíš a pak upečeš na ohni, nemusíš lízt po stromech nebo se odstěhovat do jeskyně. Je to tom konzumovat potraviny co nejpřirozenější, nerafinované, blízké přírodě, naslouchat potřebám vlastního těla...

      To, že se lidi v pravěku dožívali 30 let bych nebrala tak vážně, něco víc o tom jsem psala už v článku Mýty o paleo stravě. Jinak si můžeš přečíst tyto články
      http://paleodietlifestyle.com/why-cavemen-didnt-die-young/
      http://paleohacks.com/questions/6982/your-best-answer-to-the-caveman-died-young-argument#axzz2SiU9cIwm
      http://www.cavementimes.com/health-a-lifestyle/207-cavemen-lived-longer-than-you-think
      http://www.marksdailyapple.com/bone-dating-life-span/#axzz2SiPVeVgM

      Vymazat
  15. A ještě jedna věc, moc mi vlastně není jasné, co považuješ za "paleo" a co ne. Proč třeba batáty jo a brambory ne. Ono je to stejně absurdní, argumentovat nějakou paleolitickou stravou... myslíš si že měli kuřata jako my? Hovězí? Vlastně všechno co dneska jíme je vyšlechtěný a výdobytek posledních pár století, takže je to o to absurdnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vždyť to není o tom jíst přesně to, co ti lidi v paleolitu. Je to o tom jíst potraviny přirozené, nerafinované, příliš průmyslově neupravované, o tom naslouchat svému tělu.
      Tak sladké brambory i ty obyčejné při paleu jíst můžeš, ale zase to záleží na tobě. Spíš se hodí pro aktivnější sportovce nebo pro nabírání. Někteří se jim při paleu vyhýbají, jiní si je párkrát do týdne dají.. Mě chutnají ty sladké, ty obyčejné mi nikdy moc nechutnaly :D

      Vymazat
  16. pro pobavení: http://youtu.be/0yr5I3-IgY8

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj kočko, opět zkouším paleo stravu:))
    Na blog jsem přihodila nějaké ty jídelníčky z příštích dnů - podle ostatních je toho málo. A asi taky je.. ale přiznám se, že nemám vůbec hlad a musím se do jídla i nutit. Tuky opravdu zasytí fakt na dlouho. Mrkneš se na ně prosím a poradíš, na čem by se dalo třeba ještě přidat?:) Nebo co dělám špatně? Děkuji:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě zajímal tvůj blog.:-)

      Vymazat
    2. http://healthylifestyleblondie.blogspot.cz/

      To je odkaz na blog ;) A určo se kouknu ;)

      Vymazat
  18. Ahoj vím že to přesně nepočítáš ale tak zhruba prosím zkus mi napsat takový odhad, kolik čeho máš.
    Kolik sacharidů, tuků, bílkovin.. a celk. příjem.
    Případně rozdíl ten den kdy cvičíš / necvičíš, jak měníš stravu. Moc by mě to zajímalo, vím že každý je jiný, ale potřebuji odhad.
    Děkuji moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Já tě asi fakt zklamu, ale vůbec na to odhad nemám. Taky se to určitě den ode dne dost liší, jeden den mám víc hlad a jím víc, druhý trochu míň. Jeden den jím víc těch sachrů (když mám třeba doma sladké brambory, to to víc naskáče), druhý den zase míň. Nemám to nijak organizované ;) Nedávno jsem si počítala pro zajímavost kalorický příjem, dělalo to kolem 12000 kj, ale to bylo v době, kdy jsem ještě jedla mléčné výrobky, teď už mám stravu zase trochu jinou ;) Jestli se chceš na něco zeptat ještě, klidně napiš ;)

      Vymazat
  19. Takže skladba jídelníčku je teda v pohodě? Nic nechybí?:)

    OdpovědětVymazat
  20. Snažím se být pračlověkem:)
    Na to, jak mi to jde nebo nejde se můžete kouknout na mém blogu http://jsemnarozcesti.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  21. Pokud je člověk zdravý, tak jeho ledvinám ani zvýšený příjem bílkovin nevadí

    No vypadá to ž toho moc o tomto nevis... Zkus si to najit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď už souhlasím taky. Ale zase se můžeš často dočíst i o opaku, tak pak člověk moc neví, co si o tom má myslet. Ale když mi to vyhovuje a žádné problémy nemám, tak v tom problém taky nevidím ;)

      Vymazat
    2. Každý lekár ti potvrdí, že nadbytok bielkovín je z dlhodobého hľadiska škodlivý :) Jednak zaťažuje obličky a pečen, pretože aminokyseliny z bielkovín sú spracované práve v nich, jednak odvápňuje kosti (pri súčasnom nízkom príjme vápniku) a spôsobuje ľadvinové kamene. http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_(nutrient)#Excess_consumption

      Vymazat
  22. zase super recepty :) to se někde inspiruješ, nebo experimentuješ? :) sacharidům se snažím trochu vyhýbat, ale holt to úplně nejde no :)

    OdpovědětVymazat
  23. Beauty píšeš že souhlasíš s icdman em který tady píše takový moudra jako že rýže vůbec neobsahuje škroby nebo že nadbytek bílkovin je ok...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořiď si brýle na čtení, nic takového jsem nenapsal.

      Vymazat
    2. Noc takového nenapsal. Jinak to s temi bílkovinami - dřív jsem si to taky myslela, ze nadbytek škodí. Ale ve skutecnosti není žádná studie nebo tak, která by to potvrzovala. Jina věc je, ze kdyz mas těch bílkovin nadbytek, tak (stejne jako u všeho) se pak ten nadbytek zacne ukládat ve forme tuku
      http://www.muscleandfitness.com/nutrition/gain-mass/can-you-get-too-much-protein-part-i
      http://www.muscleandfitness.com/nutrition/gain-mass/can-you-get-too-much-protein-part-ii
      Problém to muže byt u lidi, co mají problém s trávením většího množství bílkovin, Nebo kdyz na úkor bílkovin svuj jídelníček ochuzujeme o jiné potraviny (zelenina, tuky...)

      Vymazat
  24. Dobře s tou rýží to byl pocestný, s ledvinami ty, jen si to srabsky vymazal a teď budeš tvrdit že ne... I to o něčem svědčí experte... Rozumíš tomu jak koza petrzeli, přečti si o těch bilkovinach aspoň něco a pak poucuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O ledvinách jsem tady nic nepsal, tudíž jsem ani nemohl nic smazat. Navíc, pokud bych něco smazal, objevila by se tam místo příspěvku hláška "Tento komentář byl odstraněn autorem." vedle mého nicku a avataru. Nauč se používat komentáře a pak poučuj.

      Dále jsem se nikde neprohlašoval za experta, tak nechápu ten agresivní přístup ke mně. Nikdo tady nikomu nic nenutí, píšeme o svých zkušenostech a dopadech na náš metabolismus, potažmo naše zdraví. Jako expert se tady snažíš vystupovat ty, navíc anonymně. Vážně nechápu, co tím sleduješ.

      Vymazat
    2. O ledvinách jsem tu psala já a stojím si za tím, že vyšší množství bilkovin zdravému člověku ledviny nezničí. A myslím tím vyšší, ne vysoké!! Přecpávat se bílkovinami samozřejmě zdravé není. Četla jsem na to nějakou studii.
      Ty tu jenom nadáváš a všem vnucuješ svoji pravdu a odmítáš životní styl druhých. O tvé odbornosti by se taky dalo polemizovat. Navíc to děláš vážně hrdinsky anonymně. Proč sem vůbec lezeš?

      Vymazat
  25. Mně paleo přijde hrozně zajímavý, ale vzhledem k tomu, že moc nemůžu jíst tuky.. jedu hlavně na sacharidy.

    Restovaný květák mě láká. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D