čtvrtek 25. července 2013

Hříchy...

Ahoj lidi! :)

Jsem moc ráda, že se zapojujete do soutěže! Pokud jste tak ještě neudělali, tak ještě zkuste štěstí, nic za to nedáte :D

Jinak už usilovně pracuju na odpovídání na komentáře i emaily, tak si nemyslete, že vás ignoruju, jen je teď moc práce... (:-D)

Asi tak... :D
Včera jsem byla na měření u trenéra, a někdy tento týden by mi měl emailem poslat výsledky (procento tuku, svalů...), a to i jídelníček a tréninkový plán, tak už jsem moc zvědavá :) A vy asi taky, jak to tak vypadá podle komentářů :D

Ale dost mého vykecávání (na to se těšte třeba zase zítra :D), přejdeme k tématu článku. Hříchy...každej nějaké má, o kterých radši ani nechce mluvit (ani já to nechci vědět, takže si je nechte pro sebe! :D) Ale já se dnes nebudu věnovat hříchům ze sobotní noci, ale hříchům z oblasti fitness, zdraví a cvičení (překvapivě!). Opět se jedná jen a jen o moje (a hodně dalších lidí :D) názory, poznatky a zkušenosti. Stejně jako každej, i já se v tomto ''oboru'' pořád vzdělávám. Dělala jsem chyby, třeba i nějaké stále dělám, ale musela jsem si prostě všechno okusit na vlastní kůži abych zjistila, že to dělám špatně. Tak třeba některým z vás i ušetřím nějaký ten měsíc a nasměruju vás na správnou cestu rovnou. Pojďme na to!

1) Totální izolace
- Izolace od ostatních lidí při cvičení není špatná (o tom v některém z dalších bodů), ale já teď mluvím o něčem jiném. Cviky dělíme na izolované a pak ty komplexní (neboli základní/vícekloubové). Mezi ty komplexní patří ty, při nichž pracuje více svalových skupin (bench press, dřepy, tlaky nad hlavou, shyby, kliky na bradlech...), zatímco při izolovaných pracuje (nebo by alespoň měla!) pouze jedna svalová skupina (bicepsový zdvih, předkopávání, tricepsové stahování kladky...). Proč píšu ''nebo by alespoň měla!''? No to proto, že pokud cvik provádíte se špatnou technikou (třeba použijete příliš velkou váhu, nebo to prostě odflakujete), tak třeba ani ten sval, který chcete ''izolovat'' a procvičit, nakonec vůbec neizolujete, a pracují i ostatní svaly (což v tomto případě není žádoucí).


Ale abych se vrátila k tématu - s drtivou většinou známých se shodnu v tom, že chlapi se příliš často soustředí na izolované cviky a naopak ty komplexní buď zanedbávají, nebo se jim pro jistotu nevěnují vůbec. 
Při budování svalové hmoty mají samozřejmě ve cvičebním plánu místo jak ty cviky izolované, tak ty komplexní, ale ty komplexní by měly v tréninku převažovat!


Za dobu, co chodím do posilky (3 měsíce sice není moc dlouho, ale i to stačí na takovou ''analýzu''), jsem zatím viděla jen jednoho chlapa dělat mrtvý tah a jen 2x někdo dělal dřepy s volnou činkou. Jinak se opakuje pořád to samé - bicepsový zdvih s jednoručkami, bicepsový zdvih na scottově lavici, bicepsový zdvih s velkou činkou, peck deck. Pak si teda udělají pár opakování na bench pressu a mají odcvičeno. Pro mě je to možná výhoda (alespoň je činka na dřepy vždy volná!), ale i tak...


Snad se teď neurazili pánové, že je používám jako příklad, ale o ženách nepíšu proto, že většina z nich (asi 98% :D) zůstávají po celou dobu svého ''cvičení'' v kardio zóně...bohužel.

2) Cvičení necvičení
- Tady vám můžu hned uvést příklad z dnešního rána. To si tak protahuju nožky po mém workoutu (byl leg day, au au), když v tom zaslechnu chlapíka X. Už stojí u recepce a čeká na klíčky od šatny, aby mohl odejít a v tom se zadívá na hodiny ''Týjo, tak já jsem tady už od 9, takže...jsem tady už přes 2 hodiny! Za tu dobu mám nacvičeno takových 20, maximálně 30, minut. Haha''
Nojo, je to docela vtipný :D Má zaplacený vstup a může si tam zůstat jak dlouho chce, o tom žádná... I během svého cvičení (když jsem zrovna vydýchávala po zabijácké supersérii :D), jsem ho občas zahlídla. Celou dobu, co jsem tam byla, byl buď na telefonu, nebo se bavil s recepční. Dokonce i při posilování na břicho něco ťukal do telefonu...


Já nikoho neodsuzuju. Ať si lidi při cvičení čtou časopisy, píšou smsky, vykládají si, znuděně sledují ostatní... Ale není to škoda peněž za vstupné? Není škoda, že akorát zabírají místo těm, co si chcou skutečně zacvičit? To je otázka...

3) Doplňky nade vše
- Doplňky jsou od slova ''doplnit'' (pokud se nepletu :D, přece jen mám prázdniny a moc mi to nemyslí..), proto bychom na ně neměli klást moc velký důraz. Mají určitě svoje důležité zastoupení u těch, co tvrdě makají (a tím ''tvrdě makají'' nemyslím třeba takovou squat challenge v obýváku...).



Ale proteinový prášek vám nezaručí obrovské svaly, kreatin vám nezaručí bicáky jak má Arnold, spalovač tuků nenahradí tvrdý trénink a dietu, bécéáčka vám nenahradí to množství bílkovin, které potřebujete...
Takže na nejvyšší pozici je strava, potom trénink, regenerace, a jako taková třešinka na dortu, která vám dokáže pomoct, pokud ty dříve zmíněné body ''splňujete'', jsou doplňky.


Jen na závěr dodám, že hlavně u doplňků je důležité se zaměřit na kvalitu a nešetřit na nich. Neznamená sice, že čím dražší, tím lepší (nebo že čím známější značka, tím bude doplněk účinnější), ale vybírejte je pečlivě, když už do sebe chcete investovat :)


4) Ach ty nohy
- ''Everyday is upper body day'', tak bych označila trénink asi 99 % návštěvníků ''naší'' posilovny. Volně přeloženo ''Každý den cvičím vršek''. A i s tímto mým názorem se shodnu určitě i s vámi :D Každej chlap chce mít přece pořádný bicáky, široký záda a pyšnit se ukázkovým hrudníkem.
''Nohy? Ty přece nejdou vidět, stejně nosím furt kalhoty. Lýtka? To se jako fakt cvičí? Nene, dneska jdu na bicepsy..''


Někdo má už dané, že nohy má tak nějak ve formě a třeba je ani moc cvičit nemusí. Ale měli byste se zamyslet nad jednou věcí, a tou je testosteron.
Dámy, vy se hned nevyděste, vy máte testosteron taky (ikdyž asi 10x méně). Tento hormon má (kromě rozvoje sekundárních pohlavních znaků v pubertě) na svědomí taky nárust svalové hmoty (mimo jiné, více například v tomto článku) A možná vás překvapí, že právě cvičením můžete hladinu testosteronu ''zvýšit'', největší hormonální odezvu mají vícekloubové cviky, tedy bench press, shyby, tlaky nad hlavou, a na prvních dvou místech jsou právě dřepy a mrtvý tah, které jsou základem každého tréninku dolní části těla. Více o testosteronu zde.
Takže ještě jednou, nevynechávejte leg day. Nejenže můžete dopadnout jako obrácená pyramida, ale navíc se ochudíte o výhody, které vám nabízí! :D


5) Váha X Forma
- Ano, každej se chce ve fitku předvést před ostatníma, ale někdy je lepší nechat ego stranou. To, jestli cvik provádíte správně je důležitější než hmotnost činky. Pamatujte si, že cvičíte vy s činkou, a ne činka s vámi. Pokud například děláte bicepsový zdvih a házíte sebou, abyste činku vůbec dostali do horní fáze, tak je lepší váhu snížit. Musíte využít celou dráhu pohybu, ten sval ''cítit'' a soustředit se na něj, abyste ho stimulovali k růstu.


Příklad si dáme například na legpressu či dřepu. Co na tom, že na něm zvednete třeba 150 kilo, když ale jdete jen do pravého úhlu? Je to neefektivní z hlediska stimulace k růstu, ale taky tím, že se zastavíte zrovna v této fázi, kladete moc velký tlak na vazy v koleni, což určitě nechceme.
Více o špatných technikách v tomto článku.


6) Změna je život
- Nebojte se svůj trénink pravidelně obměňovat, abyste se posunuli zase o něco dál! Zkoušejte nové cviky, navyšujte počet opakování s určitou váhou (nebo váhu obecně) týden co týden, střídejte pořadí cviků, zařazujte supersety... Ve svých výkonech byste se měli postupně zlepšovat, pokud děláte ''vše správně''. Pokud pořád trénujete stejně, používáte týden co týden stejné váhy, ikdyž byste zvládli více, nedáváte svalům ten impulz ke zlepšení - k růstu. 


7) Kardio 
- Ano, určitě jste čekali, že tento bod přijde. A já vás nezklamu, však mě znáte :D Popravdě - asi 98 % žen, co přijde k nám do posilovny, si platí za to, aby mohly chodit na páse/šlapat na orbitreku. Proboha proč? Neříkám, že na tyto stroje se nemá lézt, to ne! Chápu, když se někdo na začátku tréninku rozehřeje během na páse, pak si odjede svůj trénink s činkami a pak si třeba ještě dá kardio/sprinty na závěr.

Ale vypláznout 60 kč (nebo i víc) za to, že budete hodinu chodit na páse, koukat při tom do zdi a konec? To za to někomu stojí? :D Běh na pásu je taky snadnější, než běh venku. A určitě mi to dáte za pravdu :D Tak proč si prostě (když není venku -20) nenazout tenisky a nevyběhnout? Přeskakovat přes překážky, běhat do kopce, z kopce.. No, nechám to na vás :)

43 komentářů:

  1. celkom ma zaujalo to, co pises o proteinoch, viac ludi hovori, ze cim znamejsia znacka, tym kvalitnejsi a ze tie lacne su nanic. co si myslis o proteine z dm-ka? lebo podla zlozenia a obsahu bielkovin sa mi zda byt vpohode a chcela by som srvatkovy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Tak já bych protein z drogerie nedoporučovala. Dřív jsem měla protein od nutrendu, pak WPC protein 80, Optimum nutrition a nyní používám protein od firmy Smartlabs, o tom pak napíšu něco víc v dalším článku :)
      Podle mě ty proteiny z drogerie jsou nic moc, ale kdybys ho chtěla jen třeba do použití do pečení (na různé sušenky a tak), tak by stačil ;)

      Vymazat
    2. super, tesim sa

      Vymazat
  2. Ta poslední fotografie, žena sedící na páse/na židli, ta mě dostala nejvíc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nebyla by ve větším rozlišení? :D dal bych si to na plochu

      Vymazat
    2. Jojo to mě taky :D

      Vymazat
    3. :D mrzí mě to lidi, ale našla jsem jen tuto velikost fotky. Ale věřím, že by to byla skvělá inspirace třeba nad lednici.. :D

      Vymazat
  3. Hodnĕ, hodnĕ moc bych ocenila, kdyby jsi nám poradila nĕjaký dobrý protein. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zatím nejvíc vyhovoval protein od Optimum nutrition a Smartlabs ;) A to už jsem jich pár zkusila.. :D

      Vymazat
    2. Dekuji moc za odpoved! Vyzkousim ho/je, citim se, jako bych si psala s celebritou, fakt moc dekuji, ze jsi mi odpovedela :)

      Vymazat
    3. Dekuji moc za odpoved! Vyzkousim ho/je, citim se, jako bych si psala s celebritou, fakt moc dekuji, ze jsi mi odpovedela :)

      Vymazat
  4. Samá pravda - teď jak pracuji ve fitku, tak to vidím pořád a mnohem častěji. S ostatními trenéri pak ani nevíme, jestli je to spíše k smíchu nebo k pláči :D Mě každý chlap, se kterým jsem trénovala - moc jich není, ale pár přece - řekl, že nohy netrénuje. Prý to nepotřebují a procvičí nohy jinde (třeba na kole, haha :D) a prej chtějí jenom vyrýsovat ruce, ramena a hrudník..klasika no :D A největší gól byl když mi jeden řekl, že necvičí záda, protože ty přece posílí i u posilování břicha! Ale jinak prý trenéra vůbec nepotřebují a všechno ví sami nejlépe :D No a myslím, že ke každému tvému bodu bych našla nějakou podobnou historku :D

    PS: Taky se těším na tvé výsledky a nové plány! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si zase připadám jako jedinej chlap, který cvičí především nohy a záda, na břicho kašlu téměř zcela, ramena, tricepsy a hrudník jako doplněk posilování. Vždy začínám na dřepech, legpressech, když je možnost, tak orlí švihy. Benchpress, arnoldky, atd. tím to většinou prokládám, nebo dělám na konci, když už nohy nemůžou.

      Vymazat
    2. ale asi je to tím, že mi šlo hlavně o to nabrat, kvůli nemoci jsem o svalstvo na nohách přišel nejvíce. Je pravda, že ostatní, které znám, dělají, no, vlastně jen vršek.

      Vymazat
    3. Kam to chodite do posiloven? :D Ja do takovy old school posilky, kde temer vsichni makaji, chodi tam i kluci, co jezdi po zavodech, dokonce i jedna kulturistka.. asi ne vsichni cvici dokonale, ale ze bych mela pocit, ze jsem jedina holka u cinek? Myslela jsem, ze uz to je prezity klise, ale koukam, ze jak kde :D K.

      Vymazat
    4. Chodím do HIIT Fitness Flora v Praze. Kardio zona je vždy plná, ale hodnĕ ji využívají na zahřátí před vlatsním posilovánim a pak závĕrečné kardio po posilování, taky tak mám nastavený trenink.:-)

      Vymazat
    5. Já taky chodím na Floru :)))....tak to jsme se asi už viděly :)))
      Akorát já tam chodím na zumbu.Do posilky si netroufám...(posiluju
      doma)...děsí mě tam ti borci a v určité časy je tam opravdu narváno.

      Vymazat
    6. S většinou lidí se shodnu, jak tak vidím :D Já taky chodím do starší (takové hardcore :D) posilky, a vidím tam to, co jsem popsala v článku :D

      Vymazat
    7. :-) nejsou tak strašní a jukni se jim na lýtka jak je mají hubený, hlavnĕ treneři. Ja jsem v posilce, nechodím na hodiny. Na Floře trenuje i Wohanková myslím, že letos byla 4 a to začínala na fitness models. :-)

      Vymazat
    8. Beauty tady taky nejsou supr moderní stroje:-)

      Vymazat
  5. další chytrý článek :P jsem strašně zvědavá na ty výsledky tvojeho měření :) já mám docela problém s tim posilovánim doma, jelikož si nedokážu dát pořádně do těla a svaly pak nebolej, tudíž je moc nemotivuju k růstu :/

    OdpovědětVymazat
  6. Sice do posilky nechodím, ale plánuji to. A záměrně plánuji, že první návštěvu strávím v kardio zóně, abych si to očíhla, ale ty další chci rozhodně na stroje. Taky nechápu, rpč za to ty ženský platěj, když kardio doma cvičím s videem 3x týdně a zadarmo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si to tam okoukni a pak zaměř k činkám, je to lepší, daleko :)) :D

      Vymazat
  7. Ahoj, na kolik tě vyjde tvé paleo přibližně za měsíc? Chci zkusit přejít na paleo akorát bych si vše musela kupovat sama a budu si muset hledat brigádu tak jestli mi nějakým svým odhadem řekneš kolik? :) díky jestli odpovíš :) a taky děkuju za každý tvůj článek, sice nechodím do posilovny, ale dělám už dva roky street workout a tvé články, příhody .. se mi líbí :) +sledovat tvé pokroky, no smekám ;) .. Někdy asi do posilovny zajdu akorát ten workout venku má pro mě své kouzlo které mi asi nic jiného nenahradí :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Abych řekla pravdu, já za jídlo utratím opravdu hodně. Ale to není jen kvůli paleo stravě, je to celkově. Za den toho sním OPRAVDU hodně, a vybírám si kvalitní jídla, tak se to pak hold prodraží, ale to právě kvůli tomu množství :D
      Ale pokud chceš zkusit paleo stravu, neznamená to, že hned zbankrotuješ :D

      Vymazat
  8. super článek!
    Ale musím se přiznat, patřím k těm které doteď chodily do posilky hlavně na pás.
    Ale tady v Bulharsku, protože ve vedru moc běhat nejde jsem to zkrátila už na 10-15 minut a zbytek (asi 40) procvičím s činkami. A párkrát si vzpomenu i na tebe! :D :)

    OdpovědětVymazat
  9. S tím kardiem souhlasím! :D Do posilovny půjdu až budu chtít makat na svalech a nebudu zbytečně utrácet, když můžu jet na kolo nebo jít běhat ven :)

    OdpovědětVymazat
  10. bezvadný čláenk))... zase mě dostal a zhlitla jsem to snad za minutu :D... na tovje výdleky jsem moc zvědavá já jdu ve středu k výživoé poradkyni aby mi udělala jídelníček jsem na to taky zvědavá nikdy jsem u nikoho takového nebyla (měření tuku - jesli se někdo doměří, vody, kosty co já vím co všechno... jsem šíelně zvědavá :D )... ohledně doplňků s Tebou souhlasím... všchno si člověk musí oddřít žádné zázrační piluky mu nepomůžou))... a ohldně posilovny tak daleko jsem se ještě nedostala necháváme si to s přítelem na podzim/zimu příjde mi škoda dávát teď peníze za posilovnu, když si můžu jít zaběhat ven a odcvičit i pár serií tricepsů na lavičce, vyskoky také na lavičce... v lese mám i růné žebřiny... takže v podstě na ten základ mi stačí nazout si boty a jít běhat)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky hrozně zvědavá, snad se moc nevyděsím z těch výsledků :D

      Vymazat
  11. ;) Přesně tak, nechápu ty co si platí jen vstup kůli běhání na páse..přitom je to ještě nuda, ani nevidíš co jsi uběhla, jen šlapeš na místě. Asi jde o ten pocit "chodit do posilky" :D :) Jinak posilovna mě pořád baví, na pás se chodím jen rozběhat a pak se snažím ze see dostat co nejvíc :D S jídlem to možná a přeháním občas, ale u mě neplatí méně znamená více. To už mám za sebou, možná to jde do tuků ale i to potřebuju..teda to říkaladoktorka.., menstruace stále v nedohlednu :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak víš, kolik jsi uběhla (přibližně, ukazuje se to na tom displeji :D), ale fakt - nějakou tu práci za tebe prostě převezme ten pás, je to jednodušší na něm běhat, a navíc je to nuda, koukat třeba hodinu do zdi a jít na místě :D

      Vymazat
  12. Já s tebou budu možná trochu nesouhlasit:D I přes to, že tě mám jako bloggerku hrozně ráda, obdivuju to, co pro svoje tělo děláš a jak žiješ. Ale podle mě tohle není pro všechny. Někomu to fakt stojí za to jít do posilovny kvůli kardiu, protože nějakej pohyb je lepší než nic a nebo protože ho to baví (ale tady souhlasím s tím běhaním venku:)!). Já sama zhltám každý tvůj článek, ale nikdy bych nedokázala žít jak ty. Obdivuju to, strašně moc. Myslím si, že jsi skvělá, chytrá a nad věcí, což je u dnešních holek, který zajímají jen odstíny rtěnek, vzácnost:D Ale třeba mě stačí to, že v rámci možností jím zdravě, zacvičím si tu půlhodinku denně doma s Jill, zajdu si zaběhat se psem nebo s kamarádama na kolo. A i tak se cítím skvěle. Protože to dělám pro pocit, že tím dělám něco pro svoje zdraví a můžu si tak vychutnávat život, ale asi se to nikdy nedostane do fáze, že bych chtěla nějaký extrémně vypracovaný tělo a úplně si odpustila všechny dobroty:D. Tímhle ti chci jenom říct, že tvůj blog miluju i přes to, že bys mě možná zařadila mezi těch 98% žen na páse :D hrozně ti držím palce ve všem co děláš. A už se hrozně těším na tvoje další pokroky a výsledky všeho toho měření!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Děkuju za komentář. Máš pravdu, jsem jiná, než ostatní holky :D Řeklo mi to už spousta lidí, hlavně kluků :D Já si i celkově víc rozumím s klukama :D
      Takovej životní styl určitě není pro každýho. Jak jsem psala už párkrát, musí tě to bavit. Někdo prostě nepochopí, jak mě to dokáže naplňovat, jak jsem nadšená ze svých pokroků, jak reaguje moje tělo. Mám to už v sobě :D Po rodičích asi ne, ti mají trochu jiné starosti :D

      Vymazat
  13. Ahojda :-) mě by hrozně zajímalo co cvičíš v posilce :-) nějaký tvůj týdenní plán! :-) Já se tam chystám a nemám páru co cvičit- hlavně to složení cviků za sebou atd. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Bod číslo dva. Ten chlápík je stejný jako moje sestra. :D Jednou jsem ji zvala do posilovny se mnou, celou dobu buď psala sms nebo si dávala pauzy. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Mě nejvíc dostává, když člověk má nesouměrně malé nožky k objemnému vršku. Vypadají pak jak komiksová postavička. Divný.

    OdpovědětVymazat
  16. Uff trefa do čierneho ja keď vidím chalanov, čo vedia stvárať s činkami, s ktorými vôbec nevládzu a horko ťažko dokončia sériu, v ktorej bolo možno jedno opakovanie správne,tak by som im tu činku najradšej oplieskala o hlavu :D alebo zbožňujem ženské, čo si vo fitku plánujú ako si po cvičení zájdu na zmrzku alebo na pizzu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Vždyť ony si tu pizzu zaslouží, když tak 'dřely' ... :D

      Vymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D