čtvrtek 30. května 2013

Jdeme do fitka!

Fitko - pro někoho je to druhý domov, druhý neví, co si tam počít, další z něj má úplný strach a radši se mu vyhýbá obloukem a raději si zacvičí doma.

Od té doby, kdy jsem se zhruba před 4 roky začala více věnovat pohybu, jsem cvičila hlavně doma. Byla tu období, kdy jsem chodila na aerobik, jumping, zumbu, tae-bo,.. ale nic z toho mě nějak zázračně nechytlo za srdce a ani to nemělo velké výsledky. Jednu dobu jsem už do fitka chodila, to jsem ale příliš nevěděla ''co si tam počít'' a skončilo to tím, že jsem strávila půl hodiny na pásu, 20 minut na rotopedu a pak zase odešla s domněním ''dobře vykonané práce''. Poté jsem začala s insanity - to však na postavu taky nemělo efekt, pouze se mi zlepšila fyzička. Pak jsem objevila kouzlo intervalového tréninku a posilování a u toho taky zůstala. To je to, co má na postavu opravdový vliv. Samozřejmě v kombinaci se stravou a odpočinkem. Avšak tělo si postupně na zátěž zvyká a váhy, které jsem používala doma, už mi nebyly ''dostačující''. Tak jsem se rozhodla udělat další krok - a to směrem do fitka. A v ten den se mi změnil život (ehmmmmm :DDD - ale zní to dobře, né?)


Pokud tedy uvažujete o tom, že začnete chodit do posilky, hned zezačátku pro vás mám pár doporučení
1) Osobní váhu hoďte do hajzlu
- Omlouvám se za sprosté slovo, ale musím k vám být upřímná :D Pokud jste dosud byli pouze na domácích workoutech a kardiu, tak když začnete zvedat těžší váhy, může se stát, že se na váze objeví vyšší číslo - klidně i po 2 týdnech. A právě v tu dobu se některé slečny vyděsí, že ''hrozně rychle nabírají svaly'' a že nechcou ''vypadat jako Arnold'' a tak s posilkou skončí a vrátí se zpátky k hopsání a běhání. Ale tento rychlý nárust na váze je akorát voda. O tomto jsem psala třeba v tomto článku.
Takže na váhu nelezte! Bohatě vám postačí vaše oblečení jako ''kontrola výsledků'' a taky pohled do zrcadla. Pokud si chcete pokroky (nárust svalů na rukou, zeštíhlení v pase..), tak vemte k ruce metr a třeba ob týden se ráno změřte :)

2) Je to jen na vás, jak moc to chcete?
- Na jednu stranu vás okolí může bombardovat tím, že se nic nemá přehánět. Ale pokud něco chcete, tak nemůžete čekat na to, až vám to spadne do klína. To se prostě nestane. Pokud chcete nějakou změnu, nebude to pohodlné. Já pokud něco dělám, tak jedu na 100 %. Proč něco dělat jen tak napůl? Chce to pot a tvrdou práci. Žádné lehké tempíčko, které vám radí v časopisech. Žádné ''ležení na boku a zvedání nohy''. Ani umývání nádobí nebo nakupování fakt ''workout'' není (i to se totiž můžete dočíst v dánských lifestyle magazínech.. :D). Pokud do toho nedáváte vše a cvičení pro vás není výzva, vaše tělo to k lepšímu nezmění.
Pamatujte, že pomalý pokrok je lepší než žádný pokrok. Změny nepřijdou ze dne na den. Ale čím víc to budete odkládat, tím více se vzdalujete od svého cíle. Nezapomínejte na to, proč jste se do všeho pustili. Buďte pozitivní, bojujte, nepřestávejte! Ve slabých chvílích si vzpomeňte, co všechno jste už dokázali! Motivujte i ostatní a dokažte jim, že všechno jde, když se chce! Zároveň počítejte s tím, že ne všichni vás budou ve změne podporovat. Ale právě to vás může táhnout kupředu. Těšte se, jak ostatním příště vytřete zrak! :)

Takže žádné výmluvy typu
- Nemám tolik času
- Mám spoustu práce
- Nemohu si to dovolit
- Nerozumím tomu
- Nedokážu to
- Bolí to
- To nevydržím
- Je brzo
- Je pozdě
- Je zavřeno
- To není moje vina/To je jeho vina/To je její vina
- Začnu až zítra
- Dnes né

To od teďka vymažte ze svého slovníku!

JAK ČASTO?
- To záleží jen na vás. Pokud jste úplný začátečník, radila bych návštěvu posilovny 3-4x týdně - rovnoměrně rozloženě. A to doplňujte aktivními volnočasovými aktivitami - kolo, brusle, plavání... Naopak maximum bych volila 6x týdně, jeden den si od posilovny určitě dejte pohov - v tomto případě se ale ujištěte, že vaše výživa je dostatečná, máte dostatek spánku a odpočinku. Taky se soustřeďte i na to, jak začne reagovat vaše tělo - pokud to na něj bude moc, řekne vám to a to formou únavy, snížením výkonu. V tomto případě jste to s množstvím přepískli a je nutné to snížit.

JAK ROZDĚLIT PARTIE?
- Já to dělám tak, že když cvičím menší partie, dám si 2 dohromady. Naopak při procvičování větších partií se ten den soustředím pouze na tu jednu. Tady jsou nějaké ukázky, jak třeba partie kombinuji. Nohy mám vždycky samostatně a dám jim pěkně zabrat!

Pondělí - nohy
Úterý - biceps + triceps
Středa - prsa + břicho
Čtvrtek - nohy
Pátek - záda + biceps
Sobota - ramena + břicho

Někdo to dělá i tak, že nohy rozdělí na dva dny (stehna jeden den, další den zadek) - to ale podle mě hlavně zezačátku není nutné :) Partie tedy rozdělte rovnoměrně během týdne. Některé potřebují více času na regeneraci, některé méně. Ale nejlépe uděláte, když mezi procvičením dané partie budete mít aspoň ty 2 dny.

CO BŘICHO?
- Stejně jako každý jiný sval, i břicho potřebuje nějakou regeneraci, takže se nevyplatí je cvičit každý den. Navíc i zde se uplatňují ''posilovací zákony'' - pokud na nějakou partii cvičíte a zvládnete udělat 20 a více opakování a je to pořád poměrně brnkačka, výsledky to mít nebude. Proto se vykašlete na stovky sedů lehů, je to na nic. K ruce si vemte i závaží, a to hlavně při procvičování přímých břišních svalů. Já tedy břicho cíleně procvičuji maximálně 2x do týdne. A to většinou při procvičování hrudníku. Jelikož ráda při tréninku udržuji nějakou intenzitu a jsem v tempu, většinou jej pak zařazuji ve formě supersetu. Například - 10x bench press a ihned nato přejdu k 15x knee rises = pak si dám cca 1 minutu pauzu a následuje opět 10x bench press a knee rises. O tom, co je to superset se ještě více zmíňím níže v článku. A na tipy ohledně cvičení na břicho se můžete těšit v nějakém dalším článku.
Ale ještě důležitější věc ohledně břicha je to, co všichni dobře víme, ale neradi to slyšíme/čteme - Abs are made in the kitchen. Jídelníček je zkrátka klíčový!


CO SI VZÍT S SEBOU?
- Rukavice na cvičení jsou podle mě nutnost. A není to jen nějaký módní doplněk, nebo abyste vypadali drsně! :D Při zvedání železa je to daleko pohodlnější - činky vám nebudou různě vyklouzávat z rukou a navíc se ušetříte od mozolů!

- Doporučuju si s sebou vzít i láhev s vodou. Né všechny posilky jsou asi tak 'bohaté', aby si mohly dovolit vám natočit obyčejnou vodu (fakt, s tím jsem se setkala!)

- Ručník je taky důležitý. Já si jím například obmotávám činku při dřepech, aby mě netlačila do ramen. Zároveň je dobré vždycky po sobě utřít různé podložky, však víte.. :D

CO NA SEBE?
- Jedním slovem - musíte se cítit pohodlně. Takže žádné módní výstřelky, příliš těsné legíny, ze kterých vám leze zadek, velké výstřihy a podobně. Pokud se i v tom oblečení budete cítit nejistě a budete se muset furt nějak kontrolovat, aby vám ''něco nelezlo'', moc dobrý workout to nebude! :)

Zároveň si vemte nějakou pohodlnou, pevnou obuv. To je snad jasné ;) Ve fitku jsem ale viděla i týpky s žabkami, to teda ne-e
 
DODRŽUJTE ETIKETU!
- Více si můžete přečíst v tomto článku! :) Tak ať tam pak nejste za burana! :)

JAK ZAČÍT?
- Ze začátku je NUTNOST se nějakým způsobem rozehřát. K tomu nejlépe poslouží běhací pás/stepper. Stačí tak 5 minut ostřejšího tempa. Pak tyto blbůstky nechte ostatním ženským a vy si to zamiřte tam, kde opravdu se svou postavou něco uděláte - k činkám a strojům! Tam se ještě dobře protáhněte a můžete začít.

Během tréninku se ale nesoustřeďte pouze na izolované cviky, což dělá většina lidí, ale zařaďte i ty komplexní cviky, které procvičují celé tělo - dřep, mrtvý tah, přítahy na hrazdě, kliky, přítahy s velkou činkou. Výhodou těchto komlexních cviků je to, že při nich spolupracje několik svalových skupin, takže můžete zvládnout větší zátěž a váš trénink bude efektivnější. A právě sílu získanou těmito cviky pak můžete využívat i v běžném životě a při sportu, jelikož při ni zároveň podporujet ei koordinaci různých svalových skupin.

Když se do tréninku pustíte poprvé, volte takovou zátěž, abyste byli schopní udělat 15 až 20 opakování, přičemž se soustřeďte hlavně na správné provedení cviku. Po pár trénincích už můžete zátěž zvýšit tak, aby rozsah opakování byl cca 8-12. Zezačátku každého tréninku taky proveďte (mimo rozehřátí kardiem) jednu zahřívací sérii cviku, kdy použijete lehčí váhu a více opakování a tím připravíte klouby a vazy na to, že danou partii se právě chystáte procvičovat! :) Tuto zahřívací sérii však mezi skutečně ''cvičící série'' nepočítejte.

 Už před příchodem do fitka byste v hlavě měli mít plán toho, co budete ten den cvičit za partie a přibližně i cviky, jak pojedete. Samozřejmě musíte počítat i s tím, že ve fitku bude víc lidí a právě ty stanoviště, kam budete mít naplánovano jít, budou v tu chvíli zabrané. Teď bude důležité neztácet hlavu a improvitovat! Zařazovat můžete i cviky, které znáte třeba od Zuzky Light a podobně - hlavně kliky, dřepy s výskokem, burpees,...


JAK DLOUHO?
- Tady platí tvrzení ''kvalita je důležitější než kvantita''. Není nutné ve fitku strávit hodiny, důležitá je intenzita. Kvalitní workout můžete vcucnout do 50 minut. Mě většinou zaberou cca 60 minut.

CO NA ZÁVĚR?
- Takže jsme se rozehřáli, protáhli, procvičili dané partie a teď máme 2 možnosti. Buďto se zase protáhneme a jdeme domů, nebo můžeme zařadit krátký trénink na závěr, pokud nám zbyde energie. To já zařazuju poměrně často, muhehe! :D Jedná se o 10 minutový intervalový trénink na pásu - cca 30 sekund sprint (rychlost 12) a 20 sekund chůze. Takto to opakujete, dokud neuběhne nějakých 10 minut. Pokud ten den cvičíte nohy, můžete volit třeba i vyšíí sklon pásu. Já občas po nohách udělám i to, že jdu třeba na 10 minut na pás, nastavím s sklon 15 (ten nejvyšší) a jdu. To dá nožkám taky zabrat.

Ale pamatujte, že kardio vám postavu fakt nezmění a rozhodně se nevyplatí to s ním přehánět. Skvělých výsledků můžete dosáhnout bez něj, nebo i s miminem kardia. Pokud se chcete projít, jděte ven. Neplaťte 60 korun za to, abyste si hodinu pochodovali na pásu mezi čtyřmi zdmi. Stejně je obyčejná chůze lepší a přirozenější.

NEBOJTE SE!
- Jak už jsem párkrát psala - je špatné, že posilovna je jakoby ''rozdělená'' na dvě části - pro ženský je ta kardio zóna, pro chlapy je místnost s železem. Ale fakt se nebojte! Nechte ostatní ženský, ať si tam čtou časáky při jízdě na rotopedu a sebevědomě si to mezi ty chlapy nakráčejte. Pokud budete už z domu mít namyšlené, co a jak tam tak budete provádět, neztrapníte se. A rozhodně se nebojte, že by po vás nějak pokukovali. Drtivá většina lidí v posilovně si všímá akorát sama sebe - chlapi si pozorují svaly v zrcadle, kontrolují svou formu.. Na to okukovat ostatní fakt nemají čas! Uvědomte si, že jste si za to zaplatili a teď je vaše chvíle, vy si tam můžete dělat, co chcete! (tedy skoro... :D)

Ani bych vám nedoporučovala do fitka chodit s kamarádkou. Je to drsné, ale když tam budete s ní, může to odvádět vaši pozornost od cvičení. Takže žádné vykecávání - pěkně makáme! :D Jiná věc je to, když si seženete parťáka, který vás bude různě kontrolovat a bude vám při cvicích pomáhat. To se vyplatí hlavně při bench pressu nebo při dřepech s volnou činkou. Ale pokud tyto cviky budete provádět v kleci, parťáka nepotřebujete ;)

INSPIRACE
- Pokud vám schází fantazie, chcete si ověřit, jak dané cviky provádět, nebo si jen obohatit zásobu nějakými novými cviky, doporučuju vám následující stránky:

f-sport.cz
bodybuilding.com

Tam si můžete přečíst i spoustu tréninkových plánů, článků o výživě, rozhovorů a podobně :)
Další skvělou věcí jsou tréninky na youtube přímo z posilovny třeba se slavnými fitnesskami. Například toto video s Raechelle Chase zaměřené na ramena a podobně.

ZÁKLADNÍ POJMY
- Tak, abyste se vyznali v popiscích jednotlivých cviků, je důležité pochopit různé pojmy.

Opakování = počet pohybů, které uděláte při daném cviku (jednou zvednete činku = 1 opakování)
Série = počet opakování (desetkrát zvednete činku = 1 série)
Supersérie = zařazení dvou cviků bez přestávky po sobě. Docvičíte jeden cvik a bez přestávky se pustite do druhého a pak se bez přestávky zase vrátite k prvnímu a tak celou supersérii. Do supersérie lze zařadit buď antagonistické svaly (působící proti sobě např. biceps a triceps), nebo jednu svalovou skupinu (zvýšení intenzity) nebo různé svalové skupiny (zrychlení tréninku, zlepšení celkové kondice).


Já to dělám tak, že od každého cviku dělám cca 12 opakování a jedu 3-4 série. Někdy můžete zkusit i pyramidový trénink, kdy postupně zvyšujete váhu a pak zase snižujete.

Důležitá je i pestrost. Střídejte cviky, jejich pořadí, zvyšujte váhy, střídejte počet opakování, zařazujte supersérie, prokládejte je cviky s vlastní váhou, experimentujte. Zkrátka nenechejte, aby si tělo na něco zvyklo. Musíte ho šokovat! Tím taky předejdete tomu, že vás trénink začne nudit!

Jestli se do fitka chystáte a máte nějaké otázky, klidně napište do komentářů, ráda vám (nebo ostatní čtenáři) pomůžu :)

53 komentářů:

  1. Super článek, vážně!:)
    Já si celou dobu říkala jak mě to ve fitku na strojích nebaví, že to není nic pro mě atd... Ale poslední dobou vážně uvažuju, že tam začnu chodit, protože mě právě cvičení se zátěží začala hrozně bavit:) No uvidíme, díky tvému článku vím co a jak a teď jen vybrat si do které posilovny půjdu:)
    Máš to fakt krásně napsané, skvěle se to čte:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, že nejsi zastánce kardia, pásu, rotopedu a já nevím čeho všeho, ale co říkáš na veslovací trenažér? Případně jakou délku/rychlost bys doporučila uplnému začátečníkovi? Jen pro zmínku, 1km dám za 4:23 (nejlepší výkon)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako netrenovana veslarka dobre, avsak bezne se jezdi 1km asi prumerne za 3.40 :) ale je o supr vec :) veslovani je jeden z nejtvrdsich sportu, zapojujes prakticky cele telo :) a co ze BG neni zastance kardia, delej co vyhovuje tobe ne ji , kazdy je jiny :)

      Vymazat
    2. Tak my mame limity na skole tusim do 4:15 je to A, spodni hranice je 5:10. Jezdime ten kilometr na stupen zateze 6 (max je 9). Tak by me zajimalo jak casto/dlouho/rychle... by clovek mel trenovat :)

      Vymazat
    3. Tak veslovací trenažér bych klidně do tréninku zařadila, je to makačka na ruce i tělo, ale bohužel jsem na něm zatím nebyla, tak nevím ty časy a podobně :) Ale každý rok jezdíme na rodinnou chatu k takovému velkému rybníku a tam vesluju ostošest :D

      Vymazat
  3. Úžasný článek.
    Díky ti za něj. ;)
    Moc se mi hodí, protože od června se chystám začít chodit do posilovny. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Jestli rozumíš v poho anglicky tak doporučuju....

    http://www.youtube.com/watch?v=BMOjVYgYaG8&feature=player_embedded

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím.
      A k paleu obecně - pokud zastánci hlásají "návrat k neandrtálcům", ať se odstěhují do jeskyní, přestanou používat všechny moderní technologie a prostředky, uloví si svoje jídlo, které opravdu pochází z přírody... :D

      Vymazat
    2. Video jsem viděla, každý na to hold má jiný názor, já nikoho nebudu překecávat, co je 'správné' a čím by se měl řídit.
      Anonym 2 - ehmmm :D To je argument na úrovni pětiletého dítěte...

      Vymazat
    3. Anonymní 2: nechápu, proč se pořád takhle vyjadřuješ o zastáncích palea, když jsi vůbec nepochopila tu základní myšlenku? Tady vůbec nejde o to, žít jako neandrtálec, odívat se do kožežin, žít v jeskyni a jíst syrové maso. Paleo je o tom, nejíst sra*ky, nezanášet svůj organismus zbytečnou chemií, která je nacpaná ve většině potravin. Jestli chceš jíst něco, u čeho ani nepoznáš z čeho je to vyrobené, tak prosím, ale nenadávej těm, co chtějí vědět, čím se krmí.
      Paleo je o tom rozumět jídlu, které jím, zajímat se o to, co jím, nepodporovat ty, co se snaží lidi odrbat a šidí v potravinách co se dá. Ale není to jenom o jídle! Je to i o pohybu, o přirozeném pohybu, o poslouchání vlastního těla. Paleo tě naučí vážit si vlastního těla!
      Až to pochopíš, tak se vrať a třeba si tu dál nadávej, to je mi fuk. Ale nenadávej jak pětileté dítě, jak píše Beauty.
      Mimochodem Beautygloss, opravdu povedený článek :-)

      Vymazat
  5. Do posilky se chystám asi po sto letech, tak jsem si to hezky zopakovala :)) a cvičit jsem chodila a budu chodit v legínách, snad to nikoho nepohorší...:D (jsou úžasně pohodlné, drží svaly zahřáté a vidím v zrcadle zboku svoje kvadráky :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já v legínách taky chodím, ale musí být pohodlné a né třeba průhledné nebo nějaké nepohodlné :D

      Vymazat
  6. aaa, díky za takovéhle články, potřebuji jich víc a víc abych věděla co v posilce (až se tam jednou vypravím! :D) mám dělat!

    OdpovědětVymazat
  7. doufám, že se těmto věcem hodláš věnovat profesionálně, byla bys skvělýn poradcem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, a máš pravdu - v tomto oboru bych jednou chtšla něco dělat, určitě :)

      Vymazat
    2. komentáře od tebe těší nejvíc, děkuju!

      Vymazat
  8. No, a teď už se jen odhodlat a opravdu někam vyrazit. Ty začátky jsou vždycky nejhorší. Ale díky, až jednou překonám strach a paranoiu, tak už budu díky tobě mnohem líp vědět, co a jak..:)

    OdpovědětVymazat
  9. mám pocit, že tenhle článek si už psala, není tomu tak? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Před 2 roky jsem poprvé vlezla do posilovny na čumendu,trochu se osmĕlila a začala cvičit, pozdĕji jsem oslovila trenerku a protože se jednalo o mistryni SK a vícemistryní Evropy v kulturistice do 55 kg,tak mám skvĕlé základy, navrch dokončovalastudium a tĕlovýchovné fakutĕ, takže profík. Jen škoda, že už časovĕ nezvládám, alehned jak se dcerka osamostatní, tak budu zase chodit, to prostředí na mĕ působí blahodárnĕ. Chodila jsem do Hit fitness Flora v Praze a nemůžu si ho vynachválit. Treninky jsem absolvovala kruhové se zakončením na cyklotrenažeru a pozdĕji jsem mĕla rozložené partie ale břicho bylo v každým treninku,je to jediná část, která rychle ochabuje a může se procvičovat každý den a toho se držím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi měla supr! Taky bych chtěla trénovat s někým, kdo se v tom vyzná.. ale zatím si poradím sama, snad :D A teda s tím břichem - je to na tobě, ale já to beru i ze svých zkušeností, takže tak :)

      Vymazat
  11. Ten článek je suprovej, já chodim do posilky spíš přes zimu, v létě si cvičim spíš doma, protože se mi nechce jezdit do města (mám to asi 14 km), takže se mi to nevyplatí.. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Super článok, máš môj obdiv za 6násobnú návštevu fitness týždenne, ja to zvládam okolo 2krát s tým že ostatné dni cvičím doma. Mala by som jednu otázku a to sa týka posilňovania s váhami. Keď začínam nejaký cvik, prvé kolo rozvička s ľahkou váhou, potom si dám nejakú štartovnú, druhé kolo zvýšim a tretie ak zvýšim, tak už nie som schopná dokončiť väčšinou sériu, avšak nie že by ma tie svaly pálili ale jednoducho ďalšie opakovanie nespravím a preto sa vrátim na váhu z druhej série. Bola som zvyknutá z aerobicu a podobných cvičení, že sval akoby páli, trasie sa a podobne, avšak pri váhach si všímam že jednoducho to ďalšie opakovanie nie som schopná spraviť a dokončiť bez toho aby som neporušila správne prevedenie. Máš to podobne? Nemám totiž veľa známych z fitnessu, tak neviem či je to správne alebo si nejako zle rozkladám tie váhy. Budem vďačná hocikomu za odpoveď :-)
    Elis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Tak nejlepší by asi bylo si dát tedy jednu tu rozehřívací sérii, abys ty svaly rozehřála, a pak už jet s váhou, kterou dáváš. A taky záleží na tom,kolik opakování máš v té jedné sérii? Nejvhodnější na budování síly a růst svalů je tak 7-12 opakování, nemusí jich být příliš. Takže jestli dáš třeba jen 8 opakování, tak to je správně a příště se zase třeba zlepšíš a už i s tou stejnou váhou dáš opakování víc (10) a postupně to zase můžeš zvyšovat :)

      Vymazat
  13. Thnaks God za lidi, kteri si stoji za tvrdym treninkem s vetsi vahou nez to silene kardio, ktere k smrti nesnasim :-D Nezlobte se na me, ale hodinu poskakovat (s od prirody vyvinutejsi hrudnikem) je fakt na mrtvici! :-D Do posilky jsem chodila, pak jsem to diky memu financnimu kontu, ktere bylo v minusu na nejaky cas odlozila a cvicila prevazne workouty Zuzky, sem tam Jill, Harpera a dalsi zname trenery... :-) Ted mam v planu koupit novou permanentku a jit do toho opravdu naplno s poradnym zavazim! Az budes mit jednou zase velmi "psaci" naladu, nebylo by naskodu pochvalit se nam primo s cviky, ktere v kazde serii zapojujes, at uz je to den na zada, nohy nebo na bricho... Inspirace neni nikdy dost :-) A jeste, kdyz jsem se divala na stranky f-sport, tak je to jen nejaky e-shop, ne? Tam moc cviku k inspiraci asi nenajdu :-D ..
    Jinak pochopitelne jako vsichni dekuju za dalsi ROZUMNY clanek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Jasně, taky jsem plánovala, že bych pak v jednotlivých článcích ještě ty partie rozebrala a dala inspiraci na cviky :) A ty stránky fakt nejsou eshop :D Klikla jsi na ten odkaz? Když tam jedeš níž, jsou tam zajímavé články i popis některých cviků ;)

      Vymazat
  14. Ahoj, tento článok mi prišiel presne vhod. Môžem sa ťa spýtať, od kolkých rokov ma pustia do fitka? Mám len 14 a navyše nechcem si poškodiť chrbticu alebo rast. Inak, tvoj blog sledujem dosť dlho, máš perfektné články. A perfektné brucho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Tak posilování ti růst nezastaví, ale je důležité provádět cviky správně a nepřetěžovat se. Mohla bys zvážit třeba to, že by sis na jednu hodinu zaplatila trenéra, aby dohlídl na provedení tvých cviků :) Nebo se vyhnout těm 'složitějším' - mrtvý tah a dřep, kde je potřeba správná technika, aby sis něco neudělala. Ale do posilky tě určitě pustí, to se neboj ;) Jinak moc děkuju za pochvalu, a ať se v posilce daří :)

      Vymazat
  15. Hodne jsem počítala komentáře u dalších článku - ohledne paleo se mi zda, ze máme hodne problémy se zacatkama - měla by jsi článek jak začít s paleo - plánování jídla - aby to člověk zvládl cely den. A neochromila ho chuť na sladké nebo vlci hlad?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak můžu něco takového napsat, ale v podstatě je nejlepší se řídit podle sebe. Záleží to totiž na jedinci - někdo sportuje víc, někdo míň. Budou muset přijímat víc či míň sacharidů a tak. Důlžité je jíst tehdy, kdy máš hlad, nepřejídat se, ani se neomezovat. Do každého jídla zakomponovat dostatek zeleniny, kvalitních bílkovn a tuků, sacharidy závisí právě na množství pohybu a jestli chceš hubnout/přibírat/udržovat. A taky - nepřejídat se ořechy :D

      Vymazat
  16. co je to ta "klec"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7471_2.jpg

      Něco takového - prostě ta tyč je v 'kleci', jsou tam zarážky, takže ta činka je pevně na místě a jde s ní pohybovat jen nahoru a dolů po té dráze a není tam takové nebezpečí, že by na tebe spadla :D

      Vymazat
  17. A co mají dělat ženské co mají kila na víc? Já bych jim spíš nejdřív doporučila kardio + zařadit nějaké cviky na zpevnění a pak až zvedání činek a pořádné rýsování, pokud chtějí.. Měla bys taky myslet na ty ostatní a ne na ty, kteří mají stejnou minulost jako ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cviky 'na zpevnění'? Ale když máš ty kila navíc (=tuk navíc), tak to zpevnit nejde, to se musí shodit - úpravou stravy a pohybem. Nemusí dělat žádné speciální cvičení, jen brát ohled na svůj zdravotní stav. V případě větší nadváhy se určitě poradit spíš s doktorem, na to odborník nejsem. Ale když má ženská pár kilo na víc, tak kardio klidně zařadit může, nejlepší je prostě všude chodit pěšky. Ale tam je hlavní úprava jídelníčku - jíst kvalitně a nehladovět. Vynechávat posilování? To tedy ne, i při hubnutí je potřeba ty svaly pravidelně zatěžovat, aby se jich tělo nezačalo 'zbavovat'.
      Stejnou minulost jako já? :D To jako že si moje tělo pamatuje, že jsem byla hubená a teď mi to půjde snadněji? :D

      Vymazat
    2. Já se taky domnívám, že hubený člověk to má prostě s tím budováním svalů jednodušší. Tlustý prostě nějaké to kardio musí zařadit, samotným posilováním+změnou stravy se přece tuků nezbaví? Resp. svaly pod tukem ani nebudou vidět..
      Jinak bych měla takový návrh, sice je to OT, ale nedala by se poupravit barva pozadí blogu+diskuze? :-) Já mám sice zrak dobrý, ale černé písmo na modrém pozadí se mi fakt čte blbě :-(

      Vymazat
    3. No sry ale to je kktina ze nabirani svalu je lehci nez hubnuti... Tohle kdyz dycky ctu slak by me trefil:D jako pri perfektnim jidelnicku a cviceni da chlap tak 200-250g svalovy hmoty za tyden a to sem optimista a mluvime o jinym levelu ) zhubnout muzes az 2kg tuku tydne ( hodne obezni a poradnej drill) takze kecy jak to maj hubeny lehci me uplne iritujou... Jedinej rozdil je ze hubeny musej poradne papat a tlusty bohuzel( pro ne) prestat papat( prasarny) :P

      Vymazat
  18. Ja som v posilke ešte nebola, som ten typ ktorý cvičieva doma no určite tam plánujem zájsť.. inak, máš dokonalú postavu :3
    BeeKey

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) A do fitka určitě někdy zajdi :)

      Vymazat
  19. Taky bylo fitko můj domov. Dřív. Ale stálo mě to hodně přemáhání, necítím se dobře mezi lidmi, takže... no, bylo mi tam dost divně. A naposledy jsem tam byla v září. :D Je mi to trochu líto, ale co. Mně stačí cvičení doma, kde na mě koukají jenom zdi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D to je škoda, třeba se tam jednou zase vrátíš ;))

      Vymazat
  20. Hezký článek. Ale měla by sis uvědomit, že někteří lidi pracují a mají děti. Třeba já napr. po čtyrech 12-hodinových směnách příjdu domů unavená jak pes. Pak je potřeba napsat s dětma úkoly, uvařit, vyprat, vyžehlit, a po večerech se ještě musím učit. Pak zalehnu a jsem tuhá. Na fitko 3-4 krát týdně mi opravdu nezbývá čas. Ale chápu, že to nemůžeš pochopit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No, já si myslím, že každý si na sebe aspoň hodinu každý den najde, ikdyž musí chodit do práce nebo má děti. Pokud ne, tak třeba ten čas netrávit na internetu a u televize. Já taky 5 dní v týdnu jsem od 8 do 3 ve škole, doma mám úkoly, uvařit jídlo, vyvenčit psa, píšu na blog, uklidit, nachystat občas jídlo rodičům, kamarádi.. ale stejně si ten čas pro sebe udělám :) A právě to fitko ti dodá větší energii, budeš mít lepší náladu, což pak bude mít vliv i na ostatní každodenní činnosti ;)

      Vymazat
    2. Ach jo, ty máš v hlavě jen své tělo. Ale to se u anorektiček dá čekat. No snad jednou pochopíš, co je oprvdu v životě důležité, kočičko.

      Vymazat
    3. http://ct.fra.bz/ol/fz/sw/i57/5/9/20/frabz-BITCH-PLEASE--You-gotta-be-kidding-me-d7b928.jpg

      Vymazat
    4. Ale tak 15-20 minut si snad kazdy na nakej kratsi workout najde ne? Chapu ze hodina v posilce( plus cesta tam a zpet) neni pro kazdeho, ale kdo tvrdi ze nema 3-5x tydne 20 minut na cviceni LZE! :P

      Vymazat
  21. Hana:
    Tak psát stylem "měla by sis uvědomit", je myslím trošku mimo mísu, když víš, že tenhle blok patří slečně stejně staré, jako já tj. 17 let. :-) Měla bys to brát s nadhledem, logicky nemáme stejný denní program jako lidé ve středním věku, s dětmi a větším pracovním vytížením. Pro nás, co prosedíme (bohužel) půl dne ve školních lavicích, je pak posilovna perfektním odreagováním. Každý si den nemůže zařídit přesně podle nějakého návodu, ale stačí načerpat inspiraci a pak se to snažit ve volném čase zakomponovat i do svého programu. Závěrem, no pain, go gain. Kdo to myslí vážně a chce se sebou něco dělat, musí tim zadkem prostě pohnout :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tvůj blog a tvoje články jsou pro mě něco jako bible!

    OdpovědětVymazat
  23. já chodila asi 3 mesice do posilky, jsem hubena, ale bricho chci hlavne vyrysovat, trochu se mi to podarilo, ale kdyz vidim tebe :)Proste moc nevim, co delam spatne :/

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D