středa 17. července 2013

Cvičení není mučení!

Ahoj lidi :)

Jak jsem v minulém článku psala, tak jedna z ''těch věcí'' už je naplánovaná :D V pátek jedu s kamarádem do fitka v Brně a budu natáčet ten tréninkový videolog s Tomášem Horákem. Už jsem si s ním psala, jé :D Každopádně to bude asi dost vtipný zážitek. Určitě se budu hrozně stydět, koktat a mluvit jako malý děcko :D Ale já to prostě dám, budu se chovat jako dospělej inteligentní člověk, kterej si neudělá totální trapas :D

Než se zase rozkecám o nějakých blbostech, radši hned začnu s tématem, kterému jsem se dnes chtěla věnovat...

''Jak se donutíš cvičit?''
''Obdivuju, že seš tak cílevědomá. Já to vždycky po chvilce vzdám.''
''Do cvičení se musím nutit, a většinou toho po chvilce nechám''
''Mě to tak nebaví, stejně to k ničemu nevede...''

Cvičení není mučení! Občas se mi zdá, že někteří používají cvičení jako takové ''trestaní'' - za to, že jedli špatně, nebo aby spálili co nejvíce kalorií a tak se ''odčinili'' za to, že snědli něco, co ''nesmí''. Však si to můžete i přečíst na některých blozích - ''Po obědě jsem snědla tatranku, teď to budu muset jít zase vyběhat :('' a podobně...
Toto je ale úplně špatně! 

Jdete do posilovny, abyste se stali silnějšími. Abyste fyzicky překonali své hranice. Je to zabiják stresu. Místo, kde za sebou necháte všechny starosti a soustředíte se jen sami na sebe. Neslouží to k tomu, abyste se tam trápili, museli se do toho neustále nutit a odpočítávali čas do konce!
Jdete tam, abyste se cítili lépe, vypadali lépe a abyste si mohli užívat života naplno a cítit se sebejistě ve své vlastní kůži. 

Není lepší, že si sami dokážete otevřít zavařovačku a nemusíte o to žádat svého ''silnějšího'' přítele? Že dokážete vyběhnout schody a všechny ostatní necháte ufuněné za sebou? Že zvládnete více kliků než většina vašich spolužáků? Že pro vás už tahání těžkých tašek s nákupem už nebude takový problém?

Jojo, zase :D
Podle mě je nejlepší se hledat, dokud se nenajdete. Já už zkusila spoustu druhů cvičení - aerobik, jumping, thaibox, zumbu, běh, Insanity, tae-bo, HIITy, domácí cvičení, plavání, jógu,... Ale v ničem jsem se zatím nenašla. Nic mě neoslovilo tolik, abych se na to NESKUTEČNĚ těšila. Abych se nemohla dočkat chvíle, kdy si nazuju tenisky a jdu na to. Až do té chvíle, než jsem se zabydlela v posilovně.

Proč píšu ''zabydlela''? No proto, že prvních pár dní jsem tam byla nervózní. Kdo by taky nebyl? Šla jsem tam na vlastní pěst, sama, bez připraveného tréninku, ani jsem nevěděla, co tam je za stroje. Taky jsem si tam nedokázala dát pořádně do těla, byla jsem nervózní z lidí okolo, že se mi třeba budou smát a podobně :D

Nejdůležitější je ta flaška piva za mnou vzadu! 
Ale po pár dnech docházení jsem si uvědomila, že nějaký strach je naprosto zbytečný. Lidi jsou sobečtí - jediní, o koho se zajímají, jsou oni sami. Pozorují sami sebe v zrcadle, kontrolují si formu, prohlížejí si svaly. A pokud tam ze sebe vyloženě neděláte hrozné pako (třeba něco TAKOVÉHO), tak se z vás nějaký outsider fakt nestane.

Vyrýsované břicho, svalnaté nohy, pevný zadeček, hezky tvarovaná ramena... Já miluju posilování, ale lhala bych, kdybych řekla, že to dělám POUZE pro ten neskutečně dobrý pocit ze sebe sama. Také miluju, jaký to má vliv na vzhled těla. Jak prostě dokážete tvrdou prací svou postavu přetransformovat. 

Menší progress nohou - už to nejsou tak extrémní tyčky jako bývávaly :D


Až nyní prožívám to, že se neskutečně těším na každý svůj další trénink. Připadám si tam sebejistě. Vybiju tam ze sebe všechny starosti. Zkouším nové cviky, dělám tam angličáky, občas si heknu, potím se, mám rozmazanou řasenku pod očima... ale co, je mi to jedno. Miluju ten okamžik, když si na ruce navleču rukavice a vydám se mezi ta ''železa''. Když začnou hrát nějakou pořádně nabíjecí písničku a já můžu začít dřepovat s činkou na zádech. Když mě lidi v posilce chválí za to, že tvrdě makám, nebo chtějí nějakou radu. Když tam ze sebe dám všechno a odejdu sice s rukama/nohama jako z gumy, ale už natěšená na další den, kdy budu zase o něco silnější! 


Víte, do čeho se musím nutit? Do odpočinku. Do toho, abych si od posilky prostě dala pohov a regenerovala. Dalo to sice pár let práce, než jsem našla, co mě skutečně baví a naplňuje, ale teď to za to stojí! :) Moc děkuju všem tady na blogu, kdo mi ze začátku, kdy jsem šla poprvé do posilovny, dali nějaké rady. Někteří z vás mě předem varovali - ''Jak jednou začneš, už nebudeš chtít přestat!'' A měli pravdu! :)

Co vy, musíte se do cvičení nutit?

44 komentářů:

  1. Musím tě zklamat. Poslední fotka -> extrémní tyčky.. Furt.. :X Ale jinak máš sakra pravdu. Nedělám to kvůli ničemu/nikomu, ale kvůli tomu, jaký to má dopad na mou psychiku. Vybiju ze sebe napětí, které mám a vše je lepší :) Tanec a volejbal je můj život.. Pohyb je můj život.. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jé a v jakém brněnském fitku budeš natáčet? :P :) Teď jsem se přidala párkrát ke kamarádovi co chodí do brněnského Průvanu, tam to je úžasný. Jasně, mohla bych posilovat i doma, brácha toho má spoustu, ale nic nenahradí tu atmosféru tam! Poprvé jsem byla v neděli a byla jsem tam krom úterka každý den. Ten pocit když jsem se ráno vzbudila a nemohla si skoro sednout na záchod jak mě bolela stehna a prdel :D , ten pocit že jste skutečně něco dělali je k nezaplacení ;) Cvičím podle nálady, síly, energie, času.. Spíš se musím nutit do toho abych necvičila než naopak :D Cvičení mě prostě dobíjí ;)

    OdpovědětVymazat
  4. tak hlavne aby te to bavilo i dal(nekdy mam z tebe pocit ze se kazdy mesic zapalis pro neco jinyho:P)
    jinak postavu mas luxusni jen mi proste nejak nejdou dohromady podpatky. titerny kalhotky(tanga) s tema svalama(ta predposledni fotka je proste divna:D)
    drzim palce at videjko dopadne dobre:)

    OdpovědětVymazat
  5. Hele, paráda, ty nožky už sedí k tvému tělu :)
    A když tak koukám, co toho sežereš (to si neber osobně, já mám tlamu prořízlou), tak ti závidím :D Ale tady je hezky vidět, že to spálíš a máš to o čeho dát :) Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, mam dotaz. Psala jsi že ar.máslo jíš ve velkym... já si kupuju taky v Lídlu, to 360g a v průměru snim i 2 týdně mam z toho trochu výčitky... kolik tak toho sníš třeba ty? A kolik v minulosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To 360g to s máslem nemá nic moc společného, to je arašídová pomázánka pokud se nemýlím.. být tebou bych to omezila, plné jednoduchých cukrů ;)

      Vymazat
    2. Možná jsem to jen spletla tu gramáž. Určitě to je ar. Máslo.

      Vymazat
    3. No momentálně mám 1 sklenku toho z lidlu (má myslím kolem 400 g) tak na necelej týden, ale to s tím, že k němu jím ještě obyčejný ořechy, kokosový máslo, tahini... :D Takže tak :) Ale zkontroluj si to složení - pokud obsahuje dost ostatních ingrediencí a málo arašídů, tak to trochu brzdi. Ale taky záleží, jestli chceš přibírat/hubnout/udržovat.. :)

      Vymazat
  7. Potřebovala bych spíš článek "rest není mučení :D"
    Souhlas ;)

    OdpovědětVymazat
  8. vypadáš božky... do cvičení se už nutít nemusím (v zimě je to trošku horší, ale v létě rozhodně ne) naopak už se i těším až vypadnu z práce a doma si dám do těla, půjdu běhat, plavat, dělat cokoli jen nebudu sedět na zadku u PC v práci a říkam si neměla bych jeden den vynechat? ale většinou nevynechám a cvičím každý den... ale mučení to pro mě je :D, když začnu dělat něco nového nehorázně mě bolí celé tělo, ale aspoň vím, že to není 100% a pak si den pauzu dám a nic nedělam (nic znamená, že jdu plavat :DDDD) jako výčitky vyloženě nemám, ale říkam si, že bych na sladkém ubrat rozhodně měla... a dát si ho třeba jen o víkendu né každý den :D

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlas, hodně lidí to bere jako povinnost! ;)
    Také jsem taková dřív byla, ale teď se do odpočinku nutím.. no! :D
    Na stehnách už jsou vidět výsledky, akorát lýtka trochu pokulhávaí. Ale věřím, že s tvým nadšením to nebude dlouho trvat! :))

    OdpovědětVymazat
  10. Veřejně přiznávám, že se mi tvůj blog zprvu nelíbil, pár článků jsem jen tak projela a teď čtu každý od začátku do konce! :) Líbí se mi moc tvůj styl psaní - humor :) a tvoje tělo no neříkám nic radši - dokonalé! nelíbí se mi extra svalnaté ženy, ale tvoje bych brala a už to nepřeháněj :)) jen udržuj :-P .... jinak teď jsem ve stádiu, že se vždy naseru a říkám si já si ji snad smažu z odběru, protože se už na ty fotky nemůžu dívat :-D taky už chci, aby se moje tělo začalo měniiit :) já zase posilovnu ráda nemám, zamilovala jsem si HIT a běh a mám radost z toho jak se konečně zlepšuje moje fyzička od první hodiny co jsem přišla na lekci :D ... A už dost, prostě ti moc fandím v tom co děláš a nakopáváš mě k tomu abych i já něco dělala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Moc děkuju za pochvalu :) Udržovat ještě fakt neplánuju, teď jsem dost zhubla zas (ani nevím jak :D) a chci tak 10 kilo dát nahoru, abych byla spokojená :))
      Ještě jednou moc děkuju, taky pořádně makej :)

      Vymazat
  11. Nesouhlasím s větou, že cvičení není mučení. Je! Každej tejden dám vedle svejch tří tréninků v posilovně... insanity (za mě skvělý kardio! )... nějakýho alpinningu nebo trx... navíc jeden trénink s trenérkou - nohy. A to je zatracený mučení :D nikdy mi nedá víc než zvládnu, ale zároveň je to podstatně víc, než je pohodlný dělat. :D Bolí to, hoří to, občas u toho mám docela vtipný hlášky, vypadám že brzo umřu... Ona má jenom škodolibou radost... Ale je pravda, že to stejně nekonečně zbožňuju a vždycky se na tu hodinu s ní strašně těším :))) vlastně na všechny svoje fyzický aktivity se šíleně těším a představa "vynechat" je mučivá.... :D
    A zkoušela jsem teda to "toes to bar"... to je hrozný! :D první tři opáčka tam nějak dostanu, pak už se tomu ale zatraceně nechce... evidentně mám moc těžkej zadek :D ale to se poddá... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak to máš pravdu, nohy jsou moje oblíbený v posilce, a taky jim dám vždycky co proto :D Ale já tu bolest miluju, ráda se překonávám :DD
      Já je zkouším teď občas, zezačátku jsem dala tak 4 opakování, včera už 7 :) Zkoušej to dál, budeš se zlepšovat :))

      Vymazat
  12. Já bych byla za ty štíhlé svaly na nohách vděčná. Nebudeš přece celý rok chodit v šortkách a slimky na velkých stehnech vypadají jako jezdecké kalhoty. Podle mě už teď máš perfektní postavu na fitness modelku. Do větších extrémů bych nešla. Nevím jestli je tvým cílem vypadat žensky nebo spíš jako mužatka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jsem pořád moc hubená, tak 10 kilo svalů nahoru a budu snad spokojená :D

      Vymazat
  13. Nemusím, já cvičení miluju! Ale sem tam, málokdy se stane, že se mi nechce, ale donutím se k tomu a pak nelituju, bo ten skvělý pocit při cvičení je nepřekonatelný a nic jej nedokáže nahradit!

    OdpovědětVymazat
  14. Já miluji kolo. To mě fakt baví a na to se vždycky mega těším, až si dám svůj okruh :-). Mám pevnější nohy a zadek a navíc se mi výrýsoval trošlu sval na stehni, malinko mě to znervozňuje, ale snad ze mě Schwarzenneger nebude :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojky, měla bych pár otázek jestli můžu :)

    - Jak často posiluješ? Kolik dní v týdnu za sebou a kolik máš pak volno nebo jaký máš systém?
    - Jak dlouho už takhle posiluješ s činkama - kolik měsíců nebo let?
    - Poradíš nějakou super nabíjecí písničku, která mě bude při posilování burcovat k lepšímu výkonu? Jaká je ta tvoje oblíbená?

    Děkuji za odpověď a chválím krásné svalnaté nožky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Cvičím 6x týdně v posilce, v neděli mám rest. Už tak rok jsem cvičila doma sama, podle svých vlastních sestav, s kettlebelly a tak. A před 3 měsíci jsem se už vrhla jen na tu posilovnu, kde cvičím s vyššími váhami :)
      Do dalšího článku můžu přidat nějaký playlist s oblíbenýma písničkama :)

      Vymazat
  16. Pro mě to byl dříve hon za lepším tělem a ze začátku mě cvičení moc nebavilo, ale teď si neumím představit, že bych dýl jak jeden den nescvičila :D prostě závislost :) musím se opakovat, ale teď by se mi také hodil článek rest není mučení :D a nohy máš pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  17. Já to mám s cvičením úplně stejně a taky se musím nutit do oddechových dnů, ale já jsem extrémista ve všech směrech. A taky mám teda ráda posilovnu. Jenom po svalech jako máš ty zas tolik netoužím, spíš chci něco udýchat a být fit.
    A blahopřeju ti k vlogu!

    OdpovědětVymazat
  18. Ahojky, já vím, že to sem až tak nepatří, ale už nějakých 16 let bojuji s anorexií, je to jako na houpačce, chvíli jsem zavřená v nemocnici, pak si držím váhu, jsem relativně v pohodě. Teď už rok cvičím podle Jill, něco jsem zhubla, ale teď bych naopak potřebovala tak 2-3 kila přibrat, jenže dělám něco špatně, protože mi jde váha pomalu dolů a to nechci, jak bych měla přibrat, ale svaly ne tuk, je lepší proteiňák nebo sachariďák, vím, že mi poradíte víc jíst, ale mám trochu problémy s žaludkem díky anorexii. Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za tak dlouhý sloh, jsem fakt zoufalá. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Já bych, pokud cvičíš jen doma tu Jill, proteiňák nevolila, to je pro lidi, co už dřou v posilce s vyššími váhami, takto je to myslím zbytečný ;) Ale ten sachariďák, pokud se snažíš přibrat, by mohl být vhodnej :) Samozřejmě nejdůležitější je strava, dostatek spánku, kvalitní cvičení. Doplňky jsou jen doplňky, ty ti v tom mají pouze dopomoct :)

      Vymazat
  19. Drzim palce pri nakrucani, to hravo zvladnes:). Mas super styl a pekne pises, plus postavu mas carokrasnu! Keep going:).

    OdpovědětVymazat
  20. tvůj blog sleduji už asi půl roku, miluju tvoje články,fotky,humor..prostě všechno :) každý den se těším na tvůj příspěvek, ať už tady nebo na fotku na insta.

    přečetla jsem si pár komentářů, a tak mě to nakoplo, že jsem si musela dát jeden HIIT a teda, pořádně jsem se zpotila :)

    OdpovědětVymazat
  21. já a nutit se do cvičení? to né :) ale, msuim říct, že vstát z toho gauče po snídani (čekám než mi trochu slehne..) je těžký :D

    OdpovědětVymazat
  22. Mně se strašně líbí tvoje nohy, jsou hezky štíhlé, ale se zbytkem těla bych to už nepřeháněla, abys později nevypadala spíš jako chlap, než ženská. Jsi strašně krásná, tak proč bys měla mít tělo jako muž a obličej jako princezna, to by nevypadalo moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem fakt ještě hubená, chce to aspoň 10 kilo nahoru ;) A moc děkuju za pochvalu :))

      Vymazat
  23. Nie. Ja som práve taká mudrcka, ktorá je schopná sa aj rozplakať, keď nemôže makať :D. Joj, pitomé to rozhodnutie. Joj, nech už môžem makať! :D

    OdpovědětVymazat
  24. ahoj Beauty, nevím kam mám svůj dotaz směřovat, proto jsem se rozhodla napsat pod článek. Jsou olivy paleo potravinou? Díky Mau

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, olivy do paleo stravy patří :) Ale bacha na ty v nálevu, kde je navíc spousta dalších ingrediencí, to už asi ne ;)

      Vymazat
  25. Jsem zvědavá na to natáčení, pak nám musíš všechno povědět! Jsi naše star :)
    Cvičení mučení podle mě je i není, ale myslím to spíše tak, že cvičení rozhodně neoddaluji a cvičím ráda, jen to prostě někdy trochu bolí, ale to k tomu samozřejmě patří :) Doma jsem si sestavila takové posilování (ramena,tricepsy,bicepsy) a prostě se jen zahřála a pak po cca 4 sériích a 10-15 opak. posilovala a bylo to skvělé. Není to lapání po dechu, ale to, že chceš zvednout tu činku ještě jednou je skvělé, zároveň trošku mučeníčko :D! Ale rozhodně si takové domácí čisté posilování budu sestavovat i dál, sice nemám takové váhy, ale ty 5 kg činky mi stačí...druhý den jsem snad cítila i takový tvrdší biceps (:D:D), ale to samozřejmě už vyprchalo, ale těším se na další, třeba na nohy :)

    A na fotkách mi příjdeš čím dál hubenější (žebra, nohy..). Vím, že za tím je paleo, ale zdá se mi, že jsi absolutně odvodněná a odtučněná jako před těmi soutěžemi a už se mi to nelíbí. Ale to je samozřejmě tvoje věc :) A ty nohy stále hubenější, to je něco neskutečného. Vždyť tobě se úplně změnil tvar nohou, máš jiná kolena (jsem na ně zatížená, sama z nich mám komplexy), máš je krásně podlouhá a troufám si říct, že přes stehno tak 40 cm :D Chci taky, lze to bez stravy jako máš ty? Posilování nohou je sice hezké, ale když se mi budou zvětšovat pod tukem, tak budou ještě větší a z toho budu akorát paf :D...

    Ale napsala jsi to krásně třeba s tím dřepováním při dobré energické písničce! Sice se s tebou vůbec nemůžu srovnávat, ale když si sestavím nějaký hiit a dělám třeba push press s těmi 5kg činkami a hraje dobrá hudba, tak se to dělá úplně samo a hrozně si to užívám, mé srdce tomu asi z části i patří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě takové posilko zařazuj častěji :) Já se divila, ale při posilování s těžkými váhami se zpotím i funím stejně, jako bych jela třeba ZWOW nebo tak :D Hlavně při nohách, to jsem vždycky zpocená od hlavy až k patě :D
      Máš pravdu, dost jsem zhubla za poslední měsíc? A to jsem na jídle přidala, o dost.. No nevím, v čem je zakopanej pes :D Z nového článku už víš, že mám domluveného trenéra, a ten mi jídelníček sestaví a já ho budu dodržovat :)
      Kolena se mi taky nikdy nelíbila :D Ale fakt, ty nohy mám pořád hubený dost, chce to dřepovat a jíst :D Ale každej má jinej tvar nohou, jinej typ postavy, takže tvar kolen moc neovlivníš.. :D Ale je to hlavně o tom shodit ten tuk, což je strava + pohyb (nejlíp na to podle mě fakt zabírají dřepy s vyšší váhou), aby ty nohy měly hezkej tvar.

      Vymazat
  26. krásný článek :) dřív jsem se do cvičení musela nutit, ale teď je to pro mě jako droga..miluju ten pocit na konci workoutu :D

    OdpovědětVymazat
  27. Tak tenhle článek mi fakt mluví z duše! Taky tady ty sebetrýznitele nemůžu vystát. Obvykle jsou to ti samý lidé (a především ženy), které se bojí jezdit na kole nebo zvedat činky, aby jim náhodou nevyrostly svaly... Ach jo... Poslat je všechny na tvůj blog, ať viděj jaká seš kočka!

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D