úterý 12. února 2013

Paleo strava a CHOLESTEROL - jak to sním teda je??

Hodně z vás mi často píše, že při konzumaci vajec, ořechů a všeobecně tuků, bych si měla dávat pozor na cholesterol. Tak se tomu všemu pojďme podívat na zoubek :)

Jak už jsem několikrát psala, už odmalička jsme krmeni mnoha 'zaručenými' teoriemi, které se v posledních letech ukazují jako nepravdivé. A dokonce už ze školky! Až před pár lety jsem se dozvěděla (po příchodu na gympl :D), že beruška vlastně neexistuje (sice ano, ale je to nějaká mořská potvora) a to, co beruškou nazýváme je vlastně slunéčko sedmitečné.

Dále pak neexistuje ani šnek! :D Asi si někteří z vás teď klepou na čelo, ale musím přiznat, že to nevěděla ani většina z mých spolužáků! :D



Pak nás zase všichni nutili, ať jíme špenát, že nám po něm porostou svaly, protože má hodně železa. O tom jste už určitě slyšeli, že akorát E.von Wolf omylem posunul desetinnou čárku, takže špenát  místo 30mg obsahuje pouze 3mg (nicméně fáma o tom, že nás špenát dobije železem víc, než jakákoli jiná potravina stále přetrvávají. Problém je v tom, že kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové a listové naše tělo nedokáže ze špenátu vstřebat prakticky žádný vápník a téměř žádné železo)

Tak bych mohla pokračovat určitě i dál, ale na úvod by to stačilo. Teď bych se ráda vrátila k podstatě tohoto článku. Většinou se všechno snažím vysvětlit co nejvíce svými slovy, a o to se budu snažit i dnes. Na různých zdrojích můžete najít několikastránkové dokumenty, které toto popisují, ale pochybuju, že někdo by měl dost nervů na to, si to všechno přečíst :D Taky není možné toto téma shrnout jen do dvou řádků, bude to poměrně obsáhlé. Takže ten, koho tento problém zajímá, nechť se pustí do čtení :)

Dnes nám je cholesterol zjednodušeně rozdělen na ''dobrý'' a ''špatný'' cholesterol, což nám je vtloukáno do hlavy už několik desetiletí. Tento zjednodušený pohled je nejen nedostatečný, ale také přispěl k dále rostoucí celosvětové epidemii srdečních onemocnění.

Nazveme tedy : HDL = dobrý cholesterol a LDL = špatný cholesterol.
LDL a HDL ale není cholesterol, přestože na ně jako na cholesterol odkazujeme. LDL (lipoprotein o nízké hustotě) a HDL (lipoprotein o vysoké hustotě) jsou ''jen'' proteiny, které transportují cholesterol krví (jelikož cholesterol se ve vodě ani v krvi nerozpouští, musí být přepraven právě těmito lipoproteiny)
== Názvy LDL a HDL odkazují k různým typům lipoproteinů!



A co to tedy vlastně ten cholesterol je? Je to voskovitá tuková částice, kterou téměř každá buňka v těle syntetizuje, což by vám mělo trochu naznačit jeho důležitost pro fyziologickou funkci.

Z toho také plyne, že nemáme tu tzv. hladinu cholesterolu v krvi, protože v krvi není žádný cholesterol! Když mluvíme o “hladině cholesterolu”, znamená to ve skutečnosti hladinu různých lipoproteinů.

Obecně se tedy věří, že vysoká hladina LDL (tedy tzv. špatného cholesterolu) nás vystavuje riziku srdečního onemocnění, zatímco jeho nízká hladina nás před tímto rizikem chrání. A naopak nízká hladina HDL (tedy tzv. dobrého cholesterolu) nás opět těmto rizikům vystavuje a jeho vysoká hladina nás před nimi chrání.

 == Toto vysvětlení ale jen pomáhá farmaceutickým společnostem prodat každý rok léky snižující “špatný” cholesterol za více než 14 miliard dolarů více než 24 milionům Američanů
 
Nízkotučná, vysokosacharidová strava zvyšuje “špatný” cholesterol a snižuje “dobrý” cholesterol!
Výzkum Dr. Ronalda Krausse prokázal, že omezení nasyceného tuku a zvýšení příjmu sacharidů významně zvyšuje riziko srdečního onemocnění. Ironie je, že toto je přesně to, co nám tzv. odborníci doporučují už desetiletí!
 
== Není to nasycený tuk nebo cholesterol, co zvyšuje množství malých denzních LDL v naší krvi. Jsou to sacharidy.
 
 
 
Množství cholesterolu ve stravě je jen slabě spojeno s hladinou cholesterolu v krvi.
No a dostáváme se taky k vejcím a jejich souvislosti s vysokým cholesterolem. Nedávný průzkum jasně indikuje, že konzumace vajec nemá rozeznatelný dopad na hladinu cholesterolu v krvi u 70 % populace. U zbývajících 30 % populace (označované jako “hyperreagující”) zvýšila konzumace vajec jak LDL, tak HDL cholesterol v krevním oběhu.
A jakto, že to tak je? Cholesterol je tak důležitou látkou, že tělo jeho produkci výrazně reguluje. Pokud ho přijímáte více, tělo produkuje méně a naopak. Proto má množství cholesterolu, které jíte, velmi malý – pokud vůbec nějaký – dopad na hladinu cholesterolu ve vaší krvi.
 
Příjem cholesterolu nejen není škodlivý, je prospěšný! Výzkum potvrdil, že lidé, kteří jedli 3 celá vejce denně po 12 týdnů, snížili svou hladinu malých LDL v průměru o 18 %.
 
 
No, teď bych ráda poukázala na to, co nám už tak dlouho všichni vtloukají do hlavy, a to:
1) Přijímání nasyceného tuku a cholesterolu snižuje typ cholesterolu spojovaný se srdečním onemocněním.
2) Snížení příjmu nasyceného tuku a cholesterolu nás chrání proti srdečnímu onemocnění
 
A co nám dokazují důvěryhodné vědecké výzkumy z poslední dekády? :
1) Přijímání nasyceného tuku a cholesterolu snižuje typ cholesterolu spojovaný se srdečním onemocněním.
2) Nahrazení nasyceného tuku a cholesterolu sacharidy snižuje “dobrý” (HDL) cholesterol, zvyšuje hladinu triglyceridů a zvyšuje riziko srdečního onemocnění.
 
=== To, co nám prezentovaly zdravotnické “autority” poslední půlstoletí jako radu, jak se vyhnout srdečním chorobám, je vlastně způsobuje.
 
 
Jinými slovy, pokud chcete snížit riziko srdečního onemocnění, dělejte pravý opak toho, co radí American Heart Association (a zřejmě i váš doktor). Jezte máslo. Jezte vejce. Jezte původní živočišné tuky. Omezte příjem sacharidů, rostlinných olejů a zpracovaného jídla, buďte aktivní a udržujte svou hmotnost ve zdravém rozmezí.
 
 
Doufám, že jste všechno v článku pochopili :) Jak už jsem psala na začátku, existuje spousta velmi rozsáhlých dokumentů, studií a článků, ale já jsem se pokusila to nějak shrnout a udělat pro nás všechny přístupnější :) Originální (a daleko obsáhlejší) článek najdete v angličtině zde na tomto odkazu. Další informace i zde, odkud jsem taky čerpala většinu informací.



58 komentářů:

  1. cholesterol prostě potřebujeme :)))) naštěstí ten "hodný" níčí ten "zlý" takže je to OK! :) a paleo bude jistě nastaveno tak, aby nebylo ničeho přebytek a vše fungovalo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Počkej, šnek fakt neexistuje? xD tak proč se tomu tak říká sakra??? xD

    jinak to jako co jsi napsala o tom cholesterolu je hooodně zajímavé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt! Taky jsem se divila! Ale teď si všude, kam přijdu hraju na chytráka a všem to říkám! :D

      Vymazat
  3. díky za informaci, vůbec jsem nevěděla že cholesterol v krvi je vlastně nepřesný název a že jsou dva druhy :)
    Ale musela jsem číst ten článek pomalu a soustředit se na něj, ty inforamce jsou docela složitý (v půlce článku po prvním čtení : sakra, ldl je vlastně špatnej nebo správnej? tak znova! :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D a to je ještě daleko zjednodušené! :) Ale jsem ráda, že sis z toho něco vzala :))

      Vymazat
  4. ten úvod mě zabíjí :DDD jinak jsem z toho veděla sotva 1/4, takže parádní článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak jsem vás musela nějak navnadit hned zezačátku :DD A jsem ráda, že sis v článku našla nějaké nové poznatky ;))

      Vymazat
  5. Kyselina šťavelnata ano, ale kyselina listová naopak podporuje vstřebávání a přidává se k lékům s železem! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zaujimave:) a si ma presvedcila k poleo privzencom:) (akurat dodavam ze som bola skor ten sacharidovi nadsenec :D takze gratulujem :D) a chcem sa spytat preco obmedzit rastlinne oleje ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak jsem ráda, že jsem tě přetáhla na svou loď :DD A z rostlinných olejů se upřednostňuje avokádový, olivový a lněný (+ z různých ořechů a kokosový) ale třeba slunečnicový je polonenasycený a je při vyšší teplotě je 'poškozen' a právě při jeho výrobě je zahříván na vysoké teploty, a navíc je ještě různě zbaven zápachu, rafinován a podobně ;)
      Více o těch olejích si můžeš přečíst tady, je tam podobný dotaz
      http://www.paleoplan.com/2012/03-29/qa-why-are-seeds-paleo-but-not-seed-oils/

      Vymazat
  7. Veľmi prospešný článok :-) vajíčka jem celé, kedysi som jedla teda len bielka ale dočítala som sa že je to hlúposť :-D no a s tým maslom si ma potešila, už sa ho tak nebudem báť :-) V poslednej dobe nám všetci vyvracajú to, čo bolo kedysi pravdivé, až sme sami z toho zmätený niekedy a človek nevie čomu veriť, čo je marketing a čo pravda...

    OdpovědětVymazat
  8. Ta beruška tam mě dostala :D :D :D jo, je jen mořská.. Děsně mě to sere, ale zase se mezi nimi dobře pamatuje :) Jinak velice pěkný článek. Všechno je to o penězích :X

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, já furt přemýšlela koho mi připomínáš a už konečně vím...libušku z ulice? Víš která to je ne? :-) seš kočka ;) a máš fakt čupr postavičku, ale je to těžce vydřený co?? hele a jak to všecko stíháš? to cvičení vaření kámošky kroužky pařby škola rodina?? hele a co na tvoji anorexii říkali děcka ve škole? učitelé? rodiče a kámošky nebo třeba děda s babičkou bratranci apodobně?? a neudělaly se ti strie a vrásky při tom tělesném ubytku?? a propadliny v obličeji?? já jsem zhubla a mam děsné propadliny v obličeji :( nevíš jestli se přibráním vrací tuk aji do tváře?? mě doktorka říkala, že do tváře se nejhůře přibere :( nemáš nějakej trik? protože ty máš tedka krásný papulky, moc ti to sluší ;) tak ashoj....jo zapomněla jsem dodat že vypadáš jako symúpoška...tak čusik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) Tak já na ulici nekoukám, každopádně jsem si tu Libušku hnedka vygooglila, tak už vím o koho jde ;D No, prostě to nějak stíhám! Je to můj koníček, každej má nějaký, tak si na něj čas udělám :) Naštěstí se do školy zase moc nepřipravuju, to by mi zabíralo hodně času :D No, musím říct, že děcka byly v pohodě, ani se o tom nebavíme, za což jsem ráda. Holky mi akorát řekly, že mi to víc sluší, jak jsem přibrala ;) Každopádně jeden kokot od nás ze třídy mi sem občas napíše nějakou inteligentní poznámku, ale to je jen detail ;D A jinak všichni v rodině to nesli těžce no, to je jasný :/ No vrásky se mi udělaly pod očima, měla jsem taky furt hrozný kruhy pod očima. To se všechno spravilo s tím přibíráním, vrásky se vyplnily jak po botoxu :D Takže v obličeji přibereš, určo, neboj ;)) přibírá se rovnoměrně ;) žádný trik ale fakt nemám! :DD A moc děkuju za pěkný komentář! :)

      Vymazat
  10. Super článek!! Stále více me láká paleo strava...
    Chci se zeptat když máš v nejakem receptu kokosovy olej da se nahradit jiným?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) No s tím kokosovým olejem - pokud je to v něčem, co je nepečené (zmrzlina, kokosové kuličky..) tak tam je ten kokosový olej nutný, protože má normální chuť i bez tepelné úpravy a navíc, pokud se používá třeba v těch kokosových kuličkách, tak ty se pak dávají do lednice a právě díky tomu kokosovému oleji drží tvar, protože on v lednici ztuhne :) Taky nevím, jak to ovlivní chuť muffinu v mikrovlnce :D Jinde by neměl být problém použít jiný olej :)

      Vymazat
  11. Pri čítaní tohoto článku som sa cítila ako úplný pako :D Ako je možné že som si myslela skoro presný opak?! Teraz už vážne uvažujem o tom, že výrazne znížim tie sacharidy a pridám ešte viac tuku, to paleo sa mi pozdáva čím ďalej tým viac. A že "šnek" neexistuje som tiež nevedela, asi som tak trochu zaostalá. Každopádne ďakujem za tento článok, dosť mi otvoril oči... a otvoril sa mi aj svet paleo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsi se nějak přiučila! :) Je důležitý podat lidem ty informace tak, aby je pochopili, o to se taky snažím :)) A ráda ti otvírám dveře ;D

      Vymazat
  12. Pokud živočišné tuky nezvyšují hladinu cholesterolu, jak je pak možný, že potom, co jsem je přestala jíst se mi "špatný" cholesterol snížil? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je možné, že jsi po přechodu na jinou stravu taky i zhubla, což má na jeho hladinu taky vliv, stejně jako i cvičení ;) Jinak všechny tuky jsi určitě taky nevyřadila. :)

      Vymazat
    2. Jím rostlinné tuky, ne živočišné a nijak zvlášť jsem nezhubla, ani jsem tenkrát necvičila ;) Jen vynechala živočišné tuky.

      Vymazat
    3. Aha, no, navíc nevím, jaký jsi měla dřív jídelníček, jestli třeba předtím zahrnoval i fastfood, smažené a podobně. Taky potom, co jsi přidala i těch rostlinných tuků, tak proto se ti taky mohl snížit :) Jinak je to těžký to nějak vysvětlit, navíc nejsem žádný vědec, každé tělo je originál ;))

      Vymazat
  13. nezabil, věř tomu... není to tak hrozný, když si to dosytosti osladíš medem, aby se přebila ta cibulová chuť xD spíš by ti to pak roztrhalo průdušky, jak by si začala vykašlávat a to mě se právě děje xD

    OdpovědětVymazat
  14. Opravdu super článek, sama jse mse zase dozvěděla nové a zajímavé věci :) Moc mě ty články o paleo baví, poslední dobou o něm sama začínám vyhledávat informace a ty tvoje jsou skvěle podané :) A věřím tomu, co píšeš...že konzumace vajíček a másla nás kvůli cholesterolu nezabije :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že sis z toho něco vzala ;)) A právě se snažím, aby ty články byly přehledné a srozumitelné i pro nás :)

      Vymazat
  15. Super článek, moc děkuji za rozšíření mých vědomostí, protože jsem fakt netušila, že šnek neexistuje :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj chcela by som sa opytat ci je obchod mark a spencer aj na slovensku a kde diki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vůbec nevím, jsem z česka :D Ale myslím, že by měl být v každé zemi, v různých obchodních centrech- Olympia, apodobně. Na Slovensku jsem byla asi před deseti lety, takže to fakt nevím :D Jinak jestli to myslíš kvůli tomu vanilkovému extraktu, tak ten jsem viděla jednou v Bille pod názvem vanilkové aroma - je tam sice úplně jiné složení, ale svůj účel to taky splní, a lahvička stojí v porovnání s tím extraktem minimum.

      Vymazat
    2. Mark & Spencer je aj na Slovensku, neviem konkrétne v ktorej časti bývaš ale v Bratislave chodievam do M&S do nákupných centier Eurovea a Avion, tak M&S je :) No a myslím že je to určite aj niekde na nete, google to určite nájde, predsa ti to nebude hľadať Beautygloss :D

      Vymazat
  17. Ahoj :) A co řepkový olej? To sem se dočetla, že ten by taky neměl být v Paleu .. přitom má podobné hodnoty jako olivový :) Jo a jíš brambory? :D V Paleu jsou povoleny batáty, ale někde i bílé ( o těch jsem se dočetla, že jsou v některých věcech lepší než ty batáty, jelikož bílé brambory ve vitamínech převišují batáty jenom vitamínem A, jinak vedou bílé brambory). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory nejím :D Mě vždycky chutnaly tak akorát ve formě kaše, tu teď ale nahrazuju paleo falešnou kaší, na kterou jsem přidávala recept (květák + máslo), jinak mě brambory připadnou samy o sobě takový suchý bez chuti, takže mi ani nijak nechybí :D No a brambory povoluje primal strava, ale to tak, že zkusíš třeba měsíc být bez nich, pak uvidíš jak ti je, pak je zase zkusíš zařadit do jídelníčku, a udivíš, jak na to zareaguješ. Celá ta podstata toho palea je vlastně v tom, že lidi prostě ty obilniny nedokážou dobře zpracovávat a využít ty 'nové' potraviny (obilniny, luštěniny, mléčné výrobky), které se začaly jíst až po tom neolitu. Ale jak jsem psala, v primal stravě můžeš, pokud ti to nedělá nějaké problémy (akné, střevní potíže, únava..) jíst i brambory a mléčné výrobky :) Jinak teď s tím olejem nevím - doma jsme řepkový ani nikdy neměli, takže jsem neměla důvod si o tom nějak shánět o tom informace. Je to asi stejné jako s většinou těch ostatních rostlinných olejů, jako třeba slunečnicový - že při jejich výrobě jsou vystaveny vysoké teplotě a poškozené, různě dobravované, rafinované a podobně ;) Proto i olivový olej, ale pouze ten lisovaný za studena, pak kokosový (nerafinovaný), různé z vlašských ořechů apodobně... Snad jsem na všechno odpověděla :)

      Vymazat
    2. Jo na všechno :D Děkuju :) Ale olivový taky ztrácí vitamíny ..

      Vymazat
    3. Právě když je lisovaný za studena, tak by neměl, ne? Právě proto, že se tak nezahřívá :) Každopádndě je těžký ho v obchodě rozpoznat od těch levných patoků :DD

      Vymazat
  18. "takže špenát místo 30mg obsahuje pouze 3g" nemá to být naopak? gram je víc než miligram, estli nejsem totálně mimo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš, tam mají být taky miligramy! :) Moc děkuju za upozornění, přepsala jsem se :)

      Vymazat
  19. tak já myslím, že je to celkem blbost. Navíc každé tělo je jiné, nejde to brát takhle obecně. stačí si přečíst Čínskou studii nebo kouknout na Forks over knives. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně - sto lidí, sto názorů. Já tomuto věřím, je to podložené fakty. A čínskou studii jsem bohužel nečetla, třeba se k tomu někdy dostanu :) :D

      Vymazat
    2. Dík za odpověď:) jasně, každému i vyhovuje něco jiného. Když se k té studii dostaneš, tak fakt doporučuju, je to zajímavé:)
      A mimochodem, to že mám na tohle jiný názor neznamená, že se mi u tebe nelíbí:) Naopak, máš super blog a mám moc ráda tvoje recepty:)

      Vymazat
    3. Tak třeba někdy příležitost bude, kdo ví :) A jsem ráda, že se ti tu líbí a taky že napíšeš svůj vlastní názor, toho si cením! :)

      Vymazat
    4. ono je to s těma názory a studiema blbé, názory podložené studiemi a studie podložené třeba tím kdo si je zaplatil a nebo na co se zaměřily a už nezmínily něco jiného :/ plus ten fakt že to funguje na různé lidi různě, podle jejich stylu života a tak a kdo ví jestli netestovali jen na myších
      ale čím víc studií, tím lépe a čím víc lidí, co je bude sdílet tím také :)

      Vymazat
  20. Clanek opet okopcenej z netu, jsi bez vlastniho nazoru. A ze neni beruska, jsi zjistila az na gymplu? Tak to jsi pekne blba a gympl uci pekny hovadiny. Snek byl v tom pripade pro tebe na prahu dospelosti taky sok, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, že nejspíš nemáš nic na práci, a tak ve volném čase pročítáš blogy nás, puberťaček ;) Nevím, jestli ti oči nějak vynechávají, ale o šneku jsem taky psala ehm :D, a navíc jsem na konci taky uvedla, odkud jsem čerpala informace - zrovna u takového článku si to nedovolím prostě vysvětlovat svými slovy, nejsem odborník, a jelikož sem již chodí poměrně dost lidí, nechci je nějak plést mylnými informacemi. Raději podám fakta, která jsou ověřená, a to ve srozumitelnější podobě ;) Zbytek už beru pouze jako nadávky plynoucí z tvých komplexů vůči mně. Mrzí mě, jestli jsi vypasený buřtík (neboj, taky jsem jím kdysi byla), vyhublý jak tyčka (taky jsem byla), tupej jak broky nebo to už všechno hraničí s nějakou poruchou chování? Víš co? Nejlepší bude netrávit tvůj (jistě drahocenný) čas koukáním do PC. Raději se jdi projít ven - pobyt na čerstvém vzduchu ti určitě udělá dobře a nebudeš mít pak tak jízlivou náladu a blbé připomínky ;))

      Vymazat
    2. Ze to rikas zrovna ty, ktera u PC prosedi hodiny a hodiny kazdicky den. :-DDD

      Vymazat
  21. Já to babičce pořád říkám, ať tolik nehrotí ty vajíčka a máslo, konečně mám důkaz, díky poklade :D ♥

    OdpovědětVymazat
  22. Díky za super blog ;-) Souhlasím s tím co píšeš, já sám jím celý život pouze máslo, sádlo, vajíčka, maso, mléko jen plnotučné a nikdy jsem s cholesterolem problém neměl.
    Nyní začínám s paleo stravou a nebude to pro mně velký problém (až na omezení příloh a pečiva :-))
    Ale to se podá...

    OdpovědětVymazat
  23. Nedá mi to a musím také zareagovat! Mám radost, že se pomalu a jistě šíří osvěta ohledně cholesterolu! :) Tady přikládám článek, který to zjednodušenně popisuje...:)

    OdpovědětVymazat
  24. Cholesterol, bubák, nebo nepochopený přítel?
    Poslední dobou neustále slyšíme, jak je cholesterol špatný a že by se měl redukovat. Jenže je tomu opravdu tak, nebo je to jen marketingový tah? Statiny, léky na snížení cholesterolu v krvi, jsou velkým byznysem. Ve výdělcích již téměř dosahují na léky proti rakovině. Jsou to desítky miliard dolarů ročně. A výrobci stále chtějí rozšiřovat trh.
    Podívejme se tedy na cholesterol zblízka. Základní funkcí každého organismu je přežít. To se samozřejmě týká také lidí, tak proč by organismus, který chce přežít, vytvářel látku, jež ho má podle moderní medicíny ničit? Tohle mi nedává smysl. Pokud tělo látku vytváří, nejspíš má nějaký úkol. Když se narodí miminko, první strava, kterou dostane, je mateřské mléko. To je ze začátku přímo přeplněno cholesterolem. Cholesterol se totiž podílí na vytváření imunitního systému, hormonů, správné stavby buněk a vůbec na správné funkci organismu. Ale takto to nechodí jen u dětí, cholesterol potřebujeme celý život, přesně na to samé. Imunita je stále nabourávána zvenčí, takže se musí stále upevňovat, buňky umírají a rodí se nové, potřebujeme opravovat poškozené buňky, vytvářet hormony pro různé funkce. Neustále nám něco roste, ať už jsou to zuby, vlasy či nehty. Na to všechno je třeba cholesterol. Navíc pokud se nestravujeme úplně správně, v těle se tvoří záněty, a těch se tělo zbaví jedině za pomoci cholesterolu. Když se říznete, postará se o zacelení rány. Stará se také o správné umisťování minerálů, správné využití vitaminů, tvorbu vitaminu D pomocí slunečního záření a mnoho jiných důležitých funkcí. Jak je vidět, bez cholesterolu se neobejdeme.
    Cholesterol je vytvářen v játrech v množství, jaké je ho třeba. Můžeme jej sice dostat i z jídla, ale veškerá strava jde do organismu přes játra a ta určí, jestli je v těle cholesterolu dost, nebo je ho třeba více. Pokud je již dost, cholesterol z potravy rozloží. Tudíž není možné mít v krvi nadměrné množství cholesterolu z jídla. Protože je cholesterol rozpustný v tucích, nemohl by se krevním řečištěm správně pohybovat, a tak využívá převozníka ve formě LDL nebo HDL. To je bílkovina s otvorem uvnitř, kam játra vkládají cholesterol a vitaminy A, D, K a také některé mastné kyseliny. Bílkoviny pak putují krví a jsou odchyceny buňkami s receptory pro LDL – přichycená bílkovina předá potřebné látky buňce. Bílkoviny s využitým nebo zbytkovým cholesterolem (HDL) se vracejí zpátky do jater kvůli „recyklaci“.
    Jak je vidět, cholesterol je v těle velmi důležitý a umělé snižování není dobrý nápad. Koledujeme si o problém. Pokud se tělo totiž nemůže opravovat, začne se rozpadat. A tomu přesně odpovídají i případy dlouholetého snižování pomocí statinů. Nejčastější důsledek je problém s pamětí, ale jsou i horší, jako atrofování svalů, úplné zničení jater nebo ledvin, hormonální nerovnováha a mohl bych jmenovat do nekonečna.
    Statistiky hovoří jasně. Lidé s přirozeně nízkou hladinou cholesterolu umírají průměrně dříve než lidé s běžnou nebo zvýšenou hladinou. Obecně se považuje zvýšená hladina u starších lidí za normální. Ti totiž mají častěji záněty nebo jiné problémy a je třeba více opravovat.
    A jak vlastně statiny fungují? Je jich několik druhů, takže si popíšeme jen ten nejběžnější. Člověk by si myslel, že nejlepší je přimět játra cholesterol vůbec nevytvářet, ale to je zřejmě obtížné, proto tvůrci zvolili jinou metodu. Donutí určité buňky vyskytující se převážně ve svalech a v hlavě vytvářet velké množství LDL receptorů, takže na sebe vážou jakýkoliv volný LDL v krvi. Ten pak vypustí obsah do těchto buněk a změní se na HDL, který již doktoři vidí rádi. Jenže takový obrovský přísun cholesterolu buňka nesnese a sama se zničí. Zbytky buněk následně odcházejí z těla ven, částečně přes ledviny, které jsou tak extrémně namáhány. A játra ve snaze napravit nedostatek cholesterolu jedou na plné obrátky.

    OdpovědětVymazat
  25. Zbývá zodpovědět jedna otázka. Proč si všichni myslí, že je cholesterol špatný? Může za to výzkum uskutečněný ve dvacátých a padesátých letech minulého století, kdy vědci zkoumali vliv cholesterolu na organismus. Vzali králíčka a nacpali do něj cholesterol. Býložravý králík ovšem cholesterol nevytváří (pouze masožravci a všežravci), jeho systém funguje na jiné bázi, a tak si s cholesterolem neporadil, a ten se usadil v arteriích. Tento omyl vědcům docvakl až v roce 2010, kdy pokus zopakovali, tentokráte již s masožravým psem a krysou. Asi si dokážete představit s jakým výsledkem. Nicméně to, co do nás hučeli téměř sto let, se nedá jen tak zapomenout. Zvýšený cholesterol je také vždy pozorován při srdečních potížích, ale budete hasiče obviňovat ze zakládání požárů? Srdeční choroby způsobují záněty, které se cholesterol snaží redukovat. Můžete ale cholesterolu pomoci správnou stravou.
    V lidském těle se tedy v arteriích neukládá cholesterol, ale vápník z nedostatku vitaminů A, D a K (ale i některých minerálů), ale také nestravitelné tuky, jako jsou například ztužené tuky (margaríny) a žluklé tuky – tepelně upravené rostlinné tuky (řepkový, slunečnicový, arašídový, ale i olivový). Na řepkový olej bychom měli zapomenout úplně a také na všechny rafinované oleje, ale třeba slunečnicový, lisovaný za studena je při použití ve studené kuchyni velmi zdravý. Stejně tak olivový olej, sezamový nebo konopný. Kokosový olej můžeme dokonce i zahřívat a nežlukne, ale pro tělo jsou úplně nejlepší tuky živočišné ze správně chovaných zvířat (ve výběhu s přirozenou stravou, NE sójou a kukuřicí, jako je to běžné u velkochovů).
    Pokud máte chronické či akutní potíže, zapomeňte na léky (tím jen živíte miliardové společnosti), dejte si raději silný vývar z morkových kostí, do něj pořádnou lžíci sádla a několik žloutků, pijte několikrát denně a hned vám bude lépe (vše samozřejmě z ekochovů). Nesledujte množství cholesterolu v jídle ani počet kalorií, sledujte ingredience a vyhýbejte se výrobkům ze sóji, s velkým množstvím cukru a příliš zpracovaným. V jednoduchosti je síla.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D