sobota 9. června 2012

Oslaďme si život...zdravěji

Život bez sladkého? :-O To si snad nikdo nedokáže představit, ale pokud chceme udělat něco dobrého pro své zdraví, měli beychom se naučit sladit i něčím jiným než obyčejným cukrem

JAVOROVÝ SIRUP
- Čistě přírodní sladidlo, které se získává z javorové mízy
- Obsahuje hodně vápníku, manganu, hořčíku, draslíku, aminokyselin, niacinu, vitamínu B2, B5 a B6


MED
- Bohatý na vitamín A, C, D, E a K, vitamíny skupiny B
-  Snižuje riziko srdečních onemocnění
- Pomáhá při redukci váhy (doporučuje se popíjet ráno + večer popíjet med rozpuštěný v teplé vodě se skořicí)
- Protinádorové účinky
- 1 lžička = 22 kalorií



MELASA
- Extrakt z cukrové třtiny
- Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek, měď, chrom, glukozu, sacharozu, nenasycené mastné kyseliny (linolovou, linoleovou, olejovou), vitamíny skupiny B, inositol, kyselinu fosforečnou, enzymy
- Nejbohatší na vápník a hořčík, který obsahuje pro tělo ve velmi dobře stravitelné podobě
- Dlouhodobé používání - zlepšení funkce svalů + pročištění lymfatického systému
- Povzbuzuje organismus při stresu , únavě, pocitech slabosti
- Upravuje krevní tlak, léčí anemie, hojí záněty, mírní astma, odstraňuje průjem i zácpu



TŘTINOVÝ CUKR
- Získává se z cukrové třtiny
- Neprochází procesem chemické rafinace a bělení - neztrácí své prospěšné látky
- Obsahuje minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy, vlákninu



STÉVIE
- Nízkokalorické sladidlo
- Snižuje hladinu krevního cukru
- Je 300x sladší než řepný cukr (10 g stévie odpovídá svou sladkostí 3 kg řepného cukru)
- Téměř nulová energetická hodnota - doporučováno pro diabetiky
- Pomáhá rozšiřovat cévy
- Zahání chuť na sladké (důležité pro lidi bojující s nadváhou, ne pro nás! :-D)
- Pomáhá při odvykání od kouření (snižuje chuť na nikotin)
- Antibakteriální, antivirové a antioxidační účinky
- Dá se pěstovat i v panelácích (! :-D že by?)



PRAVIDELNÁ KONZUMACE BÍLÉHO CUKRU
1) Oslabení imunitního systému
2) Riziko obezity
3) Onemocnění srdce a cév
4) Zvýšení hladiny cholesterolu
5) Bolesti hlavy
6) Deprese
7) Vyšší riziko rakoviny, hemoroidů, zubního kazu
8) Narušuje rovnováhu minerálních látek - oslabuje zuby a kosti
9) Vyšší výskyt vrásek a zánětů kůže
10) Poruchy zažívání
11) Může způsobit kvasinkovou infekci
12) Snižuje učební kapacitu mozku
13) Špatná pleť


Potřebujete další důvody, proč se bílému cukru vyhýbat? :-D Já teda ne, hlavně díky té 13 a 9 :-D
A čím sladíte vy? Snažíte se sladit zdravěji, nebo na to hážete bobka? :-D

3 komentáře:

  1. když už sladím, tak medem :) nejčastěji ho dávám do ovesné kaše, mnam! :) a javorový sirup mám taky moc ráda, ale už dloooouho jsme ho doma neměli, to by se mělo napravit:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem před pár dnama v obchodě objevila i borůvkovo-javorový sirup :D to je taky mňamka :D Jen škoda, že je to celkem drahý, ale zato tak dobrý a vydrží to i dýl, protože tím šetřím :D

    OdpovědětVymazat
  3. supr článek. Taky se snažím vybírat i jiná sladidla než jen bílý cukr, i když i ten použiji, myslím, že dobré je od každého něco.
    Stévie teda slyším prvně v životě a melasu jsem snad taky ještě nikdy nekoupila, ale pořád se na to chystám :-) u nás vede ten javorový sirup, hnědý cukr, med nebo taky ovocný cukr. A pro malého, který bude mít brzy rok, tomu sladím hroznovým cukrem - ten je prý pro děti nejlepší...

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D