pondělí 25. března 2013

Paleo batátové hranolky

Ahoj! :)

Tákže, začneme hnedka pěknou diskuzí, která se nám rozrostla u minulého článku. Nebudu se ke každýmu komentáři vyjadřovat samostatně, to by bylo na dlouho :D Ale zkrátím to. Každému se líbí něco jiného, hubené holky s malýma by chtěly větší, oplácané holky s velkýma balonama zase menší. Ale tak to už je :D Tak, tím to hasne. Jestli si chcete ještě zanadávat na dané téma, můžete se připojit do této diskuze u článku ;) Ráda si to přečtu! :D

No a nebudu vás zbytečně napínat. Jak tedy dopadla ta posilka? Musím říct, že dobrý! :D Přišla jsem tam (místnost tak 5x5 metrů čtverečních) a tam 2 chlápci. To mě celkem naštvalo, nemuseli tam být :D



 Jelikož jsem tam dlouho nebyla, nějak jsem se nemohla rozkoukat a asi minutu jen tak čuměla střídavě na legpress a na tyč na squaty a říkala si, kde asi udělám menší trapas. Jelikož jsem se už doma zahřála workoutem (abych tam nemusela jezdit na tom pidirotopedu), tak jsem se nemusela rozehřívat a nakonec se rozhodla pro legpress.

Jak jste mi radili, nejdříve jsem to dala bez zátěže (teda bez přidané zátěže). Tak jsem udělala 20 opakování jen na rozehřátí. Mezi jednotlivými cviky jsem si dávala pauzu tak 25 sekund, občas jsem mezi cviky zařadila švihadlo, které jsem si tam demonstrativně přinesla z domu ;D Jaké cviky jsem zhruba prováděla si můžete přečíst níže. Jak už jsem psala, bavilo mě to tam a napoprvé i snad šlo, ale problém jsem (jak jsem předpokládala), měla s těma squatama. Nejdřív jsem tedy dělala jen s tou tyčí (20 kg), ale teda je to až nepříjemný, nevím nevím. Je mi jasný, že tahat takovou váhu na zádech není pohodička, to ani nechci. Ale problém je, že mě ta tyč dost tlačila do zad (krku) a to ikdyž jsem si tu tyč obmotala ručníkem. Asi mám nějaký špatný postoj, nebo si jen musím zvyknout?


Pro jistotu jsem tedy domluvená, že zítra tam se mnou půjde mamčin známej, kterej je do fitness dost zapálenej (taky tak vypadá). Paradox je, že zrovna chodí o berli, něco si udělal :D Ale tak - aspoň mi tam poradí, jak provádět správně cviky, už se těším ;) To víte - potit se před namakaným chlapem, co vám bude furt říkat, co děláte špatně, to je sen každé holky ;D



Problém je, že ve většině případů netuším, jakou váhu jsem zvedala :( :D U toho legpressu to bylo v polovině (jsou to takové krychličky naskládané na sobě - závaží). Nevím totiž, kolik jedno váží, někde na netu jsem našla že 2,5 kg (ale to byl trochu jiný legpress). Já netuším, příště se líp podívám :D

Legpress
20x - bez zátěže - rozehřátí
10x - závaží v polovině
10x - závaží v polovině
10x - závaží v polovině
Squaty (s tou tyčí na zádech ;D)
15x - bez zátěže (20 kg tyč)
10x - 24 kg
10x - 30 kg
10x - 30 kg
Tlaky ve výpadu (s tou stejnou činkou jak ve squatech na zádech) - 2 série
8x levá noha 20 kg
8x pravá noha 20 kg
Squaty s činkami
10x dvě 7 kg
10x dvě 8kg
8x jedna velká činka (nevím kolik kg, ale hodně ;D)
Výpady s činkami
10x dvě 6 kg činky
10x dvě 7 kg činky
10x dvě 7 kg činky
Jumping lunges (s vlastní vahou)
20x
20x
Jump squats (s vlastní vahou)
20x
20x
Na špičky (ve stoje, zvedat paty - zapojují se lýtka :D)
10x dvě 8 kg činky
10x dvě 8 kg činky
10x dvě 8 kg činky
 
Tak se mi lidi nesmějte za malé váhy, jen počkejte! Za chvilku budu silák jak rambo! :D
 
 
 
Ale dost bylo o mě. Ještě než přejdeme k receptu, ráda bych vám dala typ na jednu fitness stránku, zeleznakoule.cz. Najdete tam dost zajímavé články, mě nejvíc zaujal tento - Jez jako šelma. V podstatě tam popisují jisté principy paleo stravy. Taky tam podporují moje oblíbené pravidlo - největším jídlem je pro mě večeře a nemáme jíst dvacetkrát za den mini porce, jak jsem to dělávala dřív. To znamená - nemáme se neustále 'pást', jako třeba krávy, jestli mi rozumíte. Ideálně snídaně bohatá na tuky a taky bílkoviny, oběd střídmější, aby vás nezaplácl a vy byste po něm akorát neměli chuť si jít zdřímnout, a večeře větší. No ale hlavně se stejně řídit svou intuicí - mám hlad? Najím se. Nemám hlad, ale už přišel 'čas svačiny'? Tak nejím, když jsem ještě sytá z předochozího jídla. Odkaz na článek jsem přidala už výš, já jsem psala něco na podobný způsob v tomto článku 'Věřte svému tělu'
 
 
 
A konečně jste se dostali tam, kam mnozí z vás chtěli. Jídlo! Tedy - recept, abych byla přesná :D Sice to není žádný koláček/mufínek/sušenka nebo já nevím co, na což jste tu byli většinou zvyklí. Ale jak už jsem psala, takové věci už nijak nedělám, jím taková 'normální' jídla. Hodně zeleniny, vajíček, ořechů, masa, másla, olejů, semínek, avokád... Když už si dělám nějakou vychytávku, tak máslový anglický muffin, který je fakt boží a je to rychlovka. Ale stále zkouším nové potraviny (alespoň pro mě ;D), hodně kupuju květák, pastiňák, brzo chci koupit dýni na polévku, cuketu, no a ještě si musím znovu počíhat na další batáty! Jak už víte, dlouho jsem je nemohla nikde sehnat, ale stal se zázrak a v albertu jsem je minulý týden koupila. Ale jsem pako - vzala jsem jen 2! Sice obří, ale i tak. Příště nebudu šetřit, kdo ví, kdy je tam zase budou mít :D
 
 
Předejdu některým otázkám - Jsou batáty/sladké brambory paleo? Odpověď pro ty, co nemají moc času zní - ANO.
Pro ty, co mají víc času - Mezi normálními bramborami a batáty je rozdíl nejen ve vzhledu (batáty jsou dost oranžové, až jsem se lekla :D), ale taky ve složení. Oba druhy mají sice vyšší glykemický index a vyšší obsah sacharidů, takže se hodí do stravy, pokud máte dost aktivity během dne, nebo se snažíte nabrat svaly. Avšak batáty neobsahují jisté antiživiny, které ty obyčejné ano. No ale přesto, i na toto existují rozdílné názory, zase záleží na tom, jak se paleo jedinec cítí a názor si na to musí udělat sám. Pokud vás to zajímá víc, přečtěte si třeba tento článek ;) Já se tomu budu věnovat v některém z dalších článků ;)
 
 
INGREDIENCE (na 1 velký plech)
- 1 velká sladká brambora
- 2 lžičky kokosového oleje (nebo olivového)
- Špetka soli
- Špetka pepře
- Špetka sladké papriky
- Špetka skořice
 
 
 
POSTUP
1) Troubu předehřejeme na 180 stupňů
2) Bramboru oloupeme a nakrájíme na tenké proužky podobné hranolkám
3) Plech vyložíme pečícím papírem a vysypame na něj hranolky
4) Kokosový olej si rozpustíme a pak jím pokapeme hranolky
5) Vezmeme koření a od hranolky jím posypeme, poté rukama všechno promícháme a rovnoměrně rozprostřeme po plechu (hranolky by neměly být položené na sobě)
6) Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, během pečení několikrát promícháme, aby byly ze všech stran opečené
 
Už jste zkusili batáty? :)


26 komentářů:

  1. asi se po nich kouknu, vypadají krásně... ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. :D no, z té tvé posilovny jsem mrtvá smíchy. Hlavně z toho , jak popisuješ ty chlapy a všecko, co se ti nelíbí :D Tak jen stačí, aby ses toho chytla :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Tleskám,že ses odhodlala jít do posilky takhle sama :-) já jí mam hned za rohem a vźdycky když kolem ní jdu se psem-analyzuju situaci. Nevim jestli se děsim toho,že tam nikdo nebude,nebo naopak bude plná cvičenců :-D Třeba mi budeš inspirací.
    A místo fotek bys nám ty hranolky mohla rovnou rozesílat.Vypadají velmi chutně :-P

    OdpovědětVymazat
  4. Ta bolest zad nahoře, kde se dotýkají s osou je normální, asi tam uvidíš ráno nějaké otlačeniny :D Kdyby tě nějak nepřirozeně bolela spodní záda, hned přestaň a zkontroluj si techniku, aby sis neponičila záda. :)
    Ty batátové hranolky vypadají úžasně, škoda, že jsou sladké brambory tak drahé :(
    Moc ti fandím a doufám, že uvidíš rychlé pokroky. Krásné ráno :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty hranolky vypadají skvěle! Mě teda batáty moc nezaujaly, ale takhle by možná mohly být dobré. Já jsem je kupovala v Kauflandu a tam je mívají snad pořád ;)

    A k té bolesti u dřepů - mě to teda ani problém nedělalo a nedělá, taky obmotávám ručníkem. Asi je třeba najít tu správnou "polohu" tyče. Určitě by to nemělo být na krku, ale na vrchní části trapézových svalů ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, tyč má ležet na trapézech, pak totiž skoro neleží na žádné kosti, ale jen na měkkých tkáních. Např. http://www.p3crossfit.com/wp-content/uploads/2009/07/IMG_4753.JPG

      Teď už pro Beauty - ten trénink se mi nelíbí. Jedeš jen nohy a ještě převážně kvadricepsy? :-( Zkus zainvestovat do pár lekcí s trenérem, načti si, jak se mají zatěžovat svalové skupiny tak, aby docházelo k vyváženému svalovému rozvoji, abys i kosti namáhala z obou stran přibližně stejně a nedocházelo k disbalancím. Krom toho když jedeš nohy se zátěží, zapojuješ i břicho (a to dost, pokud dodržuješ techniku) a tudíž musíš cvičit i minimálně spodní záda. No máš toho ještě dost ke studiu ;-)

      Vymazat
  6. Tu diskuzi u minulého článku jsem celou přečetla :D a myslím, že některé ty prsa prostě moc řeší :D Já bych z toho takovou vědu nedělala. Prostě někdo má, někdo ne. A tečka :)
    Pěkně sis zaposilovala, opravdu máš můj obdiv, já bych tam nešla, jsem hroznej stydlím :D A batátoté hranolky vypadají krásně! Já batáty zkoušela dvakrát jako pečené v troubě na kostičky, ale moc mě nezaujaly. Nicméně je výdám v každém supermarketu a to pokaždé, když tam jsem.

    Mimochodem, chtěla jsem se tě zeptat, můžu-li :) Cvičila jsi někdy s Jillian/Bobem nebo Insanity? A jaký máš na to názor? Stejně tak na běh?

    OdpovědětVymazat
  7. Batáty bych ráda vyzkoušela, ale albert nemám nikde v okolí bohužel. V těm squatům: zkus si i jiné držení - např vpředu viz: http://www.youtube.com/watch?v=d0Rqz7wptJo - musím říct že jsem s tím taky na zádech bojovala, hlavně mi dalo spoustu práce udržet si rovná záda a nehrbit se s činkou. Postupem času je to lepší, třeby výpady s činkou na zádech se mi dělají líp než squaty, ale mám ráda i to první držení z toho videa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doporučuju pročíst si všechny články z rubriky zdravotní aspekty posilování na ronnie:
      http://kulturistika.ronnie.cz/c-13584-zdravotni-aspekty-posilovani-zakladni-chyby-a-nevhodne-cviky-ii.html
      tohle je druhý díl, ale dohledej si všechny. I když si můžeš říkat že víš jak správně dělat klik atd je rozhodně lepší potlačit svý chytrý ego a nechat si poradit. A krom toho ty strečingové cviky z posledního dílu jsou dokonalé na protažení zádových svalů ;)

      Vymazat
  8. Mám je taky koupené, zkusím si je taky upéct:)
    Jinak já je koupila ve Sparu, tak zkus mrknout i tam:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tyč pri squatoch nemá byť na krku, ale položená na hornej hrane lopatky. Celá váha tyče by mala byť na chrbte, lakte by mali smerovať dozadu a zápästia vystreté. Ale neboj sa, na to prídeš ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Batáty jsem nezkoušela a zatím ještĕ nebudu, ale až skončím přípravu, tak vyzkouším.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ze zdravotních důvodů s přípravou končím a batáty mohu vyzkoušet :-)

      Holky jak já vám všem najednou závidím, že můžete cvičit a já najednou z hodiny na hodinu nemohu.

      Vymazat
  11. Nezkoušela jsem..zatím dělám jen celerové,mrkvové a petrželové hranolky..ale asi vyzkouším i batáty :)

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, že ten recept by se dal aplikovat i na normální brambory, ne?:) Jinak ti gratuluji k úspěšnému zdolání "první" posilovny. Je fajn, že tě to baví. Super.

    OdpovědětVymazat
  13. Já chci taky batáty, ale u nás v zapadákově je nikdy mít asi nebudou :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Beutygloss...chtěla bych ti moc pochvílit blog, všechny články jsou čtivé, zajímavé a ty máš teď skvělou postavu :) Zároveň bych ti strašně chtěla poděkovat. Asi rok jsem měla zdravotní problémy, bylo mi po "každém" jídle zle, nafouklé břicho, pocity přecpanosti.....Samozřejmě jsem zkoušela dělat lokální úpravy jídelníčku, vyřadila jsem pečivo, mléčné výrobky ale nepozorovala jsem větší změnu...Nechápala jsem co dělám špatně, vždyť přece jím zdravě! Ovesné vločky pěkně po ránu, pak třeba brambor s rybou/kuře s rýží/whatever...mezitím nějaká proteinová tyčinka a na večeři třeba tofu plus zelenina samozřejmě. Myslela jsem si, že prostě moje tělo je nějaké špatné, jím přece jak se má a stejně je mi zle. Před pár dny jsem hlavně díky tobě a tvému blogu (plus jsem načetla spoustu článků :) přešla na primal paleo. A....prostě momentálně je mi naprosto skvěle, žádné nafouklé břicho ani křeče jako dřív, žádná únava (poslední tři týdny před primal stravováním jsem byla příšerně unavená...a to spím 8-9 hodin denně), spousta energie! Prostě je mi tak jak celý poslední rok ne :) nepomohly mi žádné prášky ani doktor ale prostě kompletní změna stravovacích návyků. Takže ještě jednou ti děkuji!
    Omlovám se za dlouhý komentář :D Hodně štěstí se cvičením a stravováním i nadále:)
    Kristýna.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj:) rada bych ti dala nejaky koment o te posilce:) .. na tu vahu za krkem si zvyknes..ale prijemne to neni.. ja si to taky omotavam rucnikem a stejne to boli.. na chlapy si taky zvyknes:D me uz to ani neprijde.. A jeste me tak napadlo, ze je super, ze si zaradila na konec vybusne cviky s vlastni vahou..(plyometricke), ale obecne se spise cvici, kdyz nekdo potrebuje nohy vyrysovat nebo zhubnout.. nevim, jak casto budes do te posilky chodit,ale treba bys mohla ten den dat vylozene jen silove cviky, kdyz chces nohy nabrat.. beztak mas jinak poskoku a vyskoku mnoho s jinych workoutech. K. jinak je to samozrejme otazky nazoru a taky na kazdeho plati trochu neco jineho.. Jo a jeste me napada, ze taky predkopavani e super cvik na narus kvadricepsu:)

    OdpovědětVymazat
  16. A já se do posilky ještě neodhodlala.. ale to přijde :) kamarádka tam chodí, tak možná půjdu s ní.. nebo s přítelem... hlavně ne sama, já tak nesnášim ty pohledy! :D
    s tou tyčí neporadím, když nepomohl ani ručník :/
    tvůj workout se mi líbí, mohla bych se tím inspirovat.. a ten obrázek :D
    a díky za odkazy na ty články, vypadají dobře..
    PS. Ty batátové hranolky...mmm, vyzkouším, určitě :)

    OdpovědětVymazat
  17. Odkaz na článek Jez jako šelma jsem si přečetla, je to zajímavé, pořád nad tímto stravováním přemýšlím, ale nejsem si pořád jistá, zda je to pro mě dobré:) nedokážu si totiž představit, že bych jedla jen třikrát denně, asi bych umřela hlady. Jak to děláš ty? taky jíš jen třikrát denně? A když jsi přecházela na paleo stravu, nepociťovala jsi hlad:) nebo je to normální a je to jeno zvyku?
    Děkuji Míša

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem tak ráda, že si na svá prsa nestěžuji! :D
    Je super, že se ti v posilce líbilo, také mám ráda posilku. Ale znervozňují mě tam týpci, co se jdou do posilky snad jen podívat? A pořád debilně čumí! :D Bojím se udělat cokoliv, aby mě nesjeli od hlavy až k patě a v hlavě se jim nehonilo něco hnusnýho! :D:D (takový ti namakaný týpci, sizcí! :D )

    Hranolky vypadají krásně, nikdy jsem o tomto druhu "brabor" neslyšela, děkuji, že jsi mi řekla něco nového! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem se nechala zlákat a batáty jsou doma :-) ta cena je teda děsná, ale recept supr lákavý a jednoduchý.
    Jinak pro ostatní, v tescu je mají taky.

    OdpovědětVymazat
  20. Jsi šikovná! Ty váhy a tak - já dělám tak poloviční, stydím se ;) Squatty dělám jen s tou tyčí, ale stejně mě včera jeden chlápek zachraňoval, nemohla jsem jí "zaparkovat" :D

    OdpovědětVymazat
  21. Já když jedu Squaty s činkou na zádech, tak mě to taky bolí.. ale prý to chce zvyknout si :) Zas tak hrozné mi to už nepřijde :)
    Prosím Tě - nemáš nějaký typ na něco zajímavého z květáku?:) Myslím, že jsi tu někde psala o květákových muffinech.. ale nemůžu to nikde najít :(

    OdpovědětVymazat
  22. Mňamina! Batáty miluju dělané jako kaši s osmahlou cibulkou. Snědla bych toho vagón:D teď mi fakt málem ukápla slina:D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D