pátek 31. srpna 2012

Nahraďte nezdravé jídlo zdravým

Ten, kdo se jednoho dne rozhodne přejít na zdravý životní styl, má často milný dojem, že zdravé není dobré, že se nikdy pořádně nenají a už si nikdy nedá své oblíbené jídlo. Přitom téměř všechna nezdravá jídla jde v pohodě nahradit jejich zdravějšími variantami :)

TAVENÝ SÝR → LUČINA, ŽERVÉ, COTTAGE
 
 
 
Velmi oblíbené taveňáky jsou sice dobře roztíratelné, ale toho se dosahuje tepelnou úpravou a přidáním vysokého množství soli, tudíž roste obsah fosforu a sodíku, které jsou ve větším množství pro tělo škodlivé. Obsahují sice i vápník, ale ten aby se mohl správně ukládat v těle, je nutný poměr vápníku a fosforu 2:1. Když je fosforu v těle více, vápník se do kosterní hmoty neuloží a v krajních případech si tělo dokonce může vápník odebírat z kostí a zubů
 = Taveňáky brání vstřebávání vápníku
 
BÍLÝ CUKR → MED / JAVOROVÝ SIRUP / TŘTINOVÝ CUKR
 
Na téma zdravého slazení jsem už článek psala, můžete si jej přečíst zde. Přesto něco málo připomenu, což není nikdy na škodu :)
Pravidelná konzumace bílého cukru -
1) Oslabení imunitního systému
2) Riziko obezity
3) Onemocnění srdce a cév
4) Zvýšení hladiny cholesterolu
5) Bolesti hlavy
6) Deprese
7) Vyšší riziko rakoviny, hemoroidů, zubního kazu
8) Narušuje rovnováhu minerálních látek - oslabuje zuby a kosti
9) Vyšší výskyt vrásek a zánětů kůže
10) Poruchy zažívání
11) Může způsobit kvasinkovou infekci
12) Snižuje učební kapacitu mozku
13) Špatná pleť
BÍLÁ RÝŽE → HNĚDÁ RÝŽE
 

Při výrobě bílé rýže je odstraňována hnědá vrstva zrnka rýže. Právě v této vrstvě se nachází všechny zdravé látky, které mimo jiné přispívají k  lepšímu zdraví srdce, snižují riziko onemocnění srdce a vysokého krevního tlaku. Navíc hnědá rýže obsahuje více bílkovin a vlákniny.
 
OCHUCENÝ JOGURT → BÍLÝ JOGURT S OVOCEM
 

Pro mnoho lidí je daleko jednodušší si koupit již ochucený jogurt, který je nadopovaný sladidly, škroby, barvivy a zahušťovadly. Přitom je daleko si koupit dobrý (NE light ani odtučněný, což jsou jen břečky) bílý jogurt, třeba řecký, a do něho si přidat čerstvé ovoce, ořechy, med, skořici... Máte tak daleko lepší chuť a taky víte, co jíte :)

 
BÍLÉ PEČIVO → CELOZRNNÉ PEČIVO
 

Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů (skupiny B, vitamíny D a E), enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Proto bychom vždy měli sáhnout po pečivu celozrnném. Ale nenechte se napálit! Názvy jako vícezrnné, cereální ani fitness nezaručují, že je pečivo skutečně celozrnné. Taky se nenechte oklamat vzhledem. Není to tak, že čím tmavší, tím lepší. Celozrnné výrobky mají poměrně světlou barvu, výrobci do pečiva jen přidávají barviva, aby dosáhli tmavé barvy a vyvolali dojem 'celozrnnosti'. Taky celozrnné pečivo můžete poznat podle ceny, bývá dražší než bílé.
 
BRAMBOROVÉ CHIPSY  → ZELENINOVÉ CHIPSY


Obyčejné brambůrky obsahují spoustu přepálených tuků a soli. Zeleninové chipsy se vyrábějí speciální vakuovou technologií, takže si zachovají všechny vitamíny, minerály a antioxidanty. Navíc obsahují asi 3x méně kalorií než obyčejné chipsy.
 
A jaké 'záměny' jste udělaly vy? :)
 

13 komentářů:

  1. Mé záměny jsou stejné :) to nezdravé se snažím úplně vyřadit,ale občas se tomu neubráním,když vaří i ostatní členové rodiny..
    A co se týče úvodu do článku, nevím proč si lidé vsugerovávají,že zdravé věci nejsou dobré. Mě to přijde naprosto opačné! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas je i to nezdravé potřeba, to je jasný :)

      Vymazat
    2. Teď jsem trošku zhřešila a dala si mamky nivovou omáčku s kuřecím masem a těstovinami.. Ale jen trochu,snažila jsem si tam dát hodně kousíčků masa a doplnit to zeleninkou!!:)
      Zvu tě ke mě na blog na giveaway, jedná se o prkotinu, ale i to udělá radost! http://zrzunka.blogspot.cz/2012/09/giveaway.html

      Vymazat
  2. mám to úplně stejně! :) fůra lidí jí totiž hrozně zbytečné kalorie, například sladké napoje a tak :D my když to známe, můžeme toho sníst 2x tolik a přitom to vyjde stejně :DD!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) Třeba když v nějakým pořadu vidíš vedle sebe pár hranolek a vedle toho daleko větší množství zdravého jídla, a obě věci mají stejnou energetickou hodnotu :)

      Vymazat
    2. Jo sladké nápoje jsou fakt problém dnešní doby.

      Vymazat
  3. já se teďka nevážila, bojím se že by ve mě nastal "blok":D mamka ale řiká že už vypadám mnohem líp a přibírám (a já si to tak myslim, po tom množství..:D) na váhu se postaviim..nekdy příště :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já zaměnila snídaně typu rohlík s marmeládou za ovesné kaše s ovocem :) a je mňamka! Ujíždím si na takových snídáních každý den :)Pak jsem zaměnila večeře typu slanina, chleba, tavený sýr a cibule za rýžový chlebíček, vaječný uvařený bílek a papriku, jako třeba zrovna dneska :) Tohle jsou sice takové obecné záměny, ne jak to máš ty, ale záměny jsou to taky :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. super článek, přesně takhle to taky praktikuju :) stačí zvolit vždycky tu zdravější variantu, a není potřeba se nijak omezovat:))

    OdpovědětVymazat
  6. Zaujaly mě ty následky při pravidelné konzumaci bílého cukru, o některých jsem ani nevěděla. Nejspíš se mu začnu vyhýbat obloukem :)

    http://onegirlb.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Zkuste to i vy. Zhubněte a budte fit. http://www.xjidelnicek.cz

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D