neděle 10. února 2013

Jezme PLNOTUČNĚ!

Při přečtení nadpisu asi hodně lidí jen suše polklo a hned článek zavřelo, já bych to taky nedávno udělala. Všemu, co se jen krajem dotklo másla, jsem se vyhýbala. Použít olej na maso? Nikdy! Oříšky? Tak ty jsem jedla vždy, ale dřív na mě byly přece příliš tučné, nemůžu to s nima přehánět! Raději si dám hezky suché těstoviny, k tomu vařené maso a zeleninu a je to! Tak to přece doporučují všechny ty zázračné výživové pyramidy! Tuk? Fuj, i to slovo mě upřímně děsilo, a ještě abych ho jedla??! To teda ne! Při ďobnutí do másla jsem si už představovala, jak se mi to všude hezky obaluje...



Ale víte co? Jedla jsem jak to doporučovali - spousta cereálií, všechno celozrnné, ovesné vločky, spoustu mléčných výrobků, nízkotučné sýry, ale nikdy jsem nebyla až tak spokojená se svou postavou. Ikdyž jsem jedla i 7x denně, velké porce, stejně jsem po půl hodině měla hlad a honily mě chutě, které jsem ale díky své pevné vůli vždycky ovládla.

Tak mi to začalo vadit - Cvičím? Jím zdravě? Ale kde jsou ty výsledky?? Tak strava je určitě 'správná', tak to přece všichni doporučují. Takže budu muset přidat na cvičení! Z cvičení přes hodinu denně se nakonec stalo cvičení 5 hodin denně, ale postava čím dál horší a horší!



Jednoho dne mě ale ruply nervy. Už to nedávám. Sedla si, a přemýšlela o tom, jak to vedu. Chci přece výsledky! Najela jsem tedy na google a začala hledat... Přečetla si několik článků o přetrénování, a vše na mě sedělo - Snížení výkonnosti, únava, nárust tuku, méně svalů, málo koncentrace, zimomřivost.... Tak jsem si řekla STOP, cvičení se omezí! Na stejné stránce jsem ale v archivu zahlédla článek o paleo stravě, a zaujalo mě to! Začetla jsem se, pochopila princip, přečetla tolik pozitivních ohlasů od ostatních, a tak jsem si řekla - Proč to nezkusit?

Původně jsem akorát ubrala na přílohách a přidala více tuku. Na oběd jsem si třeba nachystala několik míchaných vajec s máslem, k tomu kuřecí maso na kokosovém oleji, zeleninový salát na bok si dala trochu kuskusu, jako takovou 'záchranu'. Nejdříve jsem snědla ten zbytek a pak se tak koukám na ten kuskus, a nic to se mnou nedělá. Nemám na to chuť jsem příjemně najezená, tak proč do sebe cpat i to? Tak jsem kuskus dala do misky a umístila do ledničky. A víte co? Byla jsem sytá několik hodin, ikdyž to byla normální porce. Dřív bych měla po půl hoďce hlad a už vyhlížela svačinu. Na tom něco bude, ne?



Postupně se zlepšovaly i mé výkony ve cvičení. Začaly mi růst širší ramena, svaly na rukou, to jsem vždycky chtěla! Začalo se mi rýsovat břicho, jak ještě nikdy, a to na váze je o dalších pár kilo víc!

Máslo je teď u nás v zásobě pořád. Litr kokosového, olivového oleje? Ten mi vydrží tak měsíc, dávám si ho skoro na vše. Ořechy? O tom ani nemluvím :D Vejce u nás také mizí jak na běžícím pásu! A vyhazuju i teď ty žloutky, jako jsem to dělala dřív, protože jsou ''špatná'' a mají ''hodně tuku'' a ''zvyšují cholesterol''? Ne! Někdy za den sním i 7 vajec, celých. Mleté maso? O tom jsem v ještě nedávno nechtěla ani slyšet, teď si je ráda dám i několikrát do týdne. Dříve ohledávat obaly všech jogurtů a hledat jen ty 'light', 'fitness' a se 'sníženým obsahem tuku'', což je nakonec jenom břečka. Teď už sice jogurty moc nejím, ale když už si nějaký vyberu, je to opravdu kvalitní a ne nějaký s 0% tuku.



Co tím vším teda chtěl básník říct? Tuk není to, čeho bychom se měli bát! Netloustne se po něm!
Je těžký tento názor prorazit už v tak předsudky přeplněné společnosti, kde se na nás ze všech stran hrnou informace o tom, že bychom se tuku měli vyhýbat, všechno bez tuku... Ale pomáhá to nějak naší společnosti? Něpřibývá snad civilizačních onemocnění, obezity...? O tomto jsem už několikrát psala, já tomu prostě věřím. Nenutím nikoho, aby se vydal stejnou 'cestou', jako já. Říkám, že je to to, co mi sedí, co mi dává víc energie, co mě mění k lepšímu! Jedení více tuku vás zasytí na daleko větší dobu! Když ale mluvím o tucích, nepředstavujte si pod tím třeba hranolky - sacharidy, které jsou ještě více 'pokaženy' tím, že se k nim přidají špatné, přepálené tuky. Sacharidy po konzumaci zvyšují hladinu insulinu, což vede k ukládání tuku. Dojde taky k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi, pak jejímu rychlému poklesku, a vida? Máme zase hlad, jsme bez energie, a nejraději bychom snědli vlastní babičku. Tuky toto nedělají! Tráví se daleko déle, nevyvolávají žádné šílené reakce v našem těle, které z nás dělají cvoky šílící po celé krabici bonboniéry.

Nejdříve vás možná taky napadne, že musím mít míň energie, když vynechávám obilniny. Ale je tomu přesně naopak! Vždyť tuky mají i vyšší energetickou hodnotu! Dodají mi energie daleko víc! Při svém cvičení můžu jet jako drak!



Znovu říkám, že toto je můj názor. Každému sedí něco jiného, ale toto je to, co vyhovuje MĚ, a za tím si budu stát :))
No nic, před chvilkou jsem dojedla skvělé masové rolky plněné mozarelou a sušenými rajčaty s rajčatovou omáčkou, pokladené plátky másla a k tomu kešu lívanečky, a je mi skvěle :)

Co vy? Pořád žijete LOW-FAT? :)

78 komentářů:

  1. zdravé tuky jsou skvělé! :) ale ještě je neumím přidávat do jídla tak jako ty, teprve se učím!

    OdpovědětVymazat
  2. Na tohle už jsem si naštěstí přišla. Taky jsem jedla light věci, než jsem zjistila, že jogurty a sýry chutnají mnohem líp. A taky nedám dopustit na plnotučné mléko. Až tolik ho nevypiju, aby mě to množství tuku v jednom hrnečku denně zabilo, a chutná to mnohem líp =)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuky dodávají 2x více energie v porovnání se sacharidy a bílkovinami, takže pokud si vybíráš kvalitní oleje, umíš s nimi v kuchyni pracovat a hlavně posloucháš své tělo, jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
  4. o paleo jsem četla prvně u tebe a ten název mi absolutně nic neříkal, ale když se to začalo hemžit víc a víc paleo recepty, tak jsem se o to začala zajímat víc. Tuky by se neměly vynechávat o tom žádná a nízkotučný jogurt bych už asi nepozřela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsi se tu něco novýho taky dozvěděla :))

      Vymazat
  5. u mě by low fat lifestyle nepochodil :d fakt ne... ořechy cpu kam můžu, semínka také, oleje také :D jinak mi řecký jogurt moc nechutná. Nejradši mám jogurty z Valašska které mají toho tuku 3,1g/100g.. :) A zasytí mě nejvíc z těch "normálních" jogurtů :)
    Ale ty kešu lívanečky ti závidím! Já právě shodou okolností dojedla poslední zbytek kuskusu zapečený s okurkou a olomouckými tvarůžky :) Mňam! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nedávno jsi říkala, že špatně trávíš tuky, ne? :D Ale tak s ořechama, to už u tebe i u mě známe :)) A snad sis pochutnala, fotka na blogu vypadala moc chutně! :))

      Vymazat
    2. V jednom z mých článků na blogu to vysvětluju... :) To jak mi bývalo blbě asi bude velkým množstvím těch tuků najednou... Když si to rozkouskuju do dne po malých dávkách, je to ok. Když najednou sním celou ušlehanou šlehačku, je mi zle no... :D

      Vymazat
  6. Já se tedy na peleo stravu nikdy nedám, s veganstvím to moc nejde dohromady :D Ale vím, že zdravé tuky jsou důležité a snažím se je do sebe dostat :) Ono taky záleží na tom jaký jsi typ podle metabolismu, teda aspoň podle mého :) Svačiny naštěstí nějak nevyhlížím a vyhovuje mi, to jak to mám :)
    Každopádně jogurt light je děs :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://veganpaleo.wordpress.com/ Jde to dohromady. Ale musí to být trochu hard core vymýšlet ty recepty a asi se dost opakují ingredience aby to bylo veganské i paleo :)

      Jinak souhlas že záleží na metabolismu :)
      Úplně bych sachry nevyřazovala, ale tuku už se taky nevyhýbám tak úzkostlivě jako kdysi. To zjištění, že když si vajíčka budu dělat na másle místo na sucho a dám si na salát nivu a ještě oříšky a nevzbudím se s horou tuku na břiše bylo kdysi tak strašně osvobozující :D

      Vymazat
    2. Pravda, můžeš být paleo i vegan, ale je to asi takové složitější pořád vymýšlet různé kombinace a nová jídla a taky si zajistit abys měla všeho důležitého dostatek :) A test na metabolismus jsem si taky dělala, a vyšel mi myslím bílkovinový typ :)

      Vymazat
    3. Tuto stránku znám a upřímně mě docela šokovalo, že někdo má na to, to skloubit dohromady!
      Mě vyšel v testu smíšený typ, ale poslední dny cítím že mi něco chybí :/ a je možné že to jsou právě ty tuky, takže je tu ta možnost, že se budu muset nechat inspirovat a také dát dohromady paleo a vegan :/ Bylo by o něco jednoduší, kdyby mi chybělo něco jiného :D

      Vymazat
    4. Prosím tě myslíš, že by jsi byla tak hodná a poradila mi s několika věci? Nenašla jsem na tebe žádný jiný kontakt tak ti to píšu ještě sem :) Přijde mi, že ze všech co sleduji ty jsi ten top, co nejvíce rozumí "svému řemeslu" Samozřejmě jsem hooodně googlila než jsem se rozhodla ti napsat, ale každý článek říká trochu něco jiného a s něčím přece jen potřebuji poradit.
      Je mi jasné, že máš hodně práce nebo, že se ti prostě nechce. Takže pochopím když mi řekneš, že nejsi žádná poradna a ať si googlim dál :D

      Vymazat
    5. No jasně, ráda poradím :)) Jestli se o tom nechceš bavit tady, napiš mi na mail - nikush2904@seznam.cz

      Vymazat
  7. Když já jsem ale ráda, když mám hlad, protože to znamená, že se můžu znovu najíst a valí mi metabolismus :D
    Ale je fakt, že kolikrát bych se taky obešla bez přílohy, ale nevím, mám nějak v podvědomí, že když vynechám dlouhé sacharidy, tak potom budu mít hlad a potřebu se dožírat.. Tak nevím..
    Ale je mi třeba sympatické nahrazení části sachrů ořechy - třeba mouku, nebo víc ořechů do vloček.. myslíš, že by to bylo trochu efektivní na hubnutí/rýsování? Taky mi chutnají tučnější sýry, ani chleba bych k nim nemusela, tak třeba kdybych si dala takovouto svačinku, nepřiberu?:D
    A jinak jsem se ještě chtěla zeptat, co na takovou tvoji stravu říkají rodiče? Mně i když mamka nějak nekafrá do jídla, tak by mi bylo blbé najednou totálně překopat klasický systém stravování..
    Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D no, nevím jestli ta první věta fakt platí :D
      A myslím, že když omezíš sacharidy, hlavně ve formě těch obilovin, tak nejspíš zhubneš, ale musíš tu energii teda právě nahradit těmi tuky, ne bílkovinami. Když vyřadíš sacharidy až příliš, i ve formě zeleniny a ovoce, tak akorát tělo ztratí vodu, tak to bude na váze, protože na 1 g sacharidů je potřeba několik molekul vody (tak nějak jsem to četla :D) Samozřejmě pokud chceš hubnout, tak tomu musíš přizpůsobit i cvičení :) A rodičům moje strava nevadí, vidí, že stále přibírám, netrápím se hlady, je mi líp. Často taky ochutnávají nějaké moje dobrůtky :) Takže tak :D

      Vymazat
  8. Nádhernej článek - máma do mě hustí, že musím přidat přílohy - taky si myslím, že když budu jíst více "tučného" a jak to říct.. "TUHÉHO", že přiberu snáz než po sušenkách, 300g rejže a podobně. Ale to jí nevysvětlím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu, snažila jsem se to napsat nějak čitelně :)) No, nějak se snaž, určo tě pochopí :)

      Vymazat
  9. Light výrobky mě už nechávají chladnou, ale přiznám se, že mléko mi chutná víc polotučné a tvaroh kupuju odtučněný, důvod je ale v chuti. Do toho tvarohu si totiž často vmíchám ještě lžičku nějakého zdravého oleje ( lněný, z pšeničných klíčků, konopný, dýňový...)
    Mě by spíš zajímalo jak je to s tím cholesterolem? Za svůj život jsem už četla strašněkrát jak by se vejce neměla přehánět. A u Melounový Mell jsem jednou tuším narazila v komentářích na upozornění v souvislosti s velkým příjmem ořechů a vysokým cholesterolem...My máme domácí slepice a od té doby co snášej, mám vejce strašně často. Občas mají v jednom vejci i dva žloutky a já si vejce zamilovala ještě víc, jenže nevím, kde je ta hranice...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hranice je tak 1 vejce denně, více už není moc vhodné. (to vím od táty, je lékař, odborník na výživu) Já občas, když si dělám omeletu, tak těch vajíček mám víc.. ale zas ty vajíčka nejím každý den. Prostě nic se nemá přehánět :)

      Vymazat
    2. S vajcami by sa to skutočne preháňať nemalo - pokiaľ ide o vajcia z obchodu. Ty ale píšeš, že máš k dispozícii domáce vajíčka. Pokiaľ kŕmite slepice kvalitne, o čom nepochybujem, tak ich vajcia môžeš bez obáv konzumovať denne aj vo väčšom množstve. Čo sa cholesterolu v žĺtkoch týka, tiež sa ho netreba báť, škodlivý môže byť iba zoxidovaný. A keďže oxidácii podlieha pri vysokých teplotách, najvhodnejšie je konzumovať ho v surovom stave. Tu asi väčšina ľudí začne panikáriť a myslieť na salmonelu. No pri domácich vajciach je riziko nákazy štvorpercentné, zatiaľ pri vajciach z obchodu sa pohybuje okolo 25%. Ale ak máš aj tak pochybnosti, tak v tom prípade je cestou menšieho zla vymeniť míchané vajíčka za varené, ktoré sa pochopiteľne pripravujú pri nižšej teplote.

      Vymazat
    3. Já jich jím fakt hodně, a cholesterol mám na spodní hranici. Ale určitě o tom v nejbližší době napíšu nějaký článek, kam napíšu o souvislosti palea a cholesterolu :) V dětství a vlastně i dosud nás krmili různými teoriemi, které se nakonec ukázaly jako milné (viz. špenát a železo a podobně :)) Jinak ořechy-jasně, někdy všeho moc škodí, ale to bys je musela jíst fakt po kilech :)

      Vymazat
  10. Chvíli jsem o paleo uvažovala, google ti najde xxx článků, kde se paleo strava doporučuje, ale taky xxx článku kde je zavrhovaná... S některými věcmi s tebou souhlasím... Zase o paleo začínám uvažovat, ikdyž na to asi nebudu mít dostatešnou vůli..
    Nechtěla bys napsat příklad tvého jídelníčku? moc si nedokážu představit že bych si každý den pekla paleo koláč, chleba a tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určo nějaký jídelníček zase přidám :) V podstatě já si dávám do jídelníčku ještě ty různé koláče a podobně proto, že chci ještě trochu přibrat a zařadit do jídelníčku něco navíc, na svačiny a tak, jinak paleo chleba a koláče a sušenky vůbec nejsou nutný :) A jako všechno, má i tento postoj různé příznivce i odpůrce, každý si na to musí vytvořit svůj názor, nejlépe založený na vlastních zkušenostech :)

      Vymazat
  11. Pěkně jsi to napsala, taky jsem dřív šidila tuky a nesnesla jsem, když se maso dělalo jen na kapičce oleje, o řízku ani nemluvim :D, ale to je zase něco jiného.
    Máslo tedy nemusím doteď, mám k němu prostě jistý odpor, nevím proč, ale zálivky z oleje do salátů (olivová, lněný), tak hlavně oříšky a semínka. A z jogurtů, kterým se tak dá říkat, mám nejradši Hollandii, 3,5 g tuku ve 100 g výrobku mi příjde ideál. Tvarohy mi příjdou všechny stejné, ale většinou kupuji nízkotučné nebo polotučné, někdy se nestačím divit, jaké jsou rozdíly v cenách.
    Nikdy jsem ale nebyla taková, že bych hnedka šáhla po výrobcích s přívlastkem - fit, fitness, low fat, zero, 0% tuku, slim, light a podobně. To prostě ne a teď už vůbec ne.

    Tvoje paleo strava je tedy asi dost výživná a hodnotá, když moouka není vlastně mouka ale třeba pomleté ořechy, že? Obiloviny tedy nejíš vůbec? Takže vločky, chleba atd, to si nedáš?? A co říkají rodiče na tuhle tvoji stravu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taktiež by ma zaujímal názor rodičov, predsa len je to dosť extrémny typ stravovania a hlavne pre tak mladé dievča (nehovoriac že si si prešla anorexiou a liečením). A taktiež by ma ešte zaujímala finančná stránka, pretože pre mňa je aj 200g mandlí 2krát do mesiaca celkom drahé a to si neviem predstaviť koľko musí stáť jesť orechy na kilá :)

      Vymazat
    2. No samozřejmě, že kalorie rychle stoupají, ale tady to není tolik o kaloriích, a navíc bych se nima ani nijak nenechala svazovat, jím tak, jak mi to chutná :) A obiloviny nejím vůbec, už ani luštěniny, kromě arašídů :D A rodičům to nevadí, vidí, že stále přibírám, cítím se dobře, vypadám líp, netrápím se hlady :) A na dotaz s těmi cenami ořechů - Tak já zase ušetřím na jiných věcech, ostatní holky utrácejí za kosmetiku, oblečení... já si radši koupím nějaké jídlo :D I na vánoce jsem něco dostala :D

      Vymazat
  12. Tuky důležité jsou a věřím, že na formování postavy to funguje (postavu máš krásnou), ale je to hrozná zátěž pro ledviny a játra.. taky pak hrozí infarkt z toho velkého nadbytku cholesterolu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je ovšem zvláštní, že vegetariáni, kteří maji (i přes ořechy a rostlinné tuky) stravu spíše chudší na tuky mívají výrazně vyšší cholesterol než osoby, které si tuky dopřávají. Ono totiž tělo se při pestré stravě a pohybu vyrovná s nadbytkem cholesterolu lépe, než s jeho nedostatkem - tělo si umí cholesterol vyrobit samo, ale neodhadne jeho množství.

      Vymazat
    2. Tak v některých zdrojích jsem se zas dočetla i opak, že vegetariání mají nižší cholesterol :) Ale jak píšeš - důležitá je pestrá strava, což paleo strava zrovna není..

      Vymazat
    3. Jana: je to fakt..třeba i anorektičky,které se většinou tuku vyhýbají,mají vysoký cholesterol...

      Vymazat
    4. Tak ale anorexie a vegetarianstvi je uplne neco jineho.. ja jsem v zivote neslysela, ze by vegetariane meli obecne vyssi cholesterol. Andrea

      Vymazat
    5. Taky jsem si myslela, že tuky (žloutky, olej, máslo...) způsobují vysoký cholesterol, obezitu a podobně. Ale jím takto už nějakou dobu a cholesterol mám podle měření stále na spodní hranici. Ale určitě o vysokém cholesterolu v souvislosti s paleo stravou napíšu nějaký článek :)

      Vymazat
  13. Tak tento článek jsem opět zhltla jedním dechem :) Je to fakt zajímavé, já jím teda tak od všeho něco, rozhodně by mi asi nevyhovovalo vyřadit sacharidy, protože ty já jím fakt dost, ale celkově bych řekla že ani tuků ani bílkovin nemám málo a vyhovuje mi to, hlad mám až když je fakt čas svačiny a když mě někdy honí mlsná (což je častěj než hlad) tak si dám hrst ořechů a je klid :) I když zrovna dneska jsem si všimla,že když se blížila doba svačiny tak jsem vůbec neměla hlad ani chuť, ale jsem zvyklá jíst pravidelně bez ohledu na hlad tak jsem se najedla a v momentě kdy jsem dojedla se jakoby otevřela "brána" a já nakonec zjistila, že bych hned snědla ještě něco :D

    Nízkotučné výrobky nekupuju, protože jogurt který má 0,1% tuku není jogurt ale s prominutím sopel. A když si mamka chtěla vzít v obchodě cottage light tak jsem jí tam předvedla takovou scénu (zas tak velká nebyla :D) že si vzala "jenom" jeden :D Každopádně máslo pořád nepoužívám ale mažu lučinou, ale třeba když si smažím rybku tak si na ni plátek másla dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti články líbí :) Snažím se je psát zajímavě, aby byly čitelné a ne nějaký okopírovaný informace z wikipedie :D Jinak já taky pořád dávám mamce přednášky, hlavně proto, že si pořád chce kupovat různé spalovače tuku, tak jí říkám, že je to fakt na nic :)

      Vymazat
    2. Věřím tomu že všechny ty informace co tady píšeš bych někde na netu i našla, ale zatím jsi jedna z mála, jejiž články přečtu fakt od začátku do konce a dozvím se vždycky něco nového :)

      Já bych se ráda jednou dočkala dne, kdy začne mamka jíst zdravě a aspoň trochu o jídle uvažovat. S postavou je na tom dost špatně, ale noční čokolády a hlavně tučné sýry jsou u ní na denním pořádku :/ Jednou za pár měsíců ji popadne "dieta" a nakopí si nějaké věci, ale tím že úplně vyřadí to so má ráda jí tento styl vydrží pár dní a je konec. Jenomže si nenechá poradit a vždycky mě seřve ať ji nechám být...

      Vymazat
    3. Tak to s mamkama máme úplně stejné - moje sice není na tom s postavou špatně, ale nějaký ten špíček na bříšku ji trápí, no. Ona byla vždycky štíhlá a nikdy necvičila, to si teď vybírá svou daň. A právě se vždycky do něčeho na chvilku pustí, nakoupí si nějaké doplňky, ale když po pár dnech nevidí výsledky, tak toho nechá. Teď to zkoušíme znovu a taky se ji snažím víc podporovat :)

      Vymazat
  14. Musím s tebou souhlasit..
    Třeba dneska můj oběd: dala jsem si 60 g pohanky.. neměla jsem na ní chuť, ale dojedla jsem jí. A měla jsem zhruba za půl hodiny hlad.
    Poslední dobou zjišťuju že moc přílohy k jídlu nepotřebuju, naopak tuky, podle doporučených dávek, přetahuju o půlku a hrozně mi pomáhají (a naopak sacharidů mám rozhodně méně)
    K snídani si dám navíc arašídové máslo a najedená jsem bůhví jak dlouho. Zatímco když si dám ořechů málo? Za půl hodiny už šmíruju ve spíži, co máme za ovoce nebo podobné jídlo. A to ta snídaně může být sebevětší-sebesacharidovější.
    Jak zmiňovala již Monča z fitnessasalifestyle, jsem jako ona bílkovinový-tukový typ, a jedině to mě udrží nehladovou a spokojenou (a příjemnou a nevrlou! :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D super, že začínáme chápat, jak to v našem těle funguje a děláme změny k lepšímu :) A ten test jsem si dělala taky, taky jsem měla stejný typ :D

      Vymazat
  15. Já mám zatím teda z tuků respekt :D :) Je to moc hezký článek a zní to logicky...tuky se déle tráví=delší pocit sytosti :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jej taky mívávala, časem třeba změníš názor :)

      Vymazat
  16. Velmi zajímavý článek. :))
    Musím říct, že já se zkrátka přídám hlasem svého těla, takže na to, čeho by se kolik mělo jíst apod. příliš nehledím. Abych si kontrolovala, kolik gramů sacharidů, tuků a proteinů jsem snědla za den, na to už fakt nemám nervy. :D
    Jak by reagovalo na větší přísun tuků mé tělo, to těžko říct, ale paleo strava mě osobně příliš neoslovila. Je fajn, že sis našla něco, co vyhovuje právě tobě! Tak to má být. Člověk by se neměl nechat ovlivňovat médii, ale měl by se naučit poslouchat svoje tělo. :)) Jedině tak je úspěch zaručen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já samozřejmě taky nekontroluju, nic nepočítám, jím tak jak mi to chutná, což je právě to, jak teď jím :D A to jsem taky říkala - každému vyhovuje něco jiného, musíme si to zkusit a zjistit, co je pro nás nejlepší :)

      Vymazat
  17. Ahoj, hezký článok, ja to tvrdím stále, že z tukov sa nepriberá ale z rafinovaných cukrov, ale aj tak nejem maslá na tony a oleje na litre. Ale vôbec mi nevadí plnotučný jogurt alebo občas rohlík s máslom alebo žervé so smotanou a podobne a máš pravdu- zasýti to na dlhšiu dobu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý na to musí přijít :) Jsem ráda, že se ti článek líbil :)

      Vymazat
  18. Hodně dobrý článek, zrovna jsem ve fázi, kdy si tuky nedávám, mám z nich strach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časem ho snad překonáš :) Já to tak taky mívala.. A děkuju za pochvalu článku, snažila jsem se :)

      Vymazat
  19. Zajímavý článek:) také bych ještě tak před rokem nesáhla po máslu nebo oleji..všechno pěkně na suchu nebo na páře..to nebyl život prostě..a někdy lituju lidí, kterým to nedojde..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si úplně vybavuju, jak jsem to všechno dělala na sucho a pálilo se mi to maso :DDD kdysi..

      Vymazat
  20. všeho s mírou :) já mám ted spis problem jinde.. s brichem.. cvicim nekolik mesicu poctive.. vysledky jsou videt :) kdyz se najim z bricha se mi nestane nafouklej balonek ale drzi tak jak ma :) ALE tam dole pod pupíkem mám stale "špek" nemůžu se ho nijak zbavit.. diety nedrzim ale myslim si ze jim zdravem (nemam rada slusenky a vůbec sladké moc ne, jim jen ryby a bílé maso.. hodne piju hodne ovoce a zeleniny) ale ten "batoh" tam mam furt.. kdyby nekdo vedel jak na nej aby zmizel a uz se nevratil budu vdecna :)
    jinak oooobr pochvala za tvůj blog.. sjizdim ho kazdy den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak právě ten malý špíček dole pod bříškem je největší problém, nehjhůře se ho zbavuje... Každopádně je to pořád akorát nadbytečný tuk, který prostě musí jít dolů intenzivním tréninkem a zdravou stravou :) Ale i z této malé nedokonalosti se svět nezboří :) Jinak zkus třeba udělat ještě změnu ve cvičení, a pokud jsi třeba ještě nezařadila HIIT, tak to zkus. S každou další změnou ve cvičení se tělo bude snažit přizpůsobit a měnit se k lepšímu :)) A děkuju za pochvalu blogu! :)

      Vymazat
  21. Tak trošku se v tvém článku vidim- cvičím, jím zdravě, ale výsledky nejsou vidět a mívám někdy hlad. Ale o paleo stravě jsem nikdy nepřemýšlela, ale asi začnu, zajímalo by mě taky tvůj jídelníček jednoho dne třeba:) To vůbec nepřijímáš sacharidy, třeba ani ovoce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaký jídelníček zase určo přidám :) A já sacharidy přijímám, ale míň než ve to v dnešní obvyklé stravě, kde jich právě konzumujeme až nadbytek hlavně díky obilninám a tak. Když vyřadím právě ty obiloviny, automaticky budu přijímat miň sacharidů, protože ty jsou jejich největším zdrojem. Takže já je přijímám ze zeleniny, ovoce, plnotučných mléčných výrobků (ty povoluje primal strava) a taky třeba z proteinového prášku, který tak nějaké sacharidy obsahuje :)

      Vymazat
  22. páni, parádní článek, ještě bych se ráda zeptala, jak jsi vyřešila to přetrénování, respektivě jak moc jsi omezila to cvičení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu :) No, z těch 5 hodin jsem to prostě naráz stáhla tak na tu hodinu najednou, ale zato daleko intenzivnějšího cvičení. Musím říct, že to bylo všechno v hlavě a fakt bylo těžké udělat změnu... :)

      Vymazat
  23. skvělý článek:)
    na paleo stravu se sice nedám, ale i tak nejsem šílenec co se honí jen po "light" výrobcích a bojí se másla jak čert kříže:D
    podle mě je základ jíst JÍDLO, tím myslím poctivé suroviny, ne SRAČKY, což jsou všechny náhražky a polotovary plné chemie:)
    klidně si dám na tmavé pečivo máslo, k těstovinám zakysanou smetanu...není důvod se tomu vyhýbat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu článku :) A máš pravdu, na některých potravinách by mělo být napsané rovnou - ŠKODÍ ZDRAVÍ, ZPŮSOBUJE OBEZITU a podobně, třeba by to lidi odradilo od 1%ního salámu :D

      Vymazat
  24. Souhlasím! :)
    Já hlavně těm nízkotučným ani nevěřím, ono je složení o hodně horší jak plnotučný!
    Nejraději mám máslo domácí, mléko od krávy a tvaroh taky z domu. Ty nízkotučný svinstva bych už asi nejedla- nechutnají mi! ;)
    O paleo by se dalo hovořit hodiny, někomu to vyhovuje a někdo může bý proti no! ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak domácí máslo jsem ještě neměla, to musí být! :) A máš pravdu, každý na to má jiný názor, nejlepší je to prostě zjistit z vlastní zkušenosti, co je opravdu správné :)

      Vymazat
  25. Super článek, v mnoha ohledech s tebou souhlasím :) Na paleo stravu se sice necítím, ale něco by si z ní člověk určitě měl vzít. Strach z tuků je teď velmi rozšířený (ach, ta media) a lidé si často vůbec neuvědomují, že není tuk jako tuk ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) je těžké no, to vysvětlit ostatním, když nám to všichni vštěpují že tuky jsou špatné a podobně :) Prostě to musíme sami pochopit, časem :)

      Vymazat
  26. já jsem z tuků neměla nikdy deprese... sice jsem se bála jíst ořechy, pač se vždycky říkalo, že je to tučný jako... ale ono to zase tak šílený není :-) takže si teď dopřávám ořechy kdy to jen jde... :-) a jako másla jsem se nikdy nebránila... dokonce jsem takový čuně, když mě někdy honí mlsná, tak si ukrojím tenoučký pláteček másla a spapám ho jen tak xD Asi se teď někdo bude chytat za hlavu, ale já to prostě ráda XD :-) a vím, že tuky se prostě musí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D mě taky chutná samotný obyčejný máslo! :D Vždycky když jsme si s mamkou dělaly pečené brambory a k tomu máslo, tak jsem si vždycky vzala jen malou bramboru a na to položila kýbl másla :DD

      Vymazat
    2. To mi připomíná mě, když jsem si dělávala " bramborovou" kaši :D vždycky jsem si vzala trochu už hotové a do toho zamíchala ještě tak tunu másla :D

      Vymazat
  27. Tuky samozřejmě nejsou špatně (ty nenasycené mastné kyseliny), ale stejně tak nejsou špatné ani sacharidy,ty "složité", celozrné výrobky, vláknina.. to naše tělo rozhodně potřebuje. A vynechávat přílohy vám žádný výživový poradce natož lékař nedoporučí ani při hubnutí natož, když chcete přibrat. A i na vajíčka by sis měla dávat pozor, zdravému člověku sice neškodí, ale sedm děnně už je moooooc cholesterolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale stejně si i ty složité sacharidy nakonec v těle chovají jako ty normální, takový je můj názor :) Navíc přibírám i bez nich, a neroste mi pneu kolem břicha :D A o těch vejcích v souvislosti s cholesterolem bych ráda napsala nějaký článek, kam napíšu svůj názor. Jasně, obsahují cholestrol, ale zvyšují ho? Jasně, říká se to, ale už tu byla spousta teorií, které nám 'odborníci' vštěpovali do hlavy a nakonec se ukázalo, že to tak není (špenát a podobně..) Já takto jím už nějakou dobu a cholesterol mám stále na spodní hranici...

      Vymazat
  28. Myslis ze by byla vhodná paleo strava kdyz se chci zbavit nejakeho prebytecneho tuku? Treba aspon trochu hlidat kalorie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když jsem tak začala jíst, tělo se tuku zbavovalo, a jedla jsem opravdu hodně (a jím :D), kalorie si nepočítám, a ani bych to nedoporučovala. Na hubnutí bych volila jídlo tak 6 denně, menší porce, nejíst tak 2-3 hodiny před spaním. Doplnit to nějakým intervalovým cvičením, a chůzí. Ale na paleo stravu nespolíhej jako na dietu :)

      Vymazat
  29. Tak mě paleo sedělo složením, mám ráda hodně masa :o) bohužel ani to paleo na mě nemá nějaký účinek. Vydržela jsem necelý 2 měsíce s nulovým výsledkem. V předešlých letech a po různých saharidových vlnách, bílkovinných a zeleninových dnů stále nic. Pupek na mě visí a ne a ne se hnout. Čtyři roky posiluju, běhám, jedu intervaly a nic, nic, nic. Jinak ale postava - to jsem spokojená. Četla jsem tady, že jsi dělala nějaký metabolický test, možná by mi pomohlo vědět, na co se zaměřit. No, pokud to vůbec ještě půjde, je mi jaksi 50 fuč....Kde nebo jak se dá test udělat? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsi se na paleo stravu dala jako na 'dietu', jestli to tak chápu? No, je zajímavý, že pokud jsi si i nějak lehce hlídala ta kalorie a cvičila, že na těle nebyly žádné změny. To mě se tělo změnilo celkem dost. Ale hlavní teda je, že jsi s postavou spokojená :) Břicho, hlavně ta 'spodní' část, je na odstranění nejtežší, a může na něj mít vliv i větší množství stresu. Ten test si můžeš udělat tady-

      http://www.drhorejsova.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=69:tst&catid=46:strava-testy&Itemid=54

      Vymazat
    2. Díky moc, stresu má asi habaděj. Nepravidelné směny, tím pádem, nepravidelný spánek, málo spánku, jídlo taky nepravidelný. Takže to asi bude to, co mi brání sundat to břicho. Na paleo jsem se vrhla z důvodu, že jsem masožravec a po zkoušce cca 14 dnů jsem zjistila, že mi to bezva vyhovuje. Samo, že jsem si myslela, že mi ty tuky spálí tuky. První tři týdny to letělo dolů, pak přišly Vánoce, tam jsem to porušila a už se nedařilo navázat. Tedy jídlo ano, úbytky ne. Jinak díky za Tvůj blog, moc se mi tu líbí :o) a hooodně se dozvím. Tak ať se ti daří dál.

      Vymazat
    3. Tak to zkus nějak spravit, když už víš, kde je ten hlavní problém :) Všechno jde, když se chce ;) Ikdyž chápu - škola a práce jsou pro toto většinou problém. A samo, že pokud omezíš nějakou stravu a pak se k ní najednou zase vrátíš a přepískneš to, kila můžeš mít zase zpátky no :/ Já při přechodu na paleo ani nezhubla, spíš jsem ještě díky dost vysokému příjmu ještě něco přibrala, ale to byl taky můj cíl, a navíc mi to stravování úplně změnilo postavu. Ale každopádně každýmu sedí něco jinýho a pokud jsi to chtěla jen 'dodržovat' jako dietu, tak bych se na to asi vykašlala a najela spíš na ten pravidelný, racionální jídelníček (6-7 menších porcí), pohyb, a, jak jsem už psala -ten spánek a stres, což bude asi největší oříšek :) A jsem moc ráda,že se ti tu líbí, budu se dál snažit to tu dělat zajímavé ;))

      Vymazat
    4. Udělala jsem si ten test a asi to bude pro mě ok. Jsem smíšený typ. Takže sachry určitě 30-35%, ale méně než proteinů 40-45% a cca 20% tuků. Podobné jako proteinový typ :o) Tak snad mi to pomůže.
      Se zaměstnáním nic neudělám, takže stres - i ten pracovní, nejen nepravidelnost - je bohužel realita. Pokusím se to nějak vyladit.

      Vymazat
  30. Už dlouho nežiju low-fat, naštěstí :)))

    OdpovědětVymazat
  31. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D