úterý 19. února 2013

Mýty o paleo stravě

Zdravím, lidi! :) Dneska jsem pro vás připravila článek, který by myslím mohl mnoha lidem si zase o trochu více ujasnit paleo stravování :) Ale nejdříve bych vám ještě ráda připomněla (už jsem s tím otravná, já vím :D), že stále můžete soutěžit o nějaké ty věcičky do kuchyně! :) Jsem ráda, že se svěřujete s tím, na co jste ve svém životě nejvíc hrdí, moc ráda si to pak čtu! :) Ale teda musím některé z vás pokárat! :D Ikdyž jsem se v článku několikrát (ok, 2x :D) zmiňovala, aby každý soutěžící napsal jen jeden komentář, stejně se tu najdou i tací, kteří napsali komentářů víc :D Takže to pak budu muset ještě nějak upravit to losování, ale tak...pro vás všechno! :D Jinak až dopíšu článek, půjdu upéct už 3. dávku úžasných pizza muffinů, :D protože jsem si je hrozně zamilovala :D

Ale teď zpátky k článku! :) Mnoho z vás by třeba rádo paleo stravu i zkusilo, ale nevíte, jak začít. Já ze začátku taky dělala nějaké chyby a nebylo to perfektní, je potřeba to vychytat a uvidíte, že to jde! :)



MASO, MASO A DALŠÍ MASO
... nebo spíš bílkoviny, bílkoviny a bílkoviny. Tak toto je jedna ze základních chyb, které lidé ze začátku dělají. Často se můžete i  dočíst v rádoby 'chytrých' ženských magazínech, že paleo znamená pojídání syrového masa po kilech a podobně. Právě kvůli tomu si často vytvoříme mylnou domněnku, a ze svého jídelníčku tedy akorát vyřadíme obiloviny, cukry ... a jíme maso při každé příležitosti. Pak není divu, že si někdo stěžuje na nedostatek energie. Tělo totiž na zpracování bílkovin potřebuje větší množství energie, než ke zpracování sacharidů nebo tuků. Nadměrná konzumace masa (ale i cukrů, alkoholu..) můžou vést k překyselení organismu, což se pak projevuje nedostatkem energie, bolestmi hlavy, větší náchylnosti k infekčním chorobám, častou ospalostí... Lidi z pravěku určitě neměli takové štěstí, že by jim každý den padali mamuti do pastí a mohli jíst tolik masa, jako máme v současnosti možnost my :D Tedy i tady je důležitý balanc! :)



NEBUDU PŘIJÍMAT SACHARIDY A NEBUDU MÍT DOSTATEK ENERGIE
Paleo nemusí nutně znamenat 'low-carb' (tedy stravu s nízkým množstvím sacharidů). Základem je vynechání 'zpracovaných sacharidů' - myslíte, že v pravěku třeba chleba nebo špagety rostly na stromě? :D Ne, a ikdyž je i v současnosti technologie dost pokročilá, nic takového jsem ještě neviděla :D Ve skutečnosti třeba chleba ve vašem toustovači prošel často dost dlouhým procesem, kdy byl různě upravován, obohacován různými přísadami... byl zkrátka ''zpracován'' , není to něco, co by stvořila 'matka příroda', abychom si na tom pošmákli :) Paleo strava se soustředí na získávání sacharidů z původních zdrojů, které vašemu tělu dodají konstatní energii. Hodně lidí si paleo stravu spojuje s Atkinsonovou dietou, která opravdu je 'low-carb' a dostane vás do ketózy = stav, kdy si vaše tělo začne vyrábět vlastní uhlohydráty z tuku a svalů! A to je něco, co my přece nechcem, ne? :) Atkinsova dieta povoluje sacharidy od 20 do 60 gramů za den, při paleo stravě se toto množství pohybuje okolo 120 gramů za den, aby jste stále měli dostatek energie, ale stále ztráceli tuk z bříška ;)



PALEO JE JENOM DIETA A ''DRŽÍ'' SE JEN KRÁTKODOBĚ
Většina lidí o paleo stravě určitě četla ve spojení se slovem 'dieta' a že by se neměla by ''držet'' po dlouhou dobu. To by byla pravda, pokud by ste se do toho pustili špatně a vaše paleo strava by koketovala spíše se stravováním při atkinsonové dietě. Hodně lidí se do paleo stravy pustí jen z důvodu, aby ztratili pár kil a pak plánují návrat k normální stravě. Ale paleo není dieta, je to takový 'způsob života' , kdy se stravujeme hlavně tím, co nám dala naše super země okolo nás! :) Klíč k trvale pěkné stavbě těla a dostatku energie nevede přes žádnou dietu! :) Jsou to změny, které uděláte dnes, udržíte je i do budoucnosti a které vám zajistí sílu, super postavu a štěstí po zbytek života :)



ALE VŽDYŤ TI LIDI UMÍRALI UŽ VE TŘICETI...
Toto je taky dost často omýlané téma. Proč jíst jako lidi v pravěku, když oni sami umírali poměrně brzo? Moc hezky (ovšem dost složitě :D) je to napsáno v tomto článku, kde si můžete i prohlédnout tabulku s rozdíly výšky, věku a podobně... Já vás ale nechcu nudit dlouhými kecy, takže tady je nějaký výcuc - Lidi v pravěku se průměrně dožívali 35 let v závislosti na pohlaví (muži žili průměrně déle než ženy), vzrůstu (výšce) a postavě (rozuměte síla). Po rozvoji zemědlství (paleo strava už nebyla paleo :D) se průměrná délka života zkrátila, lidé se začali zmenšovat a měli slabší sílu. Délka života se nespravila do nějakých 1500 let před naším letopočtem. Poté se opět zvýšila na nějakých 35 let, nicméně lidé byli stále menšího vzrůstu a s menší silou. Poté tato průměrná délka života balancoval okolo těch 40 let zhruba do poloviny 20. století - pak už ale lidi nebyli tak silní a vysocí jako lidi z paleolitu. V podstatě, jak lidi 'přesedli' od paleo stravy k na obilniny bohatou neolitickou stravu, stali se slabšími, menšími a umírali dříve. Potom přišly nějaké další faktory, které opět prodloužili délku života, nikoli však naši výšku a sílu. Dále taky při srovnávání délky života lidí z paleolitu a lidí z 21. století berme ohledy na technologické a společenské změny -
- Kvalitní a trvalý zdroj čisté vody
- Očkování, antibiotika, operace
- Netrpíme takovými 'traumaty' a šoky (nestává se moc často, že bychom si museli lovit večeři nebo utíkat před nějakým predátorem, kterej by na nás vyskočil ze křoví při vykonávání toalety :D)
- Nejsou války, nenapadají nás sousední kmeny (většinou :D)

Ale se všemi těmi technologiemi a pokroky se předpokládá, že dnešní narozené děti budou mít kratší délku života, než jejich rodiče! A důvod? Strava...

Snad se vám článek líbil a třeba taky něco objasnil :) Pokud máte na něco jiný názor (už to vidím :D), těším se, až s vámi budu moci diskutovat :)) 

55 komentářů:

  1. kdyby se mi chtělo, tak jak se mi nechce, tak se dám na tu tvou paleo stravu, vypadá to fakt perfektně, ale když mě by to doma moc dlouho nevydrželo... :-( to je škoda :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D kdybych já měla takovou vervu do učení, jako mám do palea, tak bych byla nejchytřejší na světě :DD Ale třeba to někdy alespoň zkusíš :))

      Vymazat
    2. Začal jsem před měsícem se stejnými obavami a i přes to, že jedu low-carb, tak jsem naprosto uchvácen a nemám vůbec žádné postranní úmysly. A to jsem milovník sladkých jídel, čokolády, pizzy a dalších z dnešního pohledu pro mě zabijáckých jídel. Chce to jen pochopit paleo a řídit se jeho jednoduchými zásadami. I ta nejdelší cesta začíná prvním krokem, tak se toho neboj.

      Vymazat
  2. Je pěkné, jak jsi do toho zapálená a moc o tom víš.. A fakt dovedeš člověka navnadit :D
    Já jsem si ráno dala třeba méně vloček a místo nich jsem si přimíchala ořechy. ALE! Co mi na tom vadí, že prostě si jich můžu dát dvakrát míň, jak vloček! Ořechy a různá semínka jsou dvakrát kaloričtější, nenabudou tolik jako vločky a mě deptá, když mám málo jídla, i když je energeticky bohatější! Jde mi o to zhubnout, takže je to pro mě problém..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takhle to já neberu, kalorie nepočítám, takže si toho naložím tolik, abych byla sytá, ale ne přejezená :D A to je podle mě hlavní, jíst nějak rozumně, nehlídat ty kalorie, spíš se zaměřit na kvalitu toho jídla :)

      Vymazat
  3. Predátor vyskakující z křoví mě pobavil, hned jsem si to živě představila:-D Díky za další zajímavé informace:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem dneska o tom dost přemýšlela, hlavně ráno při pohledu do zrcadla :D je hezký mít plochý břicho,ale já makám docela dost a taky už dlouho nato,abych tam měla jenom takový pidimožnávdáleněněcocosiříkásval..:D a ty si v nějakém minulém článku psala, jak se ti ukázaly svaly,když si najela na paleo.. Takže po mém maturiťáku, který mám někdy v březnu, bych to chtěla zkusit..Akorát prostě mě děsí představa vzdát se vloček,kuskusu..ovoce..to je další věc. Kolik ho konzumuješ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, že se to chystáš zkusit! Pro mě to byl velký krok vpřed :) A teda ovoce poslední dobou moc nejím, spíš počkám na nějaký to letní od nás ze zahrádky :)

      Vymazat
  5. Děkuji za článek. Já osobně tomu asi ještě dám druhou šanci..ale až po důkladnějším nastudování..:) Blbé je, že si nemůžu spočítat kolik sacharidů za den přijmu, protože tohle počítání,vážení apod. prostě nesnáším a nedělám...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ale taky nic nepočítám, to bych nemohla :D Ale jen tak pro představu, když si někdo vůbec neví rady :) Hlavní je řídit se taky tím, jak ti je, na každého sedí jiné množství a musíš si to prostě zkusit :))

      Vymazat
  6. ahoj dostala si odemne mail?? katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :)) Na mailu mám více zpráv, tak zítra se do toho pustím, promiň jestli to nějak dlouho trva O:-D

      Vymazat
  7. Super článek! :))
    Hodně mi pomohl okolo palea, díky ti.. Uvažuji že vyzkouším a uvidím, zda mi to bude sedět! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Ty pravěké obrázky k tomu mě dost pobavily, super nápad! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj má "milá inspirace"!:)
    Tvůj blog chodím "hltat" každý den a jsem úplně u vytržení - samé skvělé články!:)Také jsem si všimla, že již delší dobu "experimentuješ" s paleo/primal stravou - ze začátku jsem si myslela kdovíjaká to není blbost, ale přesvědčila si mne o opaku! Chtěla bych vyzkoušet paleo stravu hlavně z těch zdravotních důvodů - zlepšit si dost časté problémy se žaludkem. Samozdřejě mě zajímá, jestli to ovlivní i mé tréninky, ve kterých máš najednou i ty více energie a podáváš lepší výkony (jak jsem pochopila). Co mi však dělá starosti jsou mléčné výrobky. Jak to s nima máš ty? Nerada bych se jich (byť jen na zkoušku co to se mnou udělá) vzdala. Je možné zařazovat kvalitní zdroje potravin např. z Cottage sýra, tvarohů, jogurtů a třeba i mozzarelly? Pokud ano, mám volit ty více tučné? I u jogurtů - smetanové? Přečetla jsem si, že je možné i nadále konzumovat mléčné výrobky, ale prosila bych to trochu víc ujasnit, jestli budeš tak hodná:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem ti psala odpověd na blog ;))

      Vymazat
    2. ahoj, tvůj blog je super a inspirovala jsi mě začít s paleo. Zajímalo by mě také jak je to s mléčnými výrobky (tvaroh, jogurty, čerstvé sýry, atd..) a také zda je možné zařadit třeba proteinové nápoje z fitka? Potřebuji si trochu ujasnit, co je možné konzumovat a co ne. Předem děkuji za tvůj čas :)

      Vymazat
  10. Zajímalo by mě, jestli by se dalo paleo stravou i zhubnout? :)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě, ale zase tomu musíš přizpůsobit svůj kalorický příjem :)

      Vymazat
    2. Pokud chceš zhubnout, tak je třeba přemýšlet o low-carb paleo stravě, nebo jak píše Beautygloss Atkinsově dietě. V praxi to znamená, že si denně dáš jeden až dva kusy ovoce. Po měsíci zhubneš cca 5 kilo (ztratíš dost vody), pak už to jde pomaleji, cca 2 kg za měsíc, nicméně skvělé je to, že až se dostaneš na svou optimální váhu, pokles hmotnosti se zastaví. Nemá to nic společného s kalorickým příjmem - mám sedavé zaměstnání a jsem typický gaučový povaleč, výdej je tedy minimální a přesto hubnu velmi rychle.

      Vymazat
  11. super =)

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj. Taky se snažim dostat z MA a mít přibírací jídelníčky. Moc se mi líbí tvůj blog a je dobrou inspirací... jen se chci zeptat na jednu věc. Já jsem student a asi jako každý student, chodim na brigády, k tomu škola, v podstatě se nezastavim - kupodivu ani na cvičení nemam vůbec čas, furt sem ve škole, v práci nebo se učim, tak 1-2x týdně si zajdu na cvičení, ale kvůli tomu nepíšu. Já mam spíš problém prostě s financema. Musim se vejít do v průměru 40Kč/den, tzn cca 1200-1300 za měsíc.
    Tvoje jídelníčky se mi moc líbí, i ty z období kdy jsi přibírala fakt naplno. Jenže když to čtu... ořechy, mandle, různý typy másla, avokádo, různé kaše, pštrosí maso, plno zeleniny, ovoce... máš to moc hezký, zdravý.... jenže já kdybych si měla dát jen snídani jako ty už bych neměla z čeho koupit zbytek dne... neber to prosím jako že ti snad závidim (spíš je to člověku líto když vidí dneska těch dobrot v obchodech a na internetu...) a nemyslim si že bys nějak rozhazovala, i když je pravda,že ta zdravá výživa ti asi leze do peněz víc než jiným, i ty proteiny bych hrozně ráda, dokonce mi je doporučili, ale to už je uplně nad limit... takže spíš píšu jestli bys třeba měla nějaký tipy... na jednu stranu potřebuju jíst co nejlevněji, na druhou stranu ale vim, že jim hrozně... v podstatě jen bílý rohlíky co se pečiva týče, ty nejlevnější těstoviny, většinou s TESCO value kečupem a česnekem, chleba, nejlevnější rýže, někdy se sýrem, jindy třeba s nějakou levnou marmeládou na sladko... no prostě hrozně fádní.. problém je že já musim teď taky přibrat, čili jak všude čteš, jezte míň a kvalitněji... to u mně nejde, já si nemůžu dovolit jíst za stejný peníze 2x míň jestli chápeš jak to myslim. Napadá tě jak třeba to mam nakombinovat? Třeba ovoce a zeleninu jsem omezila na minimum, ptž je to drahý a na přibrání to moc neni, ořechy třeba jsou děsně drahý, máslo samozřejmě jen to obyčejný, prostě furt dokola ty levný těstoviny s "něčim", nějaký to pečivo a semtam třeba ovesný vločky ty obyčejný. Musim jet na "kvantitu" a bohužel i maso je děsně drahý, kupuju si hlavně to sojový, ale vim že to neni ono, jenže je to levný a je toho dost.... A taky jestli se můžu zeptat, kolik třeba ty tak v průměru utratíš za jídlo denně (v průměru) kdybys to měla nějak sečíst všechno, včetně těch doplnku apod. Abych tak nějak měla představu kolik navíc bych potřebovala abych mohla jíst podobně. Díky moc za odpověď a znovu zdůraznuju, že to vůbec neni myšleno tak že rozhazuješ nebo tak, to spíš já jsem extrém a moc obdivuju a tiše "závidim" jak to máš krásně zdravý a navíc i to neni vůbec fádní... hned bych si dala ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že se z toho snažíš dostat! Držím palce ;)
      Je pravda, že za jídlo utratím hodně, ale já zase neutrácím skoro za nic jinýho, fakt :) Rozhodla jsem se, že budu investovat do svýho zdraví, a neměnila bych. Ale chápu, že nemusíš mít dostatek financí. Já myslím, že na cvičení si čas jde najít vždycky, třeba takové workouty, co zveřejňuju trvají tak kolem 15 minut, některá od Zuzky Light třeba jen 10 minut, a ty se vždycky dají najít, nemusíš cvičit moc. Ořechů jím hodně, to je fakt, ale taky to není nutný, obsahují dost kalorií a tuku a chutnají mi, proto je baštím, jsou i levnější zdroje, ale kvalitní. Pokud bych třeba mohla nějaký návrh, tak nakup dopředu tyto suroviny - vajíčka, mléka, máslo, ovesné vločky (klidně clever za 10 korun), bílé jogurty (i ty levnější, ale ne nekvalitní), zmraženou zeleninu (někdy vyjde levněji, než čerstvá, a dá se vybrat i kvalitní), jabka jsou třeba levnější, sýry, tvarohy (10 kč za 250g), clever cottage, těstoviny. Maso je většinou dražší, takže pokud je nechceš moc kupovat, zkus třeba sojové maso, sáček stojí do dvaceti korun. A bílkoviny nemusíš přijímat jen z něho, tak jak už jsem psala -hlavně z těch vajec, tvarohu a podbně :)
      Snad jsem nějak pomohla, jestli chceš ještě něco podrobněji napsat, klidně se ptej :))

      Vymazat
    2. Děkuju moc za odpověď. S tim cvičenim máš pravdu, 15min si člověk najde vždycky, spíš jsem pořád tak unavená za školy a práce, že na to nemám ani pomyšlení...
      Jinak co se toho jídla týče, to co jsi napsala je víceméně přesně to co jim furt - pořád lepší než špekáčky apod. Problém je, že je to furt fádní a ani nic moc dobrýho, ty nejlevnější věci prostě nejsou dobrý a pokud jo, pak je to nějaká "sračka" - rádoby čokoláda, nejpodřadnější uzeniny, atd atd a to radši furt dokola to málo jako samotný vločky apod. Ono já vim, tyhle věci nejsou tak drahý, ale zkus si fakt vzít 40Kč, ale na všechny jídla - snídaně, svačiny, oběd, svačina, večeře... prostě lidi jako to maji takhle třeba nesvačí, nebo se právě stravujou těma "blafama" apod. Naprosto s tebou souhlasim že zdraví je nejdůležitější - určitě radši šetřit za "blbou" kosmetiku, alkohol, oblečení atd. než na jídle, bohužel kromě jídla už utratim jen za nájem, věci typu tramvajenka, poplatek u zubařky, pojištění a tak, sobě nekupuju vůbec nic, nekouřim, nepiju, nechodim nikam kde se platí vstupný, nekupuju si časopisy, oblečení apod. (to většinou stačí to málo co dostanu k vánocum/narozeninám), necestuju, prostě beru to tak, že holt to je oběť za tu školu, musim chodit i do práce a pracuju po večerech doma a doufám že se mi to jednou nějak vrátí, neni lehký utáhnout komplet výdaje a k tomu školu denním studiem na VŠ. Ale prostě snad v budoucnu se mi to jednou vrátí, teď jen nějak vydržet a právě to asi nejde jinak, prostě snažim se jak to jde a radši jíst pořád dokola nic moc dobrýho, jen je to člověku pak líto když dneska vidí jakej je výběr, jaký jsou možnosti atd. Jen teda, můžu se zeptat kolik tak v průměru máš na den? On dneska i ten "blbej" bílej jogurt stojí kolem 8 korun, a to si vem že k tomu musí být něco atd. a už máš třeba 15 korun a teď už na celej den jen 25 :(

      Vymazat
  13. Nebolela tě hlava ze začátku z nedostatku sachrů? Jinak děkujeme opět za zajímavé info! :)
    A přidáš jídelníček častěji? Prosím prosím, smutně koukám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ok, zase někdy přidám ;)) A je fakt, že ze začátku to bylo pár dní takové zvláštní, protože jsem ten jídelníček neměla moc vypilovaný a nezvýšila jsem zas o tolik ty tuky. Jak jsem to upravila a začala jich jíst víc a našla si to správné množství, hned to bylo pryč :)) Jestli s tím máš problém, tak asi těch tuků máš buď málo, nebo i sacharidů přijímáš moc málo (o tom jsem vlastně psala i v tomto článku :D), tak přidej víc zeleniny a ovoce ;))

      Vymazat
    2. Bolest hlavy je patrně normální a začátky mohou provázet další příznaky. Proto se tomu říká low-carb flu, tedy něco jako chřipka z nízkého příjmu cukru. Za pár dní se to srovná, chce to víc pít. Prostě takový menší absťáček :)

      Vymazat
  14. Já se musím přiznat že mě paleo strava fakt zaujala, ale tak vím že se do ní pravděpodobně nikdy (i když nikdy neříkej nikdy) nepustím, protože je jednak dost finančně náročná (už teď mě to jídlo stojí peněž, a to neutrácím za ořechy z obchodu, ale i na to dojde až dojdou zásoby od babičky) a taky bych si musela vařit obědy doma, což bych nestíhala, jelikož naše jídelna ve škole doopravdy paleo nevede :D Ale určitě to má spoustu výhod :)

    A chtěla jsem se tě zeptat, jestli by mělo nějak vadit když přidám na zdravých tucích (hlavně teda oříšky nebo třeba pomazánkové máslo) i když vlastně budu jíst pořád stejně (teda klasické porce včetně sacharidů samozřejmě). Nebo jestli když chci baštit víc těchto tuků tak mám někde ubrat aby se to tak nějak "vyvážilo". Kristepane to je zase dotaz, snad jsem tě příliš nezmátla a chápeš princip otázky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ta strava nemusí být drahá, ořechy tak fakt nejsou nutností, dá se udělat i levnější jídelníček, ale mě to prostě chutná a neutrácím za jiné věci no :D A ve škole asi paleo fakt nevaří no :DD
      No a na ten dotaz :D Zrovna teda pomazánkové máslo nevím nevím, není lepší obyčejné? :D Ikdyž to je jedno - důležité tam je, že ty tuky tě prostě víc zasytí, tak pak už přirozeně nebudeš mít tolik chutě a jíst tolik sacharidů. A pokud ti to tak automaticky nezafunguje, tak bych ty sacharidy trochu omezila :))

      Vymazat
    2. Jé já jsem napsala pomazánkové? Jsem fakt tele, myslela jsem arašídové :D Jo o pomazánkovém si myslím své i když zrovna jedno právě spotřebovávám (přece se nevyhodí! :D).

      Vymazat
    3. Nevím jak ostatní, ale já na paleu jím podstatně méně, protože díky stravě téměř bez sacharidů netrpím hladem z inzulinových špiček. Když se nasnídám v 8 ráno, dám si 3 míchaná vejce, tři proužky slaniny a grilované rajče, tak si na jídlo nevzpomenu přinejmenším do podvečera. I tak přes den sním kousek ovoce, zeleniny nebo hrstku ořechů. Večer stačí hodit na pánev kus masa se zeleninou a je vymalováno. Vůbec se neboj časové náročnosti. Paleo má tu výhodu, že je vše poměrně jednoduché. Ostatně ani naši předci netrávili vařením celé dopoledne, nemyslíš? :)

      Vymazat
  15. Přesně tohle jsem myslela, v komentáři (v článku jídelníček, pozitiva přiměl stravy a další blbosti), je to vážně super stravování: D Od kdy si to dala na blog stále více a více se o tom zajímám a musím říct od kdy jsem omezila sacharidy a přidala tuky a bílkoviny, cítím se lépe a už nemám takové trávicí problémy které se týkaly celiakie. Takže děkuji: D
    A budu se těšit na další perfektní články: D

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Beautygloss, v článku píšeš, že při paleo stravě je příjem sacharidů okolo 120g/den. Můžu se zeptat, jakou formou je nejlepší během palea sacharidy přijímat? Ovoce? A ještě...? Díky za odpověď ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) Nejlépe z různých druhů zeleniny a ovoce, přičemž více zeleniny ;) Pak taky z ořechů a semínek, při primal stravě i nějaké ty plnotučné mléčné výrobky ;)

      Vymazat
  17. Ahoj Beautygloss nejdřív bych chtěla poděkovat za tak skvělí blog, jsi pro mě inspirací :) Chtěla jsem se tě zeptat jestli si někdy zkusila batáty?Paleo strava to povoluje a nenašla jsem žádné recepty tak usuzuji že buď ti nechutnaly nebo si nezkusila... je to jen takový tip protože s batáty jde kouzlit :) nasladko i naslano...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Batáty bych moc chtěla zkusit, bohužel jsem na ně ještě nikde v obchodě nenarazila, v našem městě jsou teda 4 supermarkety (billa, albert, penny, kaufland), ale v žádném je neměli, když jsem se ptala. Pak jsem se ptala i v makru, a tam mi řekli, že je tam mívají, ale zrovna v tu dobu je neměli :D No, svoje pátrání však nevzdávám! :) Moc ráda bych do jídelníčku zařadila zase další potraviny, a právě ty batáty jsou jedním z nich!

      Vymazat
    2. Ahoj dnes jsem byla v albertu a měli je tam. Kilo za 56kč. Třeba budeš mít štěstí tak jako já :)

      Vymazat
  18. Omlouvám se za spam v komentářích, ale narazil jsem na článek náhodou a s ohledem na moje pozitivní zkušenosti mi to nedalo a pár lidí jsem popostrčil. Blog vypadá nadějně, tak sem občas kouknu. Hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak jsem moc ráda, že jsi zareagoval! :) Doufám, že se ti i další články budou líbit, zatím ahoj ;)

      Vymazat
    2. Dá se ti někam napsat? Mám možná pár zajímavých zdrojů, o kterých bys mohla napsat.

      Vymazat
    3. Jasně, můžeš mi napsat na mail - beautygloss@seznam.cz
      Budu ráda ;)

      Vymazat
  19. Chtela jsem se zeptat nemohla bys mi dat nejaky jidelnicek nebo tak neco. Dala jsem se asi 3tydny zpet na vegetarianskou stravu, ale kazdy mi rika ze v mase je nejvic bilkovin a bylo by to bez masa tezsi zhubnout tak s tim asi seknu, ale stve me to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jídelníček jsem nedávno přidávala do nového článku, tak se můžeš kouknout. Ale do změny stravy bych se nevrhala jen proto, že chceš zhubnout. Vyber si něco, na čem vydržíš, jinak je to nanic ;) Já maso jím každý den 2x, podle mě je to nejlepší zdroj bílkovin ;)

      Vymazat
    2. Ja ten jidelnicek nemuzu najit.

      Vymazat
    3. Jinak ve zkratce paleo dieta je hlavne o mase a zelenine? A mlecne vyrobky, obiloviny, pecivo to vubec nemuzu?

      Vymazat
    4. Ty informace si můžeš najít na netu, třeba
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/12/paleo-vse-okolo.html
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2013/02/myty-o-paleo-strave.html
      http://paleodietlifestyle.blogspot.cz/
      http://mmetla.wordpress.com/odkazy/
      http://grasa.cz/
      V podstatě jde o to konzumovat potraviny v co nejpřirozenější podobě, žádné průmyslově upravené. Hlavními složkami jsou masa (i tučnější), ryby, vajíčka, spousta zeleniny a ovoce, nerafinované oleje, ořechy a semínka. Mléčné výrobky se 'povolují' při primal stravě (to je jakoby druh paleo stravy) - záleží, jestli ti mléčné výrobky nedělají neplechu (zažívací problémy a tak).
      Jídelníček jsem přidávala třeba tady (ve formě fotek) -
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2013/06/motivace-brokolicova-pizza-jidelnicek.html

      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2013/06/cuketove-brownies-jidelnicek-nostalgie.html?showComment=1372536571963

      Vymazat
  20. A co mají dělat lidé alergičtí na ořechy a jakákoli semena?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to myslíš? :D Pokud je nemůžeš jíst, vůbec to nevadí. Je spoustá jiných zdrojů tuků, jako avokáda, olivovej olej, maso, žloutky, ryby (losos)..

      Vymazat
  21. ahoj,
    Je někde rozepsáno kolik g tuku na Kg tělesné váhy by se mělo v paleo stravě jíst?
    Něbo jen 100 sach denně maximálně, 2 kg bílkovin na kilogram a zbytek potřeby doplnit z tuků?
    Aby tělo nebylo pod bazálním metabolismem?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak při paleu by ses spíš měla řídit tím, aby ses cítila dobře, nebyla unavená a měla dostatek energie. Nikde není určeno, kolik čeho bys měla přijímat. Neznamená to že máš přijímat málo sacharidů, i při paleu jich můžeš přijímat hodně, pokud jseš fyzicky aktivní, cvičíš a nejde ti o hubnutí - z ovoce, batátů, zeleniny co je bohatá na škroby...
      U palea bys ani nemusela nic počítat, fakt to je spíš o tom, aby ti ta strava pomáhala :)

      Vymazat
  22. Ahoj, také jsem přemýšlel o paleo stravě, dokud jsem nenarazil na tento článek:

    http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1015

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D