pátek 22. února 2013

Skinny-fat

Čau děcka! :) Tak musím hrdě prohlásit, že jsem ten týden utrpení ve škole opět přežila, a to dokonce bez větší újmy na zdraví ;D Ještě bych vám ráda připomněla (opět ;D), že se ještě můžete přihlásit do soutěže o nějaké ty ceny. Soutěž ukončím zítra odpoledne a rovnou vyhlásím i vítěze a podobně ;)

Teď zpátky k nadpisu článku. Nevím, jestli jste se všichni s pojmem 'skinny-fat' setkali. Já už se o tomto problémku párkrát zmiňovala, třeba v článku kdy nám škodí kardio. V tomto článku bych toto téma chtěla trochu víc rozebrat :)

Nejdříve ten název. Skinny = vyhublý, fat = tlustý, jak to může jít dohromady? Věřte mi, že jde, bohužel :D
Vezmeme si příklad dvou žen, které mají stejnou výšku a váží stejně -

Lojza - 55 kg, 25 % tělesného tuku
Lotka - 55 kg, 17 % tělesného tuku
 
Neříkám, by jedna z těchto prapodivně pojmenovaných žen by byla ve skutečnosti tlustá. Nicméně, jen jedna z nich bude mít závidění hodnou postavu, ikdyž obě váží stejně.
Lojza (25 % tuku) bude nejspíše smutná z toho, jak vypadá. Její pas, boky a stehna budou objemnější. Nejspíše nerada cvičí a nejí zdravě. Má velmi málo svalů, ale většinu z jejího těla bude tvořit tuk.
Lotka (17 % tuku) má svaly. Cvičí a jí zdravě. Díky vypracované postavě je fit a její svaly jí pomáhají spálit více tuku a vypadat lépe.
 
 
Toto je jeden z důvodů, proč jsem vám už několikrát psala, ať hodíte svou váhu do prdele. A ano, nezměnila jsem názor! :) Obě ženy váží stejně, ale Lotka přitom bude vypadat úplně jinak, než její tučnější kámoška Lojza. Lojza totiž bohužel spadá do kategorie 'skinny-fat' :(
 
Ajéje...to je vzrůšo?
 
Jak se tedy Lojza (a spousta dalších) do kategorie skinny-fat dostala?
 
1) Nejíte dostatečné množství kalorií.
Vaše svaly potřebují kalorie, aby se 'udržely naživu' a rostly. Udržování a budování svalů je totiž velmi náročné na energii. Svaly pro vás neustále spalují energii, ať už zrovna ležíte u nového dílu Růžovky, nebo si zrovna dáváte do těla ve fitku. Proto, ikdyž třeba zrovna chcete zhubnout, je nutné na to pamatovat.
Pokud příjímáte moc málo kalorií, vystavujete svoje tělo do katabolického stavu = tělo nemá dostatek energie a živin na regeneraci, tak si začne tyto látky vytvářet samo ze sebe - začne metabolicky spalovat svou svalovou tkáň. Když jíte příliš málo, vaše tělo se jakoby přepne do 'hladovějícího módu', kdy se začne něčeho zbavovat, a hádejte čeho? Jelikož jsou svaly (jejich vyživování, udržení) tolik náročné na energii a k přežití svalů tolik nepotřebujete, vaše tělo si bude uchovávat tuk (jakožto hodnotný zdroj lehce dostupné energie), a začne se zbavovat 'nechtěných' svalů!
 
 
 
2) Držíte dietu, ale necvičíte.
Svaly potřebují nějakou stimulaci k tomu, aby rostly, a to ikdyž se snažíte zhubnout. Pokud přijímáte méně kalorií, než kolik je nutné k udržení váhy, a necvičíte, vaše tělo nemá žádný důvod k tomu, aby si své svaly dále drželo. A tak začnete ztrácet svaly. A to pro vás znamená dvě zprávy - Ano, zhubnete. Ale ne tuk, což asi chcete, ale svaly.
 
 
3) Jíte málo a nadměrně cvičíte.
Když většina lidí chce zhubnout, sníží příjem kalorií a přidají více cvičení do svého denního programu. To je v pořádku, ale často se stane, že svůj příjem sníží moc radikálně. Přidejte k tomu ještě extra cvičení, a najdenou tu máme obrovský kalorický deficit, který stojí proti vám! Toto způsobí mnoho metabolických změn. Tělo je poměrně chytrá mašinka a lehce si všimne velkého snížení příjmu energie. Tento kalorický deficit vám může fungovat pár dní nebo dokonce týdnů, ale jednoho dne tělo spustí alarm, že je nutné ušetřit si nějakou energii, nechce jí přece zbytečně plýtvat! Tuto energii (tuk) potřebuje k přežití. Co se tedy stane, když v tomto deficitu (málo jídla + moc cvičení) zůstastane vaše tělo déle?
 
a) Sníží se funkce štítné žlázy
= Štítná žláza zodpovídá za metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin (mezi jinými funkcemi). Vaše tělo má možnost zpomalit tuto funkci ve snaze vyrovnat balanc energie
 
b) Sníží množství svalové hmoty
= O tom jsem už psala víše, ale napíšu to znova a znova! :D Svaly jsou energeticky náročné na udržení. Při dlouhodobém kalorickém deficitu je to jedna z prvních věcí, kterých se vaše tělo bude snažit zbavit, aby ušetřilo aspoň to malé množství energie, které mu dodáte, na funkci důležitých orgánů (srdce, mozek..). Tělo zkrátka svaly rozloží a použije je jako energii!
 
c) Nižší hladina testosteronu
= Testosteron je důležitý nejen pro pořádný chlapíky, ale i pro nás, dámy! :D Bez testosteronu je pro tělo těžké si svaly udržet, nato je ještě budovat!
 
d) Nižší množství leptinu
= Nebudu vám tu říkat nějaké složité teorie. Leptin = bílkovina tvořená v tukových tkáních. Představte si jej jako 'hormon hladu' - říká vám, kdy jíst a kdy ne. Vysoká hladina leptinu podává signál, jste najedení. Zato jeho nízká hladina je signál, aby jste přijali více energie. A jelikož při hladovění a omezeném příjmu se jeho hladina sníží, a vy budete mít nekontrolovanou chuť jíst a nikdy nebudete mít dost :D
 
e) Snížené množství energie
= Už jsem popsala mnoho důsledků, které se podepisují na všeobecné funkci těla, ale je tu i pár 'duševních' dopadů. Sníží se produkce neurotransmiterů, což vede k poklesu motivace. Je to způsob vašeho těla, jak vám říct, aby jste 'zpomalili' - šetříli energií. V praxi to bude vypadat tak, že budete chodit jak mrtvola, budete unavení, ospalí, nervní, mít málo energie, nic se vám nebude chtít, do schodů polezete po čtyřech :)
 
 
Takže pokud jste si zprvu nemysleli, že někdo může být zároveň tlustý i vyhublý, tady to máte :D Myslím, že do kategorie skinny-fat nikdo z nás patřit nechce, co vy na to? :) Znáte někoho takového, nebo s tím máte dokonce nějaké zkušenosti? Sem s tím, probereme to! :)

41 komentářů:

  1. je to docela síla... jako znám pár slečen, co by do téhle kategorie mohli teoreticky patřit no... ale nebudu je "veřejně ponižovat" ale prostě jim to nevysvětlíš... počkáme si na léto, jak budou vypadat xD

    OdpovědětVymazat
  2. Parádny článok, ďakujem a úplne pravdivý. Podľa mňa sa človek môže riadiť váhou,ale nie sa porovnávať s inými. Lebo váha nič samotné nepovie o postave, je to len dobrý pomocník tomu danému človeku a podstatné sú najmä cm :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, mám pocit, že takéto niečo som naživo ešte nevidela a pravdupovediac, ani po tom netúžim :D. Tiež som sa nad tým ani nezamýšľala, takže mi tento článok príde veľmi zaujímavý. Podotýkam, že fotky sú veľmi odstrašujúce, asi nimi budem strašiť moje spolužiačky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Lojza a Lotka mě velice pobavily :D Ale musím říct, že opět perfektní článek :) Naštěstí mám podobné věci v podvědomí už delší dobu, ale taky jsem se řadila mezi ty, co si myslely čím míň jídla a víc pohybu tím líp. Naneštěstí (nebo možná naštěstí??) u mě vždycky nastaly přežírací dny díky kterým jsem se nikdy nedostala do stádia skinny fat :D Každopádně jsem ráda že teď jím relativně zdravě (no jo, nikdo není dokonalý :D) a nemám potřebu se přežírat (korpus na krtův dort místo večeře nechejme stranou :D).

    Ale když jsi porovnávala Lojzu a Lotku a jedna měla 17% tuku v těle, tak si říkám že pro ženy není zrovna nejlehčí a možná ani nejzdravější dostáhnout právě této postavy. Přece jenom když má někdo určité procento tuku, které je už trochu nižší a i když má postavu dokonalou tak pak můžou nastat problémy jako je ztráta menstruace. Boužel se taky řadím mezi tutu kategorii, ale ještě teda není tak úplně známá příčina ale to nechme stranou. Prostě závěr, chlapi to mají jednodušší :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mega článok!!! Inak to ani neviem pomenovať. Vystihla si to úplne, so všetkým možem len a len súhlasiť. Milujem tieto tvoje články, fakt vieš o čom píšeš a vyznáš sa v tejto oblasti :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek :) Je to naprostá pravda. Já jsem taky zhubla díky tomu, že jsem snížila množství jídla opravdu radikálně a ještě k tomu 2 hodiny denně (aspoň) chodila, tak vlastně samý kardio. Teď je to dost těžký napravit. Břicho už docela jde, ale zadek mám dost podobný tomu na obrázku :X To je tím, že v dnešní době chtějí všichni všechno rychle, a tak i pro hubnutí sníží extrémně kalorie, přidají šíleně cvičení a myslej si, že budou hned vlastníci dokonalýho těla a ejhle, dopadne to tak, jak jsi popsala výše. No není už lepší nechat si 5kg navíc, než nemít moc svalů a jen všechno takhle povislý?...Jinak ten poslední obrázek mi přijde docela smutnej :/

    OdpovědětVymazat
  7. Super článok ako vždy, len by som chcela poznamenať k tomu percentu 17% tuku, že je to dosť nízke percento, pre ženu, ktorá ako píšeš cvičí zdravo a primerano a taktiež sa zdravo stravuje. Tých 25% je omnoho prirodzenejších, bez toho aby bola dáma skinny fat, ale bola len normálne a zdravo hot a sexy :)

    OdpovědětVymazat
  8. přesně :) taková skinny fat jsem dříve byla já, teď toho jím dvakrát tolik, cvičím, vážím více ale jsem spokojenější :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jajaj, musím se přiznat, že jednu dobu jsem měla doost slušný náběh na skinny-fat a byla jsem z pohledu na sebe ještě zoufalejší než kdy jindy. Dělala jsem přesně to, co tu popisuješ- zoufale málo kalorií + samí kardio = fuj fuj fuj... Jednoho krásného rána ale přišlo do mé mysli prozření a všechno se ze dne na den převrátilo. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Skinny fat.. to jsem byla asi prakticky já :) Byla jsem hubená, ale neměla žádné svaly a povolené tělo..bylo to tím, že jsem neměla moc pohybu. Teď se už snažím svalovou hmotu budovat :)

    OdpovědětVymazat
  11. To se ti povedlo! Se vším souhlasím, škoda, že jsem dřív byla takový méně znalec a trochu chybovala. Ale niky není pozdě to napravit, o což se už nějaký ten páten snažím :) Takže hurá dál! Ty jsi naším skvělým důkazem :)

    OdpovědětVymazat
  12. mám asi 167 cm a okolo 50 kg a furt sa mi zdá že neuveritelne tučné brucho :D vždy ma naštve keď vidím nejakú holku čo má 160 cm a rovnako kíl a má ovela lepšiu postavu ako ja :D cvičím každý deň ale zistila som že ani to nestačí :) teraz som pridala aj na jedle ale ak máš nejaké super cviky alebo nejaké rady tak sem s nimi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2013/02/jak-teda-na-ten-sixpack.html

      ;))

      Vymazat
  13. Hm, tak já jsem asi skinny-fat, i kdyz muj zadek nevypada az tak tragicky, jako ty ve tvem clanku. :D ovsem ja tak vypadam odjakziva, jsou to nejspis geny.. plus mi nedavno zjistili poruchu stitne zlazy. od doby, co beru na zlazu prasky (hormony), mam i vetsi chut k jidlu a cim vic jim, tim vetsi mam paradoxne hlad. :D Takze u me ty "hormony hladu" asi funguji nejak naruby, nebo co. :D Chapu to tak, ze me ty prasky nakoply muj zpomaleny metabolismus (ano, paradoxne mam hypofunkci stitnice).. jinak se uplne poznavam v tomto "V praxi to bude vypadat tak, že budete chodit jak mrtvola, budete unavení, ospalí, nervní, mít málo energie, nic se vám nebude chtít, do schodů polezete po čtyřech", az na to, ze jim dost a cvicim dost malo.. :/ :D (prave proto, ze udelam par drepu a jsem odrovnana)... nevim jak na to, aby se to zlepsilo, je to strasne demotivujici a tezke prekonat. Od te doby, co beru ty prasky mi prijde, ze se tohle jeste zhorsilo, jsem jeste unavenejsi a chciplejsi.. takze za chvili treba nebudu skinny fat, ale fat fat.. -.- :D no, proc to sem vubec pisu... snad jen proto, ze ne kazda skinny-fat muze za to, jak vypada. Resp. ne kazda je blbka, ktera chtela zhubnout a tak prestala zrat a cekala na zazrak.. takze takove to "to je hnus" na adresu vyhublych slecen je asi stejne objektivni jako "to je hnus" na speky tech silnejsich.. ne vsichni si za to tak uplne muzou..:) Omlouvam se za slohovku. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj :) potřebovala bych od tebe radu ale nechci to rozebírat zbytečně v komentářích, když by s dotazem nesouvisely. Nechceš založit nějakou rubriku dotazy nebo kde se můžu zeptat? :) díky! Ps: tvůj blog je super čtu ho každý den a konečně poznávám nové nenudné věci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jsem ráda,že se ti tu líbí ;) A jestli chceš, tak mi napiš buď semka nebo na mail - nikush2904@seznam.cz
      Nad tou rubrikou popřemýšlím, ale stejně by se mě všichni ptali na něco i někde jinde :D

      Vymazat
  15. to je bohužiaľ veľmi časté. zle sa mi pozerá na slečny, ktoré si myslia, že sú štíhle, navlečú na seba legíny a svoje chudulinké stehienka v nich pretŕčajú, ale žiaľ, je na nich taký zlý pohľad, lebo tie stehienka sa im trasú ako želatína a zadky rovnako. ale jasné. nikto nevyvráti ich názor, že ak začnú cvičiť, budú vyzerať ako závislé na anabolikách :(

    OdpovědětVymazat
  16. Skvělý článek! Každý tvůj článek dává smysl a je vidět, že to máš v hlavě srovnané a víš o čem píšeš :-) Jsem tvá každodenní návštěvnice! :-)) Mám takových pár otázek, protože vím, že tomu rozumíš a mohla bys mi poradit :-) Je špatně cvičit pozdě večer? Třeba v těch 22-23h? A do kolika hodin by se mělo správně jíst? Vím, že to jsou takové prkotiny, ale chci v tom mít už konečně jasno, protože z každé strany slyším něco jiného :-D Moc ti děkuju za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) děkuju za pochvalu článku :))
      Podle mě to není dobrý cvičit takto pozdě večer. Cvičení totiž nabudí tělo a pak by se ti mohlo blbě spinkat. Navíc nevím, jestli jsou sousedi nadšení, když jim pozdě večer dupeš nad hlavama :D Taky je důležitý se po cvičení najíst, a nevím, jestli chodíš spát hnedka po cvičení, nebo jsi třeba vzhůru až do 2 :D takže po cvičení určitě aspoň proteinový koktejl ;) Taky většinou večer už máme míň energie a nedáš do cvičení všechno, nejlepší je cvičit ráno, aby tě to pěkně nabudilo do celýho dne, zlepší ti to náladu a podáš lepší výkony ;) A to, v kolik by jsi měla naposledy jíst, záleží na tom, v kolik chodíš spát. Jestli třeba ve 12 večer, tak i něco před desátou si něco dej, třeba míchaný vajíčka, cottage a zeleninu - zkrátka bílkovny + zelenina. Takže tak nějak 2 až 3 hodiny před spaním něco slupni :))
      A rozhodně to nejsou prkotiny, jestli v tom nemáš jasno, je lepší se zeptat, než dělat zbytečné chyby! :)

      Vymazat
    2. Děkuju za odpověď, hned v tom mám jasněji :-) Sice bych nad hlavou nikomu nedupala(jelikož bydlíme v baráku), ale udělám to jak říkáš a budu cvičit spíš ráno a odpoledne :-) Já jsem zase slyšela, že prej se po cvičení nemá aspoň hodinu jíst, takže to není pravda? Dobře dobře, 2 hodiny před spaním si něco dám :-)) Ještě jednou děkuju, pokud mi něco nebude jasné nebo se budu chtít na něco zeptat, napíšu ti :-)

      Vymazat
  17. ty jo, a já zítra odjíždím, nebudu vědět kdo vyhrál :(:D sakra!
    a jinak, soutěž probíhá i u mě a budu ráda, když se ty a tví čtenáři zúčastníte! http://zrzunka.blogspot.cz/2013/02/soutezime.html :))
    váha je fakt na nic nu :)) ale to si prostě musíme každá uvědomit sama
    3. bod je děsivý :D ještěže už to máme za sebou!

    OdpovědětVymazat
  18. Jo Skinny Fat je v poslední době dost rozšířené bohužel, a není na tom nic hezkého. Všichni ví, že svaly váží víc, ale stejně budou na tu blbou váhu pořád lézt! Já už jsem ji fakt taky radši zahodila :D A jídlo? Toho se nebojím :D Aspoň mám o důvod více si dopřát - svaly přece tu energii potřebujou, žejo :D

    OdpovědětVymazat
  19. Jojo, to znám, když jsem byla ještě blbá a hubla anorektickým způsobem, hrozně jsem se divila, že si i při 48 kilech připadám tlustá a mám špeky.. Ještěže už mi to došlo:-))

    OdpovědětVymazat
  20. Mám na tebe velikou prosbu :) Napsala bys prosím nějaké větší shrnutí, rady, tipy, tvé poznatky, reálné cíle,... JAK ZDRAVĚ PŘIBRAT NA VÁZE? internet je plný rad jak shodit, ale co se přibírání týče, jako by myslel jen na chlapy :(
    Hlavně od tebe by to nebyly jen bláboly, protože máš vlastní zkušenost..

    Byla bych ti neskonale vděčná :o)
    Týna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak já jsem psala už o tom psala článek, a nějaké ty jídelníčky -

      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/06/jak-pribrat.html
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/07/pribiraci-jidelnicek.html
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/08/pribiraci-jidelnicek-ii.html
      http://the-beauty-gloss.blogspot.cz/2012/10/pribiraci-jidelnicek-iii.html

      Jestli chceš, tak bych mohla ještě něco víc napsat, co? :)

      Vymazat
    2. Ty jsem samozřejmě četla a jsou skvělé :)
      Ráda bych ještě trošku více, ale jen pokud někdy třeba budeš mít čas a chuť :o)

      Vymazat
  21. AHOJ CHCELA BY SOM SA TA OPYTAT V COM JE DOBRY TEN PROTEINOVY PRASOK DAKUJEM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;)

      http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2012/05/proteinovy-prasek-proc-jak-ho-uzivat.html

      Vymazat
  22. Bohužel je tohle nejrychlejší a nejpohodlnější způsob hubnutí.

    OdpovědětVymazat
  23. Toho se přesně bojím, strašně ráda bych cvičila, ale nějak na to teď ještě nemám sílu...

    OdpovědětVymazat
  24. tak jak jsem se na chvíli začetla, hned jsem musela udělt pauzu a odběhnout si do kuchyně udělat dobrou sváču, jelikož mi už asi půl hoďky kručelo v břiše.
    Osobně asi nikoho neznám, ale je to fakt kekel tyhle povadlí vyhublý zadky.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, bohužel já jsem asi skinny fat :-( Profesionálním přístrojem mi naměřili na 58kg/165cm 28% tuku, což je šílené. Sportuji pravidelně, cca 5 krát týdně. Mám právě problém v tom, že jím asi moc málo, na to kolik toho vysportuji. Snažím se navýšit příjem, ale stejně se v tom občas plácám, jinak jím zdravě a mám docela přehled o skladbě, ale i tak. Teď se snažím, jím okolo 7 tis až 8000KJ. Nemám teda takhle povislé tělo jako na fotkách, to jsou spíš ty, které ,,nežerou". Drží se mi tuk na břiše a i trochu na bocích, moc to nejde dolů poslední dobou (podle cm). Poslední dobou přidám ve stravě na tucích a ubírám sacharidů a mám dojem, že bříško vypadá štíhleji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, na inbody jsem měla hodnoty podobné jako ty, i po roce, co jsem cvičila (ale špatně jedla) :-( Teď jím stejně jako ty, i se snažím víc tuků než sacharidů, a snad se to změní - nehubnu, ale cvičím 6 hodin týdně. nějak se bojím ještě přidat :-(

      Vymazat
  26. Tento článok si úplne trafila,ja sama som kedysi bola skinny fat. Vlastne to bol asi každý, kto hladoval, mal podváhu a podobne - telo si berie vtedy hlavne svaly, pretože potrebujú viac energie ako tuk. Ale teraz už si prídem celkom v pohode, nedávno mi kamarát povedal že mám nohy ako Ronaldo (to je futbalista) a teda neviem, až tam som sa zatiaľ nedostala :D Ale cítim že som pevná, svaly sa mi začali rýsovať a hlavne sa mi "vyzdvihol zadok" :D A stačilo len zmeniť stravu :) A tiež zmeniť tréningy, pretože ak niekto ide len kardio, stále bude iba skinny fat :D

    OdpovědětVymazat
  27. Myslím, že poznám takých veľa ľudí. Moje dve tety sú vcelku chudé ale ich zadky vyzerajú presne ako tie na tom obrázku, proste len necvičia. A myslím že aj ja sama to na sebe pozorujem, kedysi som síce menej vážila, ale už som bola vo fáze kedy som začala strácať svalstvo, lebo som aj tri mesiace málo jedla a len behávala. V oblečení som bola kočka, ak by som niečo schudla už by som bola BMI v podváhe no na bruchu som stále mala špek :-D

    OdpovědětVymazat
  28. Výborný článek...váha není všechno. :))

    OdpovědětVymazat
  29. Velmi zajímavý článek.
    Ale tak nějak mám za to, že když hubneš tak nějak neunikneš tomu, že spolu s tukem se ztrácí částečně i svalová hmota. Nebo žiju v bludu?
    Já asi za rok dala dolů 30kg, a z toho bylo 8kg svalů.
    Ještě můžu říct, že jakmile jsem přidala jídlo, šlo to všechno lépe.
    Jinak poznání, že váha je jen číslo, mě stálo hodně sil. No a teď když to někomu řeknu tak má za to, že machruju. Že se mi to teď mluví.
    Světýlko

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj, moc chválím za článek, který mě bohužel plně vystihuje.
    Tvůj blog čtu skoro každý den a moc se mi líbí. Tímto článkem jsi mi udělala obrovskou radost a donutila jsi mě nad sebou se zamyslet. Je to tak půl roku, co jsem se snažila zhubnout a ano, podařilo se. Váha šla dolů o 10kg, hlavně kvůli nízkému příjmu kalorií a občasnému cvičení. Problém je v tom, že mám pořád pěknou pneumatiku na břiše, akorát se mi ztratila prsa a vyzábly mi nohy. V tomto článku se vidím, mám od té doby problémy s menstruací, jsem unavená apod.
    Měla bys nějakou radu, jak z toho ven? Děkuju moc za super články a dávku inspirace :)
    čtenářka Nela

    OdpovědětVymazat
  31. Já bohužel do této kategorie přesně patřím. Pořád se u mě objevují dozvuky anorexie (nejdu výš jak na 5500 kj denně, hlídám co jím, kolik toho jím a tak podobně) ale nedovedu se donutit ke sportu. Asi je to tím, že jsem v době anorexie sportovala osm hodin denně a teď mám sport zafixovaný jako něco "špatného", něco co mě trápí a nevím, jak z toho ven. Pokaždé když se pokusím cvičit, tak mě to strašně nebaví a taky nic nevydržím, je to prostě začarovaný kruh...

    OdpovědětVymazat
  32. pár takových případů znám, ale nevysvětlíš jim to, i kdybych jim to tloukla o hlavu, ne a ne! ;)

    OdpovědětVymazat
  33. páni :D .. ale se vším musím jen souhlasit :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D